|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Gwiazdki - nowa sie chwali :)
Witam wszystkich z glebokim uklonem i przedstawiam efekty mojej radosnej tworczosci. W listopadzie i grudniu mialam duzo czasu (koniec ciazy, siedzenie w domu...), z czego wyszlo wielkie mnostwo gwiazdek choinkowych. Niektore jak najbardziej mozna zakwalifikowac do bizuterii.
Wykorzystane koraliki sa szklane i plastikowe (krysztalki z qnszt.pl), drucik to najciensza emaliowana miedz z Rayhera. Nie wszystkie zdjecia sa najswietniejszej jakosci, bo moj aparat ma fanaberie. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Gwiazdki - nowa sie chwali :)
Bardzo sympatyczne, szkoda ze tylko w jednym kolorku
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
Ależ skąd! Są i inne, ale nie chciałam tak od razu wszystkich... To lecą następne. Jeszcze troche musze wydlubac z wiekszych fotek. A potem zaczne wklejac koraliki modelinowe... (to byla grozba).
|
|
|
|
|
#4 |
|
Joanna d'Moder
|
ojej ja bym chyba zwariowała od tego nawlekania
.Choinka musiała pięknie wyglądać |
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
jejkus, jestem zauroczona, jakbys trafila w moj gust, bo strasznie lubie ksztalty sniezynek! Czy to jest trudne do zrobienia, jak dlugo sie robi takie gwiazdki?
Najbardziej mi sie spodobaly te: http://www.wizaz.pl/forum/attachment...5&d=1156786398 http://www.wizaz.pl/forum/attachment...4&d=1156781036 http://www.wizaz.pl/forum/attachment...2&d=1156780998
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Co prawda nie mój gust, ale efekty wyglądają ładnie. Za jakiś czas święta - może warto by do jakieś galerii się zgłosić?
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Świetne! Bardzo mi się podobają, szczególnie ta- http://www.wizaz.pl/forum/attachment...7&d=1156786398
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
piękne ozdoby na choinkę. mi najbardziej podoba się ta z czerwonymi koralikami. gratuluję talentu i cierpliwości
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
bardzo ciekawie i śliczne.. a z tą galerią dobry pomysł.. oni lubią takie rzeczy
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
śliczne! jestem pod wrazeniem
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
JoannM: Gwiazdki robi sie milo i prosto. Jutro wrzuce przykladowy szablon, ale niestety, zrodlem jest ksiazeczka, ktorej chyba nie moge zamiescic. Jeden szablonik natomiast moze nie zagrozi straszliwie prawom autorskim?
Jedna gwiazdke, taka z prostszych, robi sie moze 20-30 minut. Wieksze, kiedy trzeba przeliczac koraliki, kombinowac (druty sie krzyzuja w kilku miejscach), do godziny. Tońka: zastanawialam sie nad wystawieniem na allegro, do kontaktow ludzko-ludzkich nie mam sily przewaznie, a juz nie daj Boze jakies negocjacje... Esme, enigma, qbek, ola: dziekuje za slowa uznania ![]() Niestety, nie mam pojedynczych zdjec reszty gwiazdek, maly czarny zjadacz plikow zezarl. Mam za to zdjecia grupowe, na tablicy korkowej (widac teraz, ile ich jest): http://ewa.hihot.eu.org/gwiazdki/000_0467_opisane.jpg http://ewa.hihot.eu.org/gwiazdki/000_0468_opisane.jpg Sa ponumerowane, bo dyskutowalam z kolezanka o korektach (ew. dubletach) i opisywanie "powyzej tej duzej rozowej" nam sie znudzilo. |
|
|
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
Dzieki za odpowiedz i bardzo chetnie przejrze taki przykladowy szablonik
p.s. naprawde masz ich strasznie duzo Sliczne sa !!
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Oto i schemacik (starannie przerysowany z kartki). Z niego mozna zrobic gwiazdke o takiej konstrukcji jak http://www.wizaz.pl/forum/attachment...2&d=1156780998 (z roznica taka, ze w schemacie jest jeden duzy koralik przy koncu promienia, a w tej dwa mniejsze).
Robi sie tak: A. 8 koralikow na wewnetrzne koleczko B. 8 koralikow na podstawy promieni (wiekszych ciut) C. 32 koraliki na ramiona promieni (wielkosc jak A.) D. 8 koralikow na zwezenie (duzych, ale bez przesady) E. 24 koraliki na czubeczki (wielkosc jak A.) Kolorystyka do wyboru. 3. mozna zastapic 16 rureczkami odpowiedniej dlugosci (jak 2-3 koraliki). F. metr-poltora cienkiego drucika (0,4, najlepiej w emalii o zbieznym kolorze) Nawlekamy na drut 3 koraliki z grupy E (2, 1, 2 na schemacie). Skladamy drut i zlozony nawlekamy koralik z grupy D (3), tworzac petelke. Rozkladamy i na kazda odnozke nawlekamy po dwa koraliki z grupy C (4, 5 i 4, 5) a potem po jednym koraliku z B (6 i 6). Mamy promien. Teraz na jedna odnozke nawlekamy koralik z grupy A, a druga odnozke wkladamy z drugiej strony (7). Mamy promien z podstawa i z drucikiem wylazacym na dwie strony. Na jedna (prawa) nawlekamy koralik A (8), nastepnie B (9), 2x C, 1x D, 3x E, wracamy od gory przez D, 2x C i od gory przez koralik nr. 6, dalej przez 8, nawlekamy kolejny A i powtarzamy. W ten sposob 2 promienie. Tak samo z drugiej strony, 5 promieni, pamietajac, ze w ostatnim musimy zaczepic o zrobiony z drugiej strony, o jego koralik B (zeby mialy wspolna podstawe ramienia). Przewlekamy koncowke pierwszego drutu przez koralik A ostatniego promienia tak, zeby moc splesc ze soba obie koncowki. Alternatywa jest zakonczenie na czubku ktoregos promienia (jak wygodnie) i uplecenie z koncowek zgrabnej petelki. Mam nadzieje, ze to jest jasne, jak nie, to pytajcie
Edytowane przez Srebrna Czas edycji: 2008-12-13 o 14:37 Powód: Dodalam schemat, poprawilam opis |
|
|
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
Super! dzieki!
Jak bede miala troche wiecej wolnego czasu to sprobuje!
|
|
|
|
|
#15 |
|
By_angeliqs
|
ojoj nawet po twoim wytłumaczeniu trudno by mi było coś takiego ślicznego zrobić
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Rozeznanie
|
podziwiam takie misterne robótki, bardzo ładnie
![]() |
|
|
|
|
#17 |
|
Zadomowienie
|
Wszystko wskazuje na to, ze ksiazeczka, ktorej uzywalam, wyszla tez po polsku:
http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/430369 Polecam, naprawde. Sama sie katowalam wersja hiszpanska, wiec pewnie polska kupie za chwile, zeby wreszcie zrozumiec do konca, o co chodzilo w niektorych wyjasnieniach
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
A w tym roku beda, poza gwiazdkami, siatkowane bombki. Niestety, fotki wychodza niezbyt dobre, bo mocno sie swiatlo odbija.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
bombeczki
)))) no no jakby cała choinka w takich ślicznościach była... )) niestety nie widzę wcześnieszych zdjęć :/ nie wiem dlaczemu ale zobaczyłam na książkę którą podałaś i mniej więcej wiem jakie gwiazdeczki
|
|
|
#20 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jak sie zbiore, to zrobie wreszte tego fotobloga u siebie dzialajacego i powrzucam ozdobki ![]() A co do gwiazdek to hm, robilam na podstawie, ale kolorystyka duzo zmienia )A bombek nie zrobie na cala choinke, tylko jako prezenty dla rodziny. Proste, bez kupowania niewiadomoczego, co sie moze nie spodobac, bez wymyslania i kazdemu sie przyda
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zadomowienie
|
U, wlasnie zobaczylam, to nie ta sama ksiazka. Temat podobny, ale autorka inna i w tej mojej nie bylo tych gwiazdek, ktore tu sa na okladce. Warta obmacania wobec tego i i tak ja kupie.
Ta, ktorej ja uzywalam jest autorstwa Theresy Kainz. |
|
|
|
|
#22 |
|
Zadomowienie
|
Hakerzy zdjecia zjedli, jak sie doczytalam. No to zaladuje na nowo, zeby nie bylo, ze nie ma.
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
Nastepna partia:
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zadomowienie
|
I jeszcze kilka:
|
|
|
|
|
#25 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Acha, takie gwiazdeczki.
Śliczne.
|
|
|
#26 |
|
Zadomowienie
|
Nowe fotki (zlapalam dobre swiatlo)
|
|
|
#27 |
|
Zadomowienie
|
I jeszcze porcyjka...
|
|
|
#28 |
|
Zadomowienie
|
I nastepna szosteczka.
|
|
|
#29 |
|
Zadomowienie
|
I jeszcze dwie
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.wizaz.pl/forum/attachment...3&d=1163545350 śnieżynka
http://www.wizaz.pl/forum/attachment...1&d=1163545452 gwiazda taka jaką mają często kolędnicy ![]() jednym słowem świeta idą ![]() świetne te gwiazdki i gwiazdeczki
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:46.

ale zobaczyłam na książkę którą podałaś i mniej więcej wiem jakie gwiazdeczki