|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Pożyczka-kłopoty z odzyskaniem kasy
Sytuacja wygląda tak: ponad rok temu mój kuzyn pożyczył sąsiadce 5tys zł (dał je matce tej sąsiadki na zapłatę jakiegos podatku), sąsiadka (pracująca w UK od kilku lat) miała zwracać co miesiąc 1tys. skończyło się na tym, że przelała jedna ratę. Od tamtej pory (ponad rok) kuzyn słyszy historie: już przelałam wszystkie raty, pani w okienku sie pomyliła i przelała na inny nr, złożyłam reklamację, rozpatrzenie potrwa miesiąc, nie uznali reklamacji, muszę się odwołać, mam kłopoty z pracą itp. Kuzyn prosił żeby przelewała ile może 200-500zł. Nic.
Faktem jest, że nie spisali żadnej umowy (!!!), gotówka była przekazana z ręki do ręki, umowa tylko ustna. Dowodem (jeśli to dowód) są tylko sms z prośbami brata o spłatę i jej wymówkami. Namawiam go, żeby złożył pozew o zapłatę do sądu. Wiem, że sąd może przyjąć jako dowód przesłuchanie świadków (matka sąsiadki, która wzięła gotówkę), stron (kuzyn i sąsiadka) i on odzyska te pieniądze. Matka sąsiadki tez była przekonana (albo kłamała jak córka), że córka już wszystko oddała. Proponowałam kuzynowi, żeby uprzedził obie o chęci założenia sprawy, przesłuchaniach, wezwaniach do sądu itp (moze by się ogarnęły i oddały kasę) Czy macie inne pomysły na odzyskanie tych pieniędzy? Czy orientujecie sie jak długo taka sprawa może się ciągnąć? I ile kosztuje? Swoją drogą wstyd by mi było tak kręcić i kłamać i nie wierzę, że nie mają/nie mogą odłożyć nawet tych 200zł mies. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
.
|
Dot.: Pożyczka-kłopoty z odzyskaniem kasy
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Co trzeba mieć w głowie, żeby OBCEJ osobie pożyczyć tyle kasy bez spisania umowy???
W rodzinie bym tyle nie pożyczyła bez zabezpieczenia prawnego. Kuzyn jest sobie sam winien. Kasa jest do odzyskania, tym bardziej, że ma dowód w postaci tej pierwsze raty. Ale zapewne długa i żmudna droga przed nim. No i tak jak koleżanka wyżej radzi - wezwać pisemnie (za dowodem doręczenia).
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201803120851 Czas edycji: 2011-06-18 o 14:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Najlepszym sposobem jest wysłanie prośby o spłacie długu, wszystko napiszcie bardzo oficjalnie z zaznaczeniem ze w przypadku nieotrzymania pieniedzy w ciągu 10 dni od otrzymania tego listu sprawa zostanie skierowana do sądu, wyślijcie to koniecznie listem z potwierdzeniem odbioru!
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Muszę namówić Go na ten list/wezwanie do zapłaty. Gdzieś znalazłam, że warto to napisać w normalnym tonie i z prośbą o odpowiedź pisemną (wtedy dowód jak ta lala), ale nie ma co na to liczyć w tym przypadku (dłużniczka siedzi w UK, jeszcze trzeba jej adres od jej matki zdobyć). Dzięki za pomoc. A powiedzcie jeszcze na jaki adres lepiej wysłać to wezwanie: na ten w PL, gdzie mieszka tylko jej matka czy na ten w UK, gdzie mieszka ona z chłopakiem? W sumie i tu i tu jest ryzyko nieodebrania listu...co wtedy? Edytowane przez dorka1980 Czas edycji: 2011-06-18 o 16:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wyslij na adres zameldowania, w anglii nie ma obowiazku meldunkowego, mozna szukac igly w stogu siana osoba odbierajaca pieniedze byla matka sasiadki, jej nalezy szukac i pisac pisma |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no tak matka, ale spłacać miała córka matki nie trzeba szukać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
widzisz, jak sobie nie radzi? z czym? z pojsciem do prawnika po porade?
ktos kto ma 5 tys na pozyczke nie moze chyba byc tak nieporadny, co? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Ale przecież umowa słowna tez jest umową. Ja proponuje zebrac całą korespondencję z ta osobą, smsy, czy maile, wydrukować potwierdzenie wpłaty tego tysiąca złoty i pójść na policje.
A czy można nagrać dyktafonem te osobę jak się przyznaje, że pożyczyła pieniążki? Niestety to był duzy błąd niespisanie umowy, gdzie powinny byc wyznaczone kolejne terminy wpłaty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Ja się zastanawiam co kierowało twoim kuzynem, że nie spisał żadnej umowy? Ma za dużo pieniędzy? przyszła do niego kobieta mieszkająca "kilka bloków dalej", czyli wcale nie taka najbliższa sąsiadka, a on wyciąga kasę z kieszeni i jej od tak daje? tez bym chciała takich sąsiadów.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:31.