|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Gotowanie ryżu na parze (Problem)
Otóż mam problem. Zacząłem ostatnio gotować na parze i jest super, jednak jest problem z ryżem. Wiadomo kartofle do treningu dobre są, ale nie chciałbym go wykluczać z diety. W woreczku się nie ugotuje na parze(próbowałęm przez 50 min), jak się dziada rozsypie to przeleci przez te dziureczki na parę. Stąd moje pytanie, czy ktoś gotuje na parze ryż i w jaki sposób to robi? Elektryczne urządzenia odpadają, może jakaś siatka, lu garnek przystosowany do gotowania ryżu na parze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gotowanie ryżu na parze (Problem)
w parowrach do ryzu jest taka mała miseczka,
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Można gdzieś taką małą miseczkę zakupić oddzielnie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
A może jakoś zatkać trochę tych dziurek i zostawić niewielką ich ilość np. z brzegu z jednej strony aby para dochodziła do ryżu?
Ja bym zatkała liściem kapusty pekińskiej , albo sałaty , a może papier do pieczenia czy folia aluminiowa na to dobrze wypłukany i namoczony wcześniej ryż. I nie zaglądać przez cały proces gotowania aby pary nie wypuszczać. Gotowanie ryżu na parze trwa dłużej niż w wodzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Takie cuda się sprawdzają. Ale najprostsza rzecz jaką możesz zrobić to położenie na sitku do gotowania na parze liści sałaty i wrzucenie na to ryżu. Zapewniam - ugotuje się, ja sama tak robiłam.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:55.