![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Od kiedy trwa Wasza "mania kupowania"?
Do pytania skłonił mnie fakt następujący: od kiedy przeglądam forum, a więc gdzieś od ponad roku strasznie rozrosła sie moja kolekcja. Najgorsze (pod względem psychologicznym) jest przeglądanie wątku "Co dziś upolowałaś", bo daję sobie wewnętrznie przyzwolenie na hasanie po sklepach i szastanie pieniędzmi na perfumy
![]() Reasumując: wieczna chęć kupowania nowych flakonów nie jest zdrowa. Trudno poprzestać na tym i cieszyć się z tego co się ma i cienka jest granica między: kolekcjonuję, a "mam taki nałóg".... Od kiedy masowo kupujecie perfumy?
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Od kiedy trwa Wasza "mania kupowania"?
Zaczeło się to w kwietniu, kiedy zapisałam się na to forum
![]() ![]() Ale teraz powiedziałam sobie: Perfumy kupuję jak mi się wykończą te co mam, tzn. jak będą się kończyć ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
U mnie ta mania trwa od około 5 lat. Zaczęło się od wyczucia na koleżance czerwonej kuli Hugo Bossa, która pachniała na niej obłędnie (na mnie tak nie pachnie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Ja też właśnie mam na celu ważne wydatki ( nie jeden.. ufff) i przeraża mnie ten amok, w który wpadam jak widzę perfumy.....
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Acha, no i zauważyłam, że jak w każdym nałogu - chce się więcej i więcej... Kiedyś wystarczał mi flakon na... wiosnę (tak mnie nachodziło wraz ze słońcem) a teraz każdego miesiąca rozważam kupno nowego flakonu - czasem wygrywa zdrowy rozsądek, a czasem... no właśnie.
Kiedyś kupowałam coś na wiosnę, albo jak mi się skończyły jakieś perfumy, zawsze miałam 3,4 dyżurne flaszki... czasem coś dostałam w prezencie, a teraz??? Co to się porobiło. Też chciałabym ograniczyć kolekcję... ale jak obserwuję swoje żądze posiadania, to nie wiem, czy mi się to kiedyś uda. Ograniczyłabym kolekcję do 10-15 zapachów Wartościowych ( niekoniecznie wysokopółkowych ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Od kiedy czuję ogromny zapęd do kupowania nowych flaszek i, na dodatek, preferuję "w ciemno"? Od kiedy zrobiłam sobie zapas filtrów na zimę, stwierdziłam, że muszę zużyć zapasy bardziej drażniących środków typu wit.c czy kwasy bo zimą głębokie peelingi, kolorówki - prócz błyszczyków (choć teraz wolę pomadki pielęgnacyjne
![]() Jednym słowem Agnieszka-zakupoholiczka poczuła, że musi znaleźć sobie nowy sposób na wydawanie pieniędzy i wpadła przez was po uszy do magicznego świata zapachów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
W moim przypadku to ciezka sprawa. Kosmetykow do makijazu nie moge uzywac zbyt wielu. Zwlaszcza tuszu do rzes. Kupowalam zawsze te z najwyzszej polki. Tyle, ze bardzo dlugo zalegaja u mnie na polkach, poniewaz maluje sie wtedy, kiedy musze. O wiele wiecej pieniedzy wydaje na kremy, balsamy do ciala, peelingi itd.
Zapachy kocham od zawsze. Kiedy przyszlam na to forum, napisalam w topicu ``Twoja kolekcja perfum``, co tam mam w zakamarku mojej szafy. Od tego czasu, troche zapachow doszlo. Obecnie jest ich ponad 20. To chyba moja ekstrawagancja. Tym dziwniejsza, ze nie kupuje prawie nigdy bizuterii. Mam kilka sztuk, ale nie jest tego duzo. A do perfum mnie ciagnie, i to bardzo. To jest chyba wlasnie moja bizuteria. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Z przerażeniem zaczynam się przyglądać swojej kolekcji (+ 30 flakonów), ale z jeszcze większym przerażeniem zauważam, że ta mania (na początku wydająca się zupełnie niegroźna i sympatyczna) to jakiś wór bez dna... Wydaje mi się czasami, że nasycenie osiągnę chyba po zdobyciu WSZYSTKICH perfum swiata... To straszne i chyba jednak troche chore. A może to kurcze jakaś odmiana nerwicy?
![]() W każdym razie prawie każdego dnia poluję na coś, szperam po Wizażu, allegro, ebayu, zapalam się i po prostu MUSZĘ mieć kolejną flaszkę. Czas szukania, oczekiwania na przesyłkę i pierwsze trzy dni z zapachem są ekscytujące, potem flakon ląduje na półce i sięgam po niego raz na ruski rok. Dobrze jak mnie całkiem nie odrzuci. Pomału, choć jeszcze nie tak całkiem do końca, wyleczyłam się jednak ze strzałów w ciemno. Objawy nasiliły sie w roku 2006, wczesniej choć łaziłam po perfumeriach i lubiłam zapachy wszystko było w granicach normy, jedna butelka na rok ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak Allegro i kusicielki tutaj wystarczą. Też mogę podpisać się pod ostatnim zdaniem. Szkoda gadać. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() "Mania kupowania" trwa u mnie chyba z dwa lata, oprócz perfum namiętnie kupuję też żele pod prysznic, szaliki i torebki ![]() Ale ostatnio się opamiętałam: zamiast północnej Lolitki kupiłam płaszcz na wiosnę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Ale ostatnio się opamiętałam: zamiast północnej Lolitki kupiłam płaszcz na wiosnę
![]() No to zasłużone gratulację! Zdaję sobie sprawę, że pewnie walka w głowie toczyła się na miecze... A tak serio, to nie wiem czy za jakiś czas nie będę musiała wylądować na jakimś odwyku (brzmi to śmiesznie, a w końcu to taki sam nałóg jak inne...). Tak się zastanawiam, czy u mnie to tylko objaw UWIELBIENIA perfum czy też jest to tylko substytut czegoś innego, czego brak chcę załatać a co do załatania możliwym nie jest (bo każda flaszka to tylko krótkotrwałe uspokojenie). Tylko co by to mogło być? Och, psycholog miałby pole do popisu...
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Bycie nie do konca sobą powoduje bardzo wysoki poziom stresu , którego często sobie nie uświadamiamy , tj. nie wiążemy z taką właśnie sytuacją. Walkę mależy zacząć od uświadomienia sobie przyczyny ![]() Niewielu mamy dobrych psychologów , niestety.
Trzeba rozmawiać a nie czekać , aż się ktoś domyśli , co masz w głowie ![]() Edytowane przez ROZ-ter-KA Czas edycji: 2009-01-22 o 16:29 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
W ciągu ostatnich 2 tygodni zakupiłam 3 flaszki po 50ml i chyba z 8 miniaturek
![]() ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Odmiana nerwicy to raczej nie jest.
![]() O ile zakup konkretnej flaszki co parę miesięcy jest jeszcze wytłumaczalny, o tyle zakup jakiejkolwiek (bo cena, bo wczoraj wąchałam i ładne, bo okazja, bo już nie produkują, bo promocja) flaszki co parę, paręnaście dni, wskazywałby na coś głębszego niż fascynacja zapachami. Jeśli osiągamy to co mamy do osiągnięcia (wg listy) to jeszcze dobrze. Jeśli szukamy nadal króliczka, którego będziemy gonić, przeszukujemy allegro w poszukiwaniu CZEGOŚ ciekawego, albo nam te króliki wyskakują co chwilę same okazyjnie jak diabeł z pudełka, to chyba trzeba się sobie przyjrzeć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Nie trzeba psychologa , nasze naogi , to zaspokajanie jakiś potrzeb emocjonalnych albo antidotum na długotrwale zachowywanie się wbrew własnej naturze, np. aby sprostać oczekiwaniom rodziny czy otoczenia , a czasem jakichś własnych wyobrażeń. bycie nie do konca soba powoduje bardzo wysoki poziom sresu , którego często sobie nie uświadamiamy , tj. nie wiążemy z taką właśnie sytuacją.
Walkę malezy zacząć od uświadomienia sobie przyczyny ![]() Niewielu mamy dobrych psychologów , niestety. Jeśli szukamy nadal króliczka, którego będziemy gonić, przeszukujemy allegro w poszukiwaniu CZEGOŚ ciekawego, albo nam te króliki wyskakują co chwilę same okazyjnie jak diabeł z pudełka, to chyba trzeba się sobie przyjrzeć. Święta racja, chyba czas się zastanowić i przemyśleć sobie kilka spraw....
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Pirokseno , zeby zacytować czyjąś wypowiedź , kliknij pod wypowiedzią tej osoby w "cytuj" , wtedy otworzy ci się okienko i pod tekstem ktory się tam znajduje napisz swoja wypowiedź. Potem kliknij " wyśłij odpowiedź" i gotowe
![]() Cytat:
Jeden za jeden, to ma sens ![]()
Trzeba rozmawiać a nie czekać , aż się ktoś domyśli , co masz w głowie ![]() Edytowane przez ROZ-ter-KA Czas edycji: 2009-01-22 o 16:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Mialam faze - potrafilam machnac 2 flakony jednego dnia.
Kolekcja spora. Aczkolwiek juz jakis czas teu osiagnelam stabilizacje, moje pragnienia - hm - wlasciwie juz nie mam. Zlamalam sie dla Prady klasycznej kilka miesiecy temu oraz w grudniu dla Sloniowej flaszki. Moja abstynencja przychodzi mi z latwoscia. Mam wszystko co chcialam! (jedyne co mnie kusi to dokupic zapas Angela) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hihi, nie mów tak, bo pójdę wylać na siebie jakąś butlę z największym ubytkiem ![]() ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Hm, no nie wiem, to się zawsze tak niewinnie zaczyna... Jak z papierosami!
Rozterko, tak tak! ja zamiast cytować kopiowałam i graficznie wszystko się zlało w całość...
Edytowane przez piroksena Czas edycji: 2009-01-22 o 16:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() U mnie zwiększone kupowanie i fascynacja nastąpiło ok. 3 lata temu. Był okres boomu, gdzie większość okazji była impulsem do kupna i mogłam kupować flaszki na okrągło ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
spin doctor
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja kiedy poluję na konkretny zapach z wish-listy mogę wydać naprawdę wiele, aby tylko był mój, ale nie przeczesuję Allegro w poszukiwaniu tzw."okazji", po prostu mnie to juz nie rusza. Osiągnęłam jako taką stabilizację i potrafię cieszyć się tym co mam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Był czas, gdy też polowałam na okazje, więc znam ten mechanizm od wewnątrz. Kupiłam parę flaszek w takim szale: kupić żeby coś kupić wmawiając sobie, że bardzo tego chcę. Oczywiście te okazje dawno poszły w świat. ![]() Od roku nie kupuję niczego czego naprawdę bardzo nie pragnę, nie przeczesuję aukcji, nie szukam okazyjnych cen, pojemności, perełek itd. Nie szukam na co mogę wydać kasę, bo po prostu chcę coś kupić i mam akurat jakieś fundusze, nie szukam na siłę zapachu, który mi się znowu spodoba i będę miała co gonić, nie kupuję żeby kupić z taką myślą, że co tam, przecież zawsze mogę sprzedać. ![]() Wyleczyłam się. ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() chcialam nawiazac don, albowiem obecnie jestem w takim wlasnie stanie - ze mam mala wishliste, ale podchodze do niej nie az tak szalenczo, jak moglby pozwolic na to moj budzet ![]() ![]() ![]() EDIT aczkolwiek bardzo polubilam caly ten dzial Wizazu - i mam nadzieje, ze po moim bluznierczym wyznaniu powyzej nie wygonicie mnie ze swego grona^^ ![]() Edytowane przez siarka40 Czas edycji: 2009-01-22 o 20:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Moja mania trwa mniej więcej od 4-5 lat, a nasiliła się od 2-3. Faktycznie kupowania perfum sprawia mi znacznie większą przyjemność niż np. torebek czy butów (choć i tych posiadam ilości przez normalne osoby uznawane za obłędne
![]() ![]() Dla mnie perfumy to czyste piękno - piękna zawartość w równie pięknym opakowaniu. Poza tym mój zmysł powonienia jest bardzo wrażliwy, wyczulony, zapachy pamiętam latami, przenoszą mnie we wspomnienia...Ja chyba jestem rasowym kolekcjonerem po prostu ![]() A co do zakupów w ciemno, oduczyłam się. Mam ogromną - grubo ponad setka - kolekcję i po prostu muszę się dobrze zastanowić, co do niej dołączyć żeby mi się wszystko pomieściło i żeby jej nie "zaśmiecać". Oczywiście są perfumy które lubię i takie które kocham, ale jeśli "nie jestem pewna" to nie chcę. Kiedyś kupowałam w ciemno, może to jest jakaś faza. Teraz muszę być pewna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja mania kupowania zaczęła sie, kiedy wsiaklam w Wizaż. Wcześniej kupowalam sobie jeden flakon perfum, a kiedy go wykańczalam, kupowalam inny. Mialam w ten sposob Słonika, Miracle, Romance. Przez wiele miesięcy używalam jednego zapachu i nie odczuwalam potrzeby kupienia sobie jeszcze innego zapachu. Jak pachniałam, to od rana do wieczora, czy to Słonik, czy Miracle. Potem pod wpływem Wizażu zaczęłam rozglądac się za korzystnymi promocjami, tu jeden flakon, tu dwa, zrobiło się kilka flakonów, potem zaczęły się wymiany próbkowe i zloty, przez co poznawalam nowe zapachy. Wtedy też odkryłam niszowce, lktóre na początku mnie nie zachwyciły. Przez kilka miesięcy oswajałam się z nimi i teraz lubię je o wiele bardziej niż zapachy dostępne w zwykłych perfumeriach. W tej chwili jestem na odwyku i nie jest mi aż tak źle, tzn. kusi mnie Cedre, Chergui i pare Artisanów, ale chociaż mogłabym je sobie kupić, to jednak nie bylabym w stanie wydać tych kilku setek na raz. Zamiast tego polubiłam Targowisko i obecnie chyba 1/4 mojej kolekcji to zapachy z wymiany. Oszczędniej i równie miło 9porownując koszt kupna flakonu z kosztem koperty bąbelkowej i znaczka) ![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jakoś lżej mi się na duszy zrobiło po przecztaniu Anki_Res... I ta + seteczka na koncie, mmm. ![]() ![]() Mam nadzieję, że nie brzmię już jak jakiś członek AA (w tym wypadku AP)! W każdym razie gratuluję bogatej kolekcji!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ja cieszę się bardzo jak mam CO kupić
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Moja mania zaczęła się niewiele ponad pół roku temu, kiedy dzięki blagom tutejszych dziewczyn odkryłam niszowce. Wcześniej nie miałam tego problemu, bo niewiele zapachów trafiało w mój gust. teraz podoba mi się tak wiele, że nie wiem, co wybrać. A jeszcze więcej pozostało do poznania. Trwam w szale zakupów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Owszem
![]() Wygląda to może jak kompulsywne kupowanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:12.