świadek - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-19, 12:15   #1
kaileight
Zadomowienie

świadek

witam
nie wiem czy pisze posta w odpowiednim dziale, jesli nie prosze o przniesienie.
zostałam poproszona przez moja kuzynke o bycie swiadkiem na jej slubie konkordatowym. nie jestem osoba wierzaca, do tego w najblizym czasie planuje dokonac aktu apostazji<wypisania sie z koscioła katolickiego>
powiedziałam o tym kuzynce, ona stwierdziła ze nie szkodzi. tyle ze ja sama mam watpliwosci czy tak moze być, czy to jest zgodne z załozeniami slubu zawieranego w kosciele zeby swiadek nie był osoba wierzaca. prosze o odpowiedz
kaileight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-19, 12:18   #2
gosica502
Wtajemniczenie

Dot.: świadek

Po apostazji nie możesz byc świadkiem na ślubie...

"** Choć jest to raczej oczywiste, przypominamy: np. nie będziesz mógł być świadkiem rytuałów katolickich, np. chrztu, bierzmowania."
Źródło:
http://www.apostazja.pl/konsekwencje.html
gosica502 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-19, 13:05   #3
lain
Zakorzenienie

hmmm a ja slyszalam, ze na slubie konkordatowym swiadek wcale nie musi byc osoba wierzaca... na bierzmowaniu, chrzcie - owszem, bo sa to sakramenty ktore dotycza tylko i wylacznie kosciola. ale na slubie swiadkowie pelnia role swiadkow cywilnych - potwierdzaja, ze malzenstwo zostalo zawarte z czego wynikaja wszelkie konsekwencje prawne.

ja na swiadka rozwazam kolezanke, ktora jest niewierzaca. nawet chrzczona nie byla.
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-19, 13:18   #4
kaileight
Zadomowienie

hm. no własnie.tez sie tak nad tym zatanawiłam. swiadkiem "koscielnym" nie moge byc na pewno, ale skoro to slub konkordatowy? kogo nalezałoby spytac zeby miec pewnosc? chce miec czyste sumienie
kaileight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-19, 13:24   #5
jaguraaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gosica502 Pokaż wiadomość
Po apostazji nie możesz byc świadkiem na ślubie...

"** Choć jest to raczej oczywiste, przypominamy: np. nie będziesz mógł być świadkiem rytuałów katolickich, np. chrztu, bierzmowania."
Źródło:
http://www.apostazja.pl/konsekwencje.html
i tu sie z Toba nie zgodze. mozna byc wowczas swiadkiem, tak samo jak osoba innego wyznania moze byc!
Nasz Ślub Kościelny 20.06.2009 r.
jaguraaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-19, 13:26   #6
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock

Cytat:
Napisane przez kaileight Pokaż wiadomość
kogo nalezałoby spytac zeby miec pewnosc? chce miec czyste sumienie
Najlepiej żeby kuzynka spytała księdza.
the rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-19, 13:28   #7
azakowana
Zakorzenienie

według mnie Ty albo panna młoda powinna zapytać księdza, w kościele w którym odbędzie się ślub. Moja koleżanka miała za świadka osobę niewierzącą i nikt nie miał nic przeciwko, ale w innym kościele, w którym chcieli wziąć ślub ksiądz im powiedział, że nie ma mowy. Myślę, że jest jakiś przepis, który dokładnie określa taką sytuację.
azakowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-19, 13:32   #8
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock

Przepis przepisem a ksiądz księdzem...
Na własnej skórze przekonałam się o tym jak potrafią człowiekowi uprzykszyć życie
the rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-19, 13:34   #9
Kasiek1987
Zakorzenienie

A jak niby mają to sprawdzić, czy ktoś jest wierzący? Byłam świadkiem na ślubie w zeszłe lato, i nikt mnie nie prosił o żądne dokumenty oprócz dowodu osobistego.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post55596361
Kasiek1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-19, 14:01   #10
chilanes
Zakorzenienie

Można być świadkiem ślubu, nawet po apostazji. Tak samo, jak mozan być prawosławnym, jechowym, zielonoświątkowcem itd. Świadkiem ślubu może być każdy.

Natomiast nie można być wtedy świadkiem bierzmowania, czy też rodzicem chrzestnym, bo w tym przypadkach składa się deklarację "podtrzymywania w wierze".

Cytat:
Napisane przez the rock Pokaż wiadomość
Przepis przepisem a ksiądz księdzem...
Na własnej skórze przekonałam się o tym jak potrafią człowiekowi uprzykszyć życie
Są rózne kościelne instancje do których można się zgłosić w razie problemów z księdzem.

Edytowane przez chilanes
Czas edycji: 2009-02-19 o 14:02
chilanes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-19, 14:20   #11
gosica502
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jaguraaa Pokaż wiadomość
i tu sie z Toba nie zgodze. mozna byc wowczas swiadkiem, tak samo jak osoba innego wyznania moze byc!
No to chyba że się mylę.. Nie interesowałam się tym nigdy bo moi świadkowie są wierzący oboje i jak przeczytałam o tym chrzcie i bierzmowaniu to pomyślałąm że to samo ze ślubem no bo ślub kościelny to też jest sakrament przecież..
W sumie to trochę nie rozumiem czemu przy chrzcie i bierzmowaniu nie można byc a przy ślubie tak... Wie ktoś?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-19, 14:35   #12
Justyna33333
Zakorzenienie

GG do Justyna33333

świadkiem ma byc osoba rozumiejąca język w jakim składana jest przysięga.
Stary 2009-02-19, 16:25   #13
grusiaczek84
Raczkowanie

hymmm z tego co się orientuje to świadek musi być osobą po bierzmowaniu
(mój kolega robił bierzmowanie na szybko przed ślubem brata żeby móc świadkować) -co prawda to chyba nie jest wymóg prawa kanonicznego a jakiegoś księdza, więc trzeba zapytać w kościele w którym będą brali ślub młodzi

Edytowane przez grusiaczek84
Czas edycji: 2009-02-19 o 16:31
grusiaczek84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-19, 16:33   #14
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith

nam ksiądz powiedzial, ze wiara osoby świadkującej nie ma nic do rzeczy

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-19, 16:35   #15
lain
Zakorzenienie

Cytat:
W sumie to trochę nie rozumiem czemu przy chrzcie i bierzmowaniu nie można byc a przy ślubie tak... Wie ktoś?
bo chrzest i bierzmowanie to nie czynnosc prawna tylko koscielna. a slub jest przede wszystkim czynnoscia prawna i tu do swiadkowania wiara nic nie ma. swiadek jest po to zeby potem potwierdzic ewentualnie przed sadem, ze ci panstwo zawarli slub i ze np. nie podpisali intercyzy za czym idzie wspolnota majatkowa...

Cytat:
Napisane przez Justyna33333 Pokaż wiadomość
świadkiem ma byc osoba rozumiejąca język w jakim składana jest przysięga.
taaak?
a ja bylam swiadkiem mojej siostry na francuskim slubie... i musze stwierdzic, ze duzo to ja tam nie rozumialam nikt mnie z jezyka nie egzaminowal
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-19, 17:06   #16
Wisienki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jaguraaa Pokaż wiadomość
Na moim ślubie konkordatowym świadkem będzie osoba innej religi i nikt nie robił
z tego problemu, ale nie wiem jak to jest w przypadku apostazji
Stary 2009-02-19, 18:26   #17
niunia_leyla
Rozeznanie

Liceum skończyłam już jakiś czas temu ale religie miałam z księdzem który rozmawiał z nami o różnych założeniach, prawach itp kościoła katolickiego i pamiętam że jeślio świadków ślubu to jedynym ograniczeniem jest wiek świadka osoba musi mieć ukończone 18 lat i mają to być dwie osoby (może to być np dwóch mężczyzn lub dwie kobiety), spotkałam sie też z przekonaniem że musi to być panna i kawaler ale nie jest to prawdą byłam na weselu gdzie świadkami było małżeństwo.
Byłam też na ślubie na którym osobą niewierzącą był pan młody poprostu siedział, wstał tylko do przysięgi którą składała jedynie panna młoda.

Ale spotkałam się też z przypadkiem takim ze ksiądz mimo że nie miał do tego prawa zażyczył sobie akta bieżmowania świadków (świadek nie miał- był nie wierzący) także najlepiej spytać księdza którybędzie udzielał ślubu.
Stary 2009-02-19, 18:55   #18
Aicap
Raczkowanie

GG do Aicap

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość

taaak?
a ja bylam swiadkiem mojej siostry na francuskim slubie... i musze stwierdzic, ze duzo to ja tam nie rozumialam nikt mnie z jezyka nie egzaminowal
a czy nie wiecie czy w Polsce tez tak działa?? Ja chciałabym mieć świadkową Brytyjkę- oczywiście nie mówi po polsku.... do ślubu jeszcze 1,5 roku więc nie docierała do urzędowych/kościelnych źródeł ale skoro trafiłam na ten temat to spytam Was kochane może któraś wie.....

.......Przygarne przewodniki.....
Aicap jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-20, 10:51   #19
chilanes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez grusiaczek84 Pokaż wiadomość
(mój kolega robił bierzmowanie na szybko przed ślubem brata żeby móc świadkować) -co prawda to chyba nie jest wymóg prawa kanonicznego a jakiegoś księdza, więc trzeba zapytać w kościele w którym będą brali ślub młodzi
Nie musi, tak jak i nie msui być katolikiem, tak jak i nie ma przymusu, by było 2 świadków (wystarczy 1), ani by świadkami musiała być para.
Cytat:
Napisane przez LadySith Pokaż wiadomość
nam ksiądz powiedzial, ze wiara osoby świadkującej nie ma nic do rzeczy
W przypadku ślubu jak najbardziej nie ma

Cytat:
Napisane przez Aicap Pokaż wiadomość
a czy nie wiecie czy w Polsce tez tak działa?? Ja chciałabym mieć świadkową Brytyjkę- oczywiście nie mówi po polsku.... do ślubu jeszcze 1,5 roku więc nie docierała do urzędowych/kościelnych źródeł ale skoro trafiłam na ten temat to spytam Was kochane może któraś wie.....
Nie musi, choć powinien. Wystarczy, jak zrozumie Wasze "Tak" lub "chcemy" Świadek ma poświadczyć, że takie wydarzenie miało miejsce i, że oboje zgodnie powiedzieliście "Tak" lub "chcemy".
Stary 2009-02-20, 11:02   #20
Wisienki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chilanes Pokaż wiadomość
Nie musi, choć powinien. Wystarczy, jak zrozumie Wasze "Tak" lub "chcemy" Świadek ma poświadczyć, że takie wydarzenie miało miejsce i, że oboje zgodnie powiedzieliście "Tak" lub "chcemy".

ale tak naprawdę bardzo dużo zależy tu od dobrej woli i wnikliwości urzędnika lub księdza
Stary 2009-02-20, 12:35   #21
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Znalazłam coś takiego
Cytat:
Zwykli świadkowie

Obok świadka urzędowego wymagana jest - do ważności zawarcia małżeństwa - obecność także dwóch nieurzędowych świadków nazywanych zwykłymi (kan. 1108 § 1).
Prawo kodeksowe nie precyzuje wymogów dotyczących osób, które mają być świadkami. W oparciu o normy ogólne funkcję świadka 167zwykłego ważnie wypełnia osoba ochrzczona lub nieochrzczona, nawet niepełnoletnia, byleby w razie potrzeby mogła zaświadczyć o zawarciu danego związku małżeńskiego. A więc funkcji tej nie mogą wypełniać dzieci, które nie mają używania rozumu, ludzie umysłowo chorzy i aktualnie nieprzytomni oraz osoby jednocześnie głuche i niewidome. Wymogi te odnoszą się do ważności pełnienia funkcji świadka. Do godziwości, biorąc równocześnie pod uwagę wzgląd duszpasterski, wymaga się (wypada), aby świadkami były osoby dorosłe13, bez zarzutów natury moralnej. Na ogół stawia się im mniejsze wymagania niż świadkom do chrztu świętego, ponieważ i obowiązki świadków ślubu są mniejsze. Jednak świętość związku sakramentalnego domaga się, by za świadków ślubu były osoby o odpowiednich kwalifikacjach moralnych.
Zgodnie z Dyrektorium Ekumenicznym bracia wschodni odłączeni - z Kościołów prawosławnych nie powinni być wykluczani od pełnienia funkcji drużby lub świadka przy zawieraniu małżeństwa w Kościele katolickim. Zezwala się, by (inni) bracia odłączeni wykonywali funkcję oficjalnych świadków przy zawieraniu małżeństwa katolickiego.
Zwykłych świadków powinno być dwóch i muszą być obecni przy zawieraniu małżeństwa (kan. 1108 § 1)14. Nie wymaga się, by byli wyznaczeni przez nupturientów lub przez świadka urzędowego, wystarczy ich faktyczna obecność nawet przypadkowa. Ich nazwiska zapisuje się w księdze zawieranych małżeństw, składają również podpisy w Protokole kanonicznego badania narzeczonych.
Zgodnie z wymaganiami KRO (art. 8 § 2) zaświadczenie o zawarciu małżeństwa „konkordatowego" „podpisują: duchowny, małżonkowie i dwaj pełnoletni świadkowie (...)"
W niebezpieczeństwie śmierci świadek kwalifikowany, na podstawie przysługującej mu władzy dyspensowania od formy kanonicznej, 168 zgodnie z przepisem kan. 1079 § 1-2, może asystować przy ślubie tylko w obecności jednego świadka zwykłego, a nawet - gdyby zaszła potrzeba - bez świadków zwykłych15.
Zródło:http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T...enskie_06.html

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-20, 20:55   #22
Elitka4
Rozeznanie

Cytat:
No to chyba że się mylę.. Nie interesowałam się tym nigdy bo moi świadkowie są wierzący oboje i jak przeczytałam o tym chrzcie i bierzmowaniu to pomyślałąm że to samo ze ślubem no bo ślub kościelny to też jest sakrament przecież..
Świadek na ślubie ma tylko w razie czego potwierdzić, że ślub został zawarty w jego obecności i żadnych innych obowiązków nie ma. A chcąc zostać chrzestną musisz być wierząca, bo między innymi zobowiązujesz się, że w razie gdyby rodzicom coś się stało, to będziesz dbać o to żeby dziecko było wychowywane w wierze.
Elitka4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-21, 06:35   #23
gosica502
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Elitka4 Pokaż wiadomość
Świadek na ślubie ma tylko w razie czego potwierdzić, że ślub został zawarty w jego obecności i żadnych innych obowiązków nie ma. A chcąc zostać chrzestną musisz być wierząca, bo między innymi zobowiązujesz się, że w razie gdyby rodzicom coś się stało, to będziesz dbać o to żeby dziecko było wychowywane w wierze.
No w sumie ma to sens Dzięki za wyjaśnienia
Stary 2009-02-23, 11:26   #24
Diankusia
Raczkowanie

Ja dostałam z kościoła, jak byliśmy załatwiać ślub, list do narzeczonych, i tam było wszystko opisane co trzeba załatwic itp. I tam jest napisane że świadkiem w wyjątkowych sytuacjach może być osoba niewierząca. Pytanie co to za sytuacja wyjątkowa
Diankusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-26, 11:54   #25
ewi83
Zadomowienie

MOj przyszly maz i nasz swiadek sa z innej wiary ( oboje prawoslawni) i ksiadz nie mial do tego zadnych przeciwskazan. Oboje sa tez obcokrajowcami, wiec musielismy miec zgode ksiedza z mojej parafii, aby slubu udzielil nam ksiadz niepracujacy w mojej parafii, ale mowiacy po angielsku, i tu byly problemy bo ksiadz zarzadal sobie tlumacza
ewi83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-26, 14:33   #26
Sysunia_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez grusiaczek84 Pokaż wiadomość
Świadek nie musi mieć bierzmowania .

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200304251135.png

17.11.2010 urodził sie nasz Skarbek
Sysunia_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-03, 21:38   #27
Honcia
Zakorzenienie

Kilka razy byłam swiadkiem na slubach i nigdy ksiądz nie pytał czy jestem osoba wierzącą. Jesli chodzi o ślub konkordatowy to wydaje mi sie ze nie musisz byc osobą wierzącą. tylko podpisujesz dokumenty, nie musisz uczestniczyc aktywnie w mszy...
Honcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-04, 13:29   #28
lasoa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sysunia_d Pokaż wiadomość
Świadek nie musi mieć bierzmowania .
W tamtym roku musial a w tym juz nie
lasoa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-04, 13:38   #29
Sysunia_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lasoa Pokaż wiadomość
W tamtym roku musial a w tym juz nie

Nie wiem jak było w tamtym roku, ALE ukończyłam teraz kursy i ksiadz nam powiedział ze świadek nie musi mieć bierzmowania . Pytałam sie ksiedza w mojej prafii i mi to potwierdził.

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200304251135.png

17.11.2010 urodził sie nasz Skarbek
Sysunia_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-04, 13:40   #30
lasoa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sysunia_d Pokaż wiadomość
Nie wiem jak było w tamtym roku, ALE ukończyłam teraz kursy i ksiadz nam powiedział ze świadek nie musi mieć bierzmowania . Pytałam sie ksiedza w mojej prafii i mi to potwierdził.
Tak, wiem. Ale jak miałam bierzmowanie to ksiądz nam tłumaczył, że musimy mieć, żeby móc być świadkiem na ślubie
lasoa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości