![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
świadek
witam
nie wiem czy pisze posta w odpowiednim dziale, jesli nie prosze o przniesienie. zostałam poproszona przez moja kuzynke o bycie swiadkiem na jej slubie konkordatowym. nie jestem osoba wierzaca, do tego w najblizym czasie planuje dokonac aktu apostazji<wypisania sie z koscioła katolickiego> powiedziałam o tym kuzynce, ona stwierdziła ze nie szkodzi. tyle ze ja sama mam watpliwosci czy tak moze być, czy to jest zgodne z załozeniami slubu zawieranego w kosciele zeby swiadek nie był osoba wierzaca. prosze o odpowiedz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: świadek
Po apostazji nie możesz byc świadkiem na ślubie...
"** Choć jest to raczej oczywiste, przypominamy: np. nie będziesz mógł być świadkiem rytuałów katolickich, np. chrztu, bierzmowania." Źródło: http://www.apostazja.pl/konsekwencje.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
hmmm a ja slyszalam, ze na slubie konkordatowym swiadek wcale nie musi byc osoba wierzaca... na bierzmowaniu, chrzcie - owszem, bo sa to sakramenty ktore dotycza tylko i wylacznie kosciola. ale na slubie swiadkowie pelnia role swiadkow cywilnych - potwierdzaja, ze malzenstwo zostalo zawarte z czego wynikaja wszelkie konsekwencje prawne.
ja na swiadka rozwazam kolezanke, ktora jest niewierzaca. nawet chrzczona nie byla. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
hm. no własnie.tez sie tak nad tym zatanawiłam. swiadkiem "koscielnym" nie moge byc na pewno, ale skoro to slub konkordatowy? kogo nalezałoby spytac zeby miec pewnosc? chce miec czyste sumienie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
według mnie Ty albo panna młoda powinna zapytać księdza, w kościele w którym odbędzie się ślub. Moja koleżanka miała za świadka osobę niewierzącą i nikt nie miał nic przeciwko, ale w innym kościele, w którym chcieli wziąć ślub ksiądz im powiedział, że nie ma mowy. Myślę, że jest jakiś przepis, który dokładnie określa taką sytuację.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Przepis przepisem a ksiądz księdzem...
Na własnej skórze przekonałam się o tym jak potrafią człowiekowi uprzykszyć życie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A jak niby mają to sprawdzić, czy ktoś jest wierzący? Byłam świadkiem na ślubie w zeszłe lato, i nikt mnie nie prosił o żądne dokumenty oprócz dowodu osobistego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Można być świadkiem ślubu, nawet po apostazji. Tak samo, jak mozan być prawosławnym, jechowym, zielonoświątkowcem itd. Świadkiem ślubu może być każdy.
Natomiast nie można być wtedy świadkiem bierzmowania, czy też rodzicem chrzestnym, bo w tym przypadkach składa się deklarację "podtrzymywania w wierze". Są rózne kościelne instancje do których można się zgłosić w razie problemów z księdzem.
Edytowane przez chilanes Czas edycji: 2009-02-19 o 14:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W sumie to trochę nie rozumiem czemu przy chrzcie i bierzmowaniu nie można byc a przy ślubie tak... Wie ktoś? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
świadkiem ma byc osoba rozumiejąca język w jakim składana jest przysięga.
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
hymmm z tego co się orientuje to świadek musi być osobą po bierzmowaniu
![]() (mój kolega robił bierzmowanie na szybko przed ślubem brata żeby móc świadkować) -co prawda to chyba nie jest wymóg prawa kanonicznego a jakiegoś księdza, więc trzeba zapytać w kościele w którym będą brali ślub młodzi ![]() Edytowane przez grusiaczek84 Czas edycji: 2009-02-19 o 16:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
nam ksiądz powiedzial, ze wiara osoby świadkującej nie ma nic do rzeczy
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() a ja bylam swiadkiem mojej siostry na francuskim slubie... i musze stwierdzic, ze duzo to ja tam nie rozumialam ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
z tego problemu, ale nie wiem jak to jest w przypadku apostazji ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Liceum skończyłam już jakiś czas temu ale religie miałam z księdzem który rozmawiał z nami o różnych założeniach, prawach itp kościoła katolickiego i pamiętam że jeślio świadków ślubu to jedynym ograniczeniem jest wiek świadka osoba musi mieć ukończone 18 lat i mają to być dwie osoby (może to być np dwóch mężczyzn lub dwie kobiety), spotkałam sie też z przekonaniem że musi to być panna i kawaler ale nie jest to prawdą byłam na weselu gdzie świadkami było małżeństwo.
Byłam też na ślubie na którym osobą niewierzącą był pan młody poprostu siedział, wstał tylko do przysięgi którą składała jedynie panna młoda. Ale spotkałam się też z przypadkiem takim ze ksiądz mimo że nie miał do tego prawa zażyczył sobie akta bieżmowania świadków (świadek nie miał- był nie wierzący) także najlepiej spytać księdza którybędzie udzielał ślubu.
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale tak naprawdę bardzo dużo zależy tu od dobrej woli i wnikliwości urzędnika lub księdza
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Znalazłam coś takiego
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Ja dostałam z kościoła, jak byliśmy załatwiać ślub, list do narzeczonych, i tam było wszystko opisane co trzeba załatwic itp. I tam jest napisane że świadkiem w wyjątkowych sytuacjach może być osoba niewierząca. Pytanie co to za sytuacja wyjątkowa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
MOj przyszly maz i nasz swiadek sa z innej wiary ( oboje prawoslawni) i ksiadz nie mial do tego zadnych przeciwskazan. Oboje sa tez obcokrajowcami, wiec musielismy miec zgode ksiedza z mojej parafii, aby slubu udzielil nam ksiadz niepracujacy w mojej parafii, ale mowiacy po angielsku, i tu byly problemy bo ksiadz zarzadal sobie tlumacza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Kilka razy byłam swiadkiem na slubach i nigdy ksiądz nie pytał czy jestem osoba wierzącą. Jesli chodzi o ślub konkordatowy to wydaje mi sie ze nie musisz byc osobą wierzącą. tylko podpisujesz dokumenty, nie musisz uczestniczyc aktywnie w mszy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
W tamtym roku musial a w tym juz nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak było w tamtym roku, ALE ukończyłam teraz kursy i ksiadz nam powiedział ze świadek nie musi mieć bierzmowania . Pytałam sie ksiedza w mojej prafii i mi to potwierdził.
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:20.