![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2002-06
Lokalizacja: podlaskie
Wiadomości: 7 712
|
![]() Aceto balsamico di modena
Kupiłam. Aceto balsamico di modena z naklejką w jęz. polskim, reszta po włosku, więc chyba dobry?
Powiedzcie, do czego to można stosować i czy trzeba to trzymać w lodówce, żeby się nie zepsuło, czy można normalnie w szafce????? Jedno zastosowanie mam: zrobić sos do sałatki z ogórków, sałaty, pomidorów, papryki, szczypiorku: aceto balsamico di modena + oliwa + sól A inne? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Aceto balsamico di modena
Jestem wielkim wielbicielem aceto balsamico di Modena. Ja trzymam go na półce w kuchni, bo ma śliczną butelkę
![]() Używam aceto do marynat do wieprzowiny, cielęciny, wołowiny, mięsa z kaczki - fantastycznie podbija smak tych mięs. Do białego miesa z drobiu nie smakuje mi zupełnie. Poza tym jest nieodzowynym składnikiem sosów do sałaty, sałatek w śródziemnomorksim stylu. Uwielbiam szynkę parmeńską z kroplą aceto roztartą na plasterku. Jest świetna w maryantach do grillowych mięs. lubię skrapić aceto warzywa pieczone na grillu (cukinię, paprykę, bakłażana). Co ważne - z aceto nie można przesadzać. Zbyt duża ilość zabija smak potrawy. Musimy zapytać Femme, ona się zna jak nikt na kuchni włoskiej i na pewno nam coś podopowie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 4 594
|
Dot.: Aceto balsamico di modena
Czołem
![]() Tu znajdziesz sporo informacji o occie balsamicznym: http://www.gastronomie.pl/produkty/ocet/ocet.html . Ocet balsamiczny to koncentrat octu, bardzo długo dojrzewający ![]() ![]() Ja używam octu balsamicznego do wszelakich sałatek i sałat. Bazę stanowi ocet i oliwa z oliwek w proporcji: 3 części oliwy, 1 część octu, a do tego w zależności od upodobania, humoru i ochoty - bazylia, oregano, tymianek, pieprz, świeżo wyciśnięty czosnek, musztarda dijońska, czasem odrobina cukru - co tylko wyobraźnia podpowie ![]() Pozdrawiam serdecznie, demonik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 4 594
|
Dot.: Aceto balsamico di modena
Ano właśnie - aceto balsamico to świetna marynata! Poza tym dosłownie parę kropel octu można wetrzeć w usmażone / ugrillowane wcześniej czerwone mięsko - pychota.
I podobnie jak Beliczek - trzymam go w ciemnej szafce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Aceto balsamico di modena
ja mam ten włoski w chrakterystycznje butelce prosto z Włoch przywieziony przez mamę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 2 456
|
Dot.: Aceto balsamico di modena
Cytat:
![]() Kobietki ile kosztuje taki dostepny w Polsce ocet? ( taki jak Demonik opisala ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2002-06
Lokalizacja: podlaskie
Wiadomości: 7 712
|
Dot.: Aceto balsamico di modena
Dzięki, spróbuję z tym nacieraniem mięsa
![]() ![]() Chyba nie kupiłam jednak oryginalnego ![]() I kosztował mnie ok 6zł w Makro. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 4 594
|
![]()
Wczoraj robiąc zakupy w moim "ulubionym"
![]() I tak Aceto Balsamico di Modena: - firmy Borges - 11,99 zł (250ml) - taki mam ![]() - Monari Federzoni - 12,99 zł (250 ml) - Villa Bellentani - 10,29 zł (250 ml). ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?
Drogie wizażanki, czekam na Wasze SPRAWDZONE przepisy, w których występuje ocet balsamiczny, który ostatnio króluje w moim jadłospisie.
W oczekiwaniu na Wasze pomysły zamieszczam przepis na sałateczkę: Pomidory z mozarellą - 2 pomidorki, - opakowanie mozzarelli np.Zott, - ocet balsamiczny, - oliwa z oliwek, - bazylia (zioła prowansalskie) - sól Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Mozzarellę odsączamy i też kroimy w plastry. Pomidory układamy na talerzu, przykrywamy każdy plaster plastrem mozzarelli. Solimy do smaku, polewamy odrobinką octu balsamicznego i oliwą z oliwek. Wszystko oprószamy bazylią lub ziołami prowansalskimi, no chyba że dysponujemy świeżą bazylią. Sałatkę można podawać z bagietką pokrojoną w kromeczki polane masełkiem czosnkowym. Dla mnie przekąska pychotka. Smacznego! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
|
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?
ja używam do wszystkiego...do sałatek, do mięsa (idealny do wołowiny), gdyby nie jego cena to zupełnie bym zrezygnowała ze zwykłego octu
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 1 124
|
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?
ja uzywam zwlaszcza do marynowania miesa przed pieczeniem
ocet balsamiczny z modeny,ziola prowensalskie ,ziarenka smaku troszke soli i oliwy z oliwek - marynuje w tym zwlaszcza piersi z kurczaka na kotlety tradycyjnie w panierce lub na grila |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?
nie wiem czy mialbym ochote na prawdziwki marynowane w balsamicznym
![]() ale faktem jest ze idaalnie nadaje sie zamarynowania lub chocby przyprawienia kazdego miesa. w polaczeniu z sosem sojowym swietnie pasuje do wolowiny z bambusem, odrobina dodana do smazonego ryzu curry fajnie i lekko podkrsla smak kwaskowa nuta
__________________
pozdrawiam sailor adres strony domowej usuniety na zyczenie moderatora |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?
makadamia - jeśli do sałatek, to bardzo proszę o jakieś przepisy
sailor - zaintrygowała mnie ta wołowinka z bambusem, podzielisz się przepisem? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 377
|
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?
Ja uzywam do wszelkich salatek z salata w roli glownej.
Np. Salata, tunczyk, czerwona fasola, kukurydza, potarkowana marchew, sol i pieprz, oliwa z oliwek i ocet bals. Lub salata, cebula, pomidor (czasem ogorek lub papryka), sol i pieprz, oliwa i ocet Rowniez ze smazonymi krewetkami i cebula (przepis jest w watku o owocach morza) Pomaga mi rowniez pozbyc sie zapachow ryb i jajek z naczyn ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
|
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?
proponuje umyc naczynia w a nie smarowac balsamico
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 2 511
|
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?
![]() Paula! Ale zapach surowych jaj czuć nawet po czyszczeniu garów domestosem! ![]() ![]() ---- Aceto balsamico jeszcze na to nie próbowałam. Następnym razem dam mu szansę. ![]()
__________________
How many eyes does Lord Bloodraven have? - A thousand eyes and one.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 377
|
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 242
|
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?
Cytryna też swietnie neutralizuje brzydkie zapachy.Też sprawdzony sposób.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?
Vogue - dzięki wielkie, wypróbuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
|
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?
hmm nigdy nie wącham garów po jajkach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 377
|
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
|
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?
Cytat:
![]()
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 1 124
|
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?
ja mam ocet balsamiczny z modeny
![]() oryginalny przywiozlam z wloch kosztowal mala foetunke jak na ocet wiec uzywam go oszczednie ![]() a jakich innych uzywacie? bo wlasciwie ten co mam to pierwszy w mojej karierze kucharskiej ![]() wczesniej nie bylam przekonana do takich octow |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-07
Wiadomości: 107
|
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?
do truskawek! pycha!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 1 124
|
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?
Truskawki w plasterki lub ćwiartki posypujemy cukrem, skrapiany octem balsamicznym i lekko podgrzewamy na patelni. Można też dodać obrobinę czarnego pieprzu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 1 124
|
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?
Cytat:
![]() kurcze do czerwca jeszcze sporo czasu......
__________________
![]() ![]() 29. 01. 2009 start - 94 17.12.2011 cel 1 - 90 - osiągnięty ![]() cel 2 - 85 - osiągnięty ![]() cel 3 - 80 - ........ ![]() cel 4 - 75 - ......... ![]() cel 5 - 70 - ........ ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?
Musisz chwilowo uwierzyć mi na słowo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?
Ja mogę potwierdzić, ze truskawki z samym pieprzem świetnie się komponują. Z octem nie próbowałam, ale nie omieszkam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Rzeszów
Wiadomości: 10 537
|
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?
Ja również mam ten ocet i go uwielbiam
![]() Mam tylko pytanie, czy ocet winny a ocet balsamiczny to jedno i to samo?? ![]() Bo w przepisie (oryginale) jest podane że należy dodać ocet winny, a ja dodałam balsamiczny i sałatka jest rewlacyjna! Robię ją baaardzo często i wszystkim smakuje, ma bardzo oryginalny smak! Taki ziołowo słodki, tak bym określiła ![]() Przepis pochodzi ze strony Wielkiego Żarcia http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis2106.html Oto on, gdyby komuś nie chciało się wchodzić na stronke ![]() Składniki: pory, puszka czerwonej fasolki, duże,aromatyczne jabłko(ew.2 w zależności od gustu), marchewka sos: 2 łyżki czerwonego octu winnego (ja dodaje balsamicznego ![]() Najpierw przyrządzić sos: zmieszać wszystkie składniki i odstawić. Pora pokroić w półplasterki, jabłko w słupki, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Fasolkę odsączyć i dodać do reszty warzyw. Zalać sosem, wymieszać i odstawić. Aha i ja rezygnuje zawsze z czosnku, bo go nie toleruje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:18.