![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
słownictwo-zaje -co??
witam
może wyjdę na sztywniaczkę i nie jestem trendy ale zauwazyłam już 2 raz na forum słowo :"za☠☠☠iście" i chciałabym sie dowiedziec co ono oznacza w języku polskim ? ![]() pzdr paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: słownictwo-zaje -co??
Podaję za "Słownikiem slangu młodzieżowego" Macieja Czeszewskiego:
Za☠☠☠iście:1.bardzo dobrze, świetnie, wspaniale, doskonale, fantastycznie 2.bardzo, bardzo mocno, silnie. Samo słowo jest moim zdanim ok i cały jego urok polega na tym, że jest soczyste i trudno je zastąpić innym. Razi mnie jednak beztroskie używanie go na forum. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]() Uwielbiam Was ![]() ale za to przyznam się do alergii na "trendy" ![]() Bo to takie słówko, które zalatuje owczym pędem i zrzeczeniem się prawa do własnego gustu ... (bez urazy - do wszystkich używających ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
maga napisał(a):
> Bo to takie słówko, które zalatuje owczym pędem CZYM zalatuje? ![]() ![]() U nas w szkole - klasie - używa się od pierwszej wycieczki "za☠☠☠ongo". ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
No to ja też się przyznam- do alergii na słówko "aczkolwiek"
![]() ![]() Niemal codziennie kontaktuję się z paroma osobami, które namiętnie go nadużywają (nie wspominając o tym, na co natykam się w prasie, TV itd.)- wygląda to tak, jakby chciały tym dodać sobie klasy, inteligencji... :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Przyznam się do mojej alergii
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ognik napisał(a):
> No to ja też się przyznam- do alergii na słówko "aczkolwiek" ![]() ![]() Aczkolwiek jednak jakby jakgdyby popatrzeć na to z innej, szerszej perspektywy, rozszerzając horyzonty myślowe człowieka współczesnego i zastosować tu filozofię... Blablabla - dobra, koniec gadania głupot, bo zaraz powstanie wizazowa wyprawa po złote runo, a ja tak mogę długo. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Aha, słówko "zaje..." zrobiło się trendy (
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
zajefajnie :-)
Wyszła ofca z krzaczków
![]() grunt to znaleźć właściwe zaklęcie ![]() zalegam Ci z moimi fotami w ramach rewanżu - ale to z roboty, bo teraz w domu jestem, wystaw sobie waćpanna ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Heh...
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Komi napisał(a):
> Przyznam się do mojej alergii ![]() > ![]() Dokładnie. We mnie się coś gotuje, jak słyszę (lub widzę ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
A mi to słowo w sumie nie przeszkadza. Używam go rzadko, bo rzeczywiście jest mocne i zazwyczaj jakoś nie przechodzi mi przez gardło
![]() ![]() ![]() To słowo nie znajduje się w słowniku przekleństw (chyba?) tylko w słowniku slangu młodzieżowego, więc nie jest chyba takie złe? ![]() PS. Ja nigdy nie zauważyłam, żeby ktoś używał zamiennie bynajmniej i przynajmniej. Mogłaby któras dać przykład? Bo nic mi nie przychodzi do głowy. ![]()
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Karola napisał(a):
> PS. Ja nigdy nie zauważyłam, żeby ktoś używał zamiennie bynajmniej i przynajmniej. Mogłaby któras dać przykład? Bo nic mi nie przychodzi do głowy. > > ![]() Proszę. Wyciągnięte z forum i to z wypowiedzi jednej osoby, niestety... "Mnie nie chodzi o protest ale o to że zwierzęta czują (marchewka nigdy nie uciekała z wrzaskiem spod norza, bynajmniej mnie ![]() "Bynajmniej w Krakowie i w tutejszych liceach klasy humanistyczne muszą zdawać maturę z większego materiału, tzn w pracy należy uwzględnić cztery lata nauki filozofii, historii sztuki, łaciny."
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
margolcia napisał(a):
> Karola napisał(a): > > PS. Ja nigdy nie zauważyłam, żeby ktoś używał zamiennie bynajmniej i przynajmniej. Mogłaby któras dać przykład? Bo nic mi nie przychodzi do głowy. > > > > ![]() > > Proszę. Wyciągnięte z forum i to z wypowiedzi jednej osoby, niestety... > > "Mnie nie chodzi o protest ale o to że zwierzęta czują (marchewka nigdy nie uciekała z wrzaskiem spod norza, bynajmniej mnie ![]() > > "Bynajmniej w Krakowie i w tutejszych liceach klasy humanistyczne muszą zdawać maturę z większego materiału, tzn w pracy należy uwzględnić cztery lata nauki filozofii, historii sztuki, łaciny." O, rzeczywiście ![]()
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Za☠☠☠iście - pochodzi od rosyjskiego słowa "☠☠☠ać" podobnie jak za☠☠☠ać i wy☠☠☠ać. Samo słowo "☠☠☠ać" (wiadomości od tłumacza) oznaczało kiedyś gwałt (niekoniecznie seksualny) lub, teraz częściej, jest wulgarnym określeniem stosunku seksualnego. W zabarwieniu seksualnym znajdujemy to słowo na przykład u Fredro w jego szufladowych utworach.
W Polsce większość słów pochodzących od "☠☠☠ać" ma znaczenie pejoratywne i są to wulgaryzmy - "za☠☠☠ać kogoś na śmierć", " ☠☠☠ać policję", "trzeba go stąd wy☠☠☠ać", "od☠☠☠ało mu", "u☠☠☠ał się jak świnia", "roz☠☠☠ałem auto". Nie rozumiem dlaczego tak wiele osób posługujących się zwykle bardziej literackimi określeniami ( w sensie nie używania wulgaryzmów), używa słowa "za☠☠☠iście" w znaczeniu pozytywnym i w dodatku nie odczuwa jego wulgarności. To tak jakby nagle stworzyć słowo "za☠☠☠☠☠☠☠iście" i od razu uznać że jest to epitet określający coś pozytywnego... Ten wyraz, podobnie jak inne wylgarne określenia budzi we mnie odrazę. I pal licho gdy ktoś wypowiada je w faktycznym przekleńswie, gorzej jeśli używane jest jako forma wyrażenia zachwytu;( I jeszcze trzeba wziąć pod uwagę różnicę między wyrazem mówionym, któremu zawsze towarzyszą miny, gestykulacja i ton a słowem pisanym, które właściwie każdy może odebrać inaczej. Posługiwanie się tym słowem w piśmie jest dwa razy gorsze niż wypowiadanie go. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
koko napisał(a):
> Podaję za "Słownikiem slangu młodzieżowego" Macieja Czeszewskiego: > Za☠☠☠iście:1.bardzo dobrze, świetnie, wspaniale, doskonale, fantastycznie 2.bardzo, bardzo mocno, silnie. > > Samo słowo jest moim zdanim ok i cały jego urok polega na tym, że jest soczyste i trudno je zastąpić innym. Razi mnie jednak beztroskie używanie go na forum. ![]() OO!! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Komi napisał(a):
> Nie lubię tego słowa, jest - jak dla mnie - agresywne. Ja też nie lubię zbytnio tego słowa, chociaż przyzwyczaiłam się, że ludzie używają go nagminnie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ognik napisał(a):
> No to ja też się przyznam- do alergii na słówko "aczkolwiek" ![]() ![]() > Niemal codziennie kontaktuję się z paroma osobami, które namiętnie go nadużywają (nie wspominając o tym, na co natykam się w prasie, TV itd.)- wygląda to tak, jakby chciały tym dodać sobie klasy, inteligencji... :P Hehe, miałam w liceum polonistkę, która nagminnie używała tego słowa zawzięcie przy tym gestykulując. ![]() A inna nauczycielka uparła się na "praktycznie", "praktycznie rzecz biorąc", "praktycznie można powiedzieć" (kiedyś podczas jednej lekcji użyła tych zwrotów ponad 70 razy ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Zawsze mi coś nie grało gdy słyszałam "za☠☠☠iście" jako formę zachwytu i teraz już wiem dlaczego
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
DominikaS napisał(a):
> To tak jakby nagle stworzyć słowo "za☠☠☠☠☠☠☠iście" i od razu uznać że jest to epitet określający coś pozytywnego... Dominika ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Faktycznie, kontrowersyjne (jak widzę) "za☠☠☠iście" wywodzi się od słowa o zdecydowanie pejoratywnym wydźwięku, jednak fakt, że jest używane do podkreślenia "fajności", i to w każdym przypadku (czy ktoś słyszał aby "za☠☠☠isty" oznaczał "beznadziejny"??) świadczy, że takie właśnie jest jego znaczenie. Język jest strukturą żywą i stale ewoluującą, czy nam się to podoba czy nie i jeśli słowo (lub forma gramatyczna) jest wystarczająco często używane, staje się nie tylko powszechne ale przede wszystkim poprawne.
To pogląd głoszony przez prof. Miodka, dla jasności, nie tylko przeze mnie ![]() Przypominam, że słowo "kobieta" parę wieków temu było obraźliwe, a pochodzi od ... "kobyły" ![]() Z kolei niewinny kiedyś "kutas", określający "frędzel", jakiś wiszący przydatek ( ![]() Nie trzeba z resztą spoglądać tak daleko wstecz: pamiętacie ile było sporów wokół - oczywistego, wydawałoby się dzisiaj - słówka "fajnie"??! Nauczyciele w mojej podstawówce krzywili się z obrzydzenia na jego dźwięk i był zakaz używania! ![]() ![]() ![]() Czy nie dzieje się tak właśnie z "za☠☠☠iście"?.. Mnie to słowo pasuje, choć zgodzę się, że znacznie bardziej w mowie niż w piśmie, ale wszystko zależy od kontekstu i zamysłu autora. Nie zgodzę się natomiast z opinią, że osoby "kulturalne i inteligentne" nie powinny używać przekleństw czy wulgaryzmów - ludzie, wszystkie słowa po coś powstały, coś opisują, służą jakiejś komunikacji! Nie zrozumcie mnie źle, "☠☠☠☠a" zamiast przecinka to już żadna komunikacja nie jest, ale czy soczyste przekleństwo w stanie silnego wzburzenia emocjonalnego nie opisuje tego stanu? No i czy nie przynosi ulgi wypowiadającemu je? Mnie owszem. ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Dominiko, niby to słowo ma wulgarne korzenie, ale zauważ, że słowa ewoluują.
Tak jak słowo "chuj" nie było kiedyś niczym złym, a teraz jest wulgaryzmem, tak słowo "za☠☠☠iście", pochodzące od wulgaryzmu "☠☠☠ać", mogło nabrać pozytywnego znaczenia: "wyglądasz dziś za☠☠☠iście" ![]() ![]() Oczywiście pasuje to raczej młodzieży licealnej, niż 30-letnim mamom. Podobnie jak wiele innych słów w slangu młodzieżowym ![]() Ja osobiście wolę zamiast "za☠☠☠iście" mówić "zarąbiście" - oddaje moim zdaniem te same emocje ![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Karola napisała :"..słowa ewoluują."
jak dla mnie to zaniżanie poziomu własnego słownictwa . pzdr paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Nie chcesz - nie używaj. Ja jednak uważam, że każde jedno słowo wzbogaca nasze słownictwo, bo każde coś innego opisuje (gdyby tak nie było, nie posługiwalibyśmy się mową w ogóle, lub też w ograniczonym wyborze). I nawet slangowe czy wulgarne określenia warto znać. A używane z umiarem i w odpowiednich okolicznościach mogą dodać naszej wypowiedzi błyskotliwości i oryginalności albo zwyczajnie pomóc jak najprecyzyjniej opisać rzeczywistość.
Polecam przy okazji lekturę Pilcha, żaden z niego nastolatek, barki intelektualne też trudno mu zarzucić, a jakie soczyste słownictwo!... ![]() Pozdrówka! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Re: słownictwo-zaje -co?? Ot, kwestia odwagi
Myślę, że to nie jest kwestia "używać - nie używać", tylko raczej - w jakich sytuacjach, a może ściślej: w jakiej grupie osób posługiwać się takim słówkiem
![]() ![]() Chyba warto się zgodzić, że są słowa (nawet dowcipnie skonstruowane, jak ten konkretny rusycyzm o którym sobie gwarzymy) które mogą niektórych słuchaczy razić, chociaż dla innych będą tylko dodawać soczystości wypowiedzi albo podkreślać nasz dystans do szeroko rozumianego "sztwniactwa" ![]() Ale jeśli nie znamy wszystkich uczestników rozmowy (a tak to jest z forami internetowymi) to - wg mnie - dobrym zwyczajem towarzyskim jest powstrzymywanie się od języka zbyt soczystego, a zwłasza ubarwionego słowami które dla nieobytych z językiem młodzieżowym są tylko wulgaryzmami ![]() Po prostu, warto zawsze zdawać sobie sprawę z prawdziwego pochodzenia słowa (szczerze mówiąc, nawet nie przyszło mi do głowy że znaczenie przytoczone przez Dominikę może być nie oczywiste dla kogoś ![]() ![]() - no i w konsekwencji z tego, że posługując się takim słowem możemy być przez innych odebrani jako "osoba zaniżająca poziom swojego języka" (co z kolei też może nas zaboleć, prawda ? ["bo to przecież tak powszechne fajne słowno, no dajcie spokój ![]() ![]() NO, ale kazanie rąbnęłam ![]() ![]() Czy można powiedzieć: "Całuję wszystkich za******* ?" ![]() ![]()
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
maga napisał(a):
> - no i w konsekwencji z tego, że posługując się takim słowem możemy być przez innych odebrani jako "osoba zaniżająca poziom swojego języka" (co z kolei też może nas zaboleć, prawda ? Eeee, no bez przesady. W życiu by mnie coś takiego nie zabolało, bo to TYLKO opinia danej osoby i to osoby obcej, z forum internetowego, której w życiu nie spotkam. Ale opinia osób bliskich, przyjaciół czy współpracowników / kontrahentów, owszem, obchodzi mnie i masz pełną rację, że słownictwo należy dostosowywać do osób, wśród których się przebywa oraz do SYTUACJI. No bo jak by to wyglądało, jakby w trakcie np. prezentacji handlowej osoba przedstawiająca powiedziała np. "nasze produkty są za☠☠☠iście dobre, bo..." ![]() Jednak uważam, że na forum internetowym, gdzie przychodzi się zazwyczaj dla rozrywki, słowa takie jak: za☠☠☠iście, cholera, kurna, kurczę, kurka itp. nie rażą, przynajmniej mnie. Odzwierciedlają uczucia, które często wirtualnie trudno inaczej przedstawić (bez mimiki twarzy czy gestykulacji). ![]()
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
maga napisał(a):
> Czy można powiedzieć: "Całuję wszystkich za******* ?" Piękny przykład ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
pixie_76 napisał(a):
> > Nie zgodzę się natomiast z opinią, że osoby "kulturalne i inteligentne" nie powinny używać przekleństw czy wulgaryzmów - ludzie, wszystkie słowa po coś powstały, coś opisują, służą jakiejś komunikacji! Nie zrozumcie mnie źle, "☠☠☠☠a" zamiast przecinka to już żadna komunikacja nie jest, ale czy soczyste przekleństwo w stanie silnego wzburzenia emocjonalnego nie opisuje tego stanu? No i czy nie przynosi ulgi wypowiadającemu je? Mnie owszem. ![]() No właśnie, co innego wulgaryzm wypowiedziany w stanie silnego wzburzenia emocjonalnego (ja jak się zdenerwuję, potrafię sypnąć wiązanką, mimo wszystko nie lubię tego u siebie) a co innego wulgaryzmy używane w zasadzie bez powodu, np. "Oglądałam wczoraj film. Ale był popierd...y". Tej drugiej opcji nie toleruję. Zresztą dla mnie co kto mówi i jak mówi jest świadectwem kultury osobistej tej osoby i ogólnego poziomu, jaki sobą reprezentuje. Zauważyłam, że niektórzy wyrobili sobie dziwne przekonanie, że będąc w towarzystwie trzeba dużo przeklinać, żeby wyjść na luzaka ![]() A! Jeszcze jedno!! Strasznie razi mnie kiedy chłopak używa przekleństw w towarzystwie swojej dziewczyny, od razu tracę szacunek do takich osobników. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Zgadzam się z całą wypowiedzią pixie_79
![]() Od siebie napiszę tylko, że nie znoszę słówek typu "zajefajnie", "zarąbiście" i innych bardziej przyzwoitych form słowa za☠☠☠iście. Aż mnie trzepie!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
A tak na marginesie mnie jeszcze drażni jak ktoś myli "ich" z "je" np. "W przedpokoju stoją moje buty. Przynieś mi ich" Łoj jak ja tego nie lubię!
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:23.