Skóra piecze pod maseczkami - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-01-16, 18:52   #1
miszeel
Przyczajenie

Skóra piecze pod maseczkami

Hej dziewczyny
Od dłuższego czasu mam problem z twarzą kiedy robię sobie maseczki oczyszczające. Twarz strasznie piecze, szczególnie na policzkach, gdzie mam dość widoczne pory.
Ostatnio kupiłam nawet peeling-maskę, która jest przeznaczona do skóry wrażliwej, jednak twarz tak strasznie piekła, że musiałam jak najszybciej to zmyć. Dzieje się tak właśnie przy peelingach i maseczkach oczyszczających. Żele do mycia i kremy nie powodują nic takiego.
Co prawda po zmyciu twarz nie jest zbyt bardzo podrażniona, może lekko.
Kiedyś wierzyłam, że to efekt oczyszczania się skóry, ale nie wiem, czy to może być aż tak mocno odczuwalne?
miszeel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-17, 17:32   #2
chimay
Zakorzenienie

Dot.: Skóra piecze pod maseczkami

Cytat:
Napisane przez miszeel Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Od dłuższego czasu mam problem z twarzą kiedy robię sobie maseczki oczyszczające. Twarz strasznie piecze, szczególnie na policzkach, gdzie mam dość widoczne pory.
Ostatnio kupiłam nawet peeling-maskę, która jest przeznaczona do skóry wrażliwej, jednak twarz tak strasznie piekła, że musiałam jak najszybciej to zmyć. Dzieje się tak właśnie przy peelingach i maseczkach oczyszczających. Żele do mycia i kremy nie powodują nic takiego.
Co prawda po zmyciu twarz nie jest zbyt bardzo podrażniona, może lekko.
Kiedyś wierzyłam, że to efekt oczyszczania się skóry, ale nie wiem, czy to może być aż tak mocno odczuwalne?
To nie jest oczyszczanie tylko podrażnienie. Nie napisałaś, jakiego typu maseczki wybierasz, nie wymieniłaś żadnych przykładowych, więc trudno gdybać, co może powodować tę reakcję, jak się nie zna nazwy czy składu danego produktu.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-18, 14:13   #3
miszeel
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
To nie jest oczyszczanie tylko podrażnienie. Nie napisałaś, jakiego typu maseczki wybierasz, nie wymieniłaś żadnych przykładowych, więc trudno gdybać, co może powodować tę reakcję, jak się nie zna nazwy czy składu danego produktu.
W tej chwili są to np. Evree Face Care Pure Neroli peeling do twarzy głęboko oczyszcząjacy,
Eveline hydra detox oczyszczająco-nawilżająca maska węglowa,
lub Tołpa dermo face złuszczająca pasta-maska do mycia twarzy.

To takie przykladowe produkty, których ostatnio używałam i skóra piekła.
Stary 2018-01-18, 15:58   #4
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miszeel Pokaż wiadomość
W tej chwili są to np. Evree Face Care Pure Neroli peeling do twarzy głęboko oczyszcząjacy,
Eveline hydra detox oczyszczająco-nawilżająca maska węglowa,
lub Tołpa dermo face złuszczająca pasta-maska do mycia twarzy.

To takie przykladowe produkty, których ostatnio używałam i skóra piekła.
Tołpa i Eveline mają kilka składników współnych, ale nie mają one potencjału drażniącego (np kaolin), więc wyłowić sprawcę na podstawie składu. Można jeszcze rozważyć opcję jakichś błędów podczas aplikacji (za długo, maska zasycha itp).
Stary 2018-01-18, 16:56   #5
miszeel
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Tołpa i Eveline mają kilka składników współnych, ale nie mają one potencjału drażniącego (np kaolin), więc wyłowić sprawcę na podstawie składu. Można jeszcze rozważyć opcję jakichś błędów podczas aplikacji (za długo, maska zasycha itp).
Za długie trzymanie na twarzy na pewno odpada, bo to zaczyna piec od razu po nałożeniu.
Dziękuję za odpowiedź, zacznę zwracać uwagę na skład
Stary 2018-01-18, 17:03   #6
ellish
Zakorzenienie

Tołpa również mnie szczypie dzięki temu skóra jest mocno oczyszczona. Eveline nie miałam ale przejrzałam recenzje i u większości osób następuje szczypanie czy mówienie. Przy większości masek mocno oczyszczających takie są odczucia.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-19, 08:44   #7
esmeraldakos
Raczkowanie

Przy nawilżających tez tak macie? Koleżanka, z którą czasami robimy sobie maseczki, mówi, że tak ma być. Jakie są wasze opinie na ten temat?
esmeraldakos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-01-19, 15:46   #8
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez esmeraldakos Pokaż wiadomość
Przy nawilżających tez tak macie? Koleżanka, z którą czasami robimy sobie maseczki, mówi, że tak ma być. Jakie są wasze opinie na ten temat?
Nie, nie ma tak być. Pojawienie się takiej reakcji to kwestia indywidualna. I tutaj są możliwe dwie sytuacje. Pierwsza, kiedy pojawia się pieczenie i dyskomfort, ale po zmyciu\zdjęciu maseczki nie widać żadnych objawów podrażnienia skóry, nie ma zaczerwienienia, potem nie pojawia się odwodnienie czy suchość. Jeśli dyskomfort nie jest duży, to można używać. Druga sytuacja, kiedy za pieczeniem idą też zaczerwienienie, widoczne gołym okiem i utrzymujące się podrażnienie. W takiej sytuacji nie ma sensu używać na siłę takiego produktu.
Stary 2018-01-19, 15:49   #9
nataliaanna83
Raczkowanie

Ja na większość maseczek reaguję alergicznie. Oczyszczające maseczki mają działanie ściągające. Zamieniam na peelingi enzymatyczne. Z nawilżających przerabiam całą serie SKIN 79. Lubię też maseczki Vichy, Clinique i Lirene.
nataliaanna83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-21, 13:43   #10
miszeel
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez esmeraldakos Pokaż wiadomość
Ja przy nawilżających nie czuje pieczenia, tylko oczyszczające.

Ale po zmyciu nie mam żadnych większych podrażnień, ani alergii
Stary 2018-01-30, 13:50   #11
AAAnka
Wtajemniczenie

Ja od jakiegoś czasu również mam problem z maseczkami, nawet z tymi nawilżającymi.Po jakims czasie zaczyna mnie piec w okolicach nosa(bruzd nosowych).Po zmyciu mam zaczerwienione placki(tylko tam). Nie mam wrażliwej cery ale maseczki taki powodują u mnie skutek. Co dziwne -wystarczy że czasem nałożę sobie gruba warstwę kremu (aby skóra wchłoneła ile zechce) i mam to samo.Normalnie nałożony krem nic mi nie szkodzi,ale w takiej formie-zaczyna mnie piec w tych miejscach....Na szczęście jest to mały obszar-nakładam maski omijajac tę strefę....
AAAnka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-31, 12:53   #12
ann_bella75
Przyczajenie

Prawdopodobnie maseczki podrażniają Twoją skórę, bo masz wrażliwą. Jeżeli często stosujesz maseczki proponuję sprawdzać składy, bo w większości są szkodliwe składniki, tymbardziej w tych z drogerii. Może spróbuj robić sama w domu maseczki, w internecie jest mnóstwo przepisów i myślę, że takie nawet lepiej działają
ann_bella75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-31, 13:26   #13
MilkaZOrzechami
Przyczajenie

Najlepiej sprawdzić teraz takie dwuskładnikowe, typu zwyczajna glinka kupiona w zielarskim i woda, albo węgiel aktywny i woda, albo coś w tym stylu i zobaczyć, czy po nich też tak się dzieje. Wtedy będzie pewność, że to składniki ze sklepowych maseczek Ci szkodzą.
MilkaZOrzechami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości