Czy psy wyczuwają chorobę i śmierć? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-15, 21:42   #1
joanna975
Raczkowanie

Czy psy wyczuwają chorobę i śmierć?

Jak myślicie, czy to prawda, że psy mają jakieś nadnaturalne zdolności do wyczuwania takich rzeczy, jak śmierć czy choroba? Spotkałyście się z podobnymi przypadkami?

Ostatnio na onecie wpadł mi w oczy artykuł na ten temat, zacytuję fragment, bo mnie zaintrygował:
Cytat:
Najczęściej powtarzane historie o psach jasnowidzach dotyczą przepowiadania zbliżającej się śmierci kogoś w rodzinie. Według opowieści psy czynią to zazwyczaj, okazując wyraźne zaniepokojenie i wyjąc potępieńczo.
Całość tutaj: http://strefatajemnic.onet.pl/extra/...0,artykul.html

I co o tym myślicie? Jak to w końcu jest z tymi czworonogami???
joanna975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-15, 22:19   #2
anakonda
Zadomowienie

Dot.: Czy psy wyczuwają chorobę i śmierć?

Wycie potwierdzam własnymi doświadczeniami; kilka lat temu sąsiedzi mieli psa, który jakiś czas przed śmiercią sąsiada bez przerwy wył; dniem i nocą.
Moja babcia często powtarzała, że gdy pies wyje może nadejść śmierć.
Czasem też przylatuje sowa, ale z tym nie spotkałam się osobiście.

anakonda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-16, 08:59   #3
Juzia29
Raczkowanie

Doslownie przed 5 minutami widziałam program (Animal planet) jak pieski potrafią wyczuc własnym noskiem czy w danej probówce znajdują się komurki rakowe.
Jak się okazuje psie nosy są w stanie wyczuc bardzo wczesne stadjum raka, takie które nie jest widoczne na zdjeciach tomografów ...
Juzia29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-16, 13:42   #4
esfira
Zakorzenienie

być moze zwierzęta wyczuwają jakieś przedśmiertne zmiany w organizmie, ale zazwyczaj dopiero po fakcie można zauważyć zbieżność śmierci z zachowaniem psa/ kota. Psy wyczuwają nadchodzący atak padaczki, hipoglikemię u chorych na cukrzycę czy zapach komórek rakowych, ale to wszystko to kwestia ich wyczulonych zmysłów, a nie jakichś paranormalnych zdolności

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-18, 19:18   #5
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Juzia29 Pokaż wiadomość
Doslownie przed 5 minutami widziałam program (Animal planet) jak pieski potrafią wyczuc własnym noskiem czy w danej probówce znajdują się komurki rakowe.
Jak się okazuje psie nosy są w stanie wyczuc bardzo wczesne stadjum raka, takie które nie jest widoczne na zdjeciach tomografów ...
Tez oglądałam kiedyś podobny program.
Dziewczynka miała raka w bardzo wczesnym stadium, jej rodzina jeszcze o tym nie wiedziała, a piesek przykładał główkę do miejsca gdzie rozwijały się komórki rakowe i piszczał.
Uratowano ją.
Stary 2010-10-18, 19:50   #6
Veredise
Zakorzenienie

Ja z kolei słyszałam, że pies potrafi się niespokojnie zachowywać w samochodzie przed wypadkiem. Nie wiem na ile to prawda, ale w tv raz pokazywali takie przypadki, że psy, które normalnie spokojnie sobie śpią czy leżą w samochodzie, przed wypadkiem zaczynały się kręcić po całym aucie i np. szczekać. Coś jak szczury na statku - podobno jak wysiadają ze statku w porcie to znaczy, że statek już do tego portu nie wróci i najpewniej zatonie. Ale o ile jestem w stanie zgodzić się z wyczuwaniem chorób (zmysłami), o tyle to już zakrawa o science fiction.

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 10:56   #7
Lilllith
Rozeznanie

koty przychodza do osob przed smiercia i klada sie obok albo na nich pozniewaz temperatura ich ciala sie podnosi i jest im cieplo tak czytalam i chodzi tu o koty w domu spokojnej starosci np :P

Aparatka sobie jestem
Góra->28.05.10 Dół->14.08.10
Koszta - 3860

Lilllith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-19, 15:10   #8
Daiquiri79
Raczkowanie

Też słyszałam o takich przypadkach

A co do psów w samochodzie... Pies zaczyna być nerwowy, zaczyna szczekać, właściciel zaczyna się denerwować i zerkać co się dzieje z psem no i o wypadek w takiej sytuacji nie trudno...Tak mi się nasunęło
Daiquiri79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 19:08   #9
Serduszka24
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
być moze zwierzęta wyczuwają jakieś przedśmiertne zmiany w organizmie, ale zazwyczaj dopiero po fakcie można zauważyć zbieżność śmierci z zachowaniem psa/ kota. Psy wyczuwają nadchodzący atak padaczki, hipoglikemię u chorych na cukrzycę czy zapach komórek rakowych, ale to wszystko to kwestia ich wyczulonych zmysłów, a nie jakichś paranormalnych zdolności

O.o Ja mam cukrzyce i za rok i 2 dni będę miała labradora...a teraz się boje jak ide spać czy się w ogóle rano obudzę.
Serduszka24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 12:55   #10
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Daiquiri79 Pokaż wiadomość
Też słyszałam o takich przypadkach

A co do psów w samochodzie... Pies zaczyna być nerwowy, zaczyna szczekać, właściciel zaczyna się denerwować i zerkać co się dzieje z psem no i o wypadek w takiej sytuacji nie trudno...Tak mi się nasunęło
też o tym pomyślałam
serduszka24, takie psy raczej muszą być wytrenowane do wyczuwania zmian, tzn niektóre pewnie wyczuwają to intuicyjnie, ale nie wiem, czy akurat taki się tobie trafi, miejmy nadzieję, że tak

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 13:29   #11
Garadiela
Zadomowienie

serduszka24 bedziesz psa szkolic na psa asystenta?Bo labrador,chocby nie wiem jak fajny i madry sam z siebie asysty i alarmowania sie sam nie nauczy
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 14:19   #12
moja imaginacja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anakonda Pokaż wiadomość
Wycie potwierdzam własnymi doświadczeniami; kilka lat temu sąsiedzi mieli psa, który jakiś czas przed śmiercią sąsiada bez przerwy wył; dniem i nocą.
Moja babcia często powtarzała, że gdy pies wyje może nadejść śmierć.
Czasem też przylatuje sowa, ale z tym nie spotkałam się osobiście.
Ja także potwierdzam wycie. Moja mama (to bylo prawie 3 lata temu) wyszła z psem na podwórko, babcia leżała w szpitalu. Zaczął wyć,a gdy mama wrociła do domu dostała telefon z informacją, że babcia nie żyje.
moja imaginacja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 14:39   #13
wizazer
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Bardzo ciekawy artykuł. Choć w sumie trochę obalili tam wszystkie teorie na temat nadprzyrodzonych zdolności czworonogów, że to niby kwestia super czułych zmysłów. A ja tam nie wiem - dla mnie sytuacja, w której pies potrafi wyczuć śmierć, chorobę czy nawet trzęsienie ziemi (!) - to już zawsze pozostanie dla mnie zdolnością nadprzyrodzoną. Inaczej tego nie potrafię nazwać.
wizazer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 15:22   #14
Martina55
Raczkowanie

A ja Wam opowiem po krótce własną przygodę. Mamy w domu psa boksera. Gdy mój tata zmarł,a zmarł w salonie to od tej pory,(minęły 3 lata) pies nie wchodzi do salonu. Wejdzie tylko wtedy, gdy na progu położony jest chodnik, albo jego kojo, z wyjściem jest tak samo. Nie umiem tego wytłumaczyć ale coć musi w tym być.

Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta
Martina55 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-25, 13:40   #15
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez wizazer Pokaż wiadomość
Bardzo ciekawy artykuł. Choć w sumie trochę obalili tam wszystkie teorie na temat nadprzyrodzonych zdolności czworonogów, że to niby kwestia super czułych zmysłów. A ja tam nie wiem - dla mnie sytuacja, w której pies potrafi wyczuć śmierć, chorobę czy nawet trzęsienie ziemi (!) - to już zawsze pozostanie dla mnie zdolnością nadprzyrodzoną. Inaczej tego nie potrafię nazwać.
Co jest takiego dziwnego w wyczuwaniu trzęsienia ziemi?
Zwykle trzęsienie ziemi nie zaczyna się bardzo nagle, to nie jest tak, że ziemia w jednej sekundzie zaczyna się trząść mimo że wcześniej wszystko było normalne. Wcześniejsze niewyczuwalne dla ludzi sygnały mogą być wyczuwane przez zwierzęta.
W chorobie ciało człowieka może zmieniać zapach, który pies może poczuć.

Równie dobrze ja bym mogła mojego kota posądzać o nadprzyrodzone zdolności, bo słyszy nas jak wracamy do domu jeszcze zanim wejdziemy na klatkę w bloku i idzie na nas czekać pod drzwiami

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2010-10-25 o 13:42
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości