|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 | |
Raczkowanie
|
Czy psy wyczuwają chorobę i śmierć?
Jak myślicie, czy to prawda, że psy mają jakieś nadnaturalne zdolności do wyczuwania takich rzeczy, jak śmierć czy choroba? Spotkałyście się z podobnymi przypadkami?
Ostatnio na onecie wpadł mi w oczy artykuł na ten temat, zacytuję fragment, bo mnie zaintrygował: Cytat:
I co o tym myślicie? Jak to w końcu jest z tymi czworonogami??? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Czy psy wyczuwają chorobę i śmierć?
Wycie potwierdzam własnymi doświadczeniami; kilka lat temu sąsiedzi mieli psa, który jakiś czas przed śmiercią sąsiada bez przerwy wył; dniem i nocą.
Moja babcia często powtarzała, że gdy pies wyje może nadejść śmierć. Czasem też przylatuje sowa, ale z tym nie spotkałam się osobiście.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Doslownie przed 5 minutami widziałam program (Animal planet) jak pieski potrafią wyczuc własnym noskiem czy w danej probówce znajdują się komurki rakowe.
Jak się okazuje psie nosy są w stanie wyczuc bardzo wczesne stadjum raka, takie które nie jest widoczne na zdjeciach tomografów ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
być moze zwierzęta wyczuwają jakieś przedśmiertne zmiany w organizmie, ale zazwyczaj dopiero po fakcie można zauważyć zbieżność śmierci z zachowaniem psa/ kota. Psy wyczuwają nadchodzący atak padaczki, hipoglikemię u chorych na cukrzycę czy zapach komórek rakowych, ale to wszystko to kwestia ich wyczulonych zmysłów, a nie jakichś paranormalnych zdolności
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczynka miała raka w bardzo wczesnym stadium, jej rodzina jeszcze o tym nie wiedziała, a piesek przykładał główkę do miejsca gdzie rozwijały się komórki rakowe i piszczał. Uratowano ją. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja z kolei słyszałam, że pies potrafi się niespokojnie zachowywać w samochodzie przed wypadkiem. Nie wiem na ile to prawda, ale w tv raz pokazywali takie przypadki, że psy, które normalnie spokojnie sobie śpią czy leżą w samochodzie, przed wypadkiem zaczynały się kręcić po całym aucie i np. szczekać. Coś jak szczury na statku - podobno jak wysiadają ze statku w porcie to znaczy, że statek już do tego portu nie wróci i najpewniej zatonie. Ale o ile jestem w stanie zgodzić się z wyczuwaniem chorób (zmysłami), o tyle to już zakrawa o science fiction.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
koty przychodza do osob przed smiercia i klada sie obok albo na nich pozniewaz temperatura ich ciala sie podnosi i jest im cieplo
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Też słyszałam o takich przypadkach
![]() A co do psów w samochodzie... Pies zaczyna być nerwowy, zaczyna szczekać, właściciel zaczyna się denerwować i zerkać co się dzieje z psem no i o wypadek w takiej sytuacji nie trudno...Tak mi się nasunęło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
O.o Ja mam cukrzyce i za rok i 2 dni będę miała labradora...a teraz się boje jak ide spać czy się w ogóle rano obudzę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() serduszka24, takie psy raczej muszą być wytrenowane do wyczuwania zmian, tzn niektóre pewnie wyczuwają to intuicyjnie, ale nie wiem, czy akurat taki się tobie trafi, miejmy nadzieję, że tak ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
serduszka24 bedziesz psa szkolic na psa asystenta?Bo labrador,chocby nie wiem jak fajny i madry sam z siebie asysty i alarmowania sie sam nie nauczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Bardzo ciekawy artykuł. Choć w sumie trochę obalili tam wszystkie teorie na temat nadprzyrodzonych zdolności czworonogów, że to niby kwestia super czułych zmysłów. A ja tam nie wiem - dla mnie sytuacja, w której pies potrafi wyczuć śmierć, chorobę czy nawet trzęsienie ziemi (!) - to już zawsze pozostanie dla mnie zdolnością nadprzyrodzoną. Inaczej tego nie potrafię nazwać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
A ja Wam opowiem po krótce własną przygodę. Mamy w domu psa boksera. Gdy mój tata zmarł,a zmarł w salonie to od tej pory,(minęły 3 lata) pies nie wchodzi do salonu. Wejdzie tylko wtedy, gdy na progu położony jest chodnik, albo jego kojo, z wyjściem jest tak samo. Nie umiem tego wytłumaczyć ale coć musi w tym być.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Zwykle trzęsienie ziemi nie zaczyna się bardzo nagle, to nie jest tak, że ziemia w jednej sekundzie zaczyna się trząść mimo że wcześniej wszystko było normalne. Wcześniejsze niewyczuwalne dla ludzi sygnały mogą być wyczuwane przez zwierzęta. W chorobie ciało człowieka może zmieniać zapach, który pies może poczuć. Równie dobrze ja bym mogła mojego kota posądzać o nadprzyrodzone zdolności, bo słyszy nas jak wracamy do domu jeszcze zanim wejdziemy na klatkę w bloku i idzie na nas czekać pod drzwiami ![]() Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2010-10-25 o 13:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:29.