![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() co gotujecie dla TŻ-tów ?
Hej..
![]() ![]() ![]() Co Wy przyrządzacie swoim mężczyznom ?? ![]()
Nigdy nie jest za późno stać się tym czym mogłbyś się stać. George Eliot Człowiek ma w życiu albo wymówki, albo wyniki. Jack Canfield i Mark Victor Hansen ![]() Edytowane przez Madzia87 Czas edycji: 2009-01-26 o 15:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: co gotujecie dla TŻ-tów ?
może tradycyjny deser norweski TILSLØRTE BONDEPIKER czyli Zawoalowane młode chłopki
![]() Jest bardzo prosty i niesamowicie pyszny, aż się zdziwiłam że coś tak prostego może być tak cudowne w smaku, bo na początku zupełnie nie byłam przekonana do tego przepisu. Produkty dla 4 osób: 4 szklanki startych(zmielonych) herbatników podpiec na patelni na jasnobrązowo, odstawić. 1 kg jabłek obrać, utrzeć i rozgotować z 1 szkl.cukru i 1 łyżeczką cynamonu, odstawić. 1-2 szklanki śmietany kremówki ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru. Do salaterek albo pucharków nakładać: jabłka herbatniki śmietana jabłka herbatniki aż do wyczerpania składników. I do lodówki na godzinkę. Można zamiast gotować jabłka - dać gotowy mus ze słoika. smacznego ![]() Wstawiam zdjęcie tego deseru w moim wykonaniu, a tutaj fotki jak to u innych wyglada http://images.google.pl/images?sourc...-8&sa=N&tab=wi
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów! Nie dotykajcie ich telefonów! Nie czytajcie komunikatorów, maili. Nie szukajcie na siłę problemów! Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku. Edytowane przez trojka Czas edycji: 2009-01-26 o 16:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
no no ciekawie to wygląda
![]()
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a do ubijania śmietany cukier czy cukier puder? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Kurcze kuszaco to brzmi i wyglada
![]() Niby lubie cos co ma posmak kakaowy, ale takie cos tez calkiem niezle brzmi ;> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Ja robie swojemu TZ'owi Lasagne bo to jego ulubione danie
![]() A na deser Murzynka bo tez uwielbia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Sałatka grecka, sałatka gyros, sałatka z makaronem- oboje wcinamy pełne talerze
![]() A ten deser herbatnikowo-jabłkowy pysznie wygląda ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Bardzo chcialabym zobic ale nie wiem czy mi wyjdzie ... bede wdzieczna ![]()
![]() ![]() 24 maja o godz.3:05 z wagą 2900g 54cm długości przyszedł na świat NASZ Mikołajek ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/efafe35056.png http://www.suwaczek.pl/cache/f9ccc64e9c.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
moj najbardziej lubi jak mu pizze zrobie
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Mój uwielbia spagetti,ale zawsze robimy je razem, bo długo się robi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
przyrzadz jakieś miecho - faceci kochaja mieso. moj TZ po obejrzeniu wszystkich sezonow Soprano, jadłby tylko włoskie zarcie. I tak wczoraj bylo spaghetti, dzisiaj lazania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Do Zawoalowanych chłopek najlepsze są szare renety (kwaśne) lecz mogą być jakiekolwiek słodkie tylko wtedy trzeba ograniczyć ilość cukru, trzeba próbować podczas dosypywania.
Cukier zwykły nie puder. A herbatniki też zwykłe czyli "Petit Buree"
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
co gotuje swojemu mężczyznie?- praktycznie wszsytko, na co tylko mi przyjdzie ochota
![]() Jesli zas on zaklepuje u mnie obiad, to najczesciej jest to a. pizza b. stek z ziemniaczkami c. dobry kurczaczek (czytaj, w sosie slodko-kwasnym) na szczescie nie pozwalam mu zaklepywac tych obiadkow za czesto, bo jest tyle przepisow, ze grzechem byloby robic w kółko te same potrawy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
trojka, extra przepis, ale mój chłop na to nie pójdzie
![]() ![]() Mój konkubent jest wybitnie mięsożerny. Jedyny naleśnik, który zje to ten z farszem z mięsa mielonego (cebula, czosnek, mięso, pomidory z puszki, papryczka chilli) z sosem czosnkowym ![]() Ostatnio zażyczył sobie zapiekankę z makaronu penne ze smażoną kurzą piersią, pieczarkami i brokułem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
to tak samo jak mój, on nie uznaje obiadu, który jest slodki, ogolnie za slodyczami nei przepada, z caist tylko szarlotka i czekoladowe. A odkad je mięso, to tylko mięsko by jadł w roznych wariacjach (z warzywami oczywiscie, bo milosniiem warzyw tez jest)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
![]()
Panowie też bardzo lubią shoarmę z kurczaka i do tego sos czosnkowy, całość smakuje identycznie jak ze Sphinksa.
Przyprawa do shoarmy z kurczaka http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24529&hl=gyros 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczka cuminu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczka soli Wymieszać w miseczce, przechowywać w szczelnym słoiczku. Aby przyrządzić potrawę, rozmieszać wybraną przez siebie ilość przyprawy (nie mniej jak łyżeczka na porcję) w kilku łyżkach oliwy lub oleju, następnie marynować mięso pokrojone w kostkę. Im dłuższy czas marynowania (w ramach rozsądku, oczywiście fiesgrins.gif ) , tym lepszy smak mięsa- co najmniej godzina. Jak wypróbowałam, bardzo korzystnie wpływa dodatek 1 łyżeczki przecieru pomidorowego, czyli marynata = olej + mieszanka przyprawowa + 1 łyżeczka przecieru pomidorowego. Moje obserwacje: Smak shoarmy różni się trochę pomiędzy poszczególnymi Sphinxami. Różni się on nawet pomiędzy wizytami w tym samym sphinxie - czasami dostaje się shoarmę dosłownie oblepioną przyprawą, czasem wręcz gołą. Znaczy - dają przyprawę "jak im się sypnie". Ja uważam, że to przyprawa daje tu cała atrakcję, więc jestem zwolenniczką bogatszej wersji. Słodkiej papryki nie należny żałować - można nawet zwiększyć podaną ilość. Można natomiast operować swobodnie solą, wydaje mi się jednak, że to, co podaję w moich proporcjach to już maximum, bo potem wychodzi za słone. Można tą ilość zmniejszyć, dostosowując do swojego gustu. Źródło sfinxowego smaku tkwi jeszcze w tym, że oni to robią na grillu, stąd ten charakterystyczny ogniowy smaczek. By się do tego zbliżyć, warunkach domowych możemy użyć patelni grillowej lub piekarnika. Sos czosnkowy do Shoarmy składniki 5 łyżek gęstej śmietany 5 łyżek majonezu 2 ząbki czosnku przetartego z solą 1 łyżeczka natki pietruszki drobno posiekanej pieprz, sól sposób przygotowania Składniki wymieszać doprawić solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Podawać do grilowanych mięs. dodatkowe informacje Proporcje czosnku można zmniejszyć lub zwiększyć Gorące mięsko polać zimnym sosem czosnkowym lub podać sos w osobnym naczynku. Danie podawać z frytkami lub z bułeczką ![]() smacznego
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
ja robię mojemu coś podobnego, czyli pokrojona piers kurczaka trzymam w przyprawie do gyrosa, potem obsamzam, wsadzam do chlebka p[ita razem z kapusta pekinska i sosem czosnkowym. Sos czosnkowy jest jeszcze lepszy, gdy doda sie do niego drobno posiekany ogorek swiezy, cudo. Pasuje tez do neigo pieprz cytrynowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Super pierwszy przepis na deser chyba jutro wypróbuje,ale najpierw z gotowym musem
![]() Co ja gotuję? Ryż z warzywami,pizzę,mięso duszone,kurczaka +frytki,nalesniki na słodko,piergi ruskie.. Mnóśtwo rzeczy,wiekszosc które sobie zażyczy ![]()
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Wszystko co ma w składzie mięso
![]() Spaghetti w kilku rodzajach, schabowe, schabowe po ułańsku, karkówkeczke na 1000 sposobów, kurczaka na 1000 sposobów ![]() Do tego obowiązkowo frytki, w biedniejszej wersji mogą być ziemniaczki, no i suróweczka oczywiście. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Faceci uwielbiają placki ziemniaczane, nie wygląda to może jakoś uroczo ale można zrobić placek węgierski wtedy już ślicznie jest, kolorowo i smakowicie
![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Lasagne? Ooo taaaak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
"A pewnego dnia zapytasz mnie: Co bardziej kocham? Ciebie czy moje życie? Ja odpowiem: -Moje życie. Ty odwrócisz się i odejdziesz bez słowa, nie wiedząc,że moje życie to Ty." Edytowane przez myszkaaa88 Czas edycji: 2009-01-27 o 15:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
no no dziewczyny
![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Proszę ja robię z tego przepisu
http://nigella-ucztuje.blogspot.com/...-pieczone.html Mój Tż jest podobnie jak u koleżanek wyżej mięsożercą i nie przepada za słodyczami. Uwielbia spaghetti, lasagne czy kurczaka. Dobra kaczuszka też nie jest zła. Nie przepada za warzywami więc np. zamiast normalnych gołąbków robię "gołąbki inaczej" i wtedy wcina aż mu się uszy trzęsą. Jako ze to pierwsza wizyta możesz zrobić sałatkę gyros i do tego grzanki czosnkowe lub piersi z kurczaka w paski pokrojone dość mocno przyprawione do tego sos czosnkowy, sałatka gyros, i pieczone ziemniaczki. Oj aż się pośliniłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:43.