masaz przy nowotworach - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Masaż

Notka

Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-02-13, 10:21   #1
FrAnZ
Przyczajenie

masaz przy nowotworach

mam taki problem! - odniedawna masuje jezdzac do pacjentow do domu, mam trzeci stopien masazu i mam pacjenta ktory chcialby wziac serie masazy.Problem wtym iz ma chorobe nowotworowa i jest w trakcie leczenia. Mial nowotwora w glowie, nacieki w glowie, komorki rakowe w szpiku.Jest po przeszczepie szpiku i po roznych innych terapiach leczniczych ale jeszcze do konca nie jest wyleczony i czekaja go jeszcze jakies naswietlania.Wiem ze w kazdym rodzaju masazu choroby nowotworowe sa przeciwskazaniem,ale nie iwem tak do onca dlaczego i czy faktycznie lepiej nie masowac takiego pacjenta.Potrzebje porady kogos doswiadczonego w tej sprawie.Czy faktycznie jest to niedozwolone w tym przypadku bez wzgledu na to co chcialbym masowac???Prosze o jak najszybsza odpowiedz- DZIEKUJE!!!
FrAnZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-02-19, 16:24   #2
Piotr
Rozeznanie

Re: masaz przy nowotworach

Przepraszam za ciszę z powodu urlopu.

Masaż w przypadku schorzeń nowotworowych jest bardzo dyskusyjny i kontrowersyjny, szczególnie jeśli chodzi o masaż klasyczny. Łagodne stany chorobowe sa czasem wręcz wskazaniem, np po mastektomi, naswietlaniach. Tu najczęściej wykonuje sie manualny drenaż limfatyczny.

U osób ze złosliwymi objawami, naciekami, komplikacjami, masaż jest przeciwwskazany, szczególnie jeśli były nawroty i stany pogorszenia. Niestety masaż którego uczy sie w Polsce jest najczęściej siłowy i często wręcz bolesny. Nie trzeba wiele mysleć, aby zrozumieć, iz ze względu na mechaniczny wpływ masażu na organizm, masaż klasyczny jest przeciwwskazany. Z czym zresztą się zgadzam.

W każdym razie najlepiej poprosić o zlecenie lekarskie, tym bardziej jesli nie zna Pan etiologii schorzenia. A pacjenci z nowotworami nie są bynajmniej wylewni.

Wykonywanie masażu w złosliwych chorobach nowotworowych powoduje nie tylko konflikt etyczny ale także prawny.
Prosze to wziąść pod rozwagę.
Pozdrawiam Bodyworker.
Piotr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-02-19, 16:29   #3
Piotr
Rozeznanie

Re: masaz przy nowotworach

Oj jakieś kłopoty na złączach.

Na Polskim rynku jest tylko jedna książka dotycząca wartości DOBREGO DOTYKU w terapii i pielęgnacjo osób z nowotworami. Jest to książka Gayle MacDonald - Złagodzić cierpienie, jak pomóc w chorobach nowotworowych. Dostępna bodaj na str www.zdrowie.med.pl gorąco polecam. Książka daje zupełnie inne światło na problem opieki nad pacjentami. Dla wielu może być bardzo przydatna zawodowo i w celach opieki nad chorymi, dla innych szokiem.

Pomimo wszystko gorąco polecam tę lekturę.

Powodzenia.
Piotr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-06, 09:27   #4
Avei
Przyczajenie

Dot.: Re: masaz przy nowotworach

Witam
A jeśli chce tylko wykonać relaksacyjny masaż twarzy osobie z nowotworem na wątrobie.....
Czy moge prosić o opinie w tej kwesti??
Avei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-20, 17:33   #5
Nowelka
Przyczajenie

Dot.: masaz przy nowotworach

Czyli jeśli moja mama ma nowotwór IV stopnia szyjki macicy
i jest w trakcie brania chemii to masować jej nie mogę?
chemia siada jej na kości, łamią jej i drętwieją leki nie wiele pomagają, kilka razy ją masowałam i spała spokojniej
rozumiem że masaż nie może być siłowy czyli pozostaje mi jedynie lekkie przegłaskiwanie tak? nie chciałabym jej zrobić krzywdy
Nowelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Masaż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości