|
Notka |
|
Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
masaz przy nowotworach
mam taki problem! - odniedawna masuje jezdzac do pacjentow do domu, mam trzeci stopien masazu i mam pacjenta ktory chcialby wziac serie masazy.Problem wtym iz ma chorobe nowotworowa i jest w trakcie leczenia. Mial nowotwora w glowie, nacieki w glowie, komorki rakowe w szpiku.Jest po przeszczepie szpiku i po roznych innych terapiach leczniczych ale jeszcze do konca nie jest wyleczony i czekaja go jeszcze jakies naswietlania.Wiem ze w kazdym rodzaju masazu choroby nowotworowe sa przeciwskazaniem,ale nie iwem tak do onca dlaczego i czy faktycznie lepiej nie masowac takiego pacjenta.Potrzebje porady kogos doswiadczonego w tej sprawie.Czy faktycznie jest to niedozwolone w tym przypadku bez wzgledu na to co chcialbym masowac???Prosze o jak najszybsza odpowiedz- DZIEKUJE!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Re: masaz przy nowotworach
Przepraszam za ciszę z powodu urlopu.
Masaż w przypadku schorzeń nowotworowych jest bardzo dyskusyjny i kontrowersyjny, szczególnie jeśli chodzi o masaż klasyczny. Łagodne stany chorobowe sa czasem wręcz wskazaniem, np po mastektomi, naswietlaniach. Tu najczęściej wykonuje sie manualny drenaż limfatyczny. U osób ze złosliwymi objawami, naciekami, komplikacjami, masaż jest przeciwwskazany, szczególnie jeśli były nawroty i stany pogorszenia. Niestety masaż którego uczy sie w Polsce jest najczęściej siłowy i często wręcz bolesny. Nie trzeba wiele mysleć, aby zrozumieć, iz ze względu na mechaniczny wpływ masażu na organizm, masaż klasyczny jest przeciwwskazany. Z czym zresztą się zgadzam. W każdym razie najlepiej poprosić o zlecenie lekarskie, tym bardziej jesli nie zna Pan etiologii schorzenia. A pacjenci z nowotworami nie są bynajmniej wylewni. Wykonywanie masażu w złosliwych chorobach nowotworowych powoduje nie tylko konflikt etyczny ale także prawny. Prosze to wziąść pod rozwagę. Pozdrawiam Bodyworker. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Re: masaz przy nowotworach
Oj jakieś kłopoty na złączach.
Na Polskim rynku jest tylko jedna książka dotycząca wartości DOBREGO DOTYKU w terapii i pielęgnacjo osób z nowotworami. Jest to książka Gayle MacDonald - Złagodzić cierpienie, jak pomóc w chorobach nowotworowych. Dostępna bodaj na str www.zdrowie.med.pl gorąco polecam. Książka daje zupełnie inne światło na problem opieki nad pacjentami. Dla wielu może być bardzo przydatna zawodowo i w celach opieki nad chorymi, dla innych szokiem. Pomimo wszystko gorąco polecam tę lekturę. Powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dot.: Re: masaz przy nowotworach
Witam
A jeśli chce tylko wykonać relaksacyjny masaż twarzy osobie z nowotworem na wątrobie..... Czy moge prosić o opinie w tej kwesti?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dot.: masaz przy nowotworach
Czyli jeśli moja mama ma nowotwór IV stopnia szyjki macicy
i jest w trakcie brania chemii to masować jej nie mogę? chemia siada jej na kości, łamią jej i drętwieją leki nie wiele pomagają, kilka razy ją masowałam i spała spokojniej rozumiem że masaż nie może być siłowy czyli pozostaje mi jedynie lekkie przegłaskiwanie tak? nie chciałabym jej zrobić krzywdy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:24.