![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Jakie buty ?
Po raz kolejny zwracam się do Was z prośbą tym razem chodzi mi o buty dla rocznego dziecka. Mój synek właśnie wyrósł z letnich butów sportowych i chce mu kupić na jesień-zime. Nie bardzo wiem jakie powinnam kupić czy od razu kozaki (choć jeszcze ciepło na dworze a jak przymierzałam to mały jakoś nie za bardzo potrafił w nich chodzić) czy takie buty za kostke? Chciałam także zapytać się o firme (sklepy) w jakich najlepiej kupić. Byłam w Bartku ale przyznam się że ceny mnie powaliły (min. 150 zł za pare
![]() ![]() Drugą sprawą są kapcie - usłyszalam od ortopedy że dziecko najlepiej żeby chodziło w bosej stopie co najwyżej w skarpetce i żeby obuwie ubierać w ostateczności. No ale w domu (parter) wiadomo podłoga za ciepła nie jest chciałam kupić papcie ale wszystkie mają usztywnioną podeszwe (wiecie taką z gumy) miękkie bamboszki to są tylko w malutkich rozmiarach. No i nie bardzo wiem co kupić a Mały już dostał kataru od "latania na skarpetkach" :-( Edytowane przez agatha_c Czas edycji: 2005-10-31 o 20:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Jakie butu ?
up :-( zrobiła mi się mała literówka w temacie wątku ... wiadomo chodzi o buty
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja zawsze na jesien kupuje osbne buty a na zime kozaki z ociepleniem,buty jesienne moze wykorzystac na wcesna wiosnę.
numer większe niz letnie bo wiadomo skarpeta ,rajtuzy. tylko raz kupilam buty Bartka wlasnie jak córka zaczela chodzic ,potem rózne Mrugały,w ccc tez mozna dostac fajne -Gufo. jednak dla rocnziaka musi byc but porzadny aby nózka sie nie wykrzywiała ,pozniej jak wiązadła sie wzmocnią i przymą odpowdnia ,zdrowa pozycje mozna sobie odpuscic. co do kapci to nie uwazam aby biganie po twardej,zimnej podłodze w skarpetce czy na boso bylo zdrowe,co innego miękkie dywany czy trawa ![]() moj roczniak biegał w porzadnych kapciach w usztywina piętka i kapcie były takie do kostki ,potem odpuszczałm i kupowałam coraz bardziej wygodne ![]() niesttey kupowanie butów jest okrutne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
bartka buty tylko raz kupiłam potem przede wszystkim mrugały - super polecam!!
dołączam sie do ww- w cc tez sa fajne ! pierwsze buty powinny miec w środku skórzaną wyprofilowaną wkładkę no i usztywniane w kostce!! bo małego brzdąca nóżka nie jest jeszcze stabilna ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
dzięki za rady ... a powiedzcie mi jak dobrać rozmiar? w butach letnich paluszek jest wyczuwalny ale w zimowych to cięzko
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja polecam buty firmy "Mrugała". Są naprawde bardzo dobrze wykonane i moja córeczka miała takie na lato (sandałki, zabudowana pięta wyższe trzymająse kostkę), na jesień (pełne, zabudowane ale jeszcze nie ocieplane, też trzymające kostkę), na zimę (wysokie z kożuszkiem). Te co miała letnie sandałki, używałam również jako pantofli po domu. teraz zresztą też jej kupiłam tej samej firmy tylko większy rozmiar jako pantofle, polecam są naprawdę super. Co do mierzenia rozmiaru, zawsze jeździłam z Julką po buty i przykładałam stópkę do spodu bucika. Jedyna, jak dla mnie sprawdzona metoda jeżeli chodzi dobranie odpowiedniego rozmiaru. Z rozmiarówką u dzieci jest jak u dorosłych, zależy jaka firma, a rozbieżność między tymi samymi rozmiarami jest czasami bardzo duża.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
virka ... przykładałaś stope do spodu buta i z jakim zapasem wybierałaś??
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Około 0,5 cm (nie mniej). Musisz jeszcze zwrócić uwagę czy spód buta jest równy z czubkiem buta, bo czasami spody są troszkę większe. Wtedy musisz zwrócic uwagę na ten kawałek podeszwy wystający z przodu i nie brać go pod uwagę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
virka czyli 0.5 - 1 cm nie więcej ? a jak szybko rośnie stopa takiego dziecka czy tak jak pisała paula buty jesienne będą pasować na wiosne?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
włóż nóżkę do buta i z tyłu swój palec . Palec ma ciasno wchodzić - taki luz w buciku wystarczy i unikniesz mierzenia stopy z podeszwą buta . Nie jesteś w stanie przewidzieć o ile jest większy but z zewnątrz od wymiaru w środku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
dzięki atroks nie wpadła bym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
nie ma za co
![]() Metoda jestsprawdzona!!! Inaczej trudno jest kupić buciki dziecku, które nie powie nam czy nic go nie uwiera ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
fajna metoda ja już się zastanawiałam nad jakimś patyczkiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
patyczek jest bez sensu
![]() buty trzeba kupować dla dziecka a nie dla patyczka ![]() Może się przecież okazać że ma nóżkę wysoką w podbiciu, a patyczek nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Wzrost stopy to jest bardzo indywidualna sprawa. Mojej córci bardzo wolno rosną nóżki, a znam mamusie, które byty muszą kupować co miesiąc...
Centymetr to trochę za dużo. Co do wsadzania stopki do buta, a potem palca, to mam trochę inne zdanie. Jak wsadzisz dziecku stopę do buta a potem swój palec to nie widzisz czy dziecko ma proste paluszki, czy może je podkurczyło i obawiam się, że wtedy mogą być trochę małe w przypadku założenia grubych rajtuzek lub skarpetek. Oczywiście każda mama ma swój sposób, który według niej jest najlepszy... Mój również dla mnie jest sprawdzony i polecam. Ty porostu poróbuj i znajdź ten, który będzie dla Ciebie najlepszy... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie widzę żadnego problemu z "przewidywaniem" co do różnicy w wymiarze buta z zewnątrz i od środka. po to zostawiam luz, żeby to uwzględnił. Te 0,5 cm które zostawiam jest mierzone od początku buta, a nie podeszwy, a przecież widzę gdzie się zaczyna but... i nigdy nie miałam problemów. Tak jak napisałm wyżej, każdy ma swoją metodę, która jest dla niego sprawdzona, żeby dzieci miały dobrze dopasowane buty, a to jest najważniejsze... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A tak wogóle nie wazne są metody ale efekt, kazdy wybiera to co jest wg. niego najlepsze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
ok virka i atroks dobiore buty na dwa sposoby
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
a czy mogłybyście się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat firm które produkują buty? czy rzeczywiście buty Bartka są warte swojej ceny? Jak wcześniej pisałam w Bacie widziałam niemal identyczne buty tylko tańsze. Swoją drogą wydawało mi się że ekspediętka (chodzi mi o sklep Bartka) która sprzedaje buty dla dzieci podpowie mi jak dobrać buty :-(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Moje dzieci jako pierwsze miały buty Bartka, jak wspomniała już wcześniej Paula później wiązadła stawów na tyle będą mocne, że prawidłowo bedą trzymały stopę.
Niestety cena rzeczywiście powala, ale lepiej wydac jest więcej pieniędzy na porządne buty niż później biegać od ortopedy do ortopedy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Polecam firmę Antylopa. Ceny niższe niż Bartka, a jakość bardzo dobra
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Yolla a gdzie sa takie buty sprzedawane w sklepach dzieciencych czy w jakiś marketach)?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Agatha- my mamy butki z deichmana. Nie maja kozuszka w srodku, ale kupilam poltora rozmiaru wieksze, zeby weszla ciepla skarpetka :0 Sa skorzane, za kostke z usztywniana pietka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mój Damian miał m.in. takie, jak na poz. 4. Tylko jeszcze jedna uwaga, w tym sklepie internetowym są okropnie drogie, ja za swoje zapłaciłam 78 zł. Ostatnio oglądałam już zimowe Antylopy, to kosztowały chyba ok. 115 zł, z tym, że dla mojega Damiana już roz. 27 ![]() Pozdrówka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.malebuty.com.pl/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
wielkie dzięki dziewczyny w sobote jedziemy na zakupy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Życzę owocnych zakupów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Buty kupione
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Pełen sukces!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:53.