Szmer skurczowy nad sercem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-18, 17:32   #1
Nel70
Zadomowienie

Szmer skurczowy nad sercem

Witam!
Mam problem.Wczoraj byłam u lekarza z 3 letnią córeczką i dała nam ona skierowanie na ekg,gdyż słyszy szmer skurczowy nad sercem.Ona już to słyszała na bilansie 2 latka,ale wtedy nie dała nam skierowania,gdyż myślała,że to rozwojowe.Obecnie mam skierowanie na ekg i póżniej do kardiologa dziecięcego.Martwię się,że córeczka może mieć jakąś wadę serduszka.
Napiszcie jeżeli miałyście podobne przypadki.
Nel70 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-18, 18:23   #2
memi
Rozeznanie

Dot.: Szmer skurczowy nad sercem

jesli rozwija sie prawidlowo, to raczej nie jest to powazna sprawa.
poobserwuj czy meczy sie bardzo przy bieganiu, czy rosnie i przybiera na wadze wg swojego stalego rytmu ( siatka centylowa).
To sa najistotniejsze sprawy.

Sam szmer jeszcze o niczym nie przesadza.Szmery skurczowe sa dosyc czeste u zdrowych dzieci.

Nawet , jesli jest jakas wada serca, to nie musi byc ona powazna lub moze byc wariantem normy. I niekoniecznie musi zwiastowac problemy z sercem w przyszlosci.

memi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-18, 19:01   #3
Nel70
Zadomowienie

Memi dziękuję o wypowiedż.Trzymam za Ciebie kciuki,bo niedługo będziesz rodziła.
Stary 2009-02-18, 19:02   #4
memi
Rozeznanie

dzieki trzymaj trzymaj, bo sie boje troche

memi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-18, 20:39   #5
sebkowa mama
Raczkowanie

CZEŚĆ! wydaje mi się że nie powinnaś się tym za bardzo przejmować -mój syn też miał wybadane w wieku 2 lat szmery -a teraz ma lat 8 i szmery są nadal -z tym że lekarka uspokoiła mnie że u większości dzieci jest to norma fizjologiczna -także póki nic nie jest pewnego to spoko dziewczyno -na pewno będzie dobrze!!! pozdrawiam serdecznie!!
Stary 2009-02-18, 20:56   #6
Laurusia2007
Raczkowanie

Czytałam, że np. anemia może powodować szmery i po wyleczeniu ustają. Robiłaś badania córeczce? Ale chyba lekarka już o tym pomyślała.
Laurusia2007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-19, 08:31   #7
Nel70
Zadomowienie

Dziewczynki dam Wam znać jak zrobię ekg i będę po wizycie u kardiologa.
A odnośnie badań,to lekarka nie dała nam skierowania na żadne badania,a może powinna?
Dzięki za słowa otuchy,zawsze razem rażniej.
Pozdrawiam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-19, 20:45   #8
sebkowa mama
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nel70 Pokaż wiadomość
Dziewczynki dam Wam znać jak zrobię ekg i będę po wizycie u kardiologa.
A odnośnie badań,to lekarka nie dała nam skierowania na żadne badania,a może powinna?
Dzięki za słowa otuchy,zawsze razem rażniej.
Pozdrawiam
TO TRZYMAMY KCIUKI!!!:ehe m:
Stary 2009-02-21, 20:26   #9
Nel70
Zadomowienie

Witajcie!
W piątek byłyśmy z Amelcią na ekg,była taka spokojna i grzeczna,aż ją pochwaliła pielęgniarka.
Teraz z wynikiem pójdziemy do kardiologa i jeszcze myślę zrobić prywatnie usg serca,tylko nie wiem czy ona nie jest za mała?
Stary 2009-02-21, 20:44   #10
jolcix
Przyczajenie

mój syn urodził się z takim szmerem, sprawdzaliśmy 4 razy i wszystko było ok. ja sama miałam szmery do 7 roku życia, a potem wszystko ustało i mój synek ma to prawdopodobnie po mnie, kontrolowaliśmy to ale okazuje się, że wszystko jest ok.
jolcix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 12:08   #11
justinak25
Raczkowanie

My ukg mieliśmy robione jak dziecko miało chyba ze 3 tyg, zaraz po porodzie wykryto wadę serca, 2 lata jeździliśmy do Bielska na kontrolę i pani doktor robiła ekg i słuchawkami osłuchała, w końcu zdecydowaliśmy z naszym pediatrą że jeśli wada serca jest to najlepszy czas na zabieg. Wybraliśmy się na konsultacje do Zabrza. Tam każde dziecko przy wizycie miało robione ukg (czego w bielsku nas tylko raz zaszczycili) i okazało sie ze żadnej wady nie ma. Zresztą mała cały czas nie wyglądała na dziecko z wadą. Kardiolog powiedziała nam tylko żeby się nie przejmowac bo jak dziecko się ładnie rozwija to wada nie jest taka poważna, że da się z tym żyć albo drobny zabieg przez tętnice udową, że mnóstwo dzieci ma szmery które zanikają same tak jak u nas. Polecam dobrego kardiologa i na pewno wszystko będzie dobrze
justinak25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-23, 22:21   #12
kociulek
Zakorzenienie

Mój synek w kwietniu skończy 3 latka i też ma szmery przy serduszku. U kardiologa byliśmy, co potwierdził, ale i uspokoił, bo (tak jak już tu było napisane) miewa je większość dzieci Mamy tylko zgłosić się do ponownej kontroli jak mały będzie szedł do szkoły

My + A + K +
kociulek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-24, 18:24   #13
Nel70
Zadomowienie

Witajcie!
Ekg mamy zrobione,poszłyśmy się zapisać do kardiologa dziecięcego i mamy termin na 28kwietnia.Dla mnie to strasznie póżnoNiestety u mnie w mieście nie ma prywatnego kardiologa dziecięcego,także musimy czekać.Ale tak jak piszecie jestem dobrej myśli,że te szmery są rozwojowe i u córci miną.Pójdę w piątek do rodzinnego,żeby oceniła ekg,ale nie wiem czy się zna?
Stary 2009-02-26, 14:48   #14
Herzchen
Przyczajenie

Nel70, po pierwsze trzymam kciuki za Twoją córcię Jeśli nie ma duszności, obficie się nie poci, czy męczy to myślę, że to może być jakaś błaha przyczyna.
Po drugie, jak u twojej córci z wagą?
U mojej córci po porodzie wysłyszano szmer... Niestety u nas los nie był łaskawy bo okazało się że córcia ma złożoną wadę serca i mając ponad miesiąc przeszła pierwszą operację na otwartym sercu.
Najważniejsze to nie bagatelizować i udać się do DOBREGO specjalisty.
Mimo iż moją córcię czeka kolejna operacja to nikt by nie powiedział ze ma / miała wadę serca. Jest wulkanem energii, nie ma żadnych objawów, fizycznie wszystko zaczęła szybciej robić od zdrowych rówieśników, ale jednak usg nie kłamie... I tam w środku niestety nie wszystko jest ok

Termin faktycznie odległy... Może udałoby się porozmawiać osobiście z panią dr i przyspieszyć coś?

pozdrawiam
Herzchen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-27, 19:13   #15
Nel70
Zadomowienie

Herzchen dzięki za poradę,mam siostrę lekarkę w Poznaniu i załatwi mi bliższy termin na usg.Życzę Twojej córci dużo zdrówka i żeby to jej serduszko było już zdrowe na zawsze.A jak mam dzień zadumy to sobie myślę skąd się biorą te różne chorobyPozdrawiam
Stary 2009-02-27, 20:38   #16
Herzchen
Przyczajenie

Nel70, pewnie nie znajdziesz odpowiedzi na to pytanie... Ja długo biłam się z myślami DLACZEGO akurat moja córeczka, tak wyczekana... Ale wole myśleć, ze Bóg daje nam tyle, ile jesteśmy w stanie udźwignąć. Widocznie doszedł do wniosku, że u nas będzie miała najlepszą opiekę i kochających rodziców... Po mimo trudów... Tak mi lepiej...Tak mniej boli...

Trzymam za was kciuki!
Stary 2009-02-28, 08:31   #17
Nel70
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Herzchen Pokaż wiadomość
Nel70, pewnie nie znajdziesz odpowiedzi na to pytanie... Ja długo biłam się z myślami DLACZEGO akurat moja córeczka, tak wyczekana... Ale wole myśleć, ze Bóg daje nam tyle, ile jesteśmy w stanie udźwignąć. Widocznie doszedł do wniosku, że u nas będzie miała najlepszą opiekę i kochających rodziców... Po mimo trudów... Tak mi lepiej...Tak mniej boli...

Trzymam za was kciuki!
Masz rację kochana,chociaż nieraz jest to bardzo trudne,to trzeba wierzyć,że będzie wszystko dobrze... Ja mam różnicę w córeczkach 15 lat,bo po pierwszej bałam się drugiego dziecko,że mogłobybyć chore... A Ty masz 1 córeczkę czy jeszcze inne dzieci?Pozdrawiam
Stary 2009-02-28, 09:58   #18
Herzchen
Przyczajenie

To moje pierwsze dziecko. Nad drugim aktualnie nie myślę... Boję się... Za dużo czytałam, za dużo widziałam, jestem najzwyczajniej w świecie zbyt świadoma tego, co może się zdarzyć. I nie chodzi tylko o serce...
W ciąży z córeczką patrzyłam przez różowe okulary - niestety szybko musiałam je zdjąć. Nie wiem czy kiedyś dojdę do takiego punktu, że powiem "chce mieć drugie dziecko!".
Z drugiej strony chciałabym kiedyś przeżyć macierzyństwo pełną piersią, bez strachu, bez płaczu. Tchórz ze mnie...
Stary 2009-04-03, 09:22   #19
Herzchen
Przyczajenie

Nel i jak tam zdrówko Twojej córeczki?
Stary 2009-09-16, 19:56   #20
justinak25
Raczkowanie

A u nas na bilansie lekarka znów wykryła szmery pomimo ze 2 lata temu w Zabrzu lekarz stwierdził że nie ma wady serca, nie trzeba kontroli, wszystko ok
justinak25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-16, 21:29   #21
kotikaa
Raczkowanie

u mojego synka tez wykryto szmer nad sercem, ale to ponoc szmer niewinny. Dla swiętego spokoju zapisałam go na echo serca. Mały ma 4mce.
kotikaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-04, 15:00   #22
agnieszka2525
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Szmer skurczowy nad sercem

Witam mam pytanie synek skonczyl 3 mce wykryto u niego szmery na sercu. Podejrzenie jest wady serca zlozone a mianowicie ubytek typu ASDII z dosc istotnym przeciekiem lewo-prawym, przetrwalej zyly glownej gornej lewej,platki zastawki plucnej nieco pogrubiale z nieprawidlowym ruchem otwarcia, widoczne PDA z przeciekiem lewo-prawym i podejrzenie czesciowego splywu zylnego wiec jest tego sporo. Prawdopodobnie jutro diagnoza jestesmy wlasnie w szpitalu. Czy ktos wie cos na ten temat i cos o echo w stagnacji?Chcialam dodac ze maly czuje sie dobrze nie sinieje nie meczy sie. Prosze powiedzcie cos bo ja sie pogubilam...
agnieszka2525 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-05, 11:15   #23
Herzchen
Przyczajenie

Witaj Agnieszko,
chciałam Cię uspokoić co do ASD II i PDA. ASD II - czyli ubytek między przedsionkami serca, to najlżejsza z wad serca. Albo się czeka aż się zrośnie, albo operuje. Jeśli jednak ubytek wymaga interwencji to, w zależności od wielkości i od usytuowania dziurki, można zamknąć ten ubytek przez cewnikowanie, czyli nie ma wtedy operacji na otwartym sercu. "Wchodzą" do serca przez tętnicę udową bądź szyjną i tam wstawiają "parasolkę", która zamyka dziurkę. PDA to drożny przewód Botalla, jego zamknięcie polega na wstawieniu "klipsa". Zastawka płucna - być może chodzi tu o niewielką niedomykalność. Reszty nie wiem.
Moja córeczka miała między innymi ADS II i PDA. Przy jej głównej wadzie ASD II i PDA, to był pikuś.
Gdzie się leczycie?
Jeśli chodzi o zamykanie ubytków metodą przezskórną to polecam Zabrze. Tam robią cuda!
Pozdrawiam i trzymam za Was kciuki!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-08, 20:06   #24
agnieszka2525
Przyczajenie

Witam, leczymy sie w Toruniu u dr Zabrozinskiej i dr Czarneckiego. Mamy miec konsutacje w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie...na razie czekamy.. juz wyszlismy ze szpitala...nie wiadomo czy bedzie operacja i to nas zalamuje
agnieszka2525 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 13:40   #25
Herzchen
Przyczajenie

Zajrzyj tutaj: www.forum.sercedziecka.org.pl
Nieoceniona skarbnica wiedzy i doświadczenia rodziców dzieci z wadami serca.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości