|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
w czym tkwi problem..
Mam 19 lat, w tym roku zdaje maturę, mam ambitne plany na przyszłości i ogromne wymagania wobec siebie, świata – innych ludzi. Należę raczej do grona perfekcjonistek, jednak do ideału mi daleko.
Ale do rzeczy: nie potrafię okazywać ludziom uczuć tych pozytywnych. Na co dzień zdarza mi się mieć problem z powiedzeniem głupiego „dzień dobry” czy kupieniem biletu w autobusie co wynika chyba z obawy przed oceną innych ludzi- strasznie przejmuję się opinią innych, co jest właśnie po części związane z owym perfekcjonizmem i wychowaniem w duchu” masz być najlepsza”. Mój chłopak narzeka nieco na brak zaangażowania z mojej strony- nie dziwię mu się. Niby nie jesteśmy ze sobą długo bo nieco ponad 3miesiące, zależy mi na nim i nie wydaje mi się w pełni normalnym problem z przytuleniem się do niego, dotknięciem czy pocałowaniem, nawet w policzek- nie mam zbyt dużego <czytaj niemal żadnego> doświadczenia na tym polu i boje się, że zrobię to źle. Nie sprawie mu przyjemności, wyjdę na idiotkę ośmieszając się. Zastanawiam się czy problem tkwi we mnie, w mojej psychice czy może po prostu to” Nieten” i dlatego mam taką blokadę. Nie oczekuje super porad- choć wiem, że jesteście wstanie takowych udzielić i jeśli je dostanę będe bardzo wdzięczna - potrzebowałam raczej anonimowego wygadania się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: w czym tkwi problem..
Cytat:
![]() A pomyślałaś, że jak nie powiesz tego 'Dzień dobry' to wtedy ludzie mogą cię negatywnie ocenić, a wtedy, gdy powiesz- pozytywnie właśnie? Może nieśmiała jesteś? Ewidentnie masz jakąś blokadę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() raczej Twój (patrz bilety)
http://www.pajacyk.pl/ Edytowane przez Hammond Czas edycji: 2009-03-18 o 14:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
ja mam podobne sytuacje na co dzien...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
też miałam (czasem miewam jeszcze) takie problemy, ale to wynika u mnie z tego, że jestem dorosłym dzieckiem alkoholika
na mój gust musisz się z tym mierzyć, w momencie jak czujesz, że nie chcesz powiedzieć dzień dobry, zmuś się troszkę i na pewno lepiej się z tym poczujesz, bo potem sobie nie będziesz w brodę pluła, że głupio wyszło, jak postąpisz inaczej (czyli nie wycofasz się) i zaobserwujesz pozytywny skutek będzie Ci to łatwiej przychodzić z TŻ to może porozmawiaj, może okaże Ci zrozumienie i spróbuje ośmielić, wytłumacz mu, że to nie dlatego, że Ci nie zależy itp. warto się przy okazji przekonać jak u Was z rozmową i wzajemnym zrozumieniem
![]() |
#6 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
próbuje się zmuszać, czasem wychodzi lepiej czasem gorzej..ważne że w ogóle wychodzi ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
myślę, że Twój problem (nawet z chłopakiem) dotyczy tego, że obawiasz się krytyki innych osób.
Spójrz jednak na to z innej strony. Czy Ty tez oceniasz kogoś, kto idzie na zakupy? Nie? Inni tak samo. Każdy ma swoje problemy, więc nie zaprząta sobie głowy osobami kupującymi bilety ![]() A jesli chodzi o chłopaka... On przeciez tez nie jest idealny. A to, że źle pocałujesz chłopaka? To jest właśnie najpiękniejsze w związku. Możesz być nieidealna z całych sił, a On i tak to zaakceptuje ![]() Cytat:
![]() Nie wiem jak inni to akceptują. Gdy słucham siebie np. w TV czy telefonie, nie mogę uwierzyć, że ten dziecięcy głosik to ja ![]() Fakt, zdarzają się głupie komentarze, nie tylko na temat mojego głosu, ale całej mojej osoby. Ale osoby, które oceniają na podstawie tego jak wygląda, jaką barwa głosu mówią, są po prostu żałośni. Sami mają kompleksy (każdy ma!) z którymi zapewne nie potrafią sobie poradzić i wyżywają się na innych. Edytowane przez 201604200942 Czas edycji: 2009-03-18 o 15:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Buc
|
Cytat:
nie znam osoby lubiącej ton swojego głosu.. ![]() a co do autorki.praca nad samą sobą.i coż z tego nawet, że ktoś będzie się śmiał z Ciebie?naucz sama się z siebie śmiać a świat będzie o wiele piękniejszy. ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem czy wiesz, że istnieje taki syndrom, jakie właśnie mechanizmy z niego powstają, w wątku opisujemy jak działamy, można dzięki lekturze wątku wiele o sobie zrozumieć też można pomyśleć o terapii bo problem jest bardziej skomplikowany niż poradzenie - otwórz buzie, powiedź dzien dobry zresztą ktoś kto nie ma tych problemów nie jest w stanie do końca zrozumieć czyli podsumowując, odpowiadając na pytanie z tytułu - Twój problem zapewne tkwi w tym, że jesteś dzieckiem alkoholika stąd też może wystepować dystans do przytulania itp.
narysuj mi baranka... ![]() zakorzenienie ![]() Edytowane przez koKOro Czas edycji: 2009-03-18 o 15:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
![]()
Nie jesteś sama-mam koleżankę która zachowuje się i myśli w taki sam sposób.Po prostu boisz się,wiec uważasz ,że lepiej się nie wyhylać bo jeszcze zrobisz z siebie idiotkę.To przykre ale prawdziwe.Ukrywasz tak naprawdę swoją osobowość,więc ludzie nie poznają Cię taką jaką jesteś naprawdę.A czy tego właśnie chcesz???Wiec może warto przełamać swoje obawy przed światem -przed ludzmi.Gdy się przełamiesz,będziesz bardziej pewna siebie i właśnie wtedy zdecydujesz czy ten owy chłopak pasuje do Ciebie czy może chcesz czegoś więcej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
[quote=19903;11507596]oczywiście, że myślałam nad tym jednak jako, że nie przepadam za dźwiękiem swego głosu nie lubię się odzywać gdy mnie o to nie poproszą
![]() Mam to samo!! ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ty nie okazujesz uczuć po 3 miesiącach, a ja z Tż jestem dwa lata i bywam zimna jak lód
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:25.