![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
"Live Strong" i inne, czyli trochę o bransoletkach
Dzisiaj podczas intensywnego plażowania natknęłam się w „Twoim Stylu” na artykuł Pokaż mi swoją branstoletkę.... Czytałam, nie powiem, z zaciekawieniem – dotąd słyszałam od różnych osób trochę o takich „bransoletkowych akcjach”, ale właściwie dopiero po tym artykule udało mi się zebrać wszystko w jedną całość – dowiedziałam się, że są różne kolory, różne napisy, różne cele i...różna dostępność na całym świecie, niestety
![]() Do tych, którzy artykułu nie czytali: Jest w nim mowa o kolorowych branstoletkach – paskach, noszonych na przegubie ręki, które są nie tylko ozdobą, ale i protestem przeciwko biedzie, razismowi, chorobom. Akcja polega na tym, że my kupujemy branstoletki, które potem nosimy, aby solidaryzować się np. z biednymi ludźmi, a cały dochód z ich sprzedaży przeznaczony jest na jakiś konkretny cel. I tak np. bransoletka Live Strong – Żyj Mocno (wyglądająca tak, jak na załączonym przeze mnie obrazku) jest symbolem walki z nowotworami, bransoletka Stand Up Speak Up (patrz – kampania reklamowe Nike’a) to protest przeciwko rasizmowi, a biała bransoletka z napisem „one” oznacza walkę z biedą. Ja chciałam sobie sprawić bransoletkę Live Strong, ale po przejrzeniu Allegro zrezygnowałam...Mnóstwo tam podróbek, nie wiem w jaki sposób rozpoznać, która bransoletka jest prawdziwa, no i ta przebitka cen...Na stronie http://store.store-laf.org/ można kupić 10 bransoletek w cenie 10 $ (czyli 1 bransoletka – 1 $), a na Allegro ceny zaczynają się od 10 zł ![]() Co sądzicie o takich akcjach? Może któraś z Was już wspomogła jakąś i nosi teraz taką bransoletkę? ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raróg
|
Dot.: "Live Strong" i inne, czyli trochę o bransoletkach
A czy ta kasa za bransoletkę kupioną na Allegro (nawet, jeśli byłaby oryginalna) w ogóle poszłaby na dany cel? Jeśli tak, chętnie bym kupiła, ale jeśli ktoś chce sam na tym zarobić, noszenie "na pokaz" mija się z celem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
mi sie to srednio podoba. w stanach co druga osoba te bransoletki nosi. wole dac na jakis cel, bez bransoletki, to tylko moje zdanie
![]() p.s. mysle, ze po czesci dlatego mi sie to nie podoba ze wzgledu ze skojarzenie z ludzmi ktorzy najczesciej te ozdoby nosza... w moim otoczeniu przynajmniej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
czytałam ten artykuł. sama chętnie bym sobie je kupiła, ale przez Allegro??!! Powinni je gdzieś sprzedawać, hmm nie weim, moze w kościele ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez youare Czas edycji: 2005-07-15 o 09:08 Powód: zły emotikonek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem chyba fajnie, jeśli dużo osób je nosi (pomimo, że nie znoszę masówek i unikam jak ognia - jednak tutaj nie o to chodzi). Jakoś kojarzy mi się to z wielką manifestacją przeciwko tak złym rzeczą jak m. im. rasizm. Bransoletka przypomina nam i innym ludziom o tym problemie. Popieram, ale jednocześnie nie zachęcam do kupowania na Allegro (na pewno pieniądze nie będą przeznaczone na szczytny cel, zwłaszcza jeśli są droższe - a bogacenie się na takich bransoletkach to jak okradanie tych biednych krajów - takie jest moje zdanie).
68- 66.5 - 63.9 - 62.2 - 60.9 - 58.5 -56.8 - 55.6 - 54.0 - 50 (164 cm) Agencja Interaktywna Poznań 21.02.11 - start "Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie" Żadne jedzenie nie jest aż tak dobre, by było warte chociażby kilograma ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
tak patzre i patrze na te bransoletki, noi postanawiam wyslac zdjecie sowich jakie dostlam w prezencie od kolezanki z wloch , ktora przyjechala stamtad osttnio, mowila ze wszedzie sa te bransoletki i kazdy je nosi tylko z enpis jest inny "love strong"
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
hejka
![]() też natknęłam się dzisiaj na ten artykół w TS, kiedyś wspominali też o tym w telewizji ale niewiele niestety :/ sama idea podoba mi sie, każdy może przyczynić się dla dobra jakiejś sprawy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Joanna d'Moder
|
Cytat:
Avon w USA rozpoczął bransoletkową akcję,więc może dotrze i do nas (tak jak broszka na pomoc Azji).Niestety z angielskiego jestem noga ![]() "SPEAK OUT AGAINST DOMESTIC VIOLENCE" BRACELET Support the cause by wearing our unisex bracelet with silvertone slide-on plaque. Easily adjusted 7" to 9" rubber-look strap is inscribed on reverse with "Speak Out Against Domestic Violence." Speak out against domestic violence. "We cannot tolerate a world in which one in three women is a victim of domestic violence. Please support my partnership with the Avon Foundation to end domestic violence. Speak out so it stops!" -Salma Hayek Actress, producer, director and champion of women's causes. 66% of the purchase price goes to support the cause. With purchase of this bracelet, you will receive a free domestic violence resource guide. Price: $3 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Mysle, ze te oryginalne opaski Nike dostepne w internecie jednak wspieraja dzialalnosc harytatywna, poniewaz sprzedawca musial kupic je od fundacji. Tylko ze oczywiscie chce na tym zarobic i wystawia po duzo wyzszej cenie niz nabyl od Nike. Ale miejmy nadzieje ze jednak nie jest to zwykly kit a nasze pieniadze faktycznie pomoga chocby paru osoba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
w niemczech pelno jest tego z napisami typu boyfriend, doughter, mother...kompletnie bez sensu
![]()
![]() |
#13 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Takie bransoletki były w drinkach SMIRNOFA w tym roku. moj kolega nosil sobie czerwona i biala....juz ponad miesiac...a w ostatni piatek dopiero ktos mu powiedzial, ze biala i czerwona sa przeznaczone smierci papieza...nie wiem czy to prawda czy nie....ale nie wszyscy, ktozy maja te bransoletki nosza je dla jakiegos konkretnego celu...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja sobie kupiłam taką w akcji "Zbieram wodę" w empiku, ale nie noszę.
![]() ![]() Natomiast pierwszą osobą, która mnie wprowadziła w tajniki noszenia bransoletek był mój kolega - jak zwykle najmodniejszy, najbardziej szykowny w klasie, w ogóle górna półka jeśli idzie o facetów ![]() Nikogo innego z taką nie spotkałam. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jesli chodzi o biala, to nie dotyczy raka prostaty, tylko aids. Zolta (wspierajaca badania nad nowotworami), biala - czarna (przeciw rasizmowi), biala (aids) i jakas niebieska dotyczaca wykorzystywania dzieci mozna kupic na www.opaska.pl. O filotetowej nie slyszalam, ale jesli taka istnieje, to bede probowala ja kupic.
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Podoba mi sie ten pomysl .Tyle,ze czasami smiac mi sie chce jak ogladam jakis program o modzie i jakas paniusia specjalistka od tego,oc ma byc noszone w tym sezonie stwierdza,ze powinno sie sobie cos takiego sprawic.Reklamuje bransoletki jako ostatni krzyk mody,a nie cos co z zalozenia ma sluzyc solidaryzacji z ludzmi i celom charytatywnym :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
kurde, dziewczyny dzieki za uswiadomienie
![]() ja myslałam ze te bransoletki to zwykły kicz jaki czesto jest w dodatkach do gazet, a nie ze przy okazji jakas celowa akcja. w sumie widziałam chyba kilkoro ludzi z kolorowymi paskami na rekach, ale chociaz cel jest szczytny to wolałabym kupic-przeznaczyc nań pieniazki i włozyc do szuflady jak lejka ![]() jak gdzies spotkam to kupie, bede sie "solidaryzowac" ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja mama - na przykład - zainteresowała się "co to znaczy" tylko dlatego, że zauważyła, że wiele ludzi TO nosi.. potem usłyszała wypowiedź Ochojskiej. Ułożyła to w całosć i dzięki temu sama kupi taką bransoletkę - może ktoś zauważy ją u niej [i u kilku innych osób] - zaintersuje się "o co chodzi [???]" i sam kupi.. Byłam sceptyczna co do noszenia tych bransoletek, ale chyba widzę w tym sens...
![]() |
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() no ale najpierw to musze kupic ![]() pozdrawiam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
uwazam ze to bardzo pozytywna sprawa, mowie raczej o zakupie bransoletek w ramach jakiejs akcji charytatywnej, nie podrobek z gazet.
sama zaopatrzylam sie w opaske zolta, z fundacji lance'a armstronga [opaske taka nosi m.in Mariusz Wlazły] ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
A ja mam taką bransoletkę, właśnie wisi sobie spokojniutko na mojej ręce. Służę pomocą: Bransoletki orginalne są w dwuch rozmiarach: Youth-18cm w obwodzie i Adult-20 cm. Na orginałach, po wewnętrznej stronie jest napis "Made in china" a na opakowaniu bransoletki jest logo fundacji Lanca Armstronaja, jakaś strona www i znak firmowy Nike. Jeśli bransoletka jest w mniejszym rozmiarze, to jest taka informacja na opakowaniu, a jesli jest wieksza, to informacji nie ma
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
jak kupilam glamour dostalam dodatek - opaske fioletowa. niby podroba ale na wewnetrznej stronie jest wygniecione "made in china". jednam mi sie nie wydaje jakos orginalne. jest jakas taka matowa ( a z tego co widze to raczej powinna bys blyszczaca) i za duza
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Ja mam oryginalna Stand Up Speak Up. Juz kilkanascie osob pytalo mi sie co to za bransoletka, a tylko 2 wiedzialy w jakim celu sa noszone. Tych pierwszych oczywiscie zaznajomilam i staralam sie naklonic do wsparcia akcji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Ja mam identycnz jak na zdjeciu zolta z napisem "Live Strong" chyba oryginalna, z Londynu.
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Taka branzoletka Live Strong jest w jakiejś gazecioe jako dodatek ale nie pamietam jakiej...
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://livestrong.za.pl/podrobki.html Tutaj mozna zobaczyc jak wygladaja podrobki.
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Kiedys chcialam sobie nabyc branzoletkę czarno-biała (rasizmowi stop) ..jeszcze wtedy byly one niedostepne w Polsce a teraz...nie chce jej...oczywiscie przekonania mam ciagle te same .Jednak branzoletki , ktore mialy cos symbolizowac - teraz wiele osob kupuje je tylko dlatego , bo sa modne..same spojrzcie - dolaczanie ich do gazet czy (jak ostatnio widzialam) wystawianie do kupienia na bazarkach za 50 gr .Wydaje mi sie ,ze przez to wszystko zatracily swoją wartosc a dla wiekszosci staly sie tylko kolejnym , modnym gadzetem..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:36.