"Live Strong" i inne, czyli trochę o bransoletkach - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-07-14, 23:40   #1
youare
Zadomowienie

"Live Strong" i inne, czyli trochę o bransoletkach

Dzisiaj podczas intensywnego plażowania natknęłam się w „Twoim Stylu” na artykuł Pokaż mi swoją branstoletkę.... Czytałam, nie powiem, z zaciekawieniem – dotąd słyszałam od różnych osób trochę o takich „bransoletkowych akcjach”, ale właściwie dopiero po tym artykule udało mi się zebrać wszystko w jedną całość – dowiedziałam się, że są różne kolory, różne napisy, różne cele i...różna dostępność na całym świecie, niestety (-> wydaje mi się, że w PL nie można ich dostać w inny sposób niż na aukcjach w internecie, do sklepów chyba jeszcze nie dotarły)

Do tych, którzy artykułu nie czytali:

Jest w nim mowa o kolorowych branstoletkach – paskach, noszonych na przegubie ręki, które są nie tylko ozdobą, ale i protestem przeciwko biedzie, razismowi, chorobom. Akcja polega na tym, że my kupujemy branstoletki, które potem nosimy, aby solidaryzować się np. z biednymi ludźmi, a cały dochód z ich sprzedaży przeznaczony jest na jakiś konkretny cel. I tak np. bransoletka Live Strong – Żyj Mocno (wyglądająca tak, jak na załączonym przeze mnie obrazku) jest symbolem walki z nowotworami, bransoletka Stand Up Speak Up (patrz – kampania reklamowe Nike’a) to protest przeciwko rasizmowi, a biała bransoletka z napisem „one” oznacza walkę z biedą.

Ja chciałam sobie sprawić bransoletkę Live Strong, ale po przejrzeniu Allegro zrezygnowałam...Mnóstwo tam podróbek, nie wiem w jaki sposób rozpoznać, która bransoletka jest prawdziwa, no i ta przebitka cen...Na stronie http://store.store-laf.org/ można kupić 10 bransoletek w cenie 10 $ (czyli 1 bransoletka – 1 $), a na Allegro ceny zaczynają się od 10 zł

Co sądzicie o takich akcjach? Może któraś z Was już wspomogła jakąś i nosi teraz taką bransoletkę?

Pozdrawiam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg livestrong.jpg (10,7 KB, 68 załadowań)
youare jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-15, 00:17   #2
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112
Dot.: "Live Strong" i inne, czyli trochę o bransoletkach

A czy ta kasa za bransoletkę kupioną na Allegro (nawet, jeśli byłaby oryginalna) w ogóle poszłaby na dany cel? Jeśli tak, chętnie bym kupiła, ale jeśli ktoś chce sam na tym zarobić, noszenie "na pokaz" mija się z celem.
Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-15, 04:50   #3
vanilla_sky
Zakorzenienie

mi sie to srednio podoba. w stanach co druga osoba te bransoletki nosi. wole dac na jakis cel, bez bransoletki, to tylko moje zdanie
p.s. mysle, ze po czesci dlatego mi sie to nie podoba ze wzgledu ze skojarzenie z ludzmi ktorzy najczesciej te ozdoby nosza... w moim otoczeniu przynajmniej.
vanilla_sky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-15, 08:51   #4
opolanka
Rozeznanie

czytałam ten artykuł. sama chętnie bym sobie je kupiła, ale przez Allegro??!! Powinni je gdzieś sprzedawać, hmm nie weim, moze w kościele ?
opolanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-15, 09:07   #5
youare
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Laura2112
A czy ta kasa za bransoletkę kupioną na Allegro (nawet, jeśli byłaby oryginalna) w ogóle poszłaby na dany cel? Jeśli tak, chętnie bym kupiła, ale jeśli ktoś chce sam na tym zarobić, noszenie "na pokaz" mija się z celem.
Lauro, właśnie, poszłaby na dany cel, jeśli bransoletka byłaby oryginalna (bo sprzedawca kupując ją musiał zapłacić ten 1 $), ale na Allegro nawet jeśli bransoletki są oryginalne, to dużo droższe niż ten 1 $ (czyli w przeliczeniu pewnie jakoś ok. 4 - 5 zł), a więc sprzedawca na tym nieźle zarabia Ceny bransoletek wahają się od 10 zł - 20 zł, więc sama sobie przelicz, jaka to różnica...[zwłaszcza, że wysyłka bransoletek ze strony, którą podałam, jest chyba darmowa]

Edytowane przez youare
Czas edycji: 2005-07-15 o 09:08 Powód: zły emotikonek
youare jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-15, 09:14   #6
Przezlosliwa
Zakorzenienie

GG do Przezlosliwa

Moim zdaniem chyba fajnie, jeśli dużo osób je nosi (pomimo, że nie znoszę masówek i unikam jak ognia - jednak tutaj nie o to chodzi). Jakoś kojarzy mi się to z wielką manifestacją przeciwko tak złym rzeczą jak m. im. rasizm. Bransoletka przypomina nam i innym ludziom o tym problemie. Popieram, ale jednocześnie nie zachęcam do kupowania na Allegro (na pewno pieniądze nie będą przeznaczone na szczytny cel, zwłaszcza jeśli są droższe - a bogacenie się na takich bransoletkach to jak okradanie tych biednych krajów - takie jest moje zdanie).

Agencja Interaktywna Poznań

21.02.11 - start

"Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"

Żadne jedzenie nie jest aż tak dobre, by było warte chociażby kilograma
Przezlosliwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-15, 09:42   #7
tarakatatula
Rozeznanie

tak patzre i patrze na te bransoletki, noi postanawiam wyslac zdjecie sowich jakie dostlam w prezencie od kolezanki z wloch , ktora przyjechala stamtad osttnio, mowila ze wszedzie sa te bransoletki i kazdy je nosi tylko z enpis jest inny "love strong"

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-07-15, 19:58   #8
pannaM
Rozeznanie

hejka
też natknęłam się dzisiaj na ten artykół w TS, kiedyś wspominali też o tym w telewizji ale niewiele niestety :/ sama idea podoba mi sie, każdy może przyczynić się dla dobra jakiejś sprawy szkoda ze bransoletki są niedostępne w Polsce, pozostaje chyba czekać aż do nas dotrą bo wątpie osobiście żeby sprzedawcy z allegro oddawali zarobione pieniądze, chociaż może się myle ...
pannaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-15, 20:32   #9
joanna_k
Joanna d'Moder

Cytat:
Napisane przez pannaM
hejka
też natknęłam się dzisiaj na ten artykół w TS, kiedyś wspominali też o tym w telewizji ale niewiele niestety :/ sama idea podoba mi sie, każdy może przyczynić się dla dobra jakiejś sprawy szkoda ze bransoletki są niedostępne w Polsce, pozostaje chyba czekać aż do nas dotrą bo wątpie osobiście żeby sprzedawcy z allegro oddawali zarobione pieniądze, chociaż może się myle ...

Avon w USA rozpoczął bransoletkową akcję,więc może dotrze i do nas (tak jak broszka na pomoc Azji).Niestety z angielskiego jestem noga więc nie bardzo wiem o co chodzi.

"SPEAK OUT AGAINST DOMESTIC VIOLENCE" BRACELET
Support the cause by wearing our unisex bracelet with silvertone slide-on plaque. Easily adjusted 7" to 9" rubber-look strap is inscribed on reverse with "Speak Out Against Domestic Violence." Speak out against domestic violence.
"We cannot tolerate a world in which one in three women is a victim of domestic violence. Please support my partnership with the Avon Foundation to end domestic violence. Speak out so it stops!"
-Salma Hayek
Actress, producer, director and champion of women's causes.
66% of the purchase price goes to support the cause.
With purchase of this bracelet, you will receive a free domestic violence resource guide.
Price: $3
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg p2t1.jpg (31,0 KB, 74 załadowań)
joanna_k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-15, 21:08   #10
pannaM
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez joanna_k
Avon w USA rozpoczął bransoletkową akcję,więc może dotrze i do nas (tak jak broszka na pomoc Azji).Niestety z angielskiego jestem noga więc nie bardzo wiem o co chodzi.

Support the cause by wearing our unisex bracelet with silvertone slide-on plaque. Easily adjusted 7" to 9" rubber-look strap is inscribed on reverse with "Speak Out Against Domestic Violence." Speak out against domestic violence.
"We cannot tolerate a world in which one in three women is a victim of domestic violence. Please support my partnership with the Avon Foundation to end domestic violence. Speak out so it stops!"
-Salma Hayek
With purchase of this bracelet, you will receive a free domestic violence resource guide.
no ja niestety też noga z angielskiego ale fajnie by byłojakby to do nas tez trafiło
pannaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-04, 16:32   #11
lalesia
Zakorzenienie

GG do lalesia

Mysle, ze te oryginalne opaski Nike dostepne w internecie jednak wspieraja dzialalnosc harytatywna, poniewaz sprzedawca musial kupic je od fundacji. Tylko ze oczywiscie chce na tym zarobic i wystawia po duzo wyzszej cenie niz nabyl od Nike. Ale miejmy nadzieje ze jednak nie jest to zwykly kit a nasze pieniadze faktycznie pomoga chocby paru osoba
lalesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-04, 16:45   #12
sylwia18
Zakorzenienie

w niemczech pelno jest tego z napisami typu boyfriend, doughter, mother...kompletnie bez sensu
Stary 2005-09-04, 16:46   #13
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez joanna_k

-Salma Hayek
Chodzi o przemoc domowa - glownie znecanie sie nad kobietami.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-04, 16:59   #14
k_maUa
Raczkowanie

GG do k_maUa

Takie bransoletki były w drinkach SMIRNOFA w tym roku. moj kolega nosil sobie czerwona i biala....juz ponad miesiac...a w ostatni piatek dopiero ktos mu powiedzial, ze biala i czerwona sa przeznaczone smierci papieza...nie wiem czy to prawda czy nie....ale nie wszyscy, ktozy maja te bransoletki nosza je dla jakiegos konkretnego celu...
k_maUa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-04, 17:14   #15
lejka
Zakorzenienie

Ja sobie kupiłam taką w akcji "Zbieram wodę" w empiku, ale nie noszę. Mam tylko nadzieję, że te 5 zł trafi tam, gdzie powinno.
Natomiast pierwszą osobą, która mnie wprowadziła w tajniki noszenia bransoletek był mój kolega - jak zwykle najmodniejszy, najbardziej szykowny w klasie, w ogóle górna półka jeśli idzie o facetów sprawił sobie białą (ponoć przeciw rakowi... prostaty) już w kwietniu czy maju tego roku.
Nikogo innego z taką nie spotkałam. Marzy mi się fioletowa, oznaczająca walkę o prawa zwierząt, ale nie chcę fatygować nikogo, żeby mi kupił.
lejka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-04, 18:30   #16
Megaan
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lejka
Ja sobie kupiłam taką w akcji "Zbieram wodę" w empiku, ale nie noszę. Mam tylko nadzieję, że te 5 zł trafi tam, gdzie powinno.
Natomiast pierwszą osobą, która mnie wprowadziła w tajniki noszenia bransoletek był mój kolega - jak zwykle najmodniejszy, najbardziej szykowny w klasie, w ogóle górna półka jeśli idzie o facetów sprawił sobie białą (ponoć przeciw rakowi... prostaty) już w kwietniu czy maju tego roku.
Nikogo innego z taką nie spotkałam. Marzy mi się fioletowa, oznaczająca walkę o prawa zwierząt, ale nie chcę fatygować nikogo, żeby mi kupił.
Tez mam ta "zbieram wode", ale jej nie nosze, bo jest za duza. Moj tata w niej chodzi
Jesli chodzi o biala, to nie dotyczy raka prostaty, tylko aids.
Zolta (wspierajaca badania nad nowotworami), biala - czarna (przeciw rasizmowi), biala (aids) i jakas niebieska dotyczaca wykorzystywania dzieci mozna kupic na www.opaska.pl.
O filotetowej nie slyszalam, ale jesli taka istnieje, to bede probowala ja kupic.

16.06.2012 moje 53 cm szczęścia

Megaan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-04, 20:21   #17
Sophie86
Zadomowienie

Podoba mi sie ten pomysl .Tyle,ze czasami smiac mi sie chce jak ogladam jakis program o modzie i jakas paniusia specjalistka od tego,oc ma byc noszone w tym sezonie stwierdza,ze powinno sie sobie cos takiego sprawic.Reklamuje bransoletki jako ostatni krzyk mody,a nie cos co z zalozenia ma sluzyc solidaryzacji z ludzmi i celom charytatywnym :/
Sophie86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-04, 20:59   #18
Carrie
Zadomowienie

kurde, dziewczyny dzieki za uswiadomienie
ja myslałam ze te bransoletki to zwykły kicz jaki czesto jest w dodatkach do gazet, a nie ze przy okazji jakas celowa akcja.
w sumie widziałam chyba kilkoro ludzi z kolorowymi paskami na rekach, ale chociaz cel jest szczytny to wolałabym kupic-przeznaczyc nań pieniazki i włozyc do szuflady jak lejka

jak gdzies spotkam to kupie, bede sie "solidaryzowac"
Stary 2005-09-04, 21:06   #19
sarenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Carrie
kurde, dziewczyny dzieki za uswiadomienie
ja myslałam ze te bransoletki to zwykły kicz jaki czesto jest w dodatkach do gazet, a nie ze przy okazji jakas celowa akcja.
w sumie widziałam chyba kilkoro ludzi z kolorowymi paskami na rekach, ale chociaz cel jest szczytny to wolałabym kupic-przeznaczyc nań pieniazki i włozyc do szuflady jak lejka

jak gdzies spotkam to kupie, bede sie "solidaryzowac"
Mimo wszystko noszenie ma jakiś sens..

Moja mama - na przykład - zainteresowała się "co to znaczy" tylko dlatego, że zauważyła, że wiele ludzi TO nosi.. potem usłyszała wypowiedź Ochojskiej. Ułożyła to w całosć i dzięki temu sama kupi taką bransoletkę - może ktoś zauważy ją u niej [i u kilku innych osób] - zaintersuje się "o co chodzi [???]" i sam kupi.. Byłam sceptyczna co do noszenia tych bransoletek, ale chyba widzę w tym sens...

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-04, 21:13   #20
Carrie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sarenka
Mimo wszystko noszenie ma jakiś sens..

Moja mama - na przykład - zainteresowała się "co to znaczy" tylko dlatego, że zauważyła, że wiele ludzi TO nosi.. potem usłyszała wypowiedź Ochojskiej. Ułożyła to w całosć i dzięki temu sama kupi taką bransoletkę - może ktoś zauważy ją u niej [i u kilku innych osób] - zaintersuje się "o co chodzi [???]" i sam kupi.. Byłam sceptyczna co do noszenia tych bransoletek, ale chyba widzę w tym sens...
wiesz piszac swoja odpowiedz tez tak w sumie pomyslałam - ze jesli ja załoze, to jest szansa ze załozy tez ktos kto to zobaczy
no ale najpierw to musze kupic

pozdrawiam
Stary 2005-09-04, 21:15   #21
miss_seepy
Wtajemniczenie

uwazam ze to bardzo pozytywna sprawa, mowie raczej o zakupie bransoletek w ramach jakiejs akcji charytatywnej, nie podrobek z gazet.
sama zaopatrzylam sie w opaske zolta, z fundacji lance'a armstronga [opaske taka nosi m.in Mariusz Wlazły] dla mnie osoba tego znakomitego kolaza to nietylko czlowiek-legenda w dziedzinie sportu, ale tez autorytet w zyciu codziennym, w radzeniu sobie z przeciwnosciami losu...czeka mnie matura, wiec jestem pewna ze przeslanie "live strong" bede mogla sobie zaadaptowac na wlasne zycie, a opaska bedzie swego rodzaju amuletem polecam!
miss_seepy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-05, 13:11   #22
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Konto usunięte

A ja mam taką bransoletkę, właśnie wisi sobie spokojniutko na mojej ręce. Służę pomocą: Bransoletki orginalne są w dwuch rozmiarach: Youth-18cm w obwodzie i Adult-20 cm. Na orginałach, po wewnętrznej stronie jest napis "Made in china" a na opakowaniu bransoletki jest logo fundacji Lanca Armstronaja, jakaś strona www i znak firmowy Nike. Jeśli bransoletka jest w mniejszym rozmiarze, to jest taka informacja na opakowaniu, a jesli jest wieksza, to informacji nie ma Ja moją kupiłam za 9,88 zł na Allegro i jestem bardzo zadowolona :P A co do tego, żę te bransoletki są droższe, to porzeciez Allegro to sposób zarobku wielu internautów, więc kożystają na tym, że bransoletek nie ma w Polsce sprzedając je po 2 razy wyższej cenie...:/
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-05, 17:37   #23
gosi@czek
Raczkowanie

GG do gosi@czek

Cytat:
Napisane przez tarakatatula
tak patzre i patrze na te bransoletki, noi postanawiam wyslac zdjecie sowich jakie dostlam w prezencie od kolezanki z wloch , ktora przyjechala stamtad osttnio, mowila ze wszedzie sa te bransoletki i kazdy je nosi tylko z enpis jest inny "love strong"
Bo te z innymi napisami to właśnie podróbki..TAk jak mówi askawtn na orginałach jest napis Made in china...Wogóle widać, że askawtn...zna się na rzeczy bo wszystko co chciałamnapisać napisała ona
gosi@czek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-09-05, 17:48   #24
olkie
Zakorzenienie

GG do olkie

jak kupilam glamour dostalam dodatek - opaske fioletowa. niby podroba ale na wewnetrznej stronie jest wygniecione "made in china". jednam mi sie nie wydaje jakos orginalne. jest jakas taka matowa ( a z tego co widze to raczej powinna bys blyszczaca) i za duza
Stary 2005-09-06, 14:52   #25
Megaan
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lejka
Marzy mi się fioletowa, oznaczająca walkę o prawa zwierząt, ale nie chcę fatygować nikogo, żeby mi kupił.
A jak wyglada ta fioletowa? I jaki ma napis?

Stary 2005-09-06, 17:08   #26
kasia89
Zakorzenienie

Ja mam oryginalna Stand Up Speak Up. Juz kilkanascie osob pytalo mi sie co to za bransoletka, a tylko 2 wiedzialy w jakim celu sa noszone. Tych pierwszych oczywiscie zaznajomilam i staralam sie naklonic do wsparcia akcji.
kasia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-06, 18:28   #27
zapalka
Zadomowienie

GG do zapalka

Ja mam identycnz jak na zdjeciu zolta z napisem "Live Strong" chyba oryginalna, z Londynu.
Stary 2005-09-06, 18:39   #28
Hosenka*
Zakorzenienie

Taka branzoletka Live Strong jest w jakiejś gazecioe jako dodatek ale nie pamietam jakiej...

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-06, 22:11   #29
Megaan
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka*
Taka branzoletka Live Strong jest w jakiejś gazecioe jako dodatek ale nie pamietam jakiej...
To napewno nie Live Strong, tylko Love Strong. Byla taka w Glamour. I nie ma ona nic wspolnego z fundacja Lanca Armstronga.

http://livestrong.za.pl/podrobki.html Tutaj mozna zobaczyc jak wygladaja podrobki.

Stary 2005-09-06, 22:48   #30
Papryczkaa
Zakorzenienie

Kiedys chcialam sobie nabyc branzoletkę czarno-biała (rasizmowi stop) ..jeszcze wtedy byly one niedostepne w Polsce a teraz...nie chce jej...oczywiscie przekonania mam ciagle te same .Jednak branzoletki , ktore mialy cos symbolizowac - teraz wiele osob kupuje je tylko dlatego , bo sa modne..same spojrzcie - dolaczanie ich do gazet czy (jak ostatnio widzialam) wystawianie do kupienia na bazarkach za 50 gr .Wydaje mi sie ,ze przez to wszystko zatracily swoją wartosc a dla wiekszosci staly sie tylko kolejnym , modnym gadzetem..
Papryczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości