![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 2 324
|
![]() Wielbicielki Szpinaku
Jak powszechnie wiadomo szpinak jest bardzo zdrowy, jest to jedno z warzyw o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zaniku mięśni, bardzo dobrze wpływa na trawienie. Roślina ta zawiera bardzo dużo wody i jest niskokaloryczna: 100 gramów szpinaku to zaledwie 20- 32 kalorii. Poza tym jest bogaty w minerały, takie jak magnez, potas, wapń, żelazo, oraz w kwas foliowy i witaminy A i C.
![]() Ja najczęściej jadam go z masełkiem , czosnkiem i odrobiną soli ![]() Podobno szpinak można przyrządzać na wiele sposobów , proponuję aby każda z was podała jakiś przepis na przygotowanie tego pysznego warzywa ![]()
__________________
“Ten, kto przeniósł górę, zaczął od małych kamyków.” ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 2 324
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
![]()
__________________
“Ten, kto przeniósł górę, zaczął od małych kamyków.” ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 2 324
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
Ja lubię też szpinak zapiekany z serem a oto przepis
![]() Szpinak zapiekany z serem Składniki - kilogram szpinaku - cebula drobno posiekana - 3 ząbki czosnku - 20 dag startego - łatwo topliwego żółtego sera - łyżka masła - sól i pieprz Sposób przyrządzania: Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Odrobiną masła wysmaruj naczynie do zapiekania. Szpinak umyj, osącz i pokrój w paseczki. Na roztopionym maśle zeszklij cebulę. Dodaj zmiażdżony czosnek i szpinak, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i duś przez kilka minut. Połowę zawartości patelni przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp połową sera, przykryj resztą szpinakowej masy i posyp pozostałym serem. Zapiekaj 10 minut. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.
__________________
“Ten, kto przeniósł górę, zaczął od małych kamyków.” ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
S. Sssss. SSSSS.
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 5 125
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
uwielbiam muffinki ze szpinakiem i feta
![]() ![]()
__________________
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: "zawsze tam gdzie Ty" ;)
Wiadomości: 8 836
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
Pierogi ze szpinakiem
-szpinak mrożony hortex (może być swieży) -twaróg -cebula -czosnek -masło -pieprz,sól -szynka -maggi Sp.Szpinak obgotować, dobrze odsączyć,poddusić pokrojoną cebulę,dodać pokrojoną szynkę. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać szpinak doprawiony czosnkiem,masłem, cebulę i szynkę,doprawić solą,pieprzem,maggi Ciasto na pierogi jak zwykle. Lepić,gotować. Najlepsze jak trochę przestygną ![]() Podawać z podsmażoną cebulą i śmietaną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
Dziewczyny, korzystajcie z wyszukiwarki!
Szpinakożercy szpinak&makaron Zdrowy omlet ze szpinakiem spaghetti ze szpinakiem? tarta |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
A ja nigdy nie jadłam szpinaku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 26 565
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
uwielbiam szpinak :ślina: najbardziej swieży
![]() wtedy jem go z serem topionym i duzą iloscią pieprzu ![]()
__________________
[*] 11.09.2012 jeszcze się kiedyś spotkamy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 1 110
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
Z serem pleśniowym jest super! I do pizzy też lubię dodać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 26 565
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
__________________
[*] 11.09.2012 jeszcze się kiedyś spotkamy... |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 811
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
Może dzięki temu wątkowi podejmę jeszcze jedną i już z pewnością ostatnią próbę przekonania się do szpinaku..
__________________
Istnieje świat, a to rozprasza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 1 110
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
Jasne, drogi motylku! Szpinak robisz sobie jak zwykle, na masełku najlepiej podsmażasz albo na dobrej oliwie (ja mam to szczęście, że koleżanka ze szkolnych lat w Grecji sie zadomowiła, i w takową mnie zaopatrza!). Można dodać zozbełtane ze 2 jajka, i teraz czs na ser. Wystarczy dodać pokruszony, (dośc sporo, może garstkę), mieszać aż się rozpuści i już! Jeśli robię z serem, to nie dodaję już czosnku, bo ser jest wystarczająco aromatyczny. Jeszcze jedna uwaga, nie wiem czy ktoś o tym wspominał, że szpinak jak postoi to "słonieje", więc nie przesadzajcie z solą. Jeśli jest z pleśniowym serem, lepiej dosmaczyć już po jego dodaniu, bo on sam w sobie jest słony i czsem już soli w ogoóle nie potrzeba. Moim zdaniem mrożony jest równie dobry jak świeży, ale żeby nie był bardzo rozdrobniony.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 26 565
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
o dzieki, to tak samo prawie robie, tylko ze czasami ziołowy topiony dodaje i duzo pieprzu, bo soli nie uzywam
![]() czasami tyci mąki nasypie jeszcze to taki fajny gęsty jest
__________________
[*] 11.09.2012 jeszcze się kiedyś spotkamy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 841
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
Za szpinakiem nie przepadam, więc jadam niezbyt często.....
ale od początku nowego roku jadłam już 2 razy, więc istne szaleństwo. ![]() ![]() Raz jadłam szpinak jako dodatek do pizzy ![]() I ostatnio w poniedziałek kupiłam sobie 2 naleśniki ze szpinakiem w studenckim barze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 4 375
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
połączenie szpinaku i sera pleśniowego... i orzechów... i makaronu...
Już jestem głodna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 2 324
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
A może by tak omlecik ze szpinakiem???
![]() ![]() ![]()
__________________
“Ten, kto przeniósł górę, zaczął od małych kamyków.” ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
jadłam kiedyś naleśniki ze:
-szpinakiem -serem żółtym -orzechami włoskimi -oliwkami pycha. gorąco polecam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
Uwielbiam wszystko ze szpinakiem, ja najczęściej robię zapiekankę ze szpinakiem, żółtym serem i makaronem, ale spaghetti szpinakowe
![]() Kupujemy świeży szpinak w liściach, dzień przed przygotowaniem sałatki wlewamy do szklanki olivek z olivek i wrzucamy cały ząbek czosnku, rozrywamy liście szpinaku, dodajemy łyżeczkę (od herbaty) góra dwie olivy, na patelni prażymy migdały w płatkach i sypiemy na szpinak z oliva. Zrobienie sałatki zajmuje 10 min a jest niesamowicie pyszna!!!
__________________
wymiana: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=757166 [/COLOR][/SIZE] [/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/B] [/I][/COLOR] |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 1 110
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
Dzięki za przepis, pozostaje czekać na sezon...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 255
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
Szpinak duszony z masłem i czosnkiem lub /wcześniej "zeszkloną"/ cebulką, z przyprawami: pieprzem oraz solą lub kostką cebulową Knorr. Do tego drobniutko pokrojony wędzony boczek lub szynka /wędzona/, na koniec dodaję śmietanę ... - Prze-pycha ! Szpinak musi być dobrze doprawiony i gorący - wtedy smakuje. Jest też bardzo zdrowy, zwłaszcza przy niedoborach żelaza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
Nie trzeba czekać na sezon w różnych sklepach sprzedają liście zamykane w takim woreczku
![]()
__________________
wymiana: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=757166 [/COLOR][/SIZE] [/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/B] [/I][/COLOR] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 1 110
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
Jasne, nie pomyślałam o tym genialnym wynalazku!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Buc
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: z kropki.
Wiadomości: 9 914
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
kocham szpinak.kocham.
![]() polecam Wam szpinak z białym serem . szpinak robimy tradycyjnie czyli : na oliwie ze śmietaną dużą ilościa czosnku i sera pleśniowego.sól i pieprz. do tak przygotowanego szpinaku dodajemy po 'kuli' sera białego która jest uprzednio zrobiona. kula białego sera. ser biały tłusty (trzeba zmiksować aby był 'gładki') leniwie można użyć serków ostrowii naturalnych. ser mieszamy z oliwą i duuuuużą ilością przypraw - granulowana cebula,czosnek,zioła prowansalskie,ostra papryka sól pieprz.po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na 2h do lodówki, później przekładamy do gorącego szpinaku i podajemy z frytkami albo pieczonymi ziemniakami. paaaalce lizać. ![]()
__________________
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-01
Wiadomości: 544
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
Ja najbardziej lubię mrożony szpinak z hortexu, ale nie rozdrobniony tylko porwany na kawałeczki i zmrożony w takie serduszka.
Krewetki ze szpinakiem Krewetki podsmażyć na masełku kilka minut, dodać szpinak i doprawić w zależności od upodobań. Podawać z ziołową bagietką. Pycha! Placki z cukinii z sosem szpinakowym Placki robimy tak jak tradycyjne placki ziemniaczane z tym, że ziemniaki zastępujemy utartą cukinią, reszta bez zmian. Cukinie po utarciu dobrze jest wycisnąć z soku, wtedy nie przywiera do patelni. Szpinak przyrządzamy tradycyjnie, czyli podsmażamy na masełku, doprawiamy solą i pieprzem. Ja często dodaję sos knorr'a Pomysł na rybę w sosie szpinakowo-śmietanowym. Placki polewamy sosem szpinakowym i posypujemy ulubionym startym serem. Edytowane przez MacyRose Czas edycji: 2009-01-11 o 13:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
na drugie mam Irena
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: mój raj
Wiadomości: 29 359
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
to tak jak ja, u nas nawet nie ma takich rzeczy
__________________
kiedy życie daje ci w twarz uśmiechnij się i z politowaniem powiedz: bijesz się jak ciota |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 1 110
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 26 565
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
Cytat:
![]()
__________________
[*] 11.09.2012 jeszcze się kiedyś spotkamy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 2 324
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
Zupa szpinakowa z kładzionymi kluseczkami
![]() Składniki, 6-8 porcji: • 225 g świeżego szpinaku • 600 ml mleka • 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego • 200 g kremowego serka o smaku ziół i czosnku • sól i pieprz • grzanki, kluseczki kładzione Wykonanie:
Kluski kładzione: 1 jajko wbić do kubeczka, dokładnie rozbić widelcem z dodatkiem szczypty soli. Dodać 1/3 szklanki przesianej mąki, lekko nią posypując rozbełtane jajka, aby nie tworzyły się grudki. Ciasto należy energicznie wymieszać i ubić widelcem. Dodać więcej mąki gdyby było za mało gęste. Wykładać łyżeczką na gotującą się wodę, mleko lub bulion. Małe kluseczki gotować bardzo krótko, do wypłynięcia na powierzchnię. Większe - trochę dłużej. Aby otrzymać gęsty klasyczny krem szpinakowy, wystarczy ilość wszystkich składników oprócz szpinaku zmniejszyć o połowę a ilość szpinaku zwiększyć trzykrotnie, do około 700 g. Ja przygotowałam go z pozostałej zupy następnego dnia i krem był naprawdę przepyszny. Taka ilość szpinaku nie mieści się w jednym garnku, dlatego trzeba go gotować partiami, lub zmniejszyć proporcje składników.
__________________
“Ten, kto przeniósł górę, zaczął od małych kamyków.” ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 895
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
juz byl taki watek!
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=115953 no a szpinak uwielbiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:06.