Wielbicielki Szpinaku - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2009-01-08, 15:45   #1
PanzerKitty
Wtajemniczenie
 
Avatar PanzerKitty
 
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 2 324
Talking

Wielbicielki Szpinaku


Jak powszechnie wiadomo szpinak jest bardzo zdrowy, jest to jedno z warzyw o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zaniku mięśni, bardzo dobrze wpływa na trawienie. Roślina ta zawiera bardzo dużo wody i jest niskokaloryczna: 100 gramów szpinaku to zaledwie 20- 32 kalorii. Poza tym jest bogaty w minerały, takie jak magnez, potas, wapń, żelazo, oraz w kwas foliowy i witaminy A i C.

Ja najczęściej jadam go z masełkiem , czosnkiem i odrobiną soli

Podobno szpinak można przyrządzać na wiele sposobów , proponuję aby każda z was podała jakiś przepis na przygotowanie tego pysznego warzywa
__________________
“Ten, kto przeniósł górę, zaczął od małych kamyków.”



PanzerKitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-08, 17:32   #2
PanzerKitty
Wtajemniczenie
 
Avatar PanzerKitty
 
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 2 324
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

No i wszystko wiadomo , wszyscy nienawidzą szpinaku ...
__________________
“Ten, kto przeniósł górę, zaczął od małych kamyków.”



PanzerKitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-08, 17:43   #3
ariva
Wtajemniczenie
 
Avatar ariva
 
Zarejestrowany: 2006-07
Wiadomości: 2 110
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

a ja bardzo lubię.
najczesciej robie bulki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i feta

nie chodzialm do przedszkola to niemilych wspomnien nie mam
__________________
\
ariva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-08, 17:52   #4
PanzerKitty
Wtajemniczenie
 
Avatar PanzerKitty
 
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 2 324
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

Ja lubię też szpinak zapiekany z serem a oto przepis

Szpinak zapiekany z serem

Składniki

- kilogram szpinaku
- cebula drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku
- 20 dag startego
- łatwo topliwego żółtego sera
- łyżka masła
- sól i pieprz Sposób przyrządzania:

Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Odrobiną masła wysmaruj naczynie do zapiekania. Szpinak umyj, osącz i pokrój w paseczki. Na roztopionym maśle zeszklij cebulę. Dodaj zmiażdżony czosnek i szpinak, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i duś przez kilka minut. Połowę zawartości patelni przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp połową sera, przykryj resztą szpinakowej masy i posyp pozostałym serem. Zapiekaj 10 minut. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.
__________________
“Ten, kto przeniósł górę, zaczął od małych kamyków.”



PanzerKitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-08, 18:39   #5
Paulinka_S
S. Sssss. SSSSS.
 
Avatar Paulinka_S
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 5 125
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

uwielbiam muffinki ze szpinakiem i feta i lazanie ze szpinakiem
__________________


Paulinka_S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-08, 19:12   #6
Ata77
Zakorzenienie
 
Avatar Ata77
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: "zawsze tam gdzie Ty" ;)
Wiadomości: 8 836
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

Pierogi ze szpinakiem

-szpinak mrożony hortex (może być swieży)
-twaróg
-cebula
-czosnek
-masło
-pieprz,sól
-szynka
-maggi

Sp.Szpinak obgotować, dobrze odsączyć,poddusić pokrojoną cebulę,dodać pokrojoną szynkę.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać szpinak doprawiony czosnkiem,masłem, cebulę i szynkę,doprawić solą,pieprzem,maggi

Ciasto na pierogi jak zwykle.
Lepić,gotować.
Najlepsze jak trochę przestygną
Podawać z podsmażoną cebulą i śmietaną.
__________________
www.pustamiska.pl POMÓŻMY ZWIERZAKOM -KLIKAJMY....



Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-08, 19:30   #7
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

Dziewczyny, korzystajcie z wyszukiwarki!

Szpinakożercy
szpinak&makaron
Zdrowy omlet ze szpinakiem
spaghetti ze szpinakiem?
tarta
__________________
IlonaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-08, 20:27   #8
sweeney
Zakorzenienie
 
Avatar sweeney
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Solothurn
Wiadomości: 3 706
GG do sweeney
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

A ja nigdy nie jadłam szpinaku i nie wiem w jakiej postaci go spróbować zeby sie nie zrazić
sweeney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 07:44   #9
motylek1007
Zakorzenienie
 
Avatar motylek1007
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 26 565
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

uwielbiam szpinak :ślina: najbardziej swieży

wtedy jem go z serem topionym i duzą iloscią pieprzu
__________________

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 11:37   #10
Clara 11
Zadomowienie
 
Avatar Clara 11
 
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 1 110
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

Z serem pleśniowym jest super! I do pizzy też lubię dodać.
Clara 11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 11:42   #11
motylek1007
Zakorzenienie
 
Avatar motylek1007
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 26 565
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

Cytat:
Napisane przez Clara 11 Pokaż wiadomość
Z serem pleśniowym jest super!
mozesz to jakos przyblizyc?
__________________

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-09, 11:52   #12
Lena4
Rozeznanie
 
Avatar Lena4
 
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 811
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

Może dzięki temu wątkowi podejmę jeszcze jedną i już z pewnością ostatnią próbę przekonania się do szpinaku..
__________________
Istnieje świat, a to rozprasza.


Lena4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 12:18   #13
Clara 11
Zadomowienie
 
Avatar Clara 11
 
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 1 110
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

Jasne, drogi motylku! Szpinak robisz sobie jak zwykle, na masełku najlepiej podsmażasz albo na dobrej oliwie (ja mam to szczęście, że koleżanka ze szkolnych lat w Grecji sie zadomowiła, i w takową mnie zaopatrza!). Można dodać zozbełtane ze 2 jajka, i teraz czs na ser. Wystarczy dodać pokruszony, (dośc sporo, może garstkę), mieszać aż się rozpuści i już! Jeśli robię z serem, to nie dodaję już czosnku, bo ser jest wystarczająco aromatyczny. Jeszcze jedna uwaga, nie wiem czy ktoś o tym wspominał, że szpinak jak postoi to "słonieje", więc nie przesadzajcie z solą. Jeśli jest z pleśniowym serem, lepiej dosmaczyć już po jego dodaniu, bo on sam w sobie jest słony i czsem już soli w ogoóle nie potrzeba. Moim zdaniem mrożony jest równie dobry jak świeży, ale żeby nie był bardzo rozdrobniony.
Clara 11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 12:23   #14
motylek1007
Zakorzenienie
 
Avatar motylek1007
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 26 565
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

o dzieki, to tak samo prawie robie, tylko ze czasami ziołowy topiony dodaje i duzo pieprzu, bo soli nie uzywam
czasami tyci mąki nasypie jeszcze to taki fajny gęsty jest
__________________

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 13:18   #15
Vildi
Rozeznanie
 
Avatar Vildi
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 841
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

Za szpinakiem nie przepadam, więc jadam niezbyt często.....
ale od początku nowego roku jadłam już 2 razy, więc istne szaleństwo.:eek :

Raz jadłam szpinak jako dodatek do pizzy
I ostatnio w poniedziałek kupiłam sobie 2 naleśniki ze szpinakiem w studenckim barze I nawe mi smakowały...więc może się przekonam do tej zieleniny:P
__________________
Moje biżuteryjne wąteczki: 1 i 2

i najnowszy - 3
Vildi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 18:21   #16
Olkaaaa_s
Zakorzenienie
 
Avatar Olkaaaa_s
 
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 4 375
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

połączenie szpinaku i sera pleśniowego... i orzechów... i makaronu...

Już jestem głodna
Olkaaaa_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 18:26   #17
PanzerKitty
Wtajemniczenie
 
Avatar PanzerKitty
 
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 2 324
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

A może by tak omlecik ze szpinakiem???
__________________
“Ten, kto przeniósł górę, zaczął od małych kamyków.”



PanzerKitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 19:03   #18
karoola0
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 518
GG do karoola0
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

jadłam kiedyś naleśniki ze:
-szpinakiem
-serem żółtym
-orzechami włoskimi
-oliwkami

pycha. gorąco polecam
karoola0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 19:37   #19
.ups
Wtajemniczenie
 
Avatar .ups
 
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Częstochowa
Wiadomości: 2 848
GG do .ups
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

Uwielbiam wszystko ze szpinakiem, ja najczęściej robię zapiekankę ze szpinakiem, żółtym serem i makaronem, ale spaghetti szpinakowe Miodzio!! Ostatnio dostałam też przepis na pyszną sałatkę:
Kupujemy świeży szpinak w liściach, dzień przed przygotowaniem sałatki wlewamy do szklanki olivek z olivek i wrzucamy cały ząbek czosnku, rozrywamy liście szpinaku, dodajemy łyżeczkę (od herbaty) góra dwie olivy, na patelni prażymy migdały w płatkach i sypiemy na szpinak z oliva. Zrobienie sałatki zajmuje 10 min a jest niesamowicie pyszna!!!
__________________
wymiana: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=757166
[/COLOR][/SIZE]
[/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/B]

[/I][/COLOR]
.ups jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-09, 19:50   #20
Clara 11
Zadomowienie
 
Avatar Clara 11
 
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 1 110
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

Dzięki za przepis, pozostaje czekać na sezon...
Clara 11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-10, 02:14   #21
agat337
Raczkowanie
 
Avatar agat337
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 255
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

Szpinak duszony z masłem i czosnkiem lub /wcześniej "zeszkloną"/ cebulką, z przyprawami: pieprzem oraz solą lub kostką cebulową Knorr. Do tego drobniutko pokrojony wędzony boczek lub szynka /wędzona/, na koniec dodaję śmietanę ... - Prze-pycha ! Szpinak musi być dobrze doprawiony i gorący - wtedy smakuje. Jest też bardzo zdrowy, zwłaszcza przy niedoborach żelaza.
agat337 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-10, 08:16   #22
.ups
Wtajemniczenie
 
Avatar .ups
 
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Częstochowa
Wiadomości: 2 848
GG do .ups
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

Cytat:
Napisane przez Clara 11 Pokaż wiadomość
Dzięki za przepis, pozostaje czekać na sezon...
Nie trzeba czekać na sezon w różnych sklepach sprzedają liście zamykane w takim woreczku
__________________
wymiana: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=757166
[/COLOR][/SIZE]
[/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/B]

[/I][/COLOR]
.ups jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-10, 10:55   #23
Clara 11
Zadomowienie
 
Avatar Clara 11
 
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 1 110
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

Jasne, nie pomyślałam o tym genialnym wynalazku!
Clara 11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-10, 13:59   #24
suszarka
Buc
 
Avatar suszarka
 
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: z kropki.
Wiadomości: 9 914
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

kocham szpinak.kocham.


polecam Wam szpinak z białym serem .


szpinak robimy tradycyjnie czyli :

na oliwie ze śmietaną dużą ilościa czosnku i sera pleśniowego.sól i pieprz.


do tak przygotowanego szpinaku dodajemy po 'kuli' sera białego która jest uprzednio zrobiona.

kula białego sera.

ser biały tłusty (trzeba zmiksować aby był 'gładki') leniwie można użyć serków ostrowii naturalnych. ser mieszamy z oliwą i duuuuużą ilością przypraw - granulowana cebula,czosnek,zioła prowansalskie,ostra papryka sól pieprz.po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na 2h do lodówki, później przekładamy do gorącego szpinaku i podajemy z frytkami albo pieczonymi ziemniakami. paaaalce lizać.
__________________
suszarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-11, 13:39   #25
MacyRose
Rozeznanie
 
Avatar MacyRose
 
Zarejestrowany: 2008-01
Wiadomości: 544
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

Ja najbardziej lubię mrożony szpinak z hortexu, ale nie rozdrobniony tylko porwany na kawałeczki i zmrożony w takie serduszka.

Krewetki ze szpinakiem
Krewetki podsmażyć na masełku kilka minut, dodać szpinak i doprawić w zależności od upodobań. Podawać z ziołową bagietką. Pycha!

Placki z cukinii z sosem szpinakowym
Placki robimy tak jak tradycyjne placki ziemniaczane z tym, że ziemniaki zastępujemy utartą cukinią, reszta bez zmian. Cukinie po utarciu dobrze jest wycisnąć z soku, wtedy nie przywiera do patelni. Szpinak przyrządzamy tradycyjnie, czyli podsmażamy na masełku, doprawiamy solą i pieprzem. Ja często dodaję sos knorr'a Pomysł na rybę w sosie szpinakowo-śmietanowym. Placki polewamy sosem szpinakowym i posypujemy ulubionym startym serem.

Edytowane przez MacyRose
Czas edycji: 2009-01-11 o 13:40
MacyRose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 12:01   #26
evela28
na drugie mam Irena
 
Avatar evela28
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: mój raj
Wiadomości: 29 359
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

Cytat:
Napisane przez sweeney Pokaż wiadomość
A ja nigdy nie jadłam szpinaku i nie wiem w jakiej postaci go spróbować zeby sie nie zrazić
to tak jak ja, u nas nawet nie ma takich rzeczy
__________________

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 12:23   #27
Clara 11
Zadomowienie
 
Avatar Clara 11
 
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 1 110
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

Cytat:
Napisane przez evela28 Pokaż wiadomość
to tak jak ja, u nas nawet nie ma takich rzeczy

Pewnie wystarczy pytać w sklepie o mrożony , to sprowadzą. Dzisiaj - klient nasz pan! Może jakieś zamrażarki w sklepach mają. Powodzenia w poszukiwaniu nowych smaków!
Clara 11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 12:29   #28
motylek1007
Zakorzenienie
 
Avatar motylek1007
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 26 565
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

Cytat:
Napisane przez MacyRose Pokaż wiadomość

Placki z cukinii z sosem szpinakowym
Placki robimy tak jak tradycyjne placki ziemniaczane z tym, że ziemniaki zastępujemy utartą cukinią, reszta bez zmian. Cukinie po utarciu dobrze jest wycisnąć z soku, wtedy nie przywiera do patelni. Szpinak przyrządzamy tradycyjnie, czyli podsmażamy na masełku, doprawiamy solą i pieprzem. Ja często dodaję sos knorr'a Pomysł na rybę w sosie szpinakowo-śmietanowym. Placki polewamy sosem szpinakowym i posypujemy ulubionym startym serem.
brzmi bosko
__________________

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 12:38   #29
PanzerKitty
Wtajemniczenie
 
Avatar PanzerKitty
 
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 2 324
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

Zupa szpinakowa z kładzionymi kluseczkami

Składniki, 6-8 porcji:

225 g świeżego szpinaku
600 ml mleka
700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
200 g kremowego serka o smaku ziół i czosnku
sól i pieprz
grzanki, kluseczki kładzione

Wykonanie:

  • Szpinak umyć, usunąć twarde łodyżki i włożyć do dużego garnka, dodać mleko i bulion. Zagotować, zmniejszyć ognień do minimum i gotować pod przykryciem przez 12 minut.
  • Zmiksować ostudzoną zupę na krem, dodając pod koniec kawałki serka. Doprawić solą i pieprzem.
  • Zupę przykryć i wstawić do lodówki. Schładzać przez minimum 3 godziny.
  • Przed podaniem dokładnie zamieszać. Podawać jako chłodnik z grzankami (na oddzielnym talerzyku) lub croutons (zanurzonymi w zupie).

Kluski kładzione: 1 jajko wbić do kubeczka, dokładnie rozbić widelcem z dodatkiem szczypty soli. Dodać 1/3 szklanki przesianej mąki, lekko nią posypując rozbełtane jajka, aby nie tworzyły się grudki. Ciasto należy energicznie wymieszać i ubić widelcem. Dodać więcej mąki gdyby było za mało gęste. Wykładać łyżeczką na gotującą się wodę, mleko lub bulion. Małe kluseczki gotować bardzo krótko, do wypłynięcia na powierzchnię. Większe - trochę dłużej.

Aby otrzymać gęsty klasyczny krem szpinakowy, wystarczy ilość wszystkich składników oprócz szpinaku zmniejszyć o połowę a ilość szpinaku zwiększyć trzykrotnie, do około 700 g. Ja przygotowałam go z pozostałej zupy następnego dnia i krem był naprawdę przepyszny. Taka ilość szpinaku nie mieści się w jednym garnku, dlatego trzeba go gotować partiami, lub zmniejszyć proporcje składników.



__________________
“Ten, kto przeniósł górę, zaczął od małych kamyków.”



PanzerKitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 20:48   #30
nimrodel
Rozeznanie
 
Avatar nimrodel
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 895
Dot.: Wielbicielki Szpinaku

juz byl taki watek!


https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=115953

no a szpinak uwielbiam
nimrodel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:06.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.