Kłopotliwa stara kawalerka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-17, 17:12   #1
adomajka
Wtajemniczenie

Kłopotliwa stara kawalerka

Kochane wizazanki!

Mam ogromna prose. Od niedawna z TŻ mieszkamy w małej kawalerce (20m2) jest ona dosc stara, bowiem nikt z wlascicieli nieprzyklada wagi by o nia dbac i ja odswiezac.
Moj problem dotyczy przede wszystkim kanapy, jest ona dosc stara i pewnie wiekowa. Podejrzewam ze conajmniej korzystalo z niej 10 osob. Jestem alergikiem i chcialabym ja troche odswiezyc. Czy jest na to jakis domowy sposob? Ponad to zauwazylam ze zamieszkuja je pajaki, co spedza mi sen z powiek, bo panicznie sie ich boje;/

Drugi problem dotyczy tego, ze moj przedpokoj jest zarowno aneksem kuchennym. Z racji tego, ze sa tam buty, ze jak znajomi przychodza z dworu to wiadomo nanosza troche "rzeczy" a ja pozniej w tym warunkach przygotowuje jedzonko. Czy jest jakis sposob by w miare to kontrolowac i dbac aby zadne zarazki i roztocza sie nie przyblakaly?
adomajka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-17, 17:55   #2
dirt
Wtajemniczenie

Dot.: Kłopotliwa stara kawalerka

na kanapę najlepiej uszyć jakiś pokrowiec. nie będziesz wtedy myslec o tym ile osób juz na niej spało. chyba, że możesz ja wyrzucić a na jej miejsce kupić za nieduże pieniądze coś innego, tylko twojego.

czy nie można z przedpokoju oddzielic jakoś tej części z butami? mozesz mi narysować plan tego mieszkania.

mam podobna sytuację. tylko, ze u mnie przedpokój jest osobno, ale ma 1,5 x 1,5 m więc i tak od razu z niego wchodzi się do kuchni. kuchnia jest przejściowa t.j. wchodzi się do niej z dworu i przez nia dopiero przechodzi do salonu, sypialni i łazienki.
dirt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-17, 18:10   #3
adomajka
Wtajemniczenie

wlasnie nie moge zbytnio wyrzucic, z dwoch powodow:
1) chce poszukac czegos wiekszego, bo naprawde te 20 m2 to masakra;/ i nie chce inwestowac swoich pieniedzy w to, skoro wlasciciele sami tez nie czuja takiej potrzeby
2) kanapa jest wlascicielki nie chcialabym naruszac jej wlasnosci

dolaczam zdjecie kuchnio/przedpokoju;p
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg CIMG0022.jpg (75,0 KB, 149 załadowań)
Stary 2009-01-17, 19:29   #4
dirt
Wtajemniczenie

qrcze! faktycznie kiepsko.
jedyne co mi przychodzi na myśl to przenieść ten aneks kuchenny do pokoju/sypialni.
EDIT: swoje łóżko oczywiście po przeprowadzce zabrać ze sobą, a wyrzucić tą starą kanapę tylko za zgodą właścicielki. jak wynajmowałam kawlerkę, to właścieciele się zgodzili na wyrzucenie paru rzeczy, jako, że i tak miałam wszystkie potrzebne meble swoje - kupiłam do poprzedniego mieszkania.

Edytowane przez dirt
Czas edycji: 2009-01-17 o 19:32
Stary 2009-01-17, 20:06   #5
adomajka
Wtajemniczenie

Podejrzewam, że nie uda się

Jak się wprowadzalismy to w lazience wokol brodzika nie bylo nic. Sam brodzik......wyszlismy wiec z inicjatywa, ze pokryjemy czesc kosztow zakupu kabiny a na siebie ponad to wezmiemy koszt montazu. I wiesz co? Nie zgodzili sie Wiec zostalismy wyposazenie w cerate z reszta sam brodzik od 9 lat nie byl naprawiany wiec domysl sie w jakim jest stanie;d
Stary 2009-01-18, 04:47   #6
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez adomajka Pokaż wiadomość
Kochane wizazanki!

Mam ogromna prose. Od niedawna z TŻ mieszkamy w małej kawalerce (20m2) jest ona dosc stara, bowiem nikt z wlascicieli nieprzyklada wagi by o nia dbac i ja odswiezac.
Moj problem dotyczy przede wszystkim kanapy, jest ona dosc stara i pewnie wiekowa. Podejrzewam ze conajmniej korzystalo z niej 10 osob. Jestem alergikiem i chcialabym ja troche odswiezyc. Czy jest na to jakis domowy sposob? Ponad to zauwazylam ze zamieszkuja je pajaki, co spedza mi sen z powiek, bo panicznie sie ich boje;/

Drugi problem dotyczy tego, ze moj przedpokoj jest zarowno aneksem kuchennym. Z racji tego, ze sa tam buty, ze jak znajomi przychodza z dworu to wiadomo nanosza troche "rzeczy" a ja pozniej w tym warunkach przygotowuje jedzonko. Czy jest jakis sposob by w miare to kontrolowac i dbac aby zadne zarazki i roztocza sie nie przyblakaly?
Roztocza są zawsze i wszędzie, nie da się ich pozbyć

Niestety za dużego pola do popisu tutaj nie ma. Przede wszystkim powinnaś się porwać na upranie obicia kanapy, najlepiej środkiem do dywanów, którym spryskuje się powierzchnię, a po jakimś czasie odkurza powstały proszek, który wiąże bród. Na czystą kanapę rzuciłabym jakąś narzutę, to jest dobra inwestycja, bo możesz ją zabrać ze sobą do nowego mieszkania.
A na podłogę w przedpokoju też bym coś położyła, jakiś mały chodniczek, ozdobną wycieraczkę, albo coś w tym stylu - przed zabraniem się do gotowania wystarczy lekko strzepać piach i śmieci nad wc czy brodzikiem.
Możesz także kupić drewniane podesty, które stosuje się w łazience, ponieważ mają prześwity, cały piach, zeschłe liście itp. spadają pod nie; trzeba tylko pamiętać, żeby regularnie odkurzać pod podestem.

To takie prowizoryczne rozwiązania, chociaż praniem kanapy zajęłabym się
od razu.

BTW: Masz ładną kurtkę.

Edytowane przez d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Czas edycji: 2009-01-18 o 04:49
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-18, 08:41   #7
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Ja bym próbowała jednak poszukać czegoś innego jeżeli właściciele nie pozwalają Wam na zmiany.

Próba z prysznicem może oznaczać, że są nie bardzo skorzy na jakiekolwiek ugody.
W przypadku kanapy musiałabym zobaczyć w jakim jest stanie, ale jestem prawie pewna, że chciałabym pozbyć się jej i kupić swoją.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-18, 12:51   #8
adomajka
Wtajemniczenie

Caly czas szukam i szukam, ale to wbrew pozorom nie jest takie proste. Ceny tutaj sa dosc wysokie, ale nie poddaje sie sytacja sie skomplikowala, bo zmienilam prace i troszke z funduszami ciezko, a wszedzie prcz wysokich cen jeszcze trzeba doliczyc ogromna kaucje;/ jakos sie z TŻ przemeczymy najwyzej i jak odbijemy sie od dna w marcu, to wtedy skupimy sie na bardziej intesywnych poszukiwaniach (mam nadzieje ze ceny mieszkan spadna)

mam spray/pianke do czyszczenia dywanow, czy moge ja uzyc do lozka?

Kuchnie codziennie odkurzam, co drugii dzien myje podloge, blat i kuchenke codziennie czyszcze. Dywanik byl, ale nie sprawdzil sie bo drzwi do lazienki i wejciowe otwieraja sie w podobna strone i ciagle sciagaly dywan, wiec pozbylam sie go, a kupilam widoczna na zdjeciu polke na buty;p bo tez jej nie bylo;p generalnie juz kupilam do mieszkania dywan, firanki, garnki, talerze itd. Do lazienki tak samo dywaniki. Na kanape mam takze kupione przez siebie koce wiecej juz nie inwestuje, wole odlozyc na inne mieszkanko, jakies bardziej zadbane
Stary 2009-01-18, 13:18   #9
dirt
Wtajemniczenie

spoko, garnki i talerze, to akurat zabrałabym ze sobą. zainwestuj w narzutę, nie będziesz ciągle mysleć o tym jak bardzo ta kanapa uzywana była.
Stary 2009-01-18, 13:25   #10
adomajka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dirt Pokaż wiadomość
spoko, garnki i talerze, to akurat zabrałabym ze sobą. zainwestuj w narzutę, nie będziesz ciągle mysleć o tym jak bardzo ta kanapa uzywana była.
no wlasnie kupilam dwa takie puchate koce, ktorymi nakrywam kanape ale chyba narzyta to lepszy pomysl bo koce nie pokrywaja bokow (to ten stary typ kanay, bo sie wyciaga do przodu, a po zlozenniu wyglada jak fotel;p)

ps; paranoja, w terranovie jest ich przecena
Stary 2009-01-18, 22:03   #11
Konto usunięte

Cytat:

ps; paranoja, w terranovie jest ich przecena
Tylko że ja w Polsce będę dopiero pod koniec marca... A na ile są przecenione?
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-19, 11:57   #12
adomajka
Wtajemniczenie

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;10547902]Tylko że ja w Polsce będę dopiero pod koniec marca... A na ile są przecenione?[/quote]

z 200 na 80 zl a przynajmniej bylyl jeszcze 2 tyg temu
Stary 2009-01-20, 05:23   #13
Konto usunięte

Cytat:
z 200 na 80 zl a przynajmniej bylyl jeszcze 2 tyg temu
No to faktycznie okazja.
Stary 2009-01-21, 14:58   #14
cholernarejestracja
Copyraptor

Na pająki - powinno wystarczyć spryskanie kanapy środkiem owadobójczym. Albo po prostu maleństwa wyzbierać i wyrzucić za okno/do piwnicy. Ja pająków zabijać nie lubię, osobiście, ale też ich nie widuję za bardzo, bo chyba moja kicia je eksterminuje.. >__>

A może jakaś mała szafeczka na buty do przedpokoju? No i zamiatanie, chyba nic więcej zrobić nie można.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-21, 20:47   #15
adomajka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Na pająki - powinno wystarczyć spryskanie kanapy środkiem owadobójczym. Albo po prostu maleństwa wyzbierać i wyrzucić za okno/do piwnicy. Ja pająków zabijać nie lubię, osobiście, ale też ich nie widuję za bardzo, bo chyba moja kicia je eksterminuje.. >__>

A może jakaś mała szafeczka na buty do przedpokoju? No i zamiatanie, chyba nic więcej zrobić nie można.
kupilismy polke, ale ona tez nic ni edaje;p bo nikt ni eodklada na nia butow wrrr;p Mysle, ze pozostaje nam tylko szukac nowego lokum. Dzisiaj widzialam ogloszenie, ze ktos chce wynajac kawalerke 17,2 za 1200zl- i tak sie zastanawiam czy ludzie poszaleli;/ 17m2? I w tym am sie zmiescic lazienka, kuchani i pokoj i to za taka cene
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości