|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Kłopotliwa stara kawalerka
Kochane wizazanki!
Mam ogromna prose. Od niedawna z TŻ mieszkamy w małej kawalerce (20m2) jest ona dosc stara, bowiem nikt z wlascicieli nieprzyklada wagi by o nia dbac i ja odswiezac. Moj problem dotyczy przede wszystkim kanapy, jest ona dosc stara i pewnie wiekowa. Podejrzewam ze conajmniej korzystalo z niej 10 osob. Jestem alergikiem i chcialabym ja troche odswiezyc. Czy jest na to jakis domowy sposob? Ponad to zauwazylam ze zamieszkuja je pajaki, co spedza mi sen z powiek, bo panicznie sie ich boje;/ Drugi problem dotyczy tego, ze moj przedpokoj jest zarowno aneksem kuchennym. Z racji tego, ze sa tam buty, ze jak znajomi przychodza z dworu to wiadomo nanosza troche "rzeczy" a ja pozniej w tym warunkach przygotowuje jedzonko. Czy jest jakis sposob by w miare to kontrolowac i dbac aby zadne zarazki i roztocza sie nie przyblakaly?
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kłopotliwa stara kawalerka
na kanapę najlepiej uszyć jakiś pokrowiec. nie będziesz wtedy myslec o tym ile osób juz na niej spało. chyba, że możesz ja wyrzucić a na jej miejsce kupić za nieduże pieniądze coś innego, tylko twojego.
czy nie można z przedpokoju oddzielic jakoś tej części z butami? mozesz mi narysować plan tego mieszkania. mam podobna sytuację. tylko, ze u mnie przedpokój jest osobno, ale ma 1,5 x 1,5 m więc i tak od razu z niego wchodzi się do kuchni. kuchnia jest przejściowa t.j. wchodzi się do niej z dworu i przez nia dopiero przechodzi do salonu, sypialni i łazienki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
wlasnie nie moge zbytnio wyrzucic, z dwoch powodow:
1) chce poszukac czegos wiekszego, bo naprawde te 20 m2 to masakra;/ i nie chce inwestowac swoich pieniedzy w to, skoro wlasciciele sami tez nie czuja takiej potrzeby ![]() 2) kanapa jest wlascicielki nie chcialabym naruszac jej wlasnosci dolaczam zdjecie kuchnio/przedpokoju;p
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
qrcze! faktycznie kiepsko.
jedyne co mi przychodzi na myśl to przenieść ten aneks kuchenny do pokoju/sypialni. EDIT: swoje łóżko oczywiście po przeprowadzce zabrać ze sobą, a wyrzucić tą starą kanapę tylko za zgodą właścicielki. jak wynajmowałam kawlerkę, to właścieciele się zgodzili na wyrzucenie paru rzeczy, jako, że i tak miałam wszystkie potrzebne meble swoje - kupiłam do poprzedniego mieszkania. Edytowane przez dirt Czas edycji: 2009-01-17 o 19:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Podejrzewam, że nie uda się
![]() Jak się wprowadzalismy to w lazience wokol brodzika nie bylo nic. Sam brodzik......wyszlismy wiec z inicjatywa, ze pokryjemy czesc kosztow zakupu kabiny a na siebie ponad to wezmiemy koszt montazu. I wiesz co? Nie zgodzili sie ![]() ![]()
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Niestety za dużego pola do popisu tutaj nie ma. Przede wszystkim powinnaś się porwać na upranie obicia kanapy, najlepiej środkiem do dywanów, którym spryskuje się powierzchnię, a po jakimś czasie odkurza powstały proszek, który wiąże bród. Na czystą kanapę rzuciłabym jakąś narzutę, to jest dobra inwestycja, bo możesz ją zabrać ze sobą do nowego mieszkania. ![]() A na podłogę w przedpokoju też bym coś położyła, jakiś mały chodniczek, ozdobną wycieraczkę, albo coś w tym stylu - przed zabraniem się do gotowania wystarczy lekko strzepać piach i śmieci nad wc czy brodzikiem. Możesz także kupić drewniane podesty, które stosuje się w łazience, ponieważ mają prześwity, cały piach, zeschłe liście itp. spadają pod nie; trzeba tylko pamiętać, żeby regularnie odkurzać pod podestem. To takie prowizoryczne rozwiązania, chociaż praniem kanapy zajęłabym się od razu. ![]() BTW: Masz ładną kurtkę. ![]() Edytowane przez d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab Czas edycji: 2009-01-18 o 04:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Ja bym próbowała jednak poszukać czegoś innego jeżeli właściciele nie pozwalają Wam na zmiany.
Próba z prysznicem może oznaczać, że są nie bardzo skorzy na jakiekolwiek ugody. W przypadku kanapy musiałabym zobaczyć w jakim jest stanie, ale jestem prawie pewna, że chciałabym pozbyć się jej i kupić swoją. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Caly czas szukam i szukam, ale to wbrew pozorom nie jest takie proste. Ceny tutaj sa dosc wysokie, ale nie poddaje sie
![]() mam spray/pianke do czyszczenia dywanow, czy moge ja uzyc do lozka? Kuchnie codziennie odkurzam, co drugii dzien myje podloge, blat i kuchenke codziennie czyszcze. Dywanik byl, ale nie sprawdzil sie bo drzwi do lazienki i wejciowe otwieraja sie w podobna strone i ciagle sciagaly dywan, wiec pozbylam sie go, a kupilam widoczna na zdjeciu polke na buty;p bo tez jej nie bylo;p generalnie juz kupilam do mieszkania dywan, firanki, garnki, talerze itd. Do lazienki tak samo dywaniki. Na kanape mam takze kupione przez siebie koce ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
spoko, garnki i talerze, to akurat zabrałabym ze sobą. zainwestuj w narzutę, nie będziesz ciągle mysleć o tym jak bardzo ta kanapa uzywana była.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ps; paranoja, w terranovie jest ich przecena ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;10547902]Tylko że ja w Polsce będę dopiero pod koniec marca... A na ile są przecenione?
![]() z 200 na 80 zl ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Copyraptor
|
Na pająki - powinno wystarczyć spryskanie kanapy środkiem owadobójczym. Albo po prostu maleństwa wyzbierać i wyrzucić za okno/do piwnicy. Ja pająków zabijać nie lubię, osobiście, ale też ich nie widuję za bardzo, bo chyba moja kicia je eksterminuje.. >__>
A może jakaś mała szafeczka na buty do przedpokoju? No i zamiatanie, chyba nic więcej zrobić nie można. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:08.