Chlebki PITA, robione w domu, a gotowce - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2009-02-20, 13:25   #1
kropka75
Zakorzenienie
 
Avatar kropka75
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Ślunsk :)
Wiadomości: 27 535

Chlebki PITA, robione w domu, a gotowce


Przeszukałam całe forum i nic...

Znalazłam masę przepisów na chlebki, ale żadnej informacji o gotowcach.
Dziewczyny, co zrobić z takim gotowym chlebkiem? Nabazgrali na nim, że wstawić na 2-3 min w toster, ja durna tego nie doczytałam. Nie mam tostera.

Jak inaczej upiec i otworzyć taki chlebek? Piekarnik? Tam chyba szybciej wyschnie niż się zrobi do jedzenia.

Próbował ktoś takich cudów i przygotowywał je inną metodą niż tosterowa?

__________________

"Masz świra to go hoduj."



kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-20, 13:39   #2
beata mama amelki
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: cala Polska
Wiadomości: 124
Dot.: Chlebki PITA, robione w domu, a gotowce

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Przeszukałam całe forum i nic...

Znalazłam masę przepisów na chlebki, ale żadnej informacji o gotowcach.
Dziewczyny, co zrobić z takim gotowym chlebkiem? Nabazgrali na nim, że wstawić na 2-3 min w toster, ja durna tego nie doczytałam. Nie mam tostera.

Jak inaczej upiec i otworzyć taki chlebek? Piekarnik? Tam chyba szybciej wyschnie niż się zrobi do jedzenia.

Próbował ktoś takich cudów i przygotowywał je inną metodą niż tosterowa?

jNie wiem czy tak samo robi się z kupowanymi, a piekę swoje chlebki - zawsze więcej i podgrzewam. Zwilżam wierzch chlebka wodą i do piekarnika na kilka minut. Potem nacinam z dwóch stron i wkladam nóż w środek nacięcia po czym dojeżdżam nim do dolu chlebka "otwierając" go.
__________________
Bóg obdarza niezwykłych rodziców wyjątkowymi dziećmi
beata mama amelki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-20, 13:57   #3
kropka75
Zakorzenienie
 
Avatar kropka75
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Ślunsk :)
Wiadomości: 27 535
Dot.: Chlebki PITA, robione w domu, a gotowce

Cytat:
Napisane przez beata mama amelki Pokaż wiadomość
jNie wiem czy tak samo robi się z kupowanymi, a piekę swoje chlebki - zawsze więcej i podgrzewam. Zwilżam wierzch chlebka wodą i do piekarnika na kilka minut. Potem nacinam z dwóch stron i wkladam nóż w środek nacięcia po czym dojeżdżam nim do dolu chlebka "otwierając" go.
Tak spróbuję w takim razie.

Na tym moim nawet nie napisali czy on podpiekany czy jaka cholera. Ale chyba surowy nie jest raczej.

Na ile stopni i przez ile minut pieczesz te swojej roboty chlebki??
__________________

"Masz świra to go hoduj."



kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-20, 14:46   #4
beata mama amelki
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: cala Polska
Wiadomości: 124
Dot.: Chlebki PITA, robione w domu, a gotowce

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Tak spróbuję w takim razie.

Na tym moim nawet nie napisali czy on podpiekany czy jaka cholera. Ale chyba surowy nie jest raczej.

Na ile stopni i przez ile minut pieczesz te swojej roboty chlebki??
170%- 5 minut , są już upieczine wcześniej więc im starcza żeby zlapały temperatury
__________________
Bóg obdarza niezwykłych rodziców wyjątkowymi dziećmi
beata mama amelki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-20, 14:48   #5
kropka75
Zakorzenienie
 
Avatar kropka75
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Ślunsk :)
Wiadomości: 27 535
Dot.: Chlebki PITA, robione w domu, a gotowce

Cytat:
Napisane przez beata mama amelki Pokaż wiadomość
170%- 5 minut , są już upieczine wcześniej więc im starcza żeby zlapały temperatury
Tzn. że te moje też są upieczone, skoro kazali je włożyć do tostera na 2 min na miękko i na 3 min. na chrupko.



Dzięki bardzo. Sprawdzę. Najwyżej się wścieknę i wyrzucę.
__________________

"Masz świra to go hoduj."



kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-20, 14:54   #6
beata mama amelki
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: cala Polska
Wiadomości: 124
Dot.: Chlebki PITA, robione w domu, a gotowce

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Tzn. że te moje też są upieczone, skoro kazali je włożyć do tostera na 2 min na miękko i na 3 min. na chrupko.



Dzięki bardzo. Sprawdzę. Najwyżej się wścieknę i wyrzucę.
CHLEBEK PITTA

0,5 kg mąki

zaczyn: 2 dag drożdży, łyżka cukru,
kilka łyżek wody, łyka czubata mąki-wymieszać odstawić na 15- 30 minut
3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki cukru, ok. 1 szklanki letniej wody
łyżeczka płaska soli, papier do pieczenia


robimy zaczyn - drożdże mieszamy z cukrem, kilkoma łyżkami wody, łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce - ok. 15 min. Jeśli podwoi swoją objętość i zacznie się lekko ruszać, znak iż jest gotowy.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn i resztę pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy ostatecznie tyle wody, by otrzymać elastyczne, miękkie ciasto ( lub odrobinę mąki jak będzie za rzadkie, konsystencja ciasta powinna być zbliżona do ciasta na pizzę).
Ciasto odstawiamy na 1-2 godz. w ciepłe miejsce. Potem ciasto dzielimy na ok. 5-6 porcji i każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm - nie powinien być cienki, bo chlebki będą się palić podczas pieczenia. Placki odkładamy na wyłożoną papierem blachę do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st.C.
Chlebki powinny mocno urosnąć i być lekko złociste - podczas pieczenia trzeba je sprawdzać co chwilę, bo się naprawdę szybko pieką


1 pierś kurczaka kroimy w kostkę
Pokrojoną posypujemy przyprawą do grosa lub kebeb PRYMAT i dodajemy 2-3 lyżki oliwy ( do worka i marynujemy w lodowce może być dzień wcześniej)

Warzywa –pomidor, ogórek kiszony ogórek zielony ze skórką ,cebula , - na bardzo cienkie piastry kapusta czerwona -posiekana cienko



może się przyda baza pod przepis jest z neta nie pamiętam strony, w większości zmodyfikowany przezemnie
__________________
Bóg obdarza niezwykłych rodziców wyjątkowymi dziećmi
beata mama amelki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-20, 15:13   #7
kropka75
Zakorzenienie
 
Avatar kropka75
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Ślunsk :)
Wiadomości: 27 535
Dot.: Chlebki PITA, robione w domu, a gotowce

Dziękuję.

W tym cieście przeraża mnie właśnie ciasto. W sensie drożdżowe. Uwielbiam siedzieć w kuchni, ale nie przy drożdżaku. Stresuje mnie to ciasto.


Na wnętrza to pomysłów mam sto. Robię takie różne cuda, tyle że w naleśnikach. Teraz mnie się umyśliło w chlebku. Ot, fanaberia.
__________________

"Masz świra to go hoduj."



kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-21, 00:07   #8
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
Dot.: Chlebki PITA, robione w domu, a gotowce

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Dziękuję.

W tym cieście przeraża mnie właśnie ciasto. W sensie drożdżowe. Uwielbiam siedzieć w kuchni, ale nie przy drożdżaku. Stresuje mnie to ciasto.


Na wnętrza to pomysłów mam sto. Robię takie różne cuda, tyle że w naleśnikach. Teraz mnie się umyśliło w chlebku. Ot, fanaberia.
czemu, to dość proste ciasto

a pitę kupną możesz równie dobrze podgrzać na patelni bez tłuszczu, powiedzmy po 1 min na stronę
__________________
IlonaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-25, 07:49   #9
kropka75
Zakorzenienie
 
Avatar kropka75
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Ślunsk :)
Wiadomości: 27 535
Dot.: Chlebki PITA, robione w domu, a gotowce

Zrobiłam i nawet wyszło.

Tyle, że wcale nie poszło tak szybko. Nie wiem jaka jest temp. w tosterze, ale pewnie dużo wyższa, moje chlebki otworzyły się gdzieś po 5 minutach w piekarniku przy temp. prawie 200 stopni (w opakowaniu one były takie klapnięte na płasko). Pierwszą turę piekłam na 180 i strasznie opornie to szło.

Ale były całkiem smaczne.

Wnętrze natomiast wyszło mniam i mąż nie umiał się najeść.
Nawet się wysiliłam na tzatzyki.
__________________

"Masz świra to go hoduj."



kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:09.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.