|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Ślunsk :)
Wiadomości: 27 535
|
Chlebki PITA, robione w domu, a gotowce
Przeszukałam całe forum i nic...
Znalazłam masę przepisów na chlebki, ale żadnej informacji o gotowcach. Dziewczyny, co zrobić z takim gotowym chlebkiem? Nabazgrali na nim, że wstawić na 2-3 min w toster, ja durna tego nie doczytałam. Nie mam tostera. ![]() Jak inaczej upiec i otworzyć taki chlebek? Piekarnik? Tam chyba szybciej wyschnie niż się zrobi do jedzenia. Próbował ktoś takich cudów i przygotowywał je inną metodą niż tosterowa? |
|
|
|
|
#2 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: cala Polska
Wiadomości: 124
|
Dot.: Chlebki PITA, robione w domu, a gotowce
Cytat:
__________________
Bóg obdarza niezwykłych rodziców wyjątkowymi dziećmi |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Ślunsk :)
Wiadomości: 27 535
|
Dot.: Chlebki PITA, robione w domu, a gotowce
Cytat:
Na tym moim nawet nie napisali czy on podpiekany czy jaka cholera. Ale chyba surowy nie jest raczej. ![]() Na ile stopni i przez ile minut pieczesz te swojej roboty chlebki?? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: cala Polska
Wiadomości: 124
|
Dot.: Chlebki PITA, robione w domu, a gotowce
170%- 5 minut , są już upieczine wcześniej więc im starcza żeby zlapały temperatury
__________________
Bóg obdarza niezwykłych rodziców wyjątkowymi dziećmi |
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Ślunsk :)
Wiadomości: 27 535
|
Dot.: Chlebki PITA, robione w domu, a gotowce
Cytat:
![]() Dzięki bardzo.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: cala Polska
Wiadomości: 124
|
Dot.: Chlebki PITA, robione w domu, a gotowce
Cytat:
0,5 kg mąki zaczyn: 2 dag drożdży, łyżka cukru, kilka łyżek wody, łyka czubata mąki-wymieszać odstawić na 15- 30 minut 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki cukru, ok. 1 szklanki letniej wody łyżeczka płaska soli, papier do pieczenia robimy zaczyn - drożdże mieszamy z cukrem, kilkoma łyżkami wody, łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce - ok. 15 min. Jeśli podwoi swoją objętość i zacznie się lekko ruszać, znak iż jest gotowy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn i resztę pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy ostatecznie tyle wody, by otrzymać elastyczne, miękkie ciasto ( lub odrobinę mąki jak będzie za rzadkie, konsystencja ciasta powinna być zbliżona do ciasta na pizzę). Ciasto odstawiamy na 1-2 godz. w ciepłe miejsce. Potem ciasto dzielimy na ok. 5-6 porcji i każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm - nie powinien być cienki, bo chlebki będą się palić podczas pieczenia. Placki odkładamy na wyłożoną papierem blachę do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Chlebki powinny mocno urosnąć i być lekko złociste - podczas pieczenia trzeba je sprawdzać co chwilę, bo się naprawdę szybko pieką 1 pierś kurczaka kroimy w kostkę Pokrojoną posypujemy przyprawą do grosa lub kebeb PRYMAT i dodajemy 2-3 lyżki oliwy ( do worka i marynujemy w lodowce może być dzień wcześniej) Warzywa –pomidor, ogórek kiszony ogórek zielony ze skórką ,cebula , - na bardzo cienkie piastry kapusta czerwona -posiekana cienko może się przyda baza pod przepis jest z neta nie pamiętam strony, w większości zmodyfikowany przezemnie
__________________
Bóg obdarza niezwykłych rodziców wyjątkowymi dziećmi |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Ślunsk :)
Wiadomości: 27 535
|
Dot.: Chlebki PITA, robione w domu, a gotowce
Dziękuję.
W tym cieście przeraża mnie właśnie ciasto. W sensie drożdżowe. Uwielbiam siedzieć w kuchni, ale nie przy drożdżaku. Stresuje mnie to ciasto. Na wnętrza to pomysłów mam sto. Robię takie różne cuda, tyle że w naleśnikach. Teraz mnie się umyśliło w chlebku. Ot, fanaberia.
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Chlebki PITA, robione w domu, a gotowce
Cytat:
a pitę kupną możesz równie dobrze podgrzać na patelni bez tłuszczu, powiedzmy po 1 min na stronę |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Ślunsk :)
Wiadomości: 27 535
|
Dot.: Chlebki PITA, robione w domu, a gotowce
Zrobiłam i nawet wyszło.
![]() Tyle, że wcale nie poszło tak szybko. Nie wiem jaka jest temp. w tosterze, ale pewnie dużo wyższa, moje chlebki otworzyły się gdzieś po 5 minutach w piekarniku przy temp. prawie 200 stopni (w opakowaniu one były takie klapnięte na płasko). Pierwszą turę piekłam na 180 i strasznie opornie to szło. Ale były całkiem smaczne. Wnętrze natomiast wyszło mniam i mąż nie umiał się najeść. Nawet się wysiliłam na tzatzyki.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:09.








Ale chyba surowy nie jest raczej. 
W sensie drożdżowe. Uwielbiam siedzieć w kuchni, ale nie przy drożdżaku.
Stresuje mnie to ciasto.





