|
|||||||
| Notka |
|
| Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
problem z doborem włóczki
Witam, byc może gdzieś już takie pytania padały ale niestety ja na nic nie trafiłam
Do tej pory robiłam tylko szydełkowe serwetki a ponieważ będe miała teraz troszkę więcej czasu chciałam się zabrać za coś innego a dokladnie poncho i zaczyna się problem bo nie mam pojęcia jak dobrać włóczke do takich robótek W opisie jest podana konkretna nazwa (nie do dostania w Polsce chyba) i że ma być to 60%bawełny i 40% mikrofazy dł 140m/50g i do tego szydełko nr 4. Pożecie jaką taką polecić? Czy jeśli pójdę do sklepu to wystarczą te dane? A jeśli dokładnie takiej mieszanki nie będzie to czy inne proporcje będą ok?Przepraszam za może głupie pytania ale jestem zupełnie zielona w tej kwestii Czy przy okazji możecie polecić konkretne firmy, włóczki żeby sie nie naciąć na cośPozdrawiam |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: problem z doborem włóczki
grubość włóczki i ilość metrów na ilość gram są chyb najważniejsze jeżeli chcesz uzyskać podobny efekt jak w opisie z którego będziesz korzystać, a skład to zależy od Ciebie co chcesz, jak będziesz kupować w sklepie, pomacaj
czy Ci pasuje dopytaj się jak to się zachowuje w praniu i tyle, mam nadzieję że chodź trochę pomogłam |
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
Ja co prawda nie robiłam poncha, ale swetry, ale mogę polecić peonię lub malwę. Są to akrylowe włóczki, ale ślicznie wyglądają. Peonia jest cieńsza i ma połysk (520m/100g), malwa grubsza i matowa(370m/100g), ale z obydwu świetnie się robi.
Z tego typu jest też kotek,który jest bardzo milutki i matowy, a długością najbardziej będzie pasował (300m/100g).
Serdecznie zapraszam do mnie! Różności https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=288193 Kreacje dla Barbie https://wizaz.pl/forum/showthread...62#post93758 62 Edytowane przez Barbianka Czas edycji: 2009-01-29 o 17:38 |
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
Dzieki
Czyli sklad włóczki nie jest ważny i zależy tylko od mojego podoba mi się - nie podoba a ważna jest grubość. To teraz czas na zakupy ![]() Jeszcze jedno, czy jest różnica między włóczką na szydełko a na druty? Edytowane przez Shamuk Czas edycji: 2009-01-29 o 18:03 |
|
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
Ogólnie nie ma rozgraniczenia wełny na szydełko czy druty. Na szydełko raczej nie kupuj żadnych ozdobnych, tzn. włochatych, z guziołkami itp., bo źle się robi
. Powodzenia w doborze włóczki i koniecznie się później pochwal tym ponczem
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
No to mam kolejny problem, w opisie jest, ze trzeba robić szydełkiem nr 4 a zalazłam dwa rodzaje numeracji
1) nr 4 = 1,25mm 2) szydełka grubsze 4/0 = 2,5mm zatem jaki rozmiar jaki rozmiar ja potrzebuję? Czy ta pierwsza numeracja odnośnie cieńszych szydełek jest do serwetek a druga do innych rzeczy? Jak to jest i jaką numeracją sie posługiwać? Nie wiedziałam, ze znim zaczne będe mieć tyle problemów
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
myślę, że jak na włóczkę o tej grubości o której pisałaś to raczej na pewno to grubsze 2,5mm, tym pierwszym nie da rady, powodzenia
|
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:46.

Do tej pory robiłam tylko szydełkowe serwetki a ponieważ będe miała teraz troszkę więcej czasu chciałam się zabrać za coś innego a dokladnie poncho i zaczyna się problem bo nie mam pojęcia jak dobrać włóczke do takich robótek W opisie jest podana konkretna nazwa (nie do dostania w Polsce chyba) i że ma być to 60%bawełny i 40% mikrofazy dł 140m/50g i do tego szydełko nr 4. Pożecie jaką taką polecić? Czy jeśli pójdę do sklepu to wystarczą te dane? A jeśli dokładnie takiej mieszanki nie będzie to czy inne proporcje będą ok?
Czy przy okazji możecie polecić konkretne firmy, włóczki żeby sie nie naciąć na coś

czy Ci pasuje dopytaj się jak to się zachowuje w praniu i tyle, mam nadzieję że chodź trochę pomogłam 

. Powodzenia w doborze włóczki i koniecznie się później pochwal tym ponczem