Rozmowa kwalifikacyjna??Ratunku :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-07-14, 20:19   #1
Estella
Zakorzenienie

Rozmowa kwalifikacyjna??Ratunku :(

Dziewczyny zdaje na psychologie kliniczna i tam jest rozmowa kwalifikacyjna
http://www.ogolny.swps.edu.pl/Oferta...kliniczna.html

A najlepsz ejest to,ze kompletnie nie wiem co powiedziec na takiej rozmowie,cytuje co napislai o tych rozmowach na stronie internetowej:

Rozmowy dotyczą zainteresowań kandydatów, ich planów życiowych i zawodowych oraz motywacji do studiowania itp. Komisja bierze także pod uwagę orientację kandydata w bieżących problemach społecznych i zawodowych (dla osób pracujących), umiejętność konstruowania wypowiedzi i ich poprawność. Ważnym aspektem rozmowy kwalifikacyjnej jest zorientowanie się przyszłego studenta, czy jego plany i zainteresowania pokrywają się z ofertą SWPS.

Musze sie wczensiej przygotowac,bo boje sie ze stres mnie zje i nic nie powiem

Każde przeżyte życie po części składa się z tego, czego nie zrobiło się albo nie powiedziało w jedynym właściwym momencie.
Siegfried Obermeier
Estella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-07-15, 08:17   #2
Estella
Zakorzenienie

Re: Rozmowa kwalifikacyjna??Ratunku :(

podbijam

Każde przeżyte życie po części składa się z tego, czego nie zrobiło się albo nie powiedziało w jedynym właściwym momencie.
Siegfried Obermeier
Stary 2004-07-15, 08:59   #3
Artemis
Raczkowanie

Nie miałam co prawda rozmowy kwalifikacyjnej jako elementu rekrutacji na studia, ale sądzę, że dobrze by było:
- dowiedzieć się najlepiej od studentów wyższych lat, jak i czego tam uczą, na co kładą nacisk i przygotować się do rozmowy pod tym kątem;
- najważniejsze: mów prawdę, więc mów o tym co chcesz naprawdę robić po studiach i w czasie ich (zawodowo), inaczej może się zdarzyć, że wylądujesz na studiach, które kompletnie nie będą Ci odpowiadać
Powodzenia
Artemis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-07-15, 09:22   #4
nan
Wtajemniczenie

Ja tę szkołę właśnie szczęśliwie skończyłam. Studiowałam psychologię społeczną, ale nie sądzę, żeby rozmowy na różnych kierunkach zasadniczo się różniły. Mogą Cię zapytać niemal o wszystko. Dwa lata temu było np. w modzie np. "wymień wszystkie planety Układu Słonecznego począwszy od Słońca". Dość mało psychologiczne. Moją koleżankę pytano o premierów rządu po 89 roku (kto ich wszystkich jest w stanie jednym tchem wymienić?!). Zawsze pytają o zainteresowania, o to jakie książki się czytało (psychologiczne i nie tylko), jakie czasopisma, moja kuzynka miała pytanie o filmy Polańskiego, ale to dlatego, że się przyznała, że czytała artykuł o Pianiście (to był wtedy nowy film). Ja pamiętam, że mnie pytano, co to jest kozioł ofiarny i czarny koń. Pytają o zainteresowania i dlaczego psychologia (to już raczej powinnaś wiedzieć dlaczego). Dowiedziawszy się, że pracuję w kancelarii prawnej jako sekretarka, zapytali mnie jak bym przeprowadziła rozmowę kwalifikacyjną z kandydatką na takie samo stanowisko,i na jakie cehcy i umiejętności zwróciłabym uwagę.
To tyle co pamiętam, mam nadzieję, że Ci pomogłam i że już nie jesteś po. To naprawdę nic strasznego. Powodzenia!
nan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-07-15, 10:19   #5
Estella
Zakorzenienie

O moooj boze....
Spodziewalam sie jakis normalnycn pytan...
Z planetami poradze sobie bez problemu,natomiast premeirmai?aaaaa
A co to jest czanry kon-pierwsz eslysze?
Mam nadzieje,ze komisja bedzie mila i nie zada mi ciekzich pytan(zwlaszcza z historii,niech pytaja o biologie...

A jestes zadowolona z tej skzoly?Podobalo Ci sie?

Siegfried Obermeier
Stary 2004-07-16, 08:04   #6
nan
Wtajemniczenie

Nie obawiaj się, bo nie ma czego. Komisja jest bardzo miła, pytają raczej tak zwanej wiedzy ogólnej. Jak ktoś skończył liceum i czytuje i ogłąda czasem coś więcej niż tylko Harlequiny i MTV, to da sobie radę bez problemu zapewniam.
Czarny koń to jest taki ktoś, na którego nikt nie stawia, a on wygrywa ze wszystkimi faworytami. Takim czarnym koniem był np. Adam Małysz w pierwszym sezonie swoich sukcesów.
Jak się przyznasz, że interesujesz się biologią to jest szansa, że cię o to zapytają, szczególnie jeżeli w komisji będzie ktoś, kto zajmuje się np. biologicznymi podstawami funkcjonowania człowieka.
Szkoła jest moim zdaniem bardzo dobra, wymaga sporo pracy, ale można sobie dać radę. Jedyne do czego się można przyczepić, to organizacja niestety. Ale na to cierpi chyba większość szkół wyższych, jeżeli nie wszystkie w naszym kraju.
nan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-07-23, 19:59   #7
Estella
Zakorzenienie

Re: Rozmowa kwalifikacyjna??Musze sie POCHWLAIC!!

To ja bym chciala na wstepie sie pochwlaic-bo dzis zostaly zamieszcozne wyniki i sie dostalam i mialam bardzo wysoki wynik z angielskiego-jestem w grupie warsztatow nr 1.
Wiesz mzoe jak przeprowadzane sa takie zajecia?

Hmm ciesze sie bardzo,ale nie wiem cyz pojde na 100%,hihi,czekam na wyniki z wieczorowych na am.

Siegfried Obermeier

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2004-07-24, 09:43   #8
jostine
Raczkowanie

Gratulacje!!

Miałaś jakieś "nienormalne" pytania na ustnym??

A ze studiami to jest tak, że jakich nie wybierzesz, to i tak będą chwile, że będziesz miała ich dość i będziesz miała ochotę rzucić.
jostine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-07-24, 11:43   #9
Estella
Zakorzenienie

Hey dziekuje
Pytala mnie glownie o zainteresownia,o ktorych napisalam w zyciorysie-literatura piekna,co teraz czytam,kto jest ulubionym pisarzem i dlaczego,chciala zebym jej strescila 'Zbrodnie i kare'-chyba zglupialajak mam strescic 500stron w kilku slowach?Jak powiedzialam to stwierdzila,ze to zbyt ogolnikowo
Pytala o Grecje,bo napisalam ze lubie podroze i bylam w Grecji kilka razy,co teraz sie ebdzie dzialo w Grecji,co jest stolica Grecji...
Troche o polityke,ale tu sie posypalam,bo ostatnio nie ogladalam wiadomosci etc.
Test z angielskiego byl bardzo prosty-tzmn kolo 70-80 pytan to byly abcd gramatyczne na poziomie podstawowym,kilka bylo ciut trudniejszych,byl tekst z lukami i trzeba bylo wybrac najlepszy wariant slowa,teksty i pozniej true/false,szukanie bledow

Siegfried Obermeier
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości