|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Odmowa przyjęcia na badanie ze skierowaniem
Witajcie,
czy wiecie czy szpital może odmówić przyjęcia na badanie osoby, która ma ważne skierowanie, tłumacząc odmowę brakiem podpisanej umowy z lekarzami z miasta pacjenta? Tak właśnie powiedziano dziś mojej Mamie, gdy pytała o wolne terminy na badanie EMG. Prywatnie zaproponowali w ciągu tygodnia, a na fundusz nie, bo nie mają umowy z lekarzami z naszego miasta i nie przyjmują ich skierowań. Jest, może, ktoś, kto miał podobne doświadczenie lub wie więcej w tym temacie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odmowa przyjęcia na badanie ze skierowaniem
Najlepiej zadzwonić do NFZu i ich zapytać
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
nigdy się z tym nie spotkałam..chyba, że miała skierowanie od prywatnego lekarza..
![]() |
#4 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ---------- To jest prawda bo ja np. mieszkając w woj . lubelskim i mając skierowanie na dane badanie nie mogę go zrobić np. w Krakowie czy Wrocławiu. Bo tamte szpitale nie dostałyby refundacji za to badanie gdyż nie mają zgody/umowy na przyjmowanie pacjentów z innych województw. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
lza_slonca niestety, Mama leczy się na nfz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja mieszkam w małej miejscowości gdzie nie ma zadnych pracowni diagnostycznych. I jeśli lekarz w naszej przychodni daje skierowanie na jakieś badania to w rejestracji trzeba się dowiedzieć czy na te badania nasza przychodnia ma podpisaną umowę w pobliskim mieście powiatowym czy w samym Lublinie. I jedzie się tam gdzie umowa jeśli nie chce się płacić. Edytowane przez grubella Czas edycji: 2013-11-25 o 18:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, jeśli zaistnieje taka sytuacja, że odmawia się udzielenia świadczenia medycznego- jakiegokolwiek, to lekarz lub inny podmiot medyczny muszą uzasadnić odmowę oraz wskazać placówkę/lekarza, który świadczenia może udzielić.
To przychodnia/placówka służby zdrowia powinna Twoją Mamę poinformować, gdzie może wykonać badanie. Dodatkowo, chciałabym zacytować informację ze strony Rzecznika Praw Pacjenta: " Zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach zdrowotnych finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. z 2008 r. Nr 164, poz. 1027 z późn. zm.) pacjent ma prawo wyboru świadczeniodawcy udzielającego ambulatoryjnych świadczeń specjalistycznych (art. 29) lub szpitalnych (art. 30) spośród wszystkich świadczeniodawców, którzy zawarli umowy o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej z Narodowym Funduszem Zdrowia. Pacjent ma prawo leczyć się na podstawie skierowania na terenie całego kraju. Odmowa udzielenia świadczenia z powodu tzw. "rejonizacji" stanowi naruszenie prawa pacjenta. W sytuacji takiego naruszenia prawa, pacjent ma możliwość skierowania skargi do dyrektora placówki, w której doszło do odmowy udzielenia świadczenia, właściwego Oddziału Wojewódzkiego NFZ, organu nadzoru nad podmiotem leczniczym lub do Rzecznika Praw Pacjenta". Pozdrawiam i życzę powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Jeżeli jeszcze będziecie potrzebowały pomocy z zakresu Praw Pacjenta, pisz śmiało
![]() ![]() Zdaj relację, jak wszystko się zakończyło! ---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ---------- Kochana, lekarka/pielęgniarka, czy ktokolwiek to był popełniła przestępstwo nieudzielenia pomocy! Możesz zawiadomić o tym Prokuraturę. Dodatkowo możesz zwrócić się o wyjaśnienie tej sprawy do Rzecznika Praw Pacjenta w swojej miejscowości, a także do Izby Lekarskiej. Prawa Pacjenta są w Polsce nagminnie łamane i trzeba z tym walczyć. Nikt nie ma prawa zmuszać Pacjentów do pobierania świadczeń odpłatnie, skoro mają gwarantowane świadczenia z NFZ- płacą składkę! Lekarze, szpitale itp. mają płacone za nasze wizyty i leczenie, więc dlaczego usługi medyczne świadczone ze środków NFZ są słabszej jakości? Walczę z tym od kilku lat i polska służba zdrowia codziennie zaskakuje mnie czymś nowym i bardziej wyrafinowanym ![]() Zawodowo zajmuję się błędami medycznymi i wierzcie mi, że czasami nie mogę po nocach spać, jak sobie pomyślę, że to wszystko dzieje się naprawdę! Zapraszam Was na stronkę Rzecznika Praw Pacjenta- są tam bardzo przydatne informacje. P.S. Jeżeli Twoja córka przez opóźnienie rozpoczęcia leczenia doznała dodatkowej szkody, tj. dłużej cierpiała, doszło do rozprzestrzenienia się choroby, albo jej zaawansowanego stadium, należy się zadośćuczynienie i odszkodowanie. Ja zawsze jednak, żeby nauczyć lekarzy rozumu, najpierw zgłaszam sprawę do Prokuratury. Uważam, że im więcej zgłoszeń i postępowań, tym bardziej ostrożni będą lekarze przy wykonywaniu zawodu. Tym samym podniesie się jakość świadczonych przez nich usług medycznych ![]() Od razu też zaznaczam, że nie mam na celu niszczenia nikomu życia, czy kariery- Prokuratura tylko gdy błąd/zaniechanie jest naprawdę poważne. Nieudzielenie pomocy jest przestępstwem, co oznacza, że w Twoim przypadku sprawa była poważna. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Zależy o co dokładnie pytać. Są dwa aspekty, które jeśli chodzi o przedawnienie mogą nas interesować
![]() 1. Przedawnienie karalności czynu- jeśli chcemy zgłosić sprawę organom ścigania karalność przestępstwa ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynęło lat:
Jeżeli zaś szkoda wynikła ze zbrodni lub występku, roszczenie o naprawienie szkody ulega przedawnieniu z upływem lat dwudziestu od dnia popełnienia przestępstwa bez względu na to, kiedy poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia. Jeśli chodzi o roszczenia z tytułu naruszenia Praw Pacjenta dochodzi się ich na zasadach ogólnych, czyli na zasadzie deliktu ( podstawą jest kodeks cywilny). Za naruszenie Praw Pacjenta także można dochodzić zadośćuczynienia- mamy na to 3 lata - z reguły (poza wyjątkami wypisanymi w pkt. 2 ). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poradnia z reguły podpisuje umowę na badania dodatkowe z jedną pracownią. Pewnie z wygody. Więc autorko wątku, zapytaj lekarza, który dał skierowanie, gdzie je bezpłatnie wykonać. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Oczywiście, masz rację. Dziękuję, że wszystko dokładnie uściśliłaś. Nie zauważyłaś, jednak, że to nie ja snułam teorie- zacytowałam informacje ze strony Rzecznika Praw Pacjenta. Z całego cytatu wywnioskować można właśnie to, co napisałaś.
Nie mniej jednak, dziękuję za trafne spostrzeżenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ok,ale powinna nas wysłać do okulisty na NFZ a nie prywatnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Lena
|
ja napiszę tak; nie wszystkie szpitale mają okulistę na dyzurze. czasami nawet trzeba jechać do sąsiedniego miasta. i nie ma co sie wściekać że niby jest poradnia okulistyczna; ale jak wiemy w poradnie działają w pewnych godzinach i a lekarz tam przyjmujący jest zapewne spoza szpitala, więc poza godzinami pracy nie ma możliwości sie tam dostać.
nie wiemy jak przebiegały rozmowy z osobą na Izbie przyjęć... może chciałaś konkretnie do tego okulisty iść co przyjmuje w poradni ? a może w stresie wyłapywałaś tylko szczerbki zdań, zapamiętują tylko że prywatniej będzie szybciej? a może i źle cię poinformowała? a co do meritum : badania diagnostyczne (jakiekolwiek) nie są świadczeniodawcą, tylko podwykonawcą. nie można zrobić sobie badań gdzie chcemy. poradnie mają podpisane umowy z konkretnymi. zobacz na skierowaniu może tam masz napisane gdzie możesz wykonać. czasem lekarze mają specjalne druki gdzie z jednej strony jest skierowanie, a z drugiej wypisane adresy gdzie można to wykonać...
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na nfz przyjmują w konkretne dni i godziny. Widać działo się w godzinach tego nie obejmujących. Czemu prywatnie? bo tacy lekarze przyjmują praktycznie o każdej porze, a z dzieckiem wnioskuje nie działo się to od godziny czy dwóch tylko od conajmniej kilku...
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Podepnę się pod temat
![]() Jestem w ciąży, obecnie od 2 miesięcy na zwolnieniu. Pensję wypłaca mi ZUS i nie ma z tym najmniejszego problemu. Na pewno nigdy nie miałam żadnej zaległości ze składkami itp. Niestety od 3 tygodni w bazie eWuś pojawia się informacja, że jestem nieubezpieczona. ZUS odesłał mnie do NFZ, pani w rozmowie telefonicznej kazała napisać do nich prośbę o poprawę błędu w systemie. Czekałam 2 tygodnie i dostaję odpowiedź, że muszę najpierw wystąpić z wnioskiem o uzyskanie informacji czy w ogóle jestem ubezpieczona ![]() ![]()
"Pieniądze szczęścia nie dają ale mogą sprawić, że w całym twoim nieszczęściu będziesz żyła niezmiernie komfortowo." Clare Boothe Luce Jeśli nie widzisz nic złego w rozmnażaniu nierodowodowych zwierząt -> Zajrzyj STOP OKRUCIEŃSTWU - klik |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tak, nieubezpieczonej ciężarnej (jak i dzieciom do 18 r.ż.) przysługuje prawo do świadczeń finansowanych ze środków publicznych, może sobie wybrać w jakiej przychodni chce prowadzić ciążę i gdzie chce rodzić. Ciężarnej przysługuje opieka w ciąży, podczas porodu i na okres połogu. Różnica jest tylko taka, że jej wizyty lekarskie opłaca budżet państwa, więc jak kiedyś pytano o książeczkę ubezpieczeniową lub RMUA, to po to, żeby potwierdzić, kto ma zapłacić za taką wizytę. Odmowę wzięłabym na piśmie i poskarżyła się w oddziale NFZ, pod który dana placówka podlega. Życzę Ci, żeby Twoja sprawa się szybko rozwiązała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
biegam dla Zabawy
|
Nawet jak nie skorzystasz z uprawnień dla kobiety w ciąży to i tak możesz iść na wizytę na NFZ. Jeżeli EWUŚ pokazuje brak ubezpieczenia, a ty jesteś ubezpieczona, wystarczy że napiszesz odpowiednie oświadczenie - powinni Ci w rejestracji u lekarza podpowiedzieć takie rozwiązanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Byłam na Izie przyjęć w godzinach pracy poradni,lekarka nie poinformowała mnie gdzie jest najbliższy okulista na NFZ tylko kazała iść prywatnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Cytat:
https://www.rpo.gov.pl/pl/content/ja...ielenia-pomocy Kwalifikacja czynu byłaby inna. Druga sprawa - proponuję jednak nie zawalać Prokuratury jak leci, bo jest jeszcze parę innych możliwości rozpoznawania i realizacji roszczeń. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?...r=2&artnr=5116 Co do zawalanie prokuratury, jak najbardziej się zgadzam. Szczególnie powołując się na zapis nie adekwatny do sprawy(jak tu ze świadczeniodawcą ). |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Lena
|
Cytat:
mój syn jak potrzebował specjalisty a w moim rodzinnym mieście takiegoż nie było, musieliśmy jechać 250 km. do najbliższego szpitala dziecięcego. a że nie było karetki, to musieliśmy sami zapakować sie do auta i udać na sor szpitala dziecięcego...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Oczywiście, że szpital może odmówić. Twoja mama powinna poszukać szpitala lub gabinetu, które mają podpisaną umowę z przychodnią, w której pracuje lekarz wypisujący skierowanie. Ewentualnie zmienić lekarza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:58.