|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Niewygodny gość?
Witajcie, to tymczasowy nick, który założyłam w celu zadania tego właśnie pytania...
sprawa jest trudna i liczę na konstruktywne porady - co byście zrobiły na moim miejscu? Niedługo ślub i ustalamy listę gości, problem mamy z pewną ciotką (co za tym idzie również jej rodziną) ja bardzo nie chciałabym ich zapraszać, nie chcę się wdawać w szczegóły, ale istnieje między nami konflikt, nie odzywamy się do siebie i nie kontaktujemy zupełnie od długiego czasu, jej dzieci nie widziałam od 3 lat, to trudna kwestia rodzinna, ale reaguje na nią bardzo emocjonalnie - jednym słowem przeżywam, płacz, emocje itd. niestety taka jestem. Co za tym idzie nie chciałabym w dzień mojego ślubu przejmować się niewygodnymi gośćmi, udawać że wszystko jest ok, podczas gdy zupełnie tak nie jest, mieć wrażenie że ktoś mnie obmawia za plecami, obserwuje moje zachowania. Nie chcę się stresować takimi rzeczami tego dnia. Oczywiście jest też druga strona medalu - owa ciotka to siostra jednego z moich rodziców, oni nalegają na jej zaproszenie bo "popsuje to stosunki rodzinne" (które w moim wypadku od dawna są więcej niż zepsute) i postawi ich w złym świetle w oczach rodziny... Co byście zrobiły? Unieść się honorem i zaprosić niechcianych gości, a później zaciskać zęby, czy nie zapraszać i mieć na względzie własne dobre samopoczucie i nastrój tego dnia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Niewygodny gość?
W tym dniu to Ty i Pan Młody jesteście najważniejsi. Ja na Twoim miejscu nie zaprosiłabym tej ciotki. Rodzicami się nie przejmuj.
"Płoń blisko mnie, zmysły przypalaj, poparz mnie sobą, nasącz lawą żaru, przeniknij płomieniem wyzwalającym energię z rozgrzanego ciała, przygrzej mocniej jeszcze, pustkę wypalaj, wypełniaj wszystko istotą siebie..." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
To Wasz dzień i to Wy ustalacie z kim chcecie go spędzic. Mimo, że to bliska rodzina to ja na Twoim miejscu bym ich nie zapraszała. Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Jak to co? Nie zaprosilabym! Tego dnia powinnaś być otoczona życzliwymi ludźmi, którzy razem z Wami będą się radować i świętować, a nie przysparzać o ból głowy! Sporo osób jest w podobnej sytuacji do Twojej, ja nie zapraszam "niewygodnych" gości, tak samo z resztą, jak i mój Tż (nie będzie jego chrzestnego). Nie chcemy tego dnia się stresować i martwić. My ustalamy listę gości, nie nasi Rodzice (mimo, że moi dokładają się finansowo do organizacji). Trudno, tak to już jest, wszystkim się nie dogodzi i nie ma nawet sensu próbować!
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Ja miałam podobny dylemat, ale sami płacimy za wesele, więc sami ustalamy listę gości. Ostatecznie niewygodnych gości nie zapraszamy. Nie będę zapraszać kogoś, kogo nie widziałam 5 lat.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem nie musisz ich zapraszać. Skoro konflikt jest jawny, to przypuszczam, że większość rodziny Cię zrozumie. Możesz to rozwiązać w ten sposób, że wyślesz im zawiadomienie o ślubie i jeśli będą chcieli to niech przyjdą, a jak nie to nie. Spróbuj tez z rodzicami porozmawiać na spokojnie, im na pewno też nie jest łatwo w takiej sytuacji, tym bardziej, że to rodzeństwo jednego z nich.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
NIE ZAPRASZAĆ!
Po co potem masz sie meczyć? A dobrze by było z rodzicami jak najszybciej porozmawiać na ten temat i pokazać im, że dezyzja już zapadła i nic jej nie zmieni - im szybciej to zrobisz, tym szybciej sie z tym pogodzą ![]() Ja tez nie zapraszam siostry mamy, chociaż mama utrzymuje z nia jakies kontakty... Nie chcę mieć burdy na weselu (jak ją zaproszę, to może mi ona wraz ze swoją rodzinką wesele rozwalić). Mama była bardzo z tego powodu niezadowolona, ale pomału się przyzwyczaja do tej myśli. Ostatnio nawet przyznałą mi rację ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
ja pewnie zaprosiłabym na ślub tylko...Pewnie i tak nie przyjdą, bo się obrazą, że tylko na ślub;p ale żeby z rodzicom nie robic przykrości, to na slub mozna by zaprosić;p Ale wybór nalezy do Ciebie;]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedzi, wszystkie macie podobne stanowisko, takie samo zresztą jak ja... także skłaniam się do niezapraszania, ewentualnie wyślę zawiadomienie o ślubie i niech zdecydują czy chcą przyjść, ale wątpię, nie są katolikami i unikają uroczystości religijnych, a ja biorę ślub kościelny, także już dziś mogę powiedzieć, że się nie pojawią, a wysłane zaproszenie będzie czystą kurtuazją i formalnością.
Boję się tego jak zareaguje rodzina - rodzice i babcia (która już zapowiedziała, że skoro nie zapraszam jej córki to ona też się nie pojawi) no cóż, przykre, szkoda, że nikt nie bierze pod uwagę moich uczuć w Tym Dniu. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Nie zapraszaj nikogo na przymus. Ja miałam problem z moją patologiczna kuzynką, jej gachem i dwoma nieślubnymi synami. Nie chciałam, aby powtórzyła się sytuacja ze ślubu mojej siostry, kiedy to zmarnowały się 4 opłacone miejsca, bo kuzyneczka przyszła sama, na około 2 h po czym wyszła z jedzeniem i alkoholem. Moja mama zdążyła ją przy wyjściu wylukać. Dodatkowo kompletnie nie miałam/nie mam z nią kontaktu, jak jej synek miał huczną komunię nie zaprosiła mojej mamy (a przecież to jej ciotka), mnie i wówczas mojego narzeczonego. Natomiast moja siostra była, bo była chrzestną.
Najlepsze jest to, że ona mieszkała razem z ze swoją mamą, tatą i starszym bratem. Wysłałam tylko dwa zaproszenia dla ciotki i wujka oraz osobne dla kuzyna. Ją całkowicie pominęłam. Za kilka dni dostałam telefon od oburzonej ciotki, jak ja mogłam swojej najlepszej kuzyneczki nie zaprosić, przecież ona tak mnie lubi (nie rozmawiałyśmy ze sobą od kilkunastu lat, nawet na pogrzeb mojego taty nie przyszła, a podobno uważała go za najlepszego wujka). Po kilku dniach ciotka znowu dzwoniła podziękować, że jednak dobrze zrobiłam ![]()
![]() Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2009-01-27 o 11:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Decyzja jest Twoja, ale ja bym nie zaprosiła. Niech rodzice sami układają sobie relacje z rodziną (nie przez Ciebie) i do tego nie w Takim Dniu!!! Zawsze mogą się wspólnie spotkać z innej okazji (np.- tu moja lekka złośliwość-wspólnie pooglądać zdjęcia ze ślubu
![]() Trzymaj się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Ja bym jakos sie zrecznie wykrecila.... chyba
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Masz rację, ale uwierz z takiej sytuacji ciężko jest się zręcznie wykręcić
![]() ![]() Chyba, że masz jakieś propozycje lub doświadczenie w tej kwestii? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Witajcie, mam ślub 15 sierpnia i ten sam problem, ale skomplikowany jest mocno. U nas konflikt jest miedzy siostra mojej mamy a dziadkami i obrywa się tez mojej mamie z tego powodu. Generalnie zawiść jest powodem niesnasek. Mąż ciotki to mój chrzestny i on też miesza się do konfliktu zaogniając kontakty z moją mamą. Ale wiecie w czym problem? Oni mają trzy córki, do których nic nie mam. Wszystkie wyszły już za mąż, u jednej z nich byłam świadkiem. Pytanie, co ja mam z nimi zrobić? Kogo zaprosić, do kogo pojechać osobiście, komu wysłać pocztą, a kogo pominąć? Też nie chcę kłótni na moim weselu. Normalnie masakra jak dla mnie. A wszystko przez głupotę ciotki. Szkoda słów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
oczywiście mój ojciec próbował dyskutować i opowiadać mi coś o stosunkach rodzinnych, ale jako że to nasz ślub i my go w 100% finansujemy, to niewiele mógł wskórać (ja należę do bardzo zdecydowanych osób). życzę powodzenia i odwagi do obrony siebie w tym dniu. to jest tylko Wasze święto, nie pozwólcie nikomu go zepsuć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Witajcie. Ja mam problem nieco innego rodzaju - razem z mamą zastanawiamy się co zrobić z naszą sąsiadką.. Najogólniej mówiąc nie dba o siebie, żadko się myje, chodzi w brudnych ubraniach.. No i co za tym idzie, przeważnie "nieładnie" pachnie.. Tak się jednak składa, że to nasza dobra sąsiadka (ma złote serce), i mama stwierdziła, że nie można Jej nie zaprosić. Ale z drugiej strony nie wyobrażamy sobie Jej wśród gości weselnych, gdzie wszyscy będą czyści i zadbani! Co mamy zrobić???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:40.