Plesn na zakretce w przetworach - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2024-09-30, 09:50   #1
Jessy1994
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2024-03
Wiadomości: 28

Plesn na zakretce w przetworach


Witam was,

dwa tygodnie temu zrobilam paste z papryki, czosnku i soli. Zalalam ja goraco oliwa z oliwek. Gdy otworzylam sloik zauwazylam minimalna ilosc plesni na zakretce. Plesn nie dotykala pasty bo pomiedzy byla warstwa oliwy.

Mozna ja jeszcze zjesc? albo jakos uratowac?

Bardzo prosze o porady
Jessy1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-30, 12:57   #2
Pati_Hr
Raczkowanie
 
Avatar Pati_Hr
 
Zarejestrowany: 2024-08
Wiadomości: 387
Dot.: Plesn na zakretce w przetworach

Nie, chyba że lubisz zatrucia pokarmowe.
Pati_Hr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-11-05, 07:21   #3
elizaipawel
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2024-11
Wiadomości: 2
Dot.: Plesn na zakretce w przetworach

Niestety, jeśli zauważyłaś pleśń na zakrętce słoika, nawet jeśli pasta nie miała bezpośredniego kontaktu z pleśnią, może to oznaczać, że cały produkt może być już skażony. Pleśń produkuje zarodniki, które mogą przedostawać się przez oliwę, a co gorsza, niektóre pleśnie mogą wytwarzać toksyny, które są niebezpieczne dla zdrowia, nawet jeśli pasta na pierwszy rzut oka wygląda na nieskażoną.

Najbezpieczniejszym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest niestety wyrzucenie całego słoika. Próby ratowania pasty poprzez usuwanie pleśni mogą nie wystarczyć, bo jej zarodniki mogą być obecne w całej zawartości.

Następnym razem, żeby uniknąć pleśni w podobnych przetworach:

Dokładnie wyparz słoiki i zakrętki przed użyciem.
Zadbaj o to, aby składniki były świeże.
Upewnij się, że warstwa oliwy całkowicie przykrywa pastę i nie dopuszcza do kontaktu z powietrzem.
elizaipawel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2024-11-05 08:21:17


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:47.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.