Tatar - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-03-16, 21:31   #1
sellina
Raczkowanie
 
Avatar sellina
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 53

Tatar


Macie jakies sprawdzone przepisy na tatar? Naszła mnie ostatnio ochota.
sellina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-16, 23:13   #2
Ivon.a
Wtajemniczenie
 
Avatar Ivon.a
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 2 689
GG do Ivon.a
Dot.: Tatar

Ojoj, mnie kiedyś zaserwowano tatar, z takim surowym żóltkiem w środku, podziękowałam ładnie za to danie . Natomiast powiem szczerze że uwielbiam surowe mięso mielone, z cebulką, czosnkiem i przyprawami - do kotletów mielonych - i zanim upieczę kotlety to dużo tego popróbuję .Dobre jest. Jak dla mnie tak powinien smakować tatar, ale czy bym zjadła taką większą porcję to chyba nie, pewnie kombinowałabym jak Jaś Fasola
Ale może ktoś poda jakiś fajny przepis, to się skuszę.
__________________
Mój podwodny świat
Ivon.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-17, 01:41   #3
kaska222
Moderator
 
Avatar kaska222
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Bayern/DE
Wiadomości: 6 269
Dot.: Tatar

Tatar przewaznie robi sie z miesa wolowego.Ja od czasu do czasu daje 10dkg miesa wieprzowego i 10dkg miesa wolowego (zmielone).
Oczywiscie dodaje jedne zoltko,cebula posiekana na drobno sol,pieprz,duzo magii i oleju slonecznikowego to wszystko mieszam i klade po trochu na chleb razowy najlepiej mi smakuje.
__________________



RegulaminWizaz.pl
mikroREKLAMA
Metamorfoza-uwolnij swoje piekno.
Chcesz wygladac inaczej jak na codzien,wystarczy jak zalaczysz zdjecie wraz z opisem.A my doradzimy co zmienic w Tobie,we fryzurze,makijazu,ubiorze.Zapraszamy bardzo na nasze forum.

Ta reklama pokazywana jest pod 6 269 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
kaska222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-17, 19:20   #4
makadamia
Raczkowanie
 
Avatar makadamia
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
Dot.: Tatar

ja robię tylko z wołowiny i to tej najwyższej jakości (najlepiej polędwica) dodaję drobniutko posiekane cebulkę i ogórka kiszonego, sól pieprz, żółtko, maggi albo sos sojowy i olej (zawsze i do wszystkiego Kujawski), czasami dodaję kapary
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać

Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą.
Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie:
może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem

Théophile Gauthie
makadamia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-16, 13:53   #5
marsi11
Zakorzenienie
 
Avatar marsi11
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 982
Dot.: Tatar

jeśli ktoś ma obawy przed samodzielnym przygotowaniem tatara to morliny mają gotowe mięso( widziałam nawet w biedronce), które było wcześniej poddane obróbce termicznej, zatem prawdopodobieństwo złapania jakiegoś lokatora w postaci pasożyta jest mało prawdopodobne

polecam również tatara z łososia
mój ojciec robi też genialnego z czerwonego śledzia, ale sobie narobiłam ochoty

co do przepisów to ja dodaje odrobinę musztardy dijon a także kilka grzybków marynowanych
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-23, 19:26   #6
joe_cooker
Raczkowanie
 
Avatar joe_cooker
 
Zarejestrowany: 2012-08
Wiadomości: 35
Dot.: Tatar

Moja ukochana przekaska oprocz dobrego sledzika
Mam dobry sprawdzony przepis na 4 osoby.

W pierwszej kolejnosci nalezy zaopatrzec sie w dobrej jakosci poledwice wolowa i tu nei nalezy oszczedzac, bo lepiej nie zjesc tatara wogole, niz zjesc go z nikczemnego miesa Dobre mieso nie poinno byc mocno poprzerastane. Nastepnie zaopatrzec nalezy sie w doskonale naostrzony noz. Siekamy mieso, (na 4 osoby ok. 300 gramow) zwracajac uwage na to, zeby siekac / skrobac w poprzek wlokien. Miesna mase przekladamy do miski i dodajemy kolejno 2 lyzki oliwy, cebulke drobno usiekana (100g), kiszonego ogorka drobno usiekanego (100g), lyzeczke kaparow rowniez usiekanych, fileciki sardeli (anchois 2-3 sztuki) i mieszamy dodajac 6 zoltek. Przyprawiamy sola i pieprzem do smaku i mieszamy az uzyskamy jednolita, kremowa mase.

Podajemy z pieczywem a najlepiej roznymi jego gatunkami i maslem.
Niektorzy traktuja tatara maggi albo innym tego typu dodatkiem ale dla mnei to profanacja wiec odradzam

Smacznego!
joe_cooker jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:36.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.