|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
TatarMacie jakies sprawdzone przepisy na tatar? Naszła mnie ostatnio ochota.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tatar
Ojoj, mnie kiedyś zaserwowano tatar, z takim surowym żóltkiem w środku, podziękowałam ładnie za to danie
. Natomiast powiem szczerze że uwielbiam surowe mięso mielone, z cebulką, czosnkiem i przyprawami - do kotletów mielonych - i zanim upieczę kotlety to dużo tego popróbuję .Dobre jest. Jak dla mnie tak powinien smakować tatar, ale czy bym zjadła taką większą porcję to chyba nie, pewnie kombinowałabym jak Jaś Fasola Ale może ktoś poda jakiś fajny przepis, to się skuszę.
|
|
#3 |
|
Moderator
|
Tatar przewaznie robi sie z miesa wolowego.Ja od czasu do czasu daje 10dkg miesa wieprzowego i 10dkg miesa wolowego (zmielone).
Oczywiscie dodaje jedne zoltko,cebula posiekana na drobno sol,pieprz,duzo magii i oleju slonecznikowego to wszystko mieszam i klade po trochu na chleb razowy najlepiej mi smakuje.
mikroREKLAMA
Metamorfoza-uwolnij swoje piekno. Chcesz wygladac inaczej jak na codzien,wystarczy jak zalaczysz zdjecie wraz z opisem.A my doradzimy co zmienic w Tobie,we fryzurze,makijazu,ubiorze.Zapraszamy bardzo na nasze forum. Ta reklama pokazywana jest pod 6 269 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
ja robię tylko z wołowiny i to tej najwyższej jakości (najlepiej polędwica) dodaję drobniutko posiekane cebulkę i ogórka kiszonego, sól pieprz, żółtko, maggi albo sos sojowy i olej (zawsze i do wszystkiego Kujawski), czasami dodaję kapary
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
jeśli ktoś ma obawy przed samodzielnym przygotowaniem tatara to morliny mają gotowe mięso( widziałam nawet w biedronce), które było wcześniej poddane obróbce termicznej, zatem prawdopodobieństwo złapania jakiegoś lokatora w postaci pasożyta jest mało prawdopodobne
polecam również tatara z łososia mój ojciec robi też genialnego z czerwonego śledzia, ale sobie narobiłam ochoty co do przepisów to ja dodaje odrobinę musztardy dijon a także kilka grzybków marynowanych |
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Moja ukochana przekaska oprocz dobrego sledzika
![]() Mam dobry sprawdzony przepis na 4 osoby. W pierwszej kolejnosci nalezy zaopatrzec sie w dobrej jakosci poledwice wolowa i tu nei nalezy oszczedzac, bo lepiej nie zjesc tatara wogole, niz zjesc go z nikczemnego miesa Dobre mieso nie poinno byc mocno poprzerastane. Nastepnie zaopatrzec nalezy sie w doskonale naostrzony noz. Siekamy mieso, (na 4 osoby ok. 300 gramow) zwracajac uwage na to, zeby siekac / skrobac w poprzek wlokien. Miesna mase przekladamy do miski i dodajemy kolejno 2 lyzki oliwy, cebulke drobno usiekana (100g), kiszonego ogorka drobno usiekanego (100g), lyzeczke kaparow rowniez usiekanych, fileciki sardeli (anchois 2-3 sztuki) i mieszamy dodajac 6 zoltek. Przyprawiamy sola i pieprzem do smaku i mieszamy az uzyskamy jednolita, kremowa mase. Podajemy z pieczywem a najlepiej roznymi jego gatunkami i maslem. Niektorzy traktuja tatara maggi albo innym tego typu dodatkiem ale dla mnei to profanacja wiec odradzam ![]() Smacznego! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:36.

. Natomiast powiem szczerze że uwielbiam surowe mięso mielone, z cebulką, czosnkiem i przyprawami - do kotletów mielonych - i zanim upieczę kotlety to dużo tego popróbuję
.Dobre jest. Jak dla mnie tak powinien smakować tatar, ale czy bym zjadła taką większą porcję to chyba nie, pewnie kombinowałabym jak Jaś Fasola