|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Wasza pomoc pilnie potrzebna
Hej , błagam pomóżcie!!!
Moja Mama wraca w piątek i chcę upiec jej ulubione ciasto-Fale Dunaju Nie mam sprawdzonego przepisu-moze Wy go znacie?/ Jeśli tak to proszę naskrobcie go szybciutko!!!! A i jeszcze jakiej blachy do niego uzywacie???? dziękuje |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Re: Wasza pomoc pilnie potrzebna
http://www.wizaz.pl/w-agora/view.php...=fale%20dunaju
ale dokładnych proporcji nie pamiętam |
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Re: Wasza pomoc pilnie potrzebna
ten przepis pochodzi z portalu Wielkie Żarcie, ale jest wielokrotnie przeze mnie sprawdzony, polecam. Aha - nie przerażaj się - nie jest tak trudny, jak się wydaje! powodzenia.
skład: 1. ciasto: - 35 dag mąki - 25 dag masła - 25 dag cukru - 6 jaj - słoik drylowanych wiśni lub 50 dag mrożonych - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2. krem - 25 dag masła - 10 dag cukru - 1,5 szkl. mleka - 1 budyń waniliowy - pół łyżeczki otartej skórki z cytryny - sok z 1 cytryny 3. polewa - 10 dag masła - po 1 tabliczce mlecznej i gorzkiej czekolady (ja kupuję gotową) 3. wykonanie 1. Tłuszcz na ciasto utrzeć i ucierając dodawać stopniowo cukier i jajka. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 2. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Jasną część przełożyć do tortownicy (średnica 28 cm) i przykryć nią ciemnym ciastem. Na wierzch wyłożyć odsączone i rozmrożone wiśnie. Piec w 180-190 stopniach ok. 45 min. 3. krem: Wymieszać w kubeczku☠proszek budyniowy z 2 łyżkami cukru i 4 mleka. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem po czym mieszając wlać zawartość kubeczka, zagotować i ostudzić. 4. Masło utrzeć z dodawanym po łyżce zimnym budyniem i wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny. Krem rozsmarować na ostudzonym cieście. Wstawić do lodówki. 5. Czekolady pokruszyć, dodać masło i rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na mocno schłodzony krem. Wstawić do lodówki. pozdrawiam. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:50.