Duma z powodu rodziny, religii, ulubionego klubu, wyglądu czy nawet rasy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-10, 15:55   #1
Imperialista
BAN stały

Duma z powodu rodziny, religii, ulubionego klubu, wyglądu czy nawet rasy

Doczytałem się tutaj, że z powyższych rzeczy (niezależnych od nas) nie można być dumnym. Innymi słowy nie można być dumnym z bycia Polakiem, bo to nie zależy od nas. Nie można być ulubionym z klubu piłkarskiego, bo przecież tam nie gramy. Nie można być dumnym z osiągnięć rodziców, bo przecież to ich osiągnięcia.

Dla mnie to dziwna postawa. Przecież to normalna ludzka sprawa, że jesteśmy dumni z czegoś, na co nie mamy wpływu.

Polityczna poprawność prowadzi do tego, że mówienie o dumie z powodu przynależności narodowej jest faszyzmem, religii jest fanatyzmem zaś rasy jest rasizmem.

A jakie jest wasze zdanie na ten temat?

PS. Oczywiście najlepsze uczucie to jest duma z własnych osiągnięć, czyli podjętej pracy czy założonej rodziny.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-10, 16:59   #2
Leseratte93
Zadomowienie

Dot.: Duma z powodu rodziny, religii, ulubionego klubu, wyglądu czy nawet rasy

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Doczytałem się tutaj, że z powyższych rzeczy (niezależnych od nas) nie można być dumnym. Innymi słowy nie można być dumnym z bycia Polakiem, bo to nie zależy od nas. Nie można być ulubionym z klubu piłkarskiego, bo przecież tam nie gramy. Nie można być dumnym z osiągnięć rodziców, bo przecież to ich osiągnięcia.

Dla mnie to dziwna postawa. Przecież to normalna ludzka sprawa, że jesteśmy dumni z czegoś, na co nie mamy wpływu.

Polityczna poprawność prowadzi do tego, że mówienie o dumie z powodu przynależności narodowej jest faszyzmem, religii jest fanatyzmem zaś rasy jest rasizmem.

PS. Oczywiście najlepsze uczucie to jest duma z własnych osiągnięć, czyli podjętej pracy czy założonej rodziny.

Moim zdaniem takie określenia są niepotrzebnie nadużywane. Często przez ludzi, którzy sami nie wiedzą, o co w tym chodzi, ba - nie znają nawet definicji, ale pokrzyczą. A wystarczy się doedukować i później przemyśleć swoje poglądy.

Również nie jestem w stanie zrozumieć takiego podejścia. Ja jestem dumna ze swojej narodowości oraz historii kraju, jakoś tak automatycznie uczucie dumy powstaje, no ale nie każdy przywiązuje do tego uwagę - zawsze można narzekać i szukać dziury w całym. Jestem dumna, kiedy udaje mi się/lub moim bliskim coś osiągnąć (chociażby dobrze zdać trudne kolokwium albo inne rzeczy).

Uważam, że bycie dumnym z czegoś jest jak najbardziej pozytywne i nie widzę w tym niczego złego ani skomplikowanego [przykład: nie będę dumny z klubu piłkarskiego, choć wygra prestiżowy turniej, ale w nim nie gram, to nie jest wtedy powód do dumy - no nie ogarniam.]
Leseratte93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-10, 18:23   #3
_Mia
Zakorzenienie

Można być dumnym z rzeczy niezależnych od nas, z tego, jacy po prostu jesteśmy. Jednak w rozmowie z Tobą i osobami o podobnych poglądach ludzie uważają, co mówią, bo tą dumę z bycia Polakiem czy białym rozumiecie trochę... inaczej
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-10, 18:32   #4
201605090949
Konto usunięte

Nie, polityczna poprawność do tego nie prowadzi. Politycznej poprawności to Ty, żyjąc w Polsce, na oczy pewnie nie widziałeś, nie czytałeś, ani nie słyszałeś.

---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ----------

Cytat:
Napisane przez _Mia Pokaż wiadomość
Można być dumnym z rzeczy niezależnych od nas, z tego, jacy po prostu jesteśmy. Jednak w rozmowie z Tobą i osobami o podobnych poglądach ludzie uważają, co mówią, bo tą dumę z bycia Polakiem czy białym rozumiecie trochę... inaczej
W tym rzecz nacjonaliści itp. takie rzeczy postrzegają w sposób patologiczny i w efekcie to ich postrzeganie dumy itd. jest strasznie wypaczone.

Ja np. jestem dumny ze swojego miasta, jestem dumny z niektórych profesorów, których znam, ale to zupełnie inne znaczenie ''dumy'', niż mają nacjonaliści, kibole, chuliganie itp. co do bycia z czegoś dumnym.

Edytowane przez 201605090949
Czas edycji: 2015-04-10 o 18:33
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-10, 18:39   #5
Rapsodia
Zakorzenienie

Cytat:
Ależ nikt nikomu nie zabroni być dumnym z bycia Polakiem czy przynależności do organizacji, klubu, stowarzyszenia... Nie widziałam nigdzie żeby to było obciachowe.
Wprost przeciwnie znam i mam w swoim otoczeniu np. fascynatów konkretnej marki samochodów którzy się jarają osiągami, tym co producent kusił i się sprawdziło itd..
Przynależą do klubów, robią spoty, jeżdzą na rajdy a przy tym pomagają innym.
Czy też ludźmi którzy działają w grupie rekonstrukcji historycznych itd, Każdy ma jakąś swoją pasję i nie zauważyłam żeby powodowało to stresiora

Bo niby dlaczego? Jeśli sam osobiście się z tym utożsamiasz, to jaki masz problem że ktoś to hejtuje?

I też nie rozumiem dlaczego akurat miałabym nie być dumna ze swoich rodziców, rodziny, dzieci, nawet przyjaciół którzy coś osiągnęli? Przecież to są normalne więzi i normalne (dla mnie) że jeśli je tworzymy to jesteśmy w konkretnych relacjach, kibicujemy, wspieramy, motywujemy się i poczucie dumy jest ok. Jak najbardziej ok.

Edytowane przez Rapsodia
Czas edycji: 2015-04-10 o 18:40
Rapsodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-10, 18:44   #6
charsi
Zadomowienie

Cytat:
dla mnie też.

zgodzę się z tobą, często zdarzało mi się przeczytać na wizażu mądrości typu "nie można być dumnym z czegoś na co nie mamy wpływu"; chyba niektórzy stawiają poczucie dumy na równi z chełpieniem się i wywyższaniem, bo nie wiem jak inaczej to wytłumaczyć.
charsi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-10, 18:48   #7
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Można być dumnym z własnej narodowej przeszłości, oczywiście. Tylko nie należy przypisywać sobie jakichkolwiek zasług z tego powodu, ponieważ odcinanie kuponów od cudzego bohaterstwa zawsze jest (sam wiesz, czym).

Dumą narodową nie można też leczyć własnych kompleksów ( "Gdy u nas była już Wielka Polska to Szwedzi dopiero wychodzili z tych swoich fiordów z rybami w pyskach"- taki tekst kiedyś słyszałam) i traktować jej jako przykrywkę własnych niedoskonałości, błędów gospodarczych itp.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-04-10, 18:53   #8
201605090949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez charsi Pokaż wiadomość
dla mnie też.

zgodzę się z tobą, często zdarzało mi się przeczytać na wizażu mądrości typu "nie można być dumnym z czegoś na co nie mamy wpływu"; chyba niektórzy stawiają poczucie dumy na równi z chełpieniem się i wywyższaniem, bo nie wiem jak inaczej to wytłumaczyć.
''Jestem gejem i jestem z tego dumny!''. Ciekawe co na taką dumę powiesz .
Stary 2015-04-10, 19:08   #9
Hetka
Raczkowanie

Murzyni bez przerwy gadaja o tym, jacy to nie sa dumni z tego, ze sa czarni- ale do nich to sie juz nikt nie przywala.
Hetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-10, 19:12   #10
201605090949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hetka Pokaż wiadomość
Murzyni bez przerwy gadaja o tym, jacy to nie sa dumni z tego, ze sa czarni- ale do nich to sie juz nikt nie przywala.
Dziwisz im się? Tyle lat byli dyskryminowani.
Stary 2015-04-10, 19:20   #11
charsi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ZaleszczotekKsiazkowy Pokaż wiadomość
''Jestem gejem i jestem z tego dumny!''. Ciekawe co na taką dumę powiesz .
a co mam powiedzieć, z czym tu jest problem, bo nie rozumiem...
charsi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-10, 19:34   #12
Hetka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ZaleszczotekKsiazkowy Pokaż wiadomość
Dziwisz im się? Tyle lat byli dyskryminowani.
OK, ja jestem dumna z tego, ze jestem biala jak córka mlynarza. (Kobiety tez tyle lat byly dyskryminowane) i nie rozumiem, dlaczego ktos mialby to wziac za przejaw rasizmu.
Stary 2015-04-10, 19:50   #13
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez charsi Pokaż wiadomość
dla mnie też.

Dla mnie również.
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-10, 21:19   #14
olenkasz
Zakorzenienie

co ty masz, kuźwa, z tą poprawnością?
wszystko, co ci na świecie nie pasuje, jest wynikiem brzydkiej poprawności politycznej, a fe.
tylko zauważyłam, że chętnie z w poprawności korzystasz, kiedy mowa o twoich ulubionych tematach, czyli wjelkiej wolnej polsce i lódzi zwjonzanej z polskom tradycyjnom.
to wtedy jest super, mega, nie mów brzydko o księdzu, bo to nieładnie.

oczywiście, że duma narodowa jest bzdurą wymyśloną przez nieudacznków, którym się nic nie udało, więc szukają na siłę powodów do bycia lepszymi od innych. na byciu lepszym opiera się bycie chrześcijaninem, prawakiem, narodowcem, kibolem i innymi takimi.
Stary 2015-04-10, 22:26   #15
blue houdini
Raczkowanie

Ja np. bardzo lubię ten cytat Kundery. Trafia w sedno moich myśli.

"Być kobietą oznacza los, którego sobie nie wybieramy. To czegośmy nie wybrali, nie jest naszą zasługą ani naszą winą. Do przydzielonego nam losu należy mieć stosunek godny. Buntować się przeciw faktowi, że urodziło się kobietą, wydaje się równie niemądre, jak uważać to za wartość."

I u mnie przekłada się nie tylko na kobiecość, ale też narodowość, rasę, orientację, itd.

"Zwierzęta w ogrodzie patrzyły to na świnię, to na człowieka, potem znów na świnię i na człowieka, ale nikt już nie mógł się połapać, kto jest kim."
blue houdini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-10, 22:35   #16
201605090949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość
oczywiście, że duma narodowa jest bzdurą wymyśloną przez nieudacznków, którym się nic nie udało, więc szukają na siłę powodów do bycia lepszymi od innych. na byciu lepszym opiera się bycie chrześcijaninem, prawakiem, narodowcem, kibolem i innymi takimi.
Ogólnie się zgadzam, ale bez przesady, że na tym opiera się bycie chrześcijaninem... jak już to uściśliłbym - fanatycznym chrześcijaninem w stylu Terlikowskiego, Pawłowicz itp.
Stary 2015-04-10, 22:49   #17
Puolatar
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość
co ty masz, kuźwa, z tą poprawnością?
wszystko, co ci na świecie nie pasuje, jest wynikiem brzydkiej poprawności politycznej, a fe.
tylko zauważyłam, że chętnie z w poprawności korzystasz, kiedy mowa o twoich ulubionych tematach, czyli wjelkiej wolnej polsce i lódzi zwjonzanej z polskom tradycyjnom.
to wtedy jest super, mega, nie mów brzydko o księdzu, bo to nieładnie.

Aż żeby bolą od takich głupot...
Puolatar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-11, 07:13   #18
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Puolatar Pokaż wiadomość
Aż żeby bolą od takich głupot...
Wcale nie taka bzdura. W naturze ludzkiej lezy samowartościowanie.
Jeśli nie masz za wiele powodów do dumy z własnych osiągnięc to często słyszę: "Jestem Polakiem i jestem z tego dumny". "Jestem biały i jestem z tego dumny'.
Ok- ale konkretnie: z czego jesteś dumny? I wtedy następuje taka niezręczna cisza^^

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-11, 08:30   #19
201712111032
Konto usunięte

Dopóki każdy może być sobie dumny "po równo" to nic w tym złego.
Ale kiedy widzę bilboardy z napisem "jestem homoseksualna i jestem z tego dumna" czy "homoseksualizm mojej córki nauczył mnie pokory, blablabla" i myślę sobie, jaka wojna byłaby gdyby napis brzmiał "jestem heteroseksualna i jestem z tego dumna" to już mi się to nie podoba.

Przy czym nie mam nic do homoseksualistow, transow, czarnych, białych czy zielonych.
201712111032 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-11, 08:41   #20
Imperialista
BAN stały

Czyli jak będę dumny ze zwycięstwa Lechii nad Legią to znaczy, że wynika to z moich kompleksów i niedowartościowania?
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-11, 09:14   #21
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Ok- ale konkretnie: z czego jesteś dumny? I wtedy następuje taka niezręczna cisza^^
Można być dumnym, że stanowi się [aktywną!] cząstkę narodu o pięknej kulturze i tradycji - na co ma się wpływ - bo ową tradycję i htorię można celebrować, kontynuować, poznawać i promować. Gorzej jak zaczyna się być dumnym z takiego a nie innego poziomu melaniny we krwi - tak bardzo wazne i zależne od nas.

---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ----------

Cytat:
Czyli jak będę dumny ze zwycięstwa Lechii nad Legią to znaczy, że wynika to z moich kompleksów i niedowartościowania?
Jeśli Twoja miłość do Lechii to leżenie przed TV z piwem, albo lepiej - wysłuchanie w wiadomościach skrótu meczu - i na prawdę to stanowi dla Ciebie powód o dumy, to tak -musisz mieć bardzo mało powodów do dumy.
Jeśli aktywnie wspierasz klub, oglądasz mecze, interesujesz się jego historią, obecnymi wydarzeniami, uczestniczysz w klubach fanowskich, jeździsz na mecze, tworzysz oprawę, odpowiadasz za doping, poznajesz swoich idoli - to automatycznie staje się to w jakiś sposób części Twojego życia. I wtedy owszem, zrozumiałe jest odczuwanie dumy ze zwycięstwa.

Czyli w dalszym ciągu podtrzymuję teorię - dumę można odczuwać wyłącznie z powodu:
- sukcesów swoich
- sukcesów osób [społeczności, narodów religii i innych ugrupowań] bliskich, których namacalnie i aktywnie wspieramy, pomagamy realnie w odniesieniu sukcesu - a więc po trochu ten sukces dzielimy. Aktywnie. Tworzymy.

Edytowane przez _ema_
Czas edycji: 2015-04-11 o 09:22
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-11, 10:55   #22
Bananalama
jestę wieszczę

można być dumnym z klubu piłkarskiego, skoro odnosi sukcesy. Bo to jakoś wartościuje "o ten klub jest lepszy od tamtego, bo ma sukcesy". Albo "mój ojciec zrobił to i tamto, jest wiec lepszy od niektórych ludzi, mogę być z niego dumny". Ale "jestem dumny z tego, że jestem biały"? Lol. Czarni, żółci, czerwoni są gorsi? Nie są. Więc niby czemu być z tego dumnym? Albo z tego, że się jest hetero. Nie ogarniam takiej dumy.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-11, 11:44   #23
Hetka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
można być dumnym z klubu piłkarskiego, skoro odnosi sukcesy. Bo to jakoś wartościuje "o ten klub jest lepszy od tamtego, bo ma sukcesy". Albo "mój ojciec zrobił to i tamto, jest wiec lepszy od niektórych ludzi, mogę być z niego dumny". Ale "jestem dumny z tego, że jestem biały"? Lol. Czarni, żółci, czerwoni są gorsi? Nie są. Więc niby czemu być z tego dumnym? Albo z tego, że się jest hetero. Nie ogarniam takiej dumy.
Rozumiem, ze takie same poglady masz wobec czarnych, którzy sa dumni z tego, ze sa czarni, oraz wobec homoseksualistów którzy sa dumni z tego, ze sa homo?
Nie ma z czego byc dumnym, prawda?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-04-11, 12:46   #24
ARAKSJEL
Hrodebert

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Można być dumnym, że stanowi się [aktywną!] cząstkę narodu o pięknej kulturze i tradycji - na co ma się wpływ - bo ową tradycję i historię można celebrować, kontynuować, poznawać i promować.
W końcu coś rozsądnego w temacie.

Ktoś tu bzdurnie zinterpretował Schopenhauera .
Oczywiście wszyscy znani sportowcy ,artyści i politycy dlatego są dumni z bycia Polakami że nic w życiu nie osiągnęli.
ARAKSJEL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-11, 13:08   #25
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Napisane przez Hetka Pokaż wiadomość
Rozumiem, ze takie same poglady masz wobec czarnych, którzy sa dumni z tego, ze sa czarni, oraz wobec homoseksualistów którzy sa dumni z tego, ze sa homo?
Nie ma z czego byc dumnym, prawda?
myślałam, że to wynika z mojej wypowiedzi, ale skoro nie, to proszę : dla mnie orientacja, kolor skóry, oczu, włosów czy narodowość to żaden powód do dumy. Płeć też nie.
Co, mam mówić, że jestem dumna z bycia biseksualną, białą kobietą, blondynką i Polką? Nie, jestem dumna, że potrafię kochać i że potrafię się o kogoś troszczyć. A czy to mężczyzna czy kobieta, to już nie ma znaczenia

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-11, 15:07   #26
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Przecież to normalna ludzka sprawa, że jesteśmy dumni z czegoś, na co nie mamy wpływu.
No to bądźcie dumni.
Dla mnie to abstrakcja i nie jestem dumna z rzeczy, których nie osiągnęłam sama.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-11, 15:10   #27
201604130936
Konto usunięte

Cytat:

Dowiedziales sie, ze nie mozna byc dumnym z koloru skory, takze nie przekrecaj, bo cie fantazja niesie, nic o byciu Polakie nie bylo, nie bylo tez napisane, nie mozna byc dumnym tylko z tego co się samemu osiagnelo.

A nawet nie tyle niemozna, co jest to glupie. Bycie Polakiem - bo historia kultra, ok, ma to sens. Z klubu - dlaczego nie, przeciez mozna byc dumnym z kogos, to normalne
A skora? serio? a gdybys urodzil sie czarnym polakiem to bylbys dumny czy 50/50? z koloru wlosów jestes tak samo dumny?

---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
myślałam, że to wynika z mojej wypowiedzi, ale skoro nie, to proszę : dla mnie orientacja, kolor skóry, oczu, włosów czy narodowość to żaden powód do dumy. Płeć też nie.
Co, mam mówić, że jestem dumna z bycia biseksualną, białą kobietą, blondynką i Polką? Nie, jestem dumna, że potrafię kochać i że potrafię się o kogoś troszczyć. A czy to mężczyzna czy kobieta, to już nie ma znaczenia
to i tyle w temacie.

---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ----------

Cytat:
duzo rzeczy u ciebie z tego wynika wiec dlaczego nie to

Edytowane przez 201604130936
Czas edycji: 2015-04-11 o 15:20
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-11, 17:12   #28
Kalini
Zakorzenienie

"Duma" to także podkreślenie wartości grupy, która jest dyskryminowana, jest niżej w jakiejś hierarchii itd. Dlatego black pride dotyczy raczej wyzwolenia, chęci równości, inaczej jest z white pride to hasło ma inne zabarwienie bo mowa o grupie, która już jest uprzywilejowana. Z resztą same grupy posługujące się tymi sloganami to głoszą także zupełnie inne rzeczy. Z jednej stronty chęć równouprawnienia i samo stanowienia z drugiej biała supremacja (oczywiście w pierwszym przypadku też zdarza się przegięcie, ale skala jest porównywalna). Analogicznie jest z orientacją seksualną. Ruch straight pride dąży do odbierania/nienadawania praw osobom homoseksualnym, gay pride dąży do zrównania praw i bycia dumnym z tego kim się jest. Tak samo z duma z religii, w kraju gdzie dominują katolicy i ta religia dominuje bycie z niej dumnym jest czym innym, niż bycie z niej dumnym w kraju, gdzie mogą kogoś spotkać z tego powodu problemy.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-11, 20:02   #29
201605090949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
"Duma" to także podkreślenie wartości grupy, która jest dyskryminowana, jest niżej w jakiejś hierarchii itd. Dlatego black pride dotyczy raczej wyzwolenia, chęci równości, inaczej jest z white pride to hasło ma inne zabarwienie bo mowa o grupie, która już jest uprzywilejowana. Z resztą same grupy posługujące się tymi sloganami to głoszą także zupełnie inne rzeczy. Z jednej stronty chęć równouprawnienia i samo stanowienia z drugiej biała supremacja (oczywiście w pierwszym przypadku też zdarza się przegięcie, ale skala jest porównywalna). Analogicznie jest z orientacją seksualną. Ruch straight pride dąży do odbierania/nienadawania praw osobom homoseksualnym, gay pride dąży do zrównania praw i bycia dumnym z tego kim się jest. Tak samo z duma z religii, w kraju gdzie dominują katolicy i ta religia dominuje bycie z niej dumnym jest czym innym, niż bycie z niej dumnym w kraju, gdzie mogą kogoś spotkać z tego powodu problemy.
Też chciałem zwrócić uwagę na coś w tym stylu. Jak ktoś mówi, że jest dumny z bycia czarnym czy homoseksualistą, choć dosłownie to głupio brzmi, to ja to bardziej odbieram jako bycie dumnym z osiągnięcia czegoś w życiu mimo problemów wynikających z dyskryminacji w społeczeństwie. Można by to tylko ubrać w inne sformułowanie.
Stary 2015-04-11, 20:43   #30
Northpole
Rozeznanie

Najgorzej jest wtedy, kiedy pewna grupa dumnych z czegośtam staje się grupą lepszą od innych we własnym mniemaniu i zaczyna się wpierniczać.
Northpole jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości