przechowywanie żywności - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-04, 21:32   #1
optymistka_
Raczkowanie

przechowywanie żywności

jak przechowujecie żywność (warzywa,owoce wędliny pieczywo itp) aby były świeże i smaczne?
optymistka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-05, 06:55   #2
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Dot.: przechowywanie żywności

Warzywa trzymam w specjalnej szufladzie lodówki do tego przeznaczonej i tam się 'dobrze mają'. Owoce takie jak truskawki, jagody, winogroona tez trzymam w lodówce. Warzywa i owoce, które mogą dojrzewać np. zielone banany, czy jeszcze nie do końca dojrzałe pomidory mam w specjalnych koszyczkach na stoliku w kuchni, by podojrzewały w promieniach słońca
Chleb schodzi nam bardzo szybko, a nie kupujemy pieczywa na zapas więc tu nie ma problemu z przechowaniem.

Wędliny zawsze przekładam w papier śniadaniowy, bo sprzedają zazwyczaj w folii a tam bardzo szybko gniją niestety.
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-05, 07:46   #3
bartoldzik
Raczkowanie

Wędliny trzymam z reguły w plastikowych pudełkach, bo No Frost w lodówce wysusza je jak są w papierze. Ewentualnie zawinięte w gruby pergamin do pieczenia.
Warzywa, pomidory w szufladzie w lodówce do tego przeznaczonej, tam mogą leżeć naprawdę długo. A owoce w kuchni na stole, chyba że mam ich więcej to wtedy część (oprócz bananów) ląduje również w szufladzie lodówki.
Chleba jem mało, więc po zakupie lub własnym wypieku dzielę go na kawałki i zamrażam. Potem rozmrażam porcję na jeden posiłek.
Stary 2012-06-05, 08:02   #4
AiShinigami
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
Warzywa trzymam w specjalnej szufladzie lodówki do tego przeznaczonej i tam się 'dobrze mają'. Owoce takie jak truskawki, jagody, winogroona tez trzymam w lodówce. Warzywa i owoce, które mogą dojrzewać np. zielone banany, czy jeszcze nie do końca dojrzałe pomidory mam w specjalnych koszyczkach na stoliku w kuchni, by podojrzewały w promieniach słońca
Chleb schodzi nam bardzo szybko, a nie kupujemy pieczywa na zapas więc tu nie ma problemu z przechowaniem.

Wędliny zawsze przekładam w papier śniadaniowy, bo sprzedają zazwyczaj w folii a tam bardzo szybko gniją niestety.
Ja zupełnie tak samo

Warzywka, bez opakowania żeby się nie 'pociły', w szufladce lodówki, owoce drobne czy bardzo dojrzałe, wyłożone do słomianych koszyczków, również w lodówce, owoce 'grubsze', dojrzewające (jabza, gruchy, banańce czy,pomarańcza...) leżą sobie w wiklinowej misie na kuchennym blacie.
(owoce,warzywa i orzechy ze zbiorów na zimę, trzymamy porozkładane w słomkowanych skrzynkach i koszach w chłodnej spiżarce-piwniczce; tam też przetwory w słoikach; co musi, np. truskawki, maliny - ląduje w zamrażarce)

Pieczywo - od wypieczenia u nas nie zalega długo, więc przeważnie 'siedzi' w takim drewnianym chlebaku. Jeśli jest wyjątkowo ciepło i sucho, owijam go folią, żeby się nie rozsychał, a jak pogoda gorąca i parna - bez owijki wkładam do lodówki.

Mleko i jogurty - zawsze w lodówce, w kartoniku.
Biały serek - też w lodówce, wyjęty z opakowania i zawinięty w liść chrzanu.
Jaja - zimą w wytłoczkach w szafce, latem w lodówce.

Mięcho indycze - praktycznie jedyne, które jadamy i co tydzień pieczemy - w szklanym półmisku z pokrywką (czasem, jak trzeba, dodatkowo zabezpieczone folią spożywczą - ale nie lubię jej używać :/)

Zaś produkty suche - mąki, płatki zbożowe, kawa, fusy herbaciane, bakalie... - przesypuję do specjalnych zamykanych pojemniczków, stojących w szafce i na półeczce^^

A! - i mrożonki! - warzywka/owoce czy rybska, już poprocjowane, oczywiście w zamrażalniku

Edytowane przez AiShinigami
Czas edycji: 2012-06-05 o 08:20
AiShinigami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-05, 12:41   #5
heart_shaped_box
Zadomowienie

Mam specjalne pojemniczki, ktore przechowuja warzywa juz napoczete. Po to, zeby nie wysychaly. Swietna sprawa, warzywa sie nie przesuszaja. Posiadam pojemniki na: cebule, czosnek, papryke, pomidory i cytryne.
Przyklad w zalaczniku
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ONION_GUARD_CASE_onion_keeper_saver_holder.jpg (59,0 KB, 23 załadowań)
heart_shaped_box jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-16, 09:22   #6
znawczyni9
Raczkowanie

do przechowywania wspaniałe są pojemniki prożniowe. żywność wtedy jest świeża na dłużej
znawczyni9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 08:24   #7
Kucharka2013
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez optymistka_ Pokaż wiadomość
jak przechowujecie żywność (warzywa,owoce wędliny pieczywo itp) aby były świeże i smaczne?
Ja przeważnie wkładam do lodówki je lub do spiżarki i kupuje systematycznie po zjedzeniu nowe na bieżąco.
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-05-25, 21:12   #8
milka6263
Raczkowanie

warzywa wkładam zawsze do szuflad w lodówce. na początek wykładam szuflady kilkoma listkami ręcznika papierowego żeby chłonął wilgoć. wymieniam go co 10 dni.
wędliny są w plastikowym pudełku żeby inne rzeczy nie przechodziły ich zapachem.
Stary 2013-10-16, 09:53   #9
meka
Raczkowanie

fajne są plastikowe pojemniki do przechowywania np wędlin
są tanie i lekkie ale mają jedną zasadniczą wadę - bardzo chłoną zapachy, które później bardzo trudno usunąć
nie ma tego kłopotu ze szklanymi ale one są ciężkie i dużo droższe
Wiele warzyw trzymam w szufladzie lodówki ale nie wszystkie - pomidory czy ogórki nie powinny dłużej leżeć w niskiej temperaturze.
Z owocami najważniejsze jest żeby jabłek nie trzymać przy bardzo dojrzałych owocach, ponieważ wydzielają gazy, które dodatkowo przyspieszą ich dojrzewanie (a w tym wypadku raczej zepsucie). Szczególnie działają na banany więc jeśli nie chcecie aby szybko zrobiły się miękkie i czarne to trzymajcie je z daleka od jabłek.
meka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-18, 19:48   #10
aga_lolcz
Raczkowanie

GG do aga_lolcz

Miałam przyjemność poznać dokładniej tematykę przechowywania produktów, głównie skupiłam się na lodówce, ponieważ jestem osobą mieszkającą w 6-osobowej stancji, z jedną lodówką, w której każdy "porządkuje" jak umie. Nie chcę spamować, dlatego jeżeli jesteście zainteresowani prawidłowym rozmieszczaniem produktów w lodówce to proponuję zajrzeć na vegestrefę do zakładki 'artykuły'. Przed napisaniem pracy, sama nie wiedziałam, że nie wszystkie warzywa można przechowywać w lodówce. No cóż, nawet w mojej osiedlowej Stokrotce mylnie przechowuje się w lodówce m. inn. paprykę... no i co poradzić.

Zadbaj o siebie! Wegetariańskie i wegańskie przepisy oraz świeża dawka artykułów i ciekawostek o zdrowym stylu życia, odchudzaniu i racjonalnej diecie.

aga_lolcz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-18, 07:15   #11
Versace_89
Raczkowanie

Podczas przechowywania produktów bardzo ważny jest dostęp do nich powietrza, odpowiednia temperatura i co, najważniejsze, właściwe pojemniki. W tym artykule: https://abcporady.pl/jak-przewozic-i...arzywa-grzyby/ możecie poczytać o sposobach przechowywania grzybów, owoców, warzyw - szczególna ostrożność wskazana jest przy owocach leśnych.
Versace_89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości