|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-05
Wiadomości: 119
|
przechowywanie żywności
jak przechowujecie żywność (warzywa,owoce wędliny pieczywo itp) aby były świeże i smaczne?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 6 023
|
Dot.: przechowywanie żywności
Warzywa trzymam w specjalnej szufladzie lodówki do tego przeznaczonej i tam się 'dobrze mają'. Owoce takie jak truskawki, jagody, winogroona tez trzymam w lodówce. Warzywa i owoce, które mogą dojrzewać np. zielone banany, czy jeszcze nie do końca dojrzałe pomidory mam w specjalnych koszyczkach na stoliku w kuchni, by podojrzewały w promieniach słońca
![]() Chleb schodzi nam bardzo szybko, a nie kupujemy pieczywa na zapas więc tu nie ma problemu z przechowaniem. Wędliny zawsze przekładam w papier śniadaniowy, bo sprzedają zazwyczaj w folii a tam bardzo szybko gniją niestety. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-05
Wiadomości: 134
|
Dot.: przechowywanie żywności
Wędliny trzymam z reguły w plastikowych pudełkach, bo No Frost w lodówce wysusza je jak są w papierze. Ewentualnie zawinięte w gruby pergamin do pieczenia.
Warzywa, pomidory w szufladzie w lodówce do tego przeznaczonej, tam mogą leżeć naprawdę długo. A owoce w kuchni na stole, chyba że mam ich więcej to wtedy część (oprócz bananów) ląduje również w szufladzie lodówki. Chleba jem mało, więc po zakupie lub własnym wypieku dzielę go na kawałki i zamrażam. Potem rozmrażam porcję na jeden posiłek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-11
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 244
|
Dot.: przechowywanie żywności
Cytat:
![]() Warzywka, bez opakowania żeby się nie 'pociły', w szufladce lodówki, owoce drobne czy bardzo dojrzałe, wyłożone do słomianych koszyczków, również w lodówce, owoce 'grubsze', dojrzewające (jabza, gruchy, banańce czy,pomarańcza...) leżą sobie w wiklinowej misie na kuchennym blacie. (owoce,warzywa i orzechy ze zbiorów na zimę, trzymamy porozkładane w słomkowanych skrzynkach i koszach w chłodnej spiżarce-piwniczce; tam też przetwory w słoikach; co musi, np. truskawki, maliny - ląduje w zamrażarce) Pieczywo - od wypieczenia u nas nie zalega długo, więc przeważnie 'siedzi' w takim drewnianym chlebaku. Jeśli jest wyjątkowo ciepło i sucho, owijam go folią, żeby się nie rozsychał, a jak pogoda gorąca i parna - bez owijki wkładam do lodówki. Mleko i jogurty - zawsze w lodówce, w kartoniku. Biały serek - też w lodówce, wyjęty z opakowania i zawinięty w liść chrzanu. Jaja - zimą w wytłoczkach w szafce, latem w lodówce. Mięcho indycze - praktycznie jedyne, które jadamy i co tydzień pieczemy - w szklanym półmisku z pokrywką (czasem, jak trzeba, dodatkowo zabezpieczone folią spożywczą - ale nie lubię jej używać :/) Zaś produkty suche - mąki, płatki zbożowe, kawa, fusy herbaciane, bakalie... - przesypuję do specjalnych zamykanych pojemniczków, stojących w szafce i na półeczce^^ A! - i mrożonki! - warzywka/owoce czy rybska, już poprocjowane, oczywiście w zamrażalniku ![]()
__________________
Edytowane przez AiShinigami Czas edycji: 2012-06-05 o 08:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2011-11
Lokalizacja: usa
Wiadomości: 1 521
|
Dot.: przechowywanie żywności
Mam specjalne pojemniczki, ktore przechowuja warzywa juz napoczete. Po to, zeby nie wysychaly. Swietna sprawa, warzywa sie nie przesuszaja. Posiadam pojemniki na: cebule, czosnek, papryke, pomidory i cytryne.
Przyklad w zalaczniku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-05
Wiadomości: 365
|
Dot.: przechowywanie żywności
do przechowywania wspaniałe są pojemniki prożniowe. żywność wtedy jest świeża na dłużej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
|
Dot.: przechowywanie żywności
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-07
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 419
|
Dot.: przechowywanie żywności
warzywa wkładam zawsze do szuflad w lodówce. na początek wykładam szuflady kilkoma listkami ręcznika papierowego żeby chłonął wilgoć. wymieniam go co 10 dni.
wędliny są w plastikowym pudełku żeby inne rzeczy nie przechodziły ich zapachem.
__________________
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 413
|
Dot.: przechowywanie żywności
fajne są plastikowe pojemniki do przechowywania np wędlin
są tanie i lekkie ale mają jedną zasadniczą wadę - bardzo chłoną zapachy, które później bardzo trudno usunąć nie ma tego kłopotu ze szklanymi ale one są ciężkie i dużo droższe Wiele warzyw trzymam w szufladzie lodówki ale nie wszystkie - pomidory czy ogórki nie powinny dłużej leżeć w niskiej temperaturze. Z owocami najważniejsze jest żeby jabłek nie trzymać przy bardzo dojrzałych owocach, ponieważ wydzielają gazy, które dodatkowo przyspieszą ich dojrzewanie (a w tym wypadku raczej zepsucie). Szczególnie działają na banany więc jeśli nie chcecie aby szybko zrobiły się miękkie i czarne to trzymajcie je z daleka od jabłek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Dot.: przechowywanie żywności
Miałam przyjemność poznać dokładniej tematykę przechowywania produktów, głównie skupiłam się na lodówce, ponieważ jestem osobą mieszkającą w 6-osobowej stancji, z jedną lodówką, w której każdy "porządkuje" jak umie. Nie chcę spamować, dlatego jeżeli jesteście zainteresowani prawidłowym rozmieszczaniem produktów w lodówce to proponuję zajrzeć na vegestrefę do zakładki 'artykuły'. Przed napisaniem pracy, sama nie wiedziałam, że nie wszystkie warzywa można przechowywać w lodówce. No cóż, nawet w mojej osiedlowej Stokrotce mylnie przechowuje się w lodówce m. inn. paprykę... no i co poradzić.
__________________
' . . . Co Nie Uśmierci To Podwójnie Wzmocni Mnie. . .' ![]() Zadbaj o siebie! Wegetariańskie i wegańskie przepisy oraz świeża dawka artykułów i ciekawostek o zdrowym stylu życia, odchudzaniu i racjonalnej diecie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2017-05
Wiadomości: 188
|
Dot.: przechowywanie żywności
Podczas przechowywania produktów bardzo ważny jest dostęp do nich powietrza, odpowiednia temperatura i co, najważniejsze, właściwe pojemniki. W tym artykule: https://abcporady.pl/jak-przewozic-i...arzywa-grzyby/ możecie poczytać o sposobach przechowywania grzybów, owoców, warzyw - szczególna ostrożność wskazana jest przy owocach leśnych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:02.