ciąża a praca - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: do kiedy chcecie pracować w ciąży
wcale 13 17,57%
do 3 miesiąca 12 16,22%
do 6 miesiąca 22 29,73%
do porodu 27 36,49%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 74. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-21, 06:58   #1
madizorek
Raczkowanie

Unhappy

ciąża a praca

szukam pomocy
jestem w ciązy
wypragnionej i wyczekanej
jest jednak małe ale..
dopiero co zaczelam prace ( czas próbny) umowa próbna sie kończy 19 lutego i nie wiem czy dobrze będzie powiedzieć pracodawcy o ciąży teraz...
bo chyba nie ma prawa mnie zwolnić...????
poradzcie bo sie denerwuję
madizorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-21, 07:17   #2
*kaalinaa*
Zadomowienie

Dot.: ciąża a praca

Nie wiem jak to jest z umową próbną ale w przypadku umowy czasowej jeśli jesteś po pierwszych 3 miesiącach ciąży to umowa przedłuża Ci się automatycznie do dnia porodu.

*kaalinaa* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-21, 07:34   #3
magduchahahaha
Zadomowienie

GG do magduchahahaha

Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży pracownicy. Dotyczy to każdej umowy o pracę z wyjątkiem umów na okres próbny krótszy niż miesiąc.
Jeżeli jesteś zatrudniona na na czas próbny przekraczający miesiąc- taka umowa ulega z mocy prawa przedłużeniu do dnia narodzin dziecka.
Wszystko więc zależy od tego na jaki czas pracodawca zawarł z Tobą umowę o pracę na okres próbny.
magduchahahaha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-21, 07:35   #4
madizorek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez *kaalinaa* Pokaż wiadomość
Nie wiem jak to jest z umową próbną ale w przypadku umowy czasowej jeśli jesteś po pierwszych 3 miesiącach ciąży to umowa przedłuża Ci się automatycznie do dnia porodu.

ale ja jestem w 3 tygodniu...
Stary 2009-01-21, 07:46   #5
*kaalinaa*
Zadomowienie

Ja na Twoim miejscu bym nie mówiła jeszcze pracodawcy o ciąży bo w tak wczesnym etapie różnie może być (oczywiście ja trzymam kciuki za spokojne i zdrowe 9 miesięcy). Ja swojemu szefowi powiedziałam o ciąży jakoś niedawno a jestem w 5 miesiącu do 12 tygodnia niewiele osób wiedziało bo nie chciałam zapeszać i chciałam mieć pewność, że dzidzi nic nie dolega.

A z tymi 3 miesiącami to ja pewna nie jestem tylko mi się tak wydaje, że gdzieś tak czytałam...

Stary 2009-01-21, 08:08   #6
madizorek
Raczkowanie

Wszystko więc zależy od tego na jaki czas pracodawca zawarł z Tobą umowę o pracę na okres próbny.
[/quote]

umowa została zawarta na 3 miesiace....
Stary 2009-01-21, 08:12   #7
Foka29
Zadomowienie

Z tymi 3 miesiącami to prawda.

Z google to już nikt nie korzysta? Jak to możliwe, ze ciągle miliony dolarów koszą?

http://www.praca.info/kodeks-pracy/

Co do ankiety, to bardzo brakuje w niej opcji: Zależnie od samopoczucia i stanu zdrowia.
W końcu zwolnienia lekarskie mają to do siebie, ze trudno je przewidzieć.
Oczywiscie chciałabym się czuć przez całą ciążę tak kwitnaco jak teraz, ale ostatnie miesiące przypadną mi w największe upały. Skąd mogę wiedzieć jak mój organizm da sobie z tym radę?
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-21, 08:23   #8
magduchahahaha
Zadomowienie

GG do magduchahahaha

Cytat:
Napisane przez madizorek Pokaż wiadomość
umowa została zawarta na 3 miesiace....
W takim razie nie masz czego się obawiać, taka umowa zostaje automatycznie przedłużona do dnia porodu...
magduchahahaha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-21, 08:32   #9
madizorek
Raczkowanie

ale jak mi nie zechcą jej przedłuzyc lepiej mieć papier że jest sie w ciązy???
Stary 2009-01-21, 08:45   #10
Kmee
Zakorzenienie

Trochę się głupio złożyło.. nie wiem czy pracodawca będzie chciał przedłużyć z Tobą umowę jeśli na okresie próbnym powiesz mu że jesteś w ciąży.
No chyba, że jesteś na prawdę dobra i będziesz chodziła do pracy dopóki będzie ok.
Przypadki chodzą po ludziach, pracodawcy są różni, ale trochę im numer wycięłaś
Kmee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-21, 09:05   #11
madizorek
Raczkowanie

długo staraliśmy się o dziecko ..na razie czuje sie dobrze oprócz tego, że boli mnie doł brzucha wiec bede pracować...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-21, 09:27   #12
Kmee
Zakorzenienie

W każdym razie teraz to na pewno nic nie mów
Jak mówiła *kaalinaa* jest jeszcze wcześnie... poczekaj trochę.
Stary 2009-01-21, 10:23   #13
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Jak powiesz teraz to na bank może cie zwolnic i nic nie zrobisz. Kobieta w ciąży jest chroniona prawem dopiero od 3 mca!!
Jak myslisz przedłużą ci umowe? bo jesli tak to czekaj , szkoda by bylo jak powiesz teraz a okazałoby sie ,że chceli umowe przedłuzyc.
Ja tez poszłam na L4 ,ale nie z powodu widzi mi się , tylko musiałam, wtedy był to 10 tc, pracodawca nic nie powiedzial, tylko tyle ze mam dabc o siebie. Moze mialam szczescie.....

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-21, 12:16   #14
madizorek
Raczkowanie

A JESLI NIE PRZEDŁUŻA MI UMOWY ( CHOCIAŻ SIE NA TO NIE ZANOSI) mogę ich wtedy sadzić bo niby nie wiedziałam , że jestem w ciąży???
Stary 2009-01-21, 12:25   #15
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
A JESLI NIE PRZEDŁUŻA MI UMOWY ( CHOCIAŻ SIE NA TO NIE ZANOSI) mogę ich wtedy sadzić bo niby nie wiedziałam , że jestem w ciąży???
Chyba nie bardzo, bo skoro sama niby nie wiedziałaś o ciąży to oni tym bardziej nie mogli o niej wiedzieć. Mieli więc prawo Cię zwolnić.

Jeśli masz pewność że mimo ciąży przedłużą Ci umowę to ja bym powiedziała. Jeśli powiesz dopiero w 3-4 m-cu to pracodawca może krzywo na Ciebie patrzeć, myśląc że specjalnie to zataiłaś.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-21, 12:42   #16
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
szukam pomocy
jestem w ciązy
wypragnionej i wyczekanej
jest jednak małe ale..
dopiero co zaczelam prace ( czas próbny) umowa próbna sie kończy 19 lutego i nie wiem czy dobrze będzie powiedzieć pracodawcy o ciąży teraz...
bo chyba nie ma prawa mnie zwolnić...????
poradzcie bo sie denerwuję
Prawo chroni kobietę od początku ciąży w przypadku umowy o pracę na czas nieokreślony. W Twoim wypadku dopiero od 3 miesiąca. Zobacz tu: http://www.prawo.egospodarka.pl/7797...zy,1,34,3.html
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-21, 19:21   #17
rumiankowa
Zadomowienie

Cytat:
jeśli nie przedłużą Ci umowy powinnaś wówczas przynieść zaświadczenie, że jesteś w ciąży. to automatycznie przedłuży Ci umowę do dnia porodu, a po porodzie będzie przysługiwał Ci zasiłek macierzyński płacony przez ZUS.

edit: pod warunkiem, że w dniu zakończenia obecnej umowy rozpoczniesz czwarty miesiąc ciąży.

Edytowane przez rumiankowa
Czas edycji: 2009-01-21 o 19:25
rumiankowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-21, 19:49   #18
elsi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
Kobieta w ciąży jest chroniona prawem dopiero od 3 mca!!
Nieprawda. To stary przepis, który został zmodyfikowany i obecnie wg Kodeksu Pracy kobieta w ciąży jest chroniona od dnia poczęcia:

KP Art. 177.

§ 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.

Natomiast jeśli chodzi o umowę na okres próbny, to na razie mam dla Madiziorek złe wieści bo:

§ 2. Przepisu § 1
(czyli wyżej zacytowanego) nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca.

Może macie na myśli ten przepis?:

§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Wszystkie przepisy Kodeksu pracy dotyczącego rodzicielstwa zainteresowani znajdą np. tutaj:
http://www.praca.info/kodeks-pracy.m...twem&ak=kodeks

Z ważnych informacji w temacie macierzyństwa i zwolnień z pracy. Nie można zwolnić kobiety na urlopie macierzyńskim. Nie można tez zwolnić kobiety na urlopie wychowawczym po dacie złożenia przez nią podania o przyznanie urlopu wychowawczego. Dlatego jeśli boicie się o pracę a chcecie lub nie macie wyjścia i musicie iść na wychowawczy, składajcie podania o niego z datą przypadającą na następny dzień po zakończeniu urlopu macierzyńskiego. I jeszcze jedna rada, jeśli planujecie wychowawczy. Zanim go weźmiecie, wykorzystajcie bezpośrednio po macierzyńskim wszystkie dni zaległego urlopu. Inaczej w następnym roku ten urlop Wam przepadnie.

Edytowane przez elsi
Czas edycji: 2009-01-21 o 19:57
elsi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-24, 10:15   #19
gooha3
Zadomowienie

Ja miałam podobną sytuacje. Najpierw umowa na okres próbny na 3 miesiące. Byłam w 4 tygodniu ciąży gdy umowa została przedłużona na 3 lata dzieki temu miałam zapewniony urlop macierzynski i wychowawczy.

Gdy umowa się kończy w czasie ciąży pracodawca może rozwiązać umowę od dnia urodzenia dziecka.

2 tygodnie po przedłużeniu umowy pracodawca chciał wręczyć mi wypowiedzenie z powodu złej sytuacji finansowej firmy. W tym samym dniu powiedziałam mu o ciąży (planowałam dopiero w 3 miesiacu sie przyznać). Pracodawca zaskoczony, nawet w porządku się zachował. Mówił że dobrze to rozumie bo sam ma rodzine i dziecko i że bardzo dobrze że jestem w ciąży tylko on ma teraz mały problem, ale żebym się nie martwiła.
Sam zaproponował mi abym poszła na zwolnienie lekarskie ( w firmie miałam kontakt z chemikaliami)

Niestety poszłam chyba za późno.
Poroniłam ;( w 10 tyg.
Lekarz stwierdził że przyczyną móg być właśnie kontakt z chemikaliami w firmie (ale nie na pewno)

W tej chwili dalej jestem na zwolnieniu (troche przeciagniętym) Nie potrafie narazie wrócic do pracy. Nawet nie wiem czy chce ryzykować zdrowie narazając się na te chemikalia.

Licze że może uda mi się z drugą dzidzią i wcale tam nie bede wracac.

Zastanów się jaki rodzaj pracy wykonujesz czy może to stanowić ryzyko dla dziecka. Nie jestem za zwolnieniami lekarskimi przez całą ciąże, sama byłam do tego troche zmuszona bo nie chciałam, pracowało mi się dobrze. Teraz wiem że jakbym przewidziała co się stanie bez wachania przyznałabym się odrazu i oszczedzała się bardzo w I okresie (a tego nie robiłam).

Porozmawiaj z lekarzem jeśli dzidzia sie dobrze rozwija ( u mnie w 5tyg. dzidzia wygladała na 4tyg.) i masz nie męczącą i nie narażającą na jakieś chemikalia prace nie rezygnuj na razie z pracy (nie bierz zwolnienia) i nie przyznawaj się póki umowa nie bedzie przedłużona

Mareczek 24 II 2010r

Karolinka 23 VIII 2012
gooha3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-26, 11:50   #20
madizorek
Raczkowanie

pracuję w biurze wiec mam lekką pracę a juz wiem tak na 99 % , że mi umowę przedłużą ..nawet dostane prezent od firmy z okazji slubu...;-)
współczuje poronienia i powodzenia nastepnym razem
Stary 2009-01-26, 19:32   #21
Kmee
Zakorzenienie

Super! Oby więcej takich pracodawców
Stary 2009-01-27, 10:36   #22
passionfruit
Zakorzenienie

Ja bym nie mówiła pracodawcy tym bardziej, że chce przedłuzyć Ci umowę. A może po macierzyńskim będziesz chciała pobyc z maluchem i iśc na wychowawczy? No chyba, że jestes pewna na 100% że chcesz wrócic po 20tyg urlopu do pracy i że ta praca będzie na Ciebie czekała to mów śmiało.
Stary 2009-01-28, 06:52   #23
madizorek
Raczkowanie

sytuacja w firmie przedstawia sie nastepująco:
ja jestem nowa nie umiem jescze wszystkiego a moja kolezanka z pokoju jest na zwolnieniu po operacji juz 3 tydz i sie zanosi na to, że predko nie wroci
o tym , że jestem w ciazy nie powiem na razie lepiej nie zapeszać...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-29, 10:53   #24
Madzialinda
Raczkowanie

GG do Madzialinda

Dziewczyny zgadzam sie z wami. Dopadla mnie grypa lekarz dal mi narazie l4 bo musze ja wylezec a antybiotykow nie moze mi dac. W firmie nie wiedza o ciazy mam umowe na czas okreslony do 2010. Od wczoraj jestem na zwolnieniu a szef chce abym przyszla na 2 dni do pracy bo nie ma zastepstwa!!!Wyobrazacie sobie? jak mozna isc do pracy jak juz zlożylas l4. Do pracy na l 4 nie pojde bo mysle ze mnie sprawdza co o tym myslicie??
Madzialinda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-29, 11:29   #25
Foka29
Zadomowienie

Szef głupi strasznie. Jakby mu PIP wpadła na kontrolę, to bu mu taka karę dowaliła że zapomniałby jaK się nazywa.
Nie poszłabym. Jesteś chora i tyle. Dziecko jest teraz najważniejsze. Kuruj się!
Stary 2009-01-30, 09:28   #26
Madzialinda
Raczkowanie

GG do Madzialinda

dzieki wielkie za wsparcie!! Do pracy wyslalam meza niech on go poinformuje co to jest l4 ja juz nie mam nerwow . poza tym zastanawiam sie czy w takiej sytuacji wracac do pracy czy nie bo mam wrazenie ze bedie nieprzyjemnie. Wracalybyscie na moim miejcu czy nie, dodam ze pracuje 7 dni w tygodniu z niedziela włacznie i za najnizsza krajowa... niestety no i wlasnie pisze mgr a przez prace nie mam jak. Prosze poradzcie mi co mam robic.
Stary 2009-01-30, 10:00   #27
Foka29
Zadomowienie

uff, lekko to Ty nie masz.
7 dni w tyg....., czy mogę zapytać ile godzin w sumie i jaki jest charakter Twojej pracy?

Jeżeli szef jest świnia i nie szanuje Waszych praw, to nie miałabym wyrzutów sumienia i wybrałabym się na dłuuugaśne wielomiesięczne zwolnienie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-30, 13:10   #28
elsi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzialinda Pokaż wiadomość
dzieki wielkie za wsparcie!! Do pracy wyslalam meza niech on go poinformuje co to jest l4 ja juz nie mam nerwow . poza tym zastanawiam sie czy w takiej sytuacji wracac do pracy czy nie bo mam wrazenie ze bedie nieprzyjemnie. Wracalybyscie na moim miejcu czy nie, dodam ze pracuje 7 dni w tygodniu z niedziela włacznie i za najnizsza krajowa... niestety no i wlasnie pisze mgr a przez prace nie mam jak. Prosze poradzcie mi co mam robic.
Madzia, mnie usiłowano w ciąży zmusić do pracy w laboratorium biotechnologicznym. Warunki pracy miałam podobne do Twoich ze względu na dalsze kształcenie się. Skończyło sie na chamskich listach ze strony szefostwa, że ciąża jest dla mnie zasłoną dymną dla nicnierobienia i zabraniu mi całego wynagrodzenia przypadającego na stypendium. Zostałam tylko z pensją z 1/8 etatu pensji minimalnej. Cała ta sytuacja kosztowała mnie tyle nerwów, że w końcu ginekolog kazał mi zdecydować, czy walczę o pracę czy donaszam ciążę. Nie twierdzę, że Twój pracodawca musi być podobny, niemniej nie spodziewałabym sie niczego dobrego po człowieku który już na początku nie szanuje zdrowia i praw swojego pracownika.
Mnie nie była w stanie obronić nawet PIP.
Ale ja się już mojemu pracodawcy za to trochę odwdzięczyłam. Jeszcze długo nie będzie miał mnie z głowy, a tłumaczyć sie będzie musiał
elsi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-30, 13:31   #29
*kaalinaa*
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elsi Pokaż wiadomość
Madzia, mnie usiłowano w ciąży zmusić do pracy w laboratorium biotechnologicznym. Warunki pracy miałam podobne do Twoich ze względu na dalsze kształcenie się. Skończyło sie na chamskich listach ze strony szefostwa, że ciąża jest dla mnie zasłoną dymną dla nicnierobienia i zabraniu mi całego wynagrodzenia przypadającego na stypendium. Zostałam tylko z pensją z 1/8 etatu pensji minimalnej. Cała ta sytuacja kosztowała mnie tyle nerwów, że w końcu ginekolog kazał mi zdecydować, czy walczę o pracę czy donaszam ciążę. Nie twierdzę, że Twój pracodawca musi być podobny, niemniej nie spodziewałabym sie niczego dobrego po człowieku który już na początku nie szanuje zdrowia i praw swojego pracownika.
Ale ja się już mojemu pracodawcy za to trochę odwdzięczyłam. Jeszcze długo nie będzie miał mnie z głowy, a tłumaczyć sie będzie musiał
O widzisz a ja mam trochę inny problem. Również pracuję w laboratorium biotechnologicznym i w pracy mam różnie, niby rozumieją, że jestem w ciąży ale obowiązków mam więcej niż przed i ganiają mnie równo do żeli z bromkiem (dobrze że koleżanki je za mnie puszczają). Nie czuję się najlepiej, jestem przemęczona i chcę pójść na zwolnienie i tu pojawia się problem gdyż mój gin nie chce mi go dać . Bo twierdzi, że wyniki mam dobre a pracodawca jest zmuszony do przeniesienia mnie na inne stanowisko nie zagrażające ciąży (a przecież wiemy jak to jest w rzeczywistości - nikt mnie nigdzie nie przeniesie) i koło się zamyka.... Nie wiem co mam mu naściemniać na następnej wizycie żeby dał mi w końcu zwolnienie a jak nie to chyba zmienię lekarza.

Stary 2009-01-30, 15:24   #30
Madzialinda
Raczkowanie

GG do Madzialinda

Cytat:
Napisane przez elsi Pokaż wiadomość
dziekuje za szybka odpowiedz .! Prace mam siedzaca ale w zależnosci od dnia od 8 do 12 godzin, wc mam wspolne z inna firma w tym budynku wiec nieraz nie mam jak nawet skożystac bo albo u mnie duzo ludzi albo u nich jest zamkniete.Jezeli pracuje w niedziele to poniedz. mam wolny i za 12 gozdin zmiany tez nastepny wolny ale ja nie daje rady tyle siedziec 8 godzin ledwo daje rade a co dopiero dłuzej. Nie mam także oficjalnie ustalonej godziny przerwy i jak sa klienci to nawet nie mam jak zjesc i ani prosby nie pomagaja.
Ja przyszlam do pracy za dziewczyne ktora zaszla w ciaze i tez odrazu poszla na l4 wiec jakby co ja tez tak zrobie ! Mam tylko pytanie mam umowe na czas okreslony do listopada 2010 roku jesli teraz pojde na l4(jestem w 5tc)to czy ma prawo mnie zwolniec jesli caly czas bylabym na l4?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości