|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
schudnąć po 40stce :)
Witam,
mam ... hm 40+ (malutki ten plus, ale jednak) trójkę dzieci i 10kg nadwagi. Od miesiąca nie jadam pieczywa, pod żadną postacią, makaronów, słodyczy. Niestety, moja waga spadła o 1 czytaj JEDEN kg. Jestem załamana. czy Wy doświadczone forumowiczki możecie poradzić co zrobić, aby spokojnie, do wiosny zgubić raz na zawsze te znienawidzone 10 kg? proszę o pomoc, pozdrawiam, nowa
Edytowane przez LadyGag Czas edycji: 2012-11-25 o 21:16 |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: schudnąć po 40stce :)
Hej
![]() Po 40 metabolizm jest bardzo powolny. Ja bym Ci radzila: *nie jesc słodyczy, fast foodow *nie jesc po godz 18 * unikac soli- sol zatrzymuje wode w organizmie *jedz 5 razy dziennie- ale nie do pelnej sytosci poniewaz nasz organizm po 10 min czuje pelna sytosc *owoce i warzywa na przekąske- polowa spozywanych produktow powinna byc surowa. *Cwiczenia np rower, basen *tak jak juz napisalas ciemny chlebek, jogurciki Nie mozna od razu przerzucic sie na zdrowsza diete, rob to stopniowo zebys mogla sie przyzwyczaic, i kontynuowac diete po zrzuceniu kg Moze warto pojsc do dietetyka on pomoze Ci ustalic najbardziej dopasowana diete ![]() Zycze powodzenia Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ręce opadają.... *Jak to nie można się od razu przerzucić na ZDROWSZĄ dietę? Zdrowe jedzenie jakoby miało szkodzić? *Nie jeść po 18? To teoria sprzed chyba 15lat i już dawno wiadomo, że nie warta funta kłaków. Po 18-ej. Ok, jeśli idziesz spać ok. 20-ej. Jeśli idzie się spać później, to przgładzasz tylko przez noc organizm co nie prowadzi do niczego dobrego. Ostatni posiłek powinien być ok. 2,5-3h przed snem. *Jogurciki? Pokaż mi dietetyka lub sportowca, który poleca nabiał przy redukcji? Tym bardziej, że przecięty konsument ma problem z kupieniem "jogurciku", który nie byłby nafaszerowany chemią, słodzikami, sztucznymi barwnikami itd.....LadyGag, a jak wygląda Twoje codzienne menu? Możesz mniej więcej napisać co jesz/pijasz w ciągu dnia i mniej więcej o jakich porach? Jaki jest Twój typ aktywności fizycznej - jaki masz rodzaj pracy, czy siedząca, czy na nogach, czy fizyczna. I ile się ruszasz w ciągu dnia...? Do tego fajnie by było, żebyś podała swoją wagę/wzrost i wiek troszkę dokładniej niż 40+ ![]() Spróbujemy wtedy coś wymyślić
REDUKCJA/SIŁA Edytowane przez fatass Czas edycji: 2012-11-27 o 11:27 |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Znasz diete bialkową dukana ? własnie w ten sposob sie odzywiam od kilku miesiecy! schudlam 7 kg.... bez efektu jojo a kolezanka nie chce z pewnoscia zostac sportowcem. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym białko a nabiał to dwie różne rzeczy. Z najbliższego otoczenia znam kilka osób które stosowały/stosują dukana i samo to co widzę wystarczy mi żeby nikogo to owej diety nie namawiać. Że już nie wspomnę o wielokrotnej analizie tej diety przez różnych speców od odżywiania i mało który jest nią tak do końca zachwycony. Cieszę się, że Tobie pomogła - gratuluję. Ale najważniejsze jest najpierw się zapoznać z tym jak dana osoba, która chce schudnąć odżywia się w obecnej chwili, bo wierz mi nie od samego obżerania się człowiek tyje i nie na każdego ta sama dieta zadziała. Ja na dukanie byłam 3 miesiące - efektu brak, choć robiłam wszystko jak w książce stoi.... .Obecnie jem w ciągu dnia 1700-1900kcal i chudnę. Od połowy września spadło już 12kg, ale przede wszystkim zmieniły się proporcje mojej sylwetki i ubyło sporo w wymiarach, a nabiału praktycznie nie jem.... od czasu do czasu ser biały. ---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Nie rozumiem co masz na myśli teraz? Że co sportowiec jak się odchudza to nie może jeść nabiału, a jak kanapowiec się odchudza to mu wolno? ? Wiesz, już raczej sportowcy sobie właśnie na niego pozwalają, ale w dalszym ciągu NIE na redukcji, bo po prostu jej nie sprzyja.
REDUKCJA/SIŁA Edytowane przez fatass Czas edycji: 2012-11-27 o 13:04 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Jak widac nie kazda dieta kazdemu pomaga, dlatego najrosądniejszym wyjściem jest wizyta u dietetyka
|
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Pamiętaj: Zdrowa Dieta to Zdrowy Rozsądek!
Dlaczego przestałaś jeść pieczywo i makarony? Toć to dobro największe. W piramidzie żywieniowej wszystkie produkty zbożowe leżą na samym jej "dnie" a to oznacza, że powinny być stałym elementem naszego menu. Oczywiście w głównej mierze powinny to być produkty z całego ziarna (grube kasze, pieczywo razowe, makarony z mąki razowej, płatki owsiane, jęczmienne etc, otręby itd). Ale na pewno nie powinniśmy ich z diety całkowicie wyrzucać! Druga sprawa (nie mam pojęcia skąd się wzięło takie myślenie) ale jogurt (oczywiście naturalny) jest genialną przekąską po treningu i w drugiej części dnia (po godzinie 15). Poza tym jest strasznie prosty w przygotowaniu, można go ze sobą wszędzie zabrać i szybko zjeść. |
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Witam serdecznie! i po pierwsze dziękuję, że odezwałyście sie na mojego posta
![]() chyba faktycznie powinnam napisać coś więcej o sobie, a więc... za miesiąc skończę 41 lat 170 cm wzrostu i dziś 75,5 kg. ostatnie dziecko urodziłam 3 lata tamu. po ciąży odchudzałam sie "dukanem" ale bardzo krótko, tylko przez miesiąc i to co udało sie zgubic, zaraz wróciło, no i wypadło mi pół włosów a i tak nie były zbyt gęste. teraz odrastają, wiec chociaż jeden powód do radości ![]() Jeśli chodzi o to co jem to wygląda to mniej więcej tak: (znów wróciłam do pieczywka) * śniadanie ok 9-10 - owsianka, mała porcja + kromka razowego chleba posmarowana cienko serkiem+ pomidor/ogórek/papryka + kawa z mlekiem *drugie śniadanie 12-13- kromka razowca z plasterkiem sera żółtego lub szynki lub śledź z cebulką + pomidory/ ogórki/... kawa z mlekiem lub herbata * ok 15 jabłko lub inny owoc, garść orzechów *obiad 16-17 - pierś kurczaka, indyka z grilla lub kawałek mięsa wołowego z zupy z kaszą gryczaną lub makaronem ryżowym + warzywa * 20-21 jogurt naturalny czasami wypijamy z mężem wino wieczorem i wtedy konam z głodu więc cos skubnę (kawałek sera czy suchej kiełbaski) Poza herbatą jakieś 2-3 szklanki i kawą 2 kubki wypijam ok 1,5 litra wody. nie pracuję, jestem z dzieckiem w domu, aktywność fizyczna na ten moment - zerowa! Bardzo chciałabym schudnąć 10-12 kg do wiosny czyli spokojne, rozsądne odchudzanie.czy jest rada na moje sadełko? unikam lustra a szafa wieje pustkami i starymi zbyt małymi ciuchami. pozdrawiam serdecznie, - LadyGag, a jak wygląda Twoje codzienne menu? Możesz mniej więcej napisać co jesz/pijasz w ciągu dnia i mniej więcej o jakich porach? Jaki jest Twój typ aktywności fizycznej - jaki masz rodzaj pracy, czy siedząca, czy na nogach, czy fizyczna. I ile się ruszasz w ciągu dnia...? Do tego fajnie by było, żebyś podała swoją wagę/wzrost i wiek troszkę dokładniej niż 40+ ![]() Spróbujemy wtedy coś wymyślić [/QUOTE]
|
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
Witaj Fatass! zdradź proszę tajemnicę swojego odchudzania. jakim cudem straciłas w tak krótkim czasie 12 kg??!!
pozdrawiam serdecznie ladyGag |
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Hej. Na weekendzie mam problem z dostepem do kompa, Napisze Ci niedlugo na priva wiadomosc ok?
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
Widzę, że dyskusja wymarła a szkoda bo temat bardzo mnie zainteresował. Ciekawa jestem, jak można schudnąć 12 kg w tak krótkim czasie? Ja właśnie zabieram się (motywuję) do rozpoczęcia przygotowań do lata. W planie mam -8 kg i zastanawiam się, jak zrobić to mądrze i zdrowo (nie chce wyniszczyć organizmu ani na jesieni przybrać dwa razy więcej kilogramów). Jeśli zaglądacie jeszcze na ten wątek, jestem ciekawa waszych opinii. Myślałam o jakimś dobrym suplemencie na odchudzanie (bo z utrzymaniem reżimu dietowego bywa u mnie średnio). Podobno fajnie działa Figurin Slim. Traci się ok. 1-2 kg na miesiąc, co jest zdrowym spadkiem, je raczej normalnie i chudnie zwłaszcza w tych najtrudniejszych partiach - uda i pupa. Stosowałyście taką kurację?
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Witaj Olu![]() Proponuję Ci dietę MŻ, 5 posiłków dziennie i trochę ruchu ![]() Sukces gwarantowany. Ja od 22 stycznia tego roku takim sposobem pozbyłam się trochę tłuszczyku. Popijam czasami herbatkę linea, i nie czuję takiego głodu. Specjalnie się nie katuję, zrezygnowałam z cukrów , ograniczyłam tłuszcze i jem mniejsze porcje. Te wszystkie diety jakoś mnie przerażają , nie jestem w stanie gotować tylko dla siebie, a poza tym ileż można być na diecie i jak długo utrzyma się waga po niej, to wszystko mnie przerażało i zastosowałam MŻ i jestem zadowolona. Zostało mi jeszcze trochę do zrzucenia Jeśli chcesz będę się odzywać ![]() kla ski:
|
|
|
|
|
#14 |
|
BAN stały
|
No włąsnie typowo u mnie - żadna dieta nie wchodziłą w grę, ale jedzenie mniej i względnie zdrowo dużo zdziałało.Do tego trochę ruchu- głównie spacery. Teraz zamawiam sobie catering dietetyczny przy mojej pracy to duże ułatwienie
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Przyczajenie
|
Produkt działa w ten sposób, że ogranicza przyswajanie tłuszczów i skrobi z pożywienia ( pewnie wiesz że po 40 potrzebujemy mniej kalorii) oraz przyspiesza metabolizm (który też zwalania z wiekiem) i pracę jelit. Składa się on z dwóch rodzajów tabletek. Pierwszą (czerwoną) zawierającą wyciąg z alg brunatnych, bierze się przed posiłkiem, drugą (zieloną) z opuncją, po posiłku. Środek jest przebadany i bezpieczny, więc nie obawiałabym się go. Ja nie miałam żadnych nieprzyjemnych dolegliwości. Generalnie fajny, skuteczny produkt dla osób, które chcą mądrze schudnąć.
|
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
Figurin Slim działa w ten sposób, że ogranicza wchłanianie kalorii z pożywienia. W ten sposób jesz normalny obiad a do organizmu wchłanianych jest tylko połowa tłuszczy. Dodatkowo produkt przyspiesza metabolizm i pracę jelit. Piszesz, że obawiasz się jak zadziała na organizm. Ja nie miałam z tym problemu. Czuję się po nim świetnie. Zakładam, że wynika to z faktu, że opiera się na naturalnych składnikach (wyciąg z alg brunatnych i opuncji). Jest też przebadany, co daje dodatkowe zabezpieczenie.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
Długi czas też zamawiałam sobie catering dietetyczny. Fajna sprawa. Nie bardzo na nim schudłam, ale przynajmniej nie tyłam. Niestety w pewnym momencie zatęskniłam na schabowym i puree:/ Co zrobić? Na tak drastyczną zmianę diety można się skusić na miesiąc czy dwa, ale nie przez cały czas. Stare nawyki wracają. Dlatego koniec końców zdecydowałam się na tabletki, o których piszę wyżej. Mam nadzieję, że nie przeszkadza Wam, że tak dużo o nich piszę, ale jestem bardzo zadowolona a uważam, że jeśli pomaga mi i może pomóc innym to warto o tym mówić.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:45.

Tym bardziej, że przecięty konsument ma problem z kupieniem "jogurciku", który nie byłby nafaszerowany chemią, słodzikami, sztucznymi barwnikami itd.....

Jeśli chcesz będę się odzywać 
kla ski: