![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Świadkowanie chłopaka
Witam, to mój pierwszy post, ale mam nadzieję, że stanę się aktywną użytkowniczką, bo bardzo podoba mi sie to forum.
Za 3 miesiące w bliskiej rodzinie mojego chłopaka jest ślub i wesele. 'Niestety' został on wybrany na świadka i ja mam teraz problem: iść czy nie iść. No cóż, widzę większość minusów niż plusów: poza parą młodą i rodzicami chłopaka nikogo tam znać nie będę, mój chłopak będzie przez większość czasu nieobecny, będe zmuszona siedzieć cały czas przy stole i jeść ![]() ![]() Ale jest też druga strona medalu: jak powiedzieć to parze młodej? Wiem, że im by się zrobiło przykro, że nie idę z tego powodu, że oni wytypowali akurat mojego na świadka. Chłopakowi powiedziałam, że chyba nie chcę iść, on się przeraził, powiedział, że się nie zgodzi (to już dawno temu było), ale kazałam mu się zamknąć, bo wiem, że sprawiłby przykrość parze młodej (sa nie tylko bliskimi krewnymi, ale też utrzymują bardzo bliskie stosunki, więc naprawdę on w roli świadka jest idealny: pewny, rzetelny, zna wielu gości, wiedzą, że można mu ufać itp.). No i tak po ludzku: jeśli nie pójde i będę żałować? Bo a nuż mogłoby być fajnie? (tzn. w tej chwili nie umiem sobie tego wyobrazić, ale wiem, że życie szykuje wiele niespodzianek). Dlatego chciałabym was zapytać, czy byłyście keidyś w takiej sytuacji, że wasz partner świadkował. Co wtedy zrobiłyście, byłyści na weselu czy tez zrezygnowałyście? I jakie były skutki, żałowałyście tej decyzji? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Świadkowanie chłopaka
Nie byłam w takiej sytuacji. Jestem osobą która ma zawsze setki wątpliwosci zanim cos zrobi, ale jednoczesnie mam wrazenie ze jak tego nie zrobie to bede zalowac
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Jeden dzień przeżyjesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Idź
![]() A kto powiedział, ze świadek ma się bawić ze świadkową. Prawdę mówiąc na żadnym weselu, z których do tej pory byłam tak nie było. Na ostatnim wręcz świadek był żonaty, świadkowej nawet nie znał i z nią nie przebywał. Bawił się cały czas ze swoją żoną. Co do tego, że ma być zajęty. To... niby czym? No moze będzie potrzebny do trzymania wódki podczas konkursów czy coś w tym stylu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za pierwsze odpowiedzi
![]() Jesli chodzi o tańce to nie chodzi o to, że ja się będe stresować co pomyśli o mnie pijany wujek - po prostu nie lubię tańczyć z nikim nie dlatego co on o mnie pomyśli, tylko nie sprawia mi to przyjemności ![]() ![]() A jeśli chodzi o odpowiedź iziaczka, no cóż, moim zdaniem problem polega na tym, że wesela powinny być przyjemnością, a nie do 'przeżycia i przemęczenia' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Uzależnienie
|
Był watek jednej dziewczyny, której chłopak był świadkiem a mlodzi sie uparli, że ma zabawiać świadkową... i spotkało się to z oburzeniem wizażanek
![]() ![]() ![]()
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Widziałam ten watek, dość pobieznie, bo dłuuugi, ale zawsze
![]() ![]() ![]() Boję się, że nie pójde i będę żałować, ale też że pójdę i będę zła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jeśli jest zaproszony z osobą towarzyszącą to wiadomo że to nie świadkową ma się zajmować ![]() Tak jak dziewcyzny uwazam ze jeden dzień no i noc jakoś przeżyjesz, a na pewno nie będzie tak żle ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Uzależnienie
|
A ja się będę upierać, że to Ty masz pierwszeństwo nad świadkową. Ja bym się ze wstydu spaliła jakby cudzy facet miał spędzać czas ze mną a nie ze swoją kobietą "bo to należy do obowiązków świadka".
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
zapytajcie po prostu jak wyglada sytuacja swiadkowej - czy idzie sama czy z kims?
jak z partnerem, to nie ma problemu, usadzaja Was w czworke obok siebie, Ty sie bawisz zw swoim chlopakiem, ona ze swoim i po klopocie a "oficjalne" obowiazki to pikus, zajma mu przeciez 100% czasu jezeli swiadkowa ma isc sama, to dopytac, czy to np ktos z rodziny i bedzie miec kuzynow/braci/kolegow do towarzystwa i tez bedzie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
hej, ja też tu nowa jestem
![]() ![]() ![]() ![]() p.s. jeden dzień przeżyjesz.... wiem, że to nawalone towarzystwo jest lekko zniechęcające, ale przynajmniej śmiesznie będzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Moim zdaniem nie. Ale ja mam troche inne. Jeśli już istnieje coś takiego jak świadek i jakieśtam normy wytyczają co ma robić to uważam, że to na weselu powinien spełniać swoją rolę jak najlepiej dla dobra młodej pary, żeby nie było potem (cichych) pretensji, że świadek się nie sprawdził, że orkiestra zawaliła, że ktos nie dostał wódki, że świadkowa źle się bawiła, bo świadek przyszedł ze swoją dziewczyną i jej poświęcał czas.
Nie chcę, żeby z tego watku zrobiła się dyskusja czy świadek ma zabawiać świadkową. Sytuacja jest taka: iść na wesele wiedząc, że większość czasu spędzi się samemu wśród obcych ludzi czy nie. Ja osobiście jestem przeciw weselom, osobiście nie planuję mieć swojego, ale jeśli ktoś już swoje robi to chyba trzeba się starać, żeby było pieknym wydarzeniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
e tam nie przejmowałabym się tym jak mus to mus
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
na drugie mam Irena
|
Swiadek dotrzymuje świadkowej towarzystwa pierwsze słyszę a jeśli ona też przyjdzie z kimś
nie dawno sama byłam świadkową nie było tak żle przecież tej wódki nie nosi się co pół godz.miałam czas zjeść i zatańczyć a o jedzenie dba kuchnia na fuszerkę w dniu wesela już nie zaradzi bo gdy flaki za słone to już nic się nie da zrobić w kościele dasz radę a kwiaty i inne możesz pomóc odbierać i ustawiać w wazony a z wujkiem powinnaś zatańczyć jeśli chcesz wkupić się do jego rodziny a u nas jest taka cicha tradycja że świadkiem jest się tylko do północy wódkę soki nosi ale reszta nie obchodzi
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Ona chyba szuka nakierowania
![]() ![]() ja bym poszła tylko po to, żeby zobaczyć jak się rodzinka bawi... w końcu kiedyś będziesz musiała poznać kogoś oprócz mamy i taty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Nie chcę, zeby ktos podejmował za mnie decyzję. Założyłam ten watek z myślą,ze pojawią sie tu dziewczyny z podobnymi doświadczeniami, powiedza jaką podjeły decyzję i czy jej żałują (nie liczę dziewczyny, która świadkowała, bo jednak świadkowa praktycznie nie ma obowiązków w porównaniu ze świadkiem). Bo jak na razie wypowiadaja się osoby, które w takiej nie były i wypowiadaja sie na ten temat czysto hipotetycznie tak jak i ja to robię. Wiem, że jeśli chodzi o wesele u każdego jest inna tradycja. Ja piszę jak to pewnie będzie u nas po tym co wydobyłam od chłopaka i pary młodej.
Może by to wyglądało inaczej, gdybym lubiła wesela, ale ja mam uraz do pijanych wujków (jesli już pójdę to na pewno z nimi nie zatańczę, chocby nie wiem co ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
oO pierwsze slysze że swiadek ma sie zajac swiadkowa, i dotrzymywac jej towarzystwa jak ona bedzie sama, przy tym olewajac swoja dziewczyne
![]() moge wiedziec jak na to wpadłas, kyo ci tak powiedział że tak ma byc na weselu? skoro jednak twoj chlop bedzie zabawiał swiadkową, a ty nie lubisz podpitych wujków i tanców z innymi niż twój tż to lepiej nie idz , po co masz sie meczyc
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
nie rób im przykrości idż
twój chłopak będzie miał trochę zajęcia ale to co idż bo inaczej stworzysz niemiły wizerunek własnej osoby
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
masz jakies dziwne wyobrazenie roli swiadka na weselu
bywalam na wielu, odkad pamietam i nigdy swiadek nie byl traktowany jako, nie wiem, tania sila robocza? ochroniarz? kelner? faktycznie, problem jak podejdzie na zaplecze i powie ze sie wodka konczy i trzeba podac do zdjec pojedzie, owszem, cale dwie godziny to zajmie zbierze tez pod kosciolem kwiaty i prezenty i zapakuje do auta jedynie jak przyjaciolka byla swiadkiem swojej siostry to faktycznie miala za zadanie "ruszac" ludzi do zabawy - co sprowadzalo sie do tego, ze ze swoim chlopakiem "wypedzali" ludzi na parkiet i przetanczyli cala noc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Hmm...no widzę, że wsyztskie tu byłyście świadkami (nie 'świadkowymi') i wszystkie zajmowałyście się weselami
![]() Rozmawialam z kolegą, który był świadkiem. Mówił, że wbrew pozorom się nie bawił na weselu. Był spięty, żeby dopilnować swoich obowiązków, w sumie miał niewiele czasu luzu. On akurat był sam na weselu, mówił mi, że nie wie czy by wygospodarował trochę czasu dla partnerki, gdyby ja wtedy miał (tzn. brał pod uwagę, że wtedy by do tego inaczej podchodził, ale pewnie wiązałoby się to z partaczeniem roboty). No i mówił, że jak już miał ten teoretyczny luz i szedł na chwilę do rodziny to potem mu było głupio, że swiadkowa siedzi sama i do niej leciał, żeby zagadać, bo to naprawdę głupio wyglądało jak ona sama jedna siedziała przy głównym stoliku. No ale nic, dzięki za odpowiedzi. Jeszcze musze to przemyśleć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Gospodarzami wesela są rodzice Młodej Pary, nie zaś świadkowie. Świadkowie na weselu ograniczają swoją aktywność do:
- pomocy Młodej Parze przy oczepinach (zdjęcie welonu, muszki, zawiązanie Młodym oczu itp) - zbierania pieniędzy, jeśli jest taki taniec, w którym wrzuca się "na tacę" - odtańczenia 1 tańca (czasem nawet nie ma tego jednego) - pomocy Pannie Młodej przy przebieraniu się po północy - to tylko świadkowa. Ponadto mają dobrze się bawić, głównie ze swoją drugą połówką ![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Zapytaj wprost pary młodej jakie są oczekiwania wobec Twojego chłopaka... Czy w ogóle jest sens żebyś szła i siedziała sama przy stole. Może się okazać, że oni mają zupełnie inną wizję wesela nż Twoja
![]() Ja niezmiennie walczę ze stereotypem świadków. Zazwyczaj świadkowie mają własnych partnerów lub osoby towarzyszące i te wszystkie zaśpiewy gorzko gorzko zmuszające ich do całowania ![]() Durny zwyczaj weselny, co więcej na chrzcinach w niektórych rejonach Polski też sie zdarza. Dlatego walczę z tym prymitywnym zwyczajem od najmłodszych lat wyrażając swoją opinię ![]()
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Byłam kiedyś na weselu, na którym świadek był ze swoją narzeczoną. Ona siedziała obok niego i właściwie bawili się ciągle razem. Mimo że świadkowa była sama ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Uzależnienie
|
A ten zwyczaj, że świadek ma zabawiać świadkową nie wziął się stąd, że czasem wolnych świadków chciano zeswatać?
![]() ![]()
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Mój mąz był kiedys świadkiem na weselu. Nie odczułam zbynio braku jego obecości. jedynie jak na zdjęcia pojechali to troche zeszło ale poza tym to rozdwanie wódki trwało ok 5 minut, troche połaził wokół gości pytajac czy niczego im nie brakuje, ale to tylko wtedy kiedy zeszliśmy z parkietu. Kolejnym momentem kiedy to musiał sie na chwile oderwac ode mnie to były oczepiny bo obecność świadka jest wtedy obowiązkowa.
Co do tanców to był jeden taniec świadków a ja wtedy tanczyłam z mężęm świadkowej ![]() Poza tym bawiliśmy sie rewelacyjnie. Świadkowanie nie jest tak absorbujące jak Ci sie wydaje a o zabawianiu świadkowej pierwsze słysze. Pogadaj ze swoim TZ ze nie życzysz sobie tego i juz. Chyba dla niego wiadomo czyje samopoczucie na weselu bedzie ważniejsze. Nie nastawiaj sie w ten sposób bo tylko niepotrzebnie nerwy traciasz i rozmyślasz. Bedzie super, zobaczysz. Pewnie bedzie paru fajnych samotnych kuzynów.... ![]() Dobrej zabawy życze
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
na moim weselu 2 miesiące temu było tak: świadkowa- moja siostra- była z nami podczas sesji zdjęciowej w plenerze, pomagała baaaardzo dużo- ale przed wyjściem do kościoła (oczywiście przy mnie skakała:P) potem po ślubie zbierała kwiaty i prezenty razem ze świadkiem ( i dodatkowo siostrą mężą, jej partnerem, swoim partnerem <świadek był sam ale to tylko przez to że jego dziewczyna niestety musiała być w pracy>), a jeśli chodzi o wesele to roznoszeniem wódki zajął się teść, o to żeby wszystko ok było z jedzeniem dbały nasze mamy..Czasami poganiałam moją siostrę zeby skoczyła do pokoju po coś tam (bo ja w sukience to bym miała kłopoty z lataniem na 1 piętro) ale poza tym, to świadkowa ciągle bawiła sie ze swoim partnerem, a świadek też znalazł sobie towarzyszki (jedną do północy i drugą po
![]()
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
oczywiscie, ze idź. Świadek wcale nie musi bawić się ze świadkową. Ja się nie spotkałam z takim podejscie, bo zazwyczaj przecież każdy ze świadków idzie z osobą towarzyszącą i to z nią się bwai. Zresztą co ja piszę, na weselach to każdy z każdym tańczy i to właśnie jest fajne
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:02.