Więcej warzyw - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2016-12-03, 14:26   #1
ridja devojka
Zakorzenienie
 
Avatar ridja devojka
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 14 671

Więcej warzyw


Moim pomysłem jest stworzenie wątku, w którym pisalibyśmy nasze pomysły na dania bazujące na warzywach (a nie takie, gdzie warzywa są tylko dodatkiem), przemycanie warzyw do codziennych posiłków oraz pomysły na wykorzystanie różnych warzyw w sposób niestandardowy.
Chodzi o to, by mieć inspirację do tego by jeść więcej warzyw, bo podobno wszyscy, nawet ci odżywiający się świadomie, jedzą ich za mało.
Jak dla mnie takimi posiłkami mogą być np. placki z cukinii, placki z dynii, szakszuka (śniadania). Jeśli chodzi o dania obiadowe to oczywiście leczo, bigos.
Podawajcie przykłady, przepisy, linki, sposoby Może uda się rozkręcić wątek tak by stał się źródłem inspiracji dla tych, któzy chcą jeść więcej warzyw a nie zawsze mają pomysły.

SPOSOBY, KNIFY I PATENTY DOTYCHCZAS ZEBRANE W WĄTKU

Jedzenie surówek

Wegetariańskie gulasze/mięsno-warzywne
  • segetyński z kiszoną kapustą
  • paprykarz z dużą ilością świeżej papryki słodkiej & ostrej
  • drobiowo-pieczarkowy z selerem
  • wieprzowy z rzepą
  • gulasz z ciecierzycy

Wege kotlety

Pasty kanapkowe
  • Hummus
  • Pasta z groszku
  • Pesto z zieleniny - liście rzodkiewki, bazylia, pietruszka, jarmuż, szpinak, rukola
  • Smalec z fasoli
  • Paprykarz z warzyw i kaszy jaglanej
  • Pasta z awokado/guacamole
  • Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
  • "Pesto" z buraka (polecam też do makaronu, niebo w gębie - koniecznie posypane prażonym sezamem)


Zupy warzywne
  • Blendowanie części warzyw z zupy i używanie jako zagęszczenia - zamiast stosowania zasmażek itp.

Dorzucanie warzyw do dań mięsnych
  • Do kotletów mielonych zamiast bułki dodać starty seler, pietruszkę, cukinię, pieczarki lub kapustę.
  • Do sosu bolońskiego dużo marchwi, cebuli, selera i pomidorów.
  • Zamiast panierki rybę przyrządzić z sosem porowym lub sosem pomidorowym z kaparami

Inne patenty
  • Purre zmieniaczane z dodatkiem: groszku, szpinaku, kapusty kiszonej, kalafiora, selera
  • Kasza z dodatkiem selera, pietruszki, cebuli czy pieczarek - będzie mniej sucha (pietruszkę czy seler starte gotować razem z kaszą)
  • Dorzucenie warzyw do jajecznicy czy omleta

Sałatki

Smoothie i koktajle
  • buraki z jabłkami/bananami/ imbirem
  • pietruszka/pasternak korzeń z gruszkami
  • sałata rzymska z bananem/jabłkiem
  • marchewa z pomarańczami/jabłkami
  • dynia z szaronem
  • brokuł surowy + jabłka, awokado/banany/cytryna
__________________

Edytowane przez ridja devojka
Czas edycji: 2016-12-08 o 19:14 Powód: aktualizacja
ridja devojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-03, 15:27   #2
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2012-07
Wiadomości: 3 521
Dot.: Więcej warzyw

Ja ogólnie nie lubię spędzać wielu godzin w kuchni, więc stawiam na jedzenie, które można przygotować w kilka, maksymalnie kilkanaście minut.

Moje obiady ostatnio wyglądają tak, że roztapiam w rondelku ok. pół łyżeczki masła, wrzucam pokrojoną paprykę i posypuję szczyptą soli. Kiedy papryka lekko zmięknie, dorzucam pokrojoną w grube półplasterki cukinię.
Kiedy cukinia trochę się podgrzeje, ale jeszcze nie jest miękka, dodaję przyprawy: słodką paprykę, kurkumę, bazylię, czosnek granulowany, lubczyk. Gdy warzywa z przyprawami się zasmażą, dolewam 2-3 łyżki domowych pomidorów ze słoika. Zagotowuję, przekładam na talerz, dodaję do tego zawsze jakąś rybę i gotowe.
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-03, 17:49   #3
ridja devojka
Zakorzenienie
 
Avatar ridja devojka
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 14 671
Dot.: Więcej warzyw

Masz jeszcze jakieś inne połączenia smaków czy bazujesz na papryce i cukinii?

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока
__________________
ridja devojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-04, 15:04   #4
krystyna77
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2014-09
Wiadomości: 696
Dot.: Więcej warzyw

Według mnie najlepiej robić surówki. Wtedy warzywa są najwartościowsze. Przy gotowaniu mogą tracić dużo składników odżywczych.
krystyna77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-04, 15:41   #5
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2012-07
Wiadomości: 3 521
Dot.: Więcej warzyw

Cytat:
Napisane przez krystyna77 Pokaż wiadomość
Według mnie najlepiej robić surówki. Wtedy warzywa są najwartościowsze. Przy gotowaniu mogą tracić dużo składników odżywczych.
Zgadzam się w 200%, surówki to absolutna podstawa

A napisałam o gotowanych warzywach, bo to takie moje nowe pole badawcze Kiedyś jadłam pyszne, wegetariańskie gulasze tylko u znajomych. Wydawało mi się, że w życiu nie stworzę takich cudownych połączeń smakowych, jak koleżanki Dopiero, kiedy kupiłam naprawdę solidny zestaw przypraw i odważyłam się ich użyć pełną garścią, wyszło coś naprawdę rewelacyjnego (nienawidzę ostrości i pieprzu, dlatego skupiam się właśnie na suszonych pomidorach, łagodnej papryce, czosnku i ziołach).
Przez wiele lat unikałam obiadów, bo nie umiałam wyjść poza typowego schabowego z ziemniakami.
Teraz odkrywam, że fajny obiad naprawdę można zrobić praktycznie z samych warzyw, w parę-parenaście minut, być po nim naprawdę najedzonym, a jednocześnie czuć się lepiej (zdrowiej ).

Naprawdę wiem, że nie odkrywam ameryki, ale może ktoś szuka jakiejś naprawdę prostej inspiracji, jak ja

---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ----------

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Masz jeszcze jakieś inne połączenia smaków czy bazujesz na papryce i cukinii?

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока
Kochana, w praktyce wygląda to tak, że wychodzę sobie do sklepu, wybieram te warzywa i owoce, na które mam akurat ochotę (zwykle taką ilość, która wystarczy na sałatki, obiady i przekąski na 2-3 dni), i potem staram się je zjeść w jakiejkolwiek formie Na pewno cudownym pomysłem byłoby dodać do takiego dania zieloną fasolkę, liście szpinaku, jakieś orzechy (danie bardziej na wiosnę). Zamiast cukinii na pewno może być bakłażan, dynia - teraz jest ich mnóstwo, można przebierać w kształtach i kolorach
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-04, 17:30   #6
ridja devojka
Zakorzenienie
 
Avatar ridja devojka
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 14 671
Dot.: Więcej warzyw

Cytat:
Napisane przez krystyna77 Pokaż wiadomość
Według mnie najlepiej robić surówki. Wtedy warzywa są najwartościowsze. Przy gotowaniu mogą tracić dużo składników odżywczych.
Podaj przykłady surówek które lubisz

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока
__________________
ridja devojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-05, 01:34   #7
skazana_na_bluesa
.
 
Avatar skazana_na_bluesa
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: koniec świata
Wiadomości: 28 112
Dot.: Więcej warzyw

kotlety np. z kalafiora, soczewicy, wegańskie "wkłady" do burgerów.
__________________
-27,9 kg

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-05, 20:27   #8
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2012-07
Wiadomości: 3 521
Dot.: Więcej warzyw

Przykłady surówek:

- surową marchewkę (najlepiej kupioną na targu, ma zupełnie inny smak i kształt niż te z marketów) trę na tarce o najmniejszych oczkach, dodaję jogurt naturalny, łuskane kawałki orzechów włoskich, koleżanka dodaje też rodzynki MNIAM MNIAM MNIAM

- trę białą rzepę na tarce na nagrubszych oczkach, dodaję jogurt naturalny i sól do smaku MNIAM MNIAM MNIAM

Z innych pomysłów:
- lubię od czasu do czasu smarować chleb tylko pasztetem sojowym (zwykły, pomidorowy, koperkowy, pieczarkowy - kupne wszystkie), ale to takie trochę niezdrowe jednak
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-05, 22:14   #9
ridja devojka
Zakorzenienie
 
Avatar ridja devojka
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 14 671
Dot.: Więcej warzyw

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
kotlety np. z kalafiora, soczewicy, wegańskie "wkłady" do burgerów.
Masz jakues sprawdzone kotlety? Totalne top 5 (albo top 3) ? Które zawsze są pyszne i łatwo je zrobić?

Ja np nigdy nie zrobiłam dobrych falafeli - zawsze mi się rozpadaly na patelni.

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока

---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ----------

[1=578537b29e2e39e1d6e3dc9 dfc9821e485b809af_62f97e7 3ceb2a;68302041]Przykłady surówek:

- surową marchewkę (najlepiej kupioną na targu, ma zupełnie inny smak i kształt niż te z marketów) trę na tarce o najmniejszych oczkach, dodaję jogurt naturalny, łuskane kawałki orzechów włoskich, koleżanka dodaje też rodzynki MNIAM MNIAM MNIAM

- trę białą rzepę na tarce na nagrubszych oczkach, dodaję jogurt naturalny i sól do smaku MNIAM MNIAM MNIAM

Z innych pomysłów:
- lubię od czasu do czasu smarować chleb tylko pasztetem sojowym (zwykły, pomidorowy, koperkowy, pieczarkowy - kupne wszystkie), ale to takie trochę niezdrowe jednak [/QUOTE]
Marchewkę reż Lubie ale nie jem nabiału wiec nie daje jogurtu. Dodaje trochę jabłka lub pomarańczy

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока
__________________
ridja devojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-05, 23:30   #10
763509f5cf445a4c28cec956de73c62121becc29
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2016-10
Wiadomości: 1 252
Dot.: Więcej warzyw

Super temat, ostatnio nawet chcialam podobny zalozyc wedlug nowych zalecen powinno sie jesc nie 5, a 7 porcji warzyw i owocow dziennie. Bardzo ciezko przemycic to do diety (porcja to np. srednie jablko).

Ostatnio widzialam taki przepis (jeszcze nie probowalam): zagotowac soczewice, marchewke, zblendowac to razem i przyprawic, dodajac troche oleju. Wychodzi cos a la ''pasztet''. Jeszcze nie probowalam.

Co do surowek, moj absolutny faworyt: szatkuje kapuste, tre marchewke na malych oczkach, dodaje ewentualnie cebuli, soli, pieprzu, troszke cukru, cytryny i kleks oleju rzepakowego nierafinowanego. Eksplozja smakow, potrafie zjesc cala taka miche przez caly dzien.
763509f5cf445a4c28cec956de73c62121becc29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-06, 09:08   #11
ridja devojka
Zakorzenienie
 
Avatar ridja devojka
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 14 671
Dot.: Więcej warzyw

Tez taka surowke z kapusty jadam dość często ale zamiast octu daje cytryne ze względu na małe dziecko. Kapusta zdrowa i tania
Taka pastę kanapkowa z soczewicy tez jadłam ale akurat smak mi nie podszedł - myślę że wymaga sporo przypraw. Lubie za to pastę z fasoli i cebulki, taki niby weganski smalec. Zostałam chwilowo bez blendera i przez jakoś czas past nie robie.

Lubie za to na kanapki paprykarz z kasza jaglana - dusi się cebulkę i wloszczyzne, dodaje koncentrat pomidorowy lub przecier, przyprawia i na końcu dodaje ugotowana kasze jaglana po czym blenduje albo gniecie widelcem dla lepszej konsystencji.

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока

---------- Dopisano o 09:08 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ----------

Dopro doczytałam ze tez dajesz cytryne a nie ocet

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока
__________________
ridja devojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-06, 11:08   #12
cava
Zakorzenienie
 
Avatar cava
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 121
Dot.: Więcej warzyw

Zupy warzywne!
__________________
Cava

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-06, 11:12   #13
damdalena
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2008-06
Lokalizacja: podkrakowskie
Wiadomości: 3 610
Dot.: Więcej warzyw

Spożywaniu większej ilości warzyw pomaga sprzęt do ich obróbki: malakser/robot z tarczami do tarcia surówek, blender do zup czy past. Do tego oczywiście dobra obieraczka, poręczne i ostre tarki, suszarka do sałaty. Zachęcający jest parowar zawsze stojący na blacie. Fakultatywnie jakieś przydasie do julienne, temperówki do marchwi/cukinii, nożyczki do ziół, plastikowy nożyk do sałaty, itp. Polecam przy okazji niezastąpiony nóż do warzyw: pikutek Victorinox. U teściów nie ma tych kuchennych pomocników i w czasie pobytu u nich odżywiam się tragicznie. Bo jak sobie pomyślę, ile muszę się namęczyć przy zrobieniu ulubionej surówki z selera - to zjadam kanapkę

Tak jak pisała jedna z poprzedniczek, ważne jest pochodzenie warzyw. Lepiej kupować na targu od chłopa jarzyny, które mają smak, które aż chce się jeść. Dotyczy to szczególnie pomidorów, marchwi, pietruszki, zwykłej sałaty. Bo smak papryki czy brokułów z supermarketu jest dla mnie akceptowalny. W domu rodzinnym mieliśmy własne warzywa z działki. Do dziś pamiętam bezsmak pierwszej zupy ugotowanej po wyprowadzce od rodziców, wtedy zrozumiałam dlaczego ludzie dodają kostki rosołowe i vegety.

Zupy o tej porze roku są świetnym pomysłem. Powinny być gęste od warzyw. Czyli mniej ryżu czy makaronu. Zamiast dodawania zasmażek, śmietany - wystarczy nabrać chochlą kilka kawałków warzyw i je zmiksować, wlać z powrotem do gara.

Potrawy mięsne można wzbogacać sporą ilością warzyw. Do kotletów mielonych zamiast namoczonej bułki dodaję starty seler, pietruszkę, cukinię, pieczarki lub kapustę. Podobnie z mięsnym pasztetem, warzywa nadają wilgotności i aromatu, szczególnie lubię tu dodatek selera i doprawienie gałką muszkatołową.
Do sosu bolońskiego dużo marchwi i pomidorów, a mało mięsa. Gulasze mięsno-warzywne: segetyński z kiszoną kapustą, strogonow, paprykarz z dużą ilością świeżej papryki słodkiej & ostrej, drobiowo-pieczarkowy z selerem, wieprzowy z rzepą. Rolady i roladki z nadzieniem szpinakowym, suszonymi pomidorami, zblendowanymi brokułami, groszkiem. Natomiast rybę można zrobić w sosie porowym zamiast oklepanej panierki.

Co drugi, trzeci dzień przygotowuję jakiś wege obiad, bazujący głównie na strączkowych. Gulasz z ciecierzycy, zupa z soczewicy, burgery warzywne, kasza z warzywami. Inspiracji szukam na wegańskich blogach i książkach (zaczytuję się ostatnio w „Green Kitchen. Zielono & zdrowo”, „Smakowita Ella").

Puree ziemiaczane wzbogacamy selerem, groszkiem, sparzonym jarmużem czy kapustą. Aby kasza gryczana/jęczmienna nie była sucha - warto dorzucić trochę selera i pietruszki pokrojonych w drobną kostkę, cebulę, pasują też pieczarki. Do drugiego dania obiadowego możemy też zamiast codziennych ziemniaków podać "ryż" z kalafiora, pieczoną brukiew lub pasternak, puree z bobu. Do sosu pomidorowego fajne są wstążki z cukinii zamiast makaronu spaghetti.

Na surówki z marchewki dorzucę jeszcze takie pomysły: marchew + kwaśne jabłko + cebula + vinegret cytrynowy; marchew + jabłko + łyżka chrzanu ze słoika + śmietana; marchew + seler + ogórek kiszony + por + majonez/olej.

Surówki można też podać na deser Jeżeli na drugie danie były gotowane jarzyny, to warto zjeść trochę surowizny. Czyli utarta marchew, dynia, seler ze słodkimi dodatkami typu pomarańcza, mandarynka, jabłko, mango, granat, rodzynki, żurawina, posiekane daktyle, miód. Do tego dorzucić orzechy czy migdały. Spoiwem niech będzie jogurt. Lubię takie rzeczy jeść też na śniadanie, np. do musli wcieram ćwiartkę selera.

A na kolację czy do pracy szybkie w przygotowaniu są sałatki. Jak jestem zmęczona, to biorę mix sałat, na to suszone pomidory i olej spod nich (nawet nie trzeba go doprawiać), na to ewentualnie niedbale pokruszona feta czy inny ser, jakieś pestki czy co tam zalega w lodówce. Szybkie są też sałatki z pekińskiej. Warto zrobić w słoiczku zapas sosu winegret, bo można go przechowywać w lodówce kilka dni. Staram się też mieć przygotowany jakiś chrupiący dodatek do sałatek: podprażone pestki słonecznika, orzechy, grzaneczki.

Do kanapek też da się przemycić sporo zieleniny. Jeżeli mamy blender to sprawnie przygotujemy pasztet z soczewicy, pasztet selerowo-grzybowy, hummus, wegetariański smalczyk z fasoli, pastę z groszku, smarowidło ze słonecznika & suszonych pomidorów, pesto nie tylko z bazylii. Kromkę z wędliną możemy ubogacić sosem paprykowym, sałatką z pora, rozgniecionym awokado z czosnkiem, plastrem pieczonego buraka z kleksem chrzanu. Do serka warto wkroić cebulę, paprykę, pomidora, kiełki. A i do jajecznicy czy omletu można dorzucić paprykę czy groszek. Na śniadanie polecam też tofucznicę kolorową od dodanych warzyw.

A na drugie śniadanie smoothie warzywno-owocowe.
damdalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-06, 11:41   #14
ridja devojka
Zakorzenienie
 
Avatar ridja devojka
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 14 671
Dot.: Więcej warzyw

Cytat:
Napisane przez damdalena Pokaż wiadomość
Zupy o tej porze roku są świetnym pomysłem. Powinny być gęste od warzyw. Czyli mniej ryżu czy makaronu. Zamiast dodawania zasmażek, śmietany - wystarczy nabrać chochlą kilka kawałków warzyw i je zmiksować, wlać z powrotem do gara.
To jest świetna metoda

Cytat:
Napisane przez damdalena Pokaż wiadomość
Potrawy mięsne można wzbogacać sporą ilością warzyw. Do kotletów mielonych zamiast namoczonej bułki dodaję starty seler, pietruszkę, cukinię, pieczarki lub kapustę. Podobnie z mięsnym pasztetem, warzywa nadają wilgotności i aromatu, szczególnie lubię tu dodatek selera i doprawienie gałką muszkatołową.
Do sosu bolońskiego dużo marchwi i pomidorów, a mało mięsa. Gulasze mięsno-warzywne: segetyński z kiszoną kapustą, strogonow, paprykarz z dużą ilością świeżej papryki słodkiej & ostrej, drobiowo-pieczarkowy z selerem, wieprzowy z rzepą. Rolady i roladki z nadzieniem szpinakowym, suszonymi pomidorami, zblendowanymi brokułami, groszkiem. Natomiast rybę można zrobić w sosie porowym zamiast oklepanej panierki.
Możesz powiedzieć jak robisz ten gulasz z selerem? Widzę, że sporo u Ciebie selera a to bardzo ciekawe, bo dość niecodzienne wykorzystanie tego warzywa.
Podoba mi się też pomysł sosu porowego do ryby - nie lubię i nie chcę jeść panierek ale ryby mi wybitnie nie wychodzą i nie mam na nie pomysłu. Nauczyłam się robić rybę w sosie pomidorowym z kaparami i to mój jedyny przepis, kiedy ryba wychodzi.
Do mielonych też dodaję np. tartą marchewkę ale cukinii itp nie próbowałam.
Do sosu bolońskiego też daję marchew i (choć nie zawsze) seler i dopiero rozumiem na czym polega ten smak. Wcześniej robiłam tylko mięso i sos, a teraz duszę cebulkę, marchew, seler, dodaje mięso i sos i duszę to długo. Sos ma zupełnie inny smak choć wcale nie czuć w nim tych warzyw. Jest delikatniejszy, bardziej słodki. Pycha.

Cytat:
Napisane przez damdalena Pokaż wiadomość
Puree ziemiaczane wzbogacamy selerem, groszkiem, sparzonym jarmużem czy kapustą. Aby kasza gryczana/jęczmienna nie była sucha - warto dorzucić trochę selera i pietruszki pokrojonych w drobną kostkę, cebulę, pasują też pieczarki. Do drugiego dania obiadowego możemy też zamiast codziennych ziemniaków podać "ryż" z kalafiora, pieczoną brukiew lub pasternak, puree z bobu. Do sosu pomidorowego fajne są wstążki z cukinii zamiast makaronu spaghetti.
I znowu muszę zapytać o puree z selerem. Jak to robisz? Brzmi super. I z kapustą? Chodzi o kiszoną?
Tak samo w tej kaszy - seler i pietruszka surowa, ugotowana?
Ja czasami robię puree ze szpinakiem, lub, co ostatnio odkryłam - ziemniaki z botwiną niestety w Polsce to sezonowe, ale w Czarnogórze, gdzie teraz mieszkam, liście buraka są dostępne całorocznie. Znalazłam przepis na ziemniaki z botwiną po dalmatyńsku - ugotowane ziemniaki + pokrojone i ugotowane chwilę liście botwiny, plus uduszona cebulka, czosnek, oliwa + cytryna. Pycha mój mąż jest przekonany, że to szpinak, nawet mu nie mówię bo pewnie by zaczął wydziwiać
__________________
ridja devojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-06, 12:50   #15
damdalena
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2008-06
Lokalizacja: podkrakowskie
Wiadomości: 3 610
Dot.: Więcej warzyw

Selera lubię i jadam go sporo, bo przydatny w mojej chorobie. Jego zaletą jest neutralny kolor, więc świetnie nadaje się jako wypełniacz. Słodyczy gotowanej marchewki nie lubię za bardzo w mięsnych potrawach, wyjątkiem są pomidorowe sosy.
Do kaszy białe warzywa kroję w bardzo drobną kostkę niewiele większą od ziarenka kaszy i gotuję razem z kaszą. Można też do już ugotowanej kaszy dodać podsmażoną cebulę, starte na grubych oczkach jarzyny i pieczarki, TŻ lubi tu dodatek boczku.
Gulasze robię byle jak, bo na ogół się śpieszę. Mięso drobiowe w paski, cebula w piórka, do tego wrzucam selera pokrojonego w kształt frytek, na końcu ćwiartki pieczarek, podlewam gorącą wodą. Jak wszystko będzie miękkie, to zabielam śmietaną. Z przypraw pasuje mi tu estragon, natka pietruszki, gałka muszkatołowa.
Do puree selera i ziemniaki gotuję osobno i ubijam razem, aby było kremowe dodajemy mleka lub masła. Dodatek kapusty do ziemniaków to na wzór irlandzkiego colcannon z uduszoną słodką kapustą, świetne do wieprzowiny.

Dziękuję za pomysł ryby z kaparami. Szpinaku do ziemniaków też dodam.
Całorocznej botwinki zazdroszczę.

---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ----------

Cytat:
Napisane przez damdalena Pokaż wiadomość
Do kaszy białe warzywa kroję w bardzo drobną kostkę niewiele większą od ziarenka kaszy i gotuję razem z kaszą. Można też do już ugotowanej kaszy dodać podsmażoną cebulę, starte na grubych oczkach jarzyny i pieczarki, TŻ lubi tu dodatek boczku.
A kaszę gotuję metodą absorpcji, tj. na szklankę suchej kaszy, 2 szklanki wrzątku. Jak kasza wchłonie wodę, to wyłączam i samo dochodzi do miękkości. Jarzyn daję tu niedużo, małą garść; pełnią one rolę "nawilżacza". Podaję to do jakiegoś mięsa w sosie i kolorowej surówki.

A do tej ryby z kaparami, to usmażyć fileta oprószonego mąką, osobno zrobić sos pomidorowy i na końcu połączyć?
Rybę na ciepło jako danie obiadowe robię też z sosem niby-greckim: jarzyny w zapałki, przecier pomidorowy, czasem groszek, ryba w tym uduszona a nie smażona.
damdalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-06, 13:27   #16
ridja devojka
Zakorzenienie
 
Avatar ridja devojka
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 14 671
Dot.: Więcej warzyw

Rybę robie tak: filet obtaczam w mące I daje na rozgrzany olej, lekko smaże z obu stron. Potem na to wlewam passate pomidorowa i duszę. Dodaje kapary na oko. Jeden słoiczek starcza mi na kilka razy. Sól, pieprz i koniec.

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока
__________________
ridja devojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-06, 14:33   #17
cava
Zakorzenienie
 
Avatar cava
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 121
Dot.: Więcej warzyw

Teraz jest sezon na fenkuły.
Maja specyficzny smak i moja rodzina nie cierpi, ale ja sobie robię i bardzo lubię.

Potrzeba około 4-6 fenkułów (raczej małych-średnich)
opakowanie czarnych oliwek
puszka pomidorów krojonych
olej (czy coś do smażenia, masło klarowne np. też dobre do tego)

Odcinam najpierw od fenkułów "koperki" i odkładam.
Fenkuły przekrawam na ćwiartki. Wazne zeby kroić przez "dupkę" jak cebulę, żeby się nie porozpadały.
Na mocno rozgrzanym tłuszczu trzeba zdecydowanie obsmażyć fenkuły z każdej strony, aż zaczną łapać kolor. Ostrożnie przekręcać z boczku na boczek żeby się nie rozpadły.
Wtedy zalać pomidorami, dodać oliwki, dusić pod przykryciem aż fenkuły będą miękkie.
Z przypraw: sól i pieprz.

Fenkuły mają same w sobie specyficzny anyżowy aromat, dodanie innych przypraw go zabije, dlatego tak oszczędnie.
Gotowe danie posypać posiekanymi listkami (koperkiem) z fenkułów - doda anyżowego aromatu.
Ja taką potrawkę daję jako dodatek do pieczonej ryby np., albo jem jako samodzielne danie do winka i kawałka dobrego chleba .


Co do narzędzi kuchennych, mnie sie nie chce z nimi "tańcować" . Używam obieraczki, nożyka do warzyw, tarki zwykłej kuchennej (mam jakąś przedpotopową", deski do krojenia.

Robot kuchenny wkracza do akcji tylko jeśli sa np. placki ziemniaczane .
Tak, to mnie się nie chce tego skłądac, myć, rozkłądać, sama sobie wolę posiekać czy na tarce recznie zetrzeć. Ale to kazdy ma inaczej.




No i jeszcze : szejki warzywne i warzywno owocowe. Jest wątek o nich.
U mnie po treningu obowiązkowo najpierw szejk z gatunku "green monster", teraz to głównie bazą jest jarmuż.
Wiosną: młode pokrzywy i natka pietruszki.

Ale można miksować wszytko ze wszystkim:
- buraki z jabłkami/bananami/ imbirem
- pietruszka/pasternak korzeń z gruszkami - super połączenie i na szejka i na zupę krem
- sałatę rzymska z bananem/jabłkiem
- marchewkę z pomarańczami/jabłkami
- dynię z szaronem
- brokuł surowy + jabłka, awokado/banany/cytryna

no co fantazja podpowie.

---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Rybę robie tak: filet obtaczam w mące I daje na rozgrzany olej, lekko smaże z obu stron. Potem na to wlewam passate pomidorowa i duszę. Dodaje kapary na oko. Jeden słoiczek starcza mi na kilka razy. Sól, pieprz i koniec.

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока

Robie coś podobnego, ale trochę inaczej.
Podsmażam posiekanego pora, na to daję pomidory krojone, czarne oliwki, czosnek. Jak sie udusi i złapie smak, pokrojoną w kostkę rybę. Można łączyć gatunki ryb, mega wychodzi własnie misz-masz z krewetek, dorsza, łososia.
Chwilę podduszam (ze 3-5 minut) aż ryba dojdzie i do zjedzenia z bagietką i winkiem.
Tez prosto przyprawione- sól, pieprz, ostra papryka, bazylia świeże listki na wierzch.

Ja to najbardziej lubię takie proste smaki chyba.
__________________
Cava

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2016-12-06 o 16:08
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-06, 15:14   #18
dorris23
Pyskatka
 
Avatar dorris23
 
Zarejestrowany: 2015-04
Lokalizacja: Daleko w świecie
Wiadomości: 2 832
Dot.: Więcej warzyw

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Moim pomysłem jest stworzenie wątku, w którym pisalibyśmy nasze pomysły na dania bazujące na warzywach (a nie takie, gdzie warzywa są tylko dodatkiem), przemycanie warzyw do codziennych posiłków oraz pomysły na wykorzystanie różnych warzyw w sposób niestandardowy.
Chodzi o to, by mieć inspirację do tego by jeść więcej warzyw, bo podobno wszyscy, nawet ci odżywiający się świadomie, jedzą ich za mało.
Jak dla mnie takimi posiłkami mogą być np. placki z cukinii, placki z dynii, szakszuka (śniadania). Jeśli chodzi o dania obiadowe to oczywiście leczo, bigos.
Podawajcie przykłady, przepisy, linki, sposoby Może uda się rozkręcić wątek tak by stał się źródłem inspiracji dla tych, któzy chcą jeść więcej warzyw a nie zawsze mają pomysły.
Polecam warzywa na patelnie z Hortexu (min. marchew, kukurydza, brokuł) blanszowane z filetem kurczaka, do tego lekki dip czosnkowy i ciut ryzu ale niekoniecznie. Polecam, uwielbiam.
__________________
Najważniejsza na świecie jest rodzina.
Najpierw ta, w której się urodziłeś.
Później ta, którą sam stworzyłeś.
dorris23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-06, 16:05   #19
skazana_na_bluesa
.
 
Avatar skazana_na_bluesa
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: koniec świata
Wiadomości: 28 112
Dot.: Więcej warzyw

robiłam jakieś kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej znalezione na wegańskich/wegetariańskich blogach. na przykład na blogu Weganona.
__________________
-27,9 kg

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-06, 21:15   #20
damdalena
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2008-06
Lokalizacja: podkrakowskie
Wiadomości: 3 610
Dot.: Więcej warzyw

Muszę oswoić ten fenkuł.
damdalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-06, 21:25   #21
ridja devojka
Zakorzenienie
 
Avatar ridja devojka
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 14 671
Dot.: Więcej warzyw

U mnie nie ma fenkuła.

A powiedz cava jak się burak czy jabłko zachowują w koktajlach/smoothie? Bo z takich rzeczy robiłam zwykle sok, jakoś bałabym się, że one są do blendowania za twarde, mylę się?
__________________
ridja devojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-07, 12:43   #22
763509f5cf445a4c28cec956de73c62121becc29
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2016-10
Wiadomości: 1 252
Dot.: Więcej warzyw

Metode z ''zageszczaniem'' zupy warzywami z zupy tez stosuje. Zawsze blenduje warzywa i troche ziemniakow, wtedy trzeba zupe troche dosolic, ale az chce sie jesc. Dla mnie dodanie maki do zupy to zabojstwo.

(Tylko trzeba uwazac na kolor, ostatnio zblendowalam troche zielonej fasolki z zupy fasolkowej i wyszla mi zupa w kolorze... no, wiecie czego )
763509f5cf445a4c28cec956de73c62121becc29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-07, 13:49   #23
cava
Zakorzenienie
 
Avatar cava
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 121
Dot.: Więcej warzyw

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
U mnie nie ma fenkuła.

A powiedz cava jak się burak czy jabłko zachowują w koktajlach/smoothie? Bo z takich rzeczy robiłam zwykle sok, jakoś bałabym się, że one są do blendowania za twarde, mylę się?

Bardzo dobrze, może to zależy od mocy blendera, ale ja mam taki średniej mocy (kielichowy) i ładnei blenduje i buraki i marchew, tak samo radzi sobie z np. siemieniem lnianym czy sezamem
Jabłka to w ogóle bez żadnego problemu, jabłka są miękkie.
__________________
Cava

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-07, 17:01   #24
damdalena
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2008-06
Lokalizacja: podkrakowskie
Wiadomości: 3 610
Dot.: Więcej warzyw

Kurka, wydawało mi się, że jadam sporo warzyw, ale do 7 porcji to mi daleko.

Na śniadanie: kilka plastrów ogórka i chrzan, bardziej dekoracyjne i chyba się nie liczy.

Na lunch była: sałatka z rukolą i pomidorkami

Przed chwilą zupa: dyniowo-kabaczkowo-porowa z czosnkiem i imbirem

Na obiado-kolację zaraz będzie: babka ziemniaczana (część ziemniaków zastąpiona jarzynami korzeniowymi) podana z resztką wczorajszego gulaszu z wątróbki (Ă☠ la strogonow z duuużą ilością cebuli, pieczarek, ogórka kiszonego, czerwonej papryki)

A, w ciągu dnia było jeszcze małe jabłko.

No już więcej nie zmieszczę. Porcja warzyw to ile objętościowo?
damdalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-07, 19:40   #25
ridja devojka
Zakorzenienie
 
Avatar ridja devojka
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 14 671
Dot.: Więcej warzyw

Z tego co pamiętam ok 60-80g?

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока
__________________
ridja devojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-08, 10:06   #26
damdalena
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2008-06
Lokalizacja: podkrakowskie
Wiadomości: 3 610
Dot.: Więcej warzyw

To by wychodziło jakieś pół kilo dziennie, czyli nie tak bardzo dużo.
Ale jeszcze wygooglałam, że porcji powinno być aż 9. A jedna porcja to średni pomidor czy marchewka, szklanka zielonych warzyw, pół szklanki warzyw typu dynia czy seler.
Czyli na dzienne zalecane spożycie wychodzi mniej więcej tak:
2 szklanki zieleniny,
jakiś owoc,
pomidor do kanapki,
ogórek,
zupa ze szklanką warzyw typu groszek, pietruszka, dynia,
surówka z 2 porcji.
Sporo.
damdalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-08, 15:39   #27
ridja devojka
Zakorzenienie
 
Avatar ridja devojka
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 14 671
Dot.: Więcej warzyw

Pozwolę sobię edytować pierwszy post zamieszczając z nim różne sposoby, knify i patenty, o których piszecie, mam nadzieję, że wyjdzie czytelnie
__________________
ridja devojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-08, 18:53   #28
cava
Zakorzenienie
 
Avatar cava
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 121
Dot.: Więcej warzyw

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Pozwolę sobię edytować pierwszy post zamieszczając z nim różne sposoby, knify i patenty, o których piszecie, mam nadzieję, że wyjdzie czytelnie
Strogonow sposobem na większą ilość warzyw w diecie
Tam oprócz mięsa, śmietany i grzybów (grzyb to w ogóle warzywo?) to jest tylko w sumie znikoma ilość cebuli i ogórka kiszonego.
Na mój gust takie dania, to raczej sposób na mniejsza ilość warzyw w diecie. Mięsne, tłuste, ciężkie. To równie dobrze można wpisać i schabowego z ziemniakami i kapustą zasmażaną.
__________________
Cava

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-08, 19:14   #29
ridja devojka
Zakorzenienie
 
Avatar ridja devojka
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 14 671
Dot.: Więcej warzyw

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Strogonow sposobem na większą ilość warzyw w diecie
Tam oprócz mięsa, śmietany i grzybów (grzyb to w ogóle warzywo?) to jest tylko w sumie znikoma ilość cebuli i ogórka kiszonego.
Na mój gust takie dania, to raczej sposób na mniejsza ilość warzyw w diecie. Mięsne, tłuste, ciężkie. To równie dobrze można wpisać i schabowego z ziemniakami i kapustą zasmażaną.
W sumie skopiowalam podane wyżej sposoby i się nie zastanowilam. Faktycznie to nie jest najlepszy przykład, zedytuje to

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока
__________________
ridja devojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-08, 20:22   #30
damdalena
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2008-06
Lokalizacja: podkrakowskie
Wiadomości: 3 610
Dot.: Więcej warzyw

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Strogonow sposobem na większą ilość warzyw w diecie
Tam oprócz mięsa, śmietany i grzybów (grzyb to w ogóle warzywo?) to jest tylko w sumie znikoma ilość cebuli i ogórka kiszonego.
Na mój gust takie dania, to raczej sposób na mniejsza ilość warzyw w diecie. Mięsne, tłuste, ciężkie. To równie dobrze można wpisać i schabowego z ziemniakami i kapustą zasmażaną.
Nie musimy gotować "po babcinemu".
Wszystko zależy od proporcji mięsa do warzyw. Proponuję tu użyć niewiele mięsa (dobry będzie udziec indyczy lub cielęcina, wystarczy 100 g na podwójną porcję), a duuużo cebuli, papryki. Ogórka kiszonego nie dajemy w nadmiarze, bo za bardzo zakwasi. Świeże pieczarki możemy zaliczyć do warzyw i też wrzucamy je hojnie. Do tego jeszcze wcieramy na grubych oczkach korzeń pietruszki. Zamiast śmietany sos zagęszczamy zmiksowaną cebulą i wspomnianą pietruszką. Podajemy z surówką.
Chyba jednak jest różnica między takim obiadem a typowym gulaszem na jednej niedużej cebuli i 100 ml śmietany, do tego zjedzonym z chlebem?

---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ----------

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
schabowego z ziemniakami i kapustą zasmażaną
Natomiast schabowego z kapustą robię tak:
kapustę kiszoną wymieszać z posiekaną cebulką, śliwkami suszonymi, w naczyniu do zapiekania ułożyć połowę kapusty, na to lekko ubite surowe plasterki schabu, przykryć pozostałą kapustą i upiec w piekarniku. Smakowo i kolorystycznie pasuje do tego surówka z marchewki.

I w czym te dania są gorsze od:

---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ----------

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Podsmażam posiekanego pora, na to daję pomidory krojone, czarne oliwki, czosnek. Jak sie udusi i złapie smak, pokrojoną w kostkę rybę. Można łączyć gatunki ryb, mega wychodzi własnie misz-masz z krewetek, dorsza, łososia.
Chwilę podduszam (ze 3-5 minut) aż ryba dojdzie i do zjedzenia z bagietką i winkiem.
?
damdalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2017-03-05 08:26:57


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:03.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.