|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
"Zaprojektuj sobie dziecko" - ???
Po przeczytaniu jakże dla mnie oburzającego artykułu postanowiłam podzielić się i z Wami moje drogie tym przełomem w medycynie.... Otóż portal papilot.pl umieścił artykuł o "projektowaniu dzieci".
![]() http://www.papilot.pl/diety-zdrowie/...9/02/3150.html Wg mnie jest to gruuuuba przesada.. Jak można "produkować dzieci" wedle życzenia przyszłych rodziców.? Czyli wychodzi teraz że dzieci staja się produktami, których cechy rodzice mogą sobie wybierać?! Czyż dzieci nie powinny być poczęte z miłości a nie z chęci posiadania ładnego dziecka itd. Rozumiem że są pary które nie moga mieć dzieci, no ok niech zapładniają się sztucznie, ale żeby aż tak? Która z Was chciała by mieć sztuczne dziecko? bo chyba inaczej nie można tego nazwać... Teraz tylko brakuje żeby powstały katalogi i przyszli rodzice będą sobie zamawiać dzieciaczki wysyłając sms-a z numerkiem odpowiadającym wybranemu przez nich materiałowi genetycznemu? Paranoja! A Wy co sądzicie?
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: "Zaprojektuj sobie dziecko" WTF???
Według mnie to juz gruba przesada
![]() Każde dziecko trzeba kochać! A jak będzie jednak brzydkie, to się je odda? Masakra poprostu ![]() Projektować dzieci... Dojdzie do tego, że w szpitalach będzie jakaś rewia piękności, który niemowlak jest ładniejszy
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
Ale jeśli do tego dojdzie, to ludzie to kupią, i będzie masę par która będą chciały "zaprojektować sobie dziecko".
Boże, widzisz, a nie grzmisz?? |
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
A jak dziecko nie spełni oczekiwań przyszłych rodziców jeszcze wprowadzą reklamacje... i będzie jak w sklepie. Już sobie to wyobrażam. przychodzi małżeństwo do takiego gabinetu i się sprzeczają:
Żona: a może blondynka, a nie jednak brunetka, Mąż: hmm niebieskie oczka kochanie? Żona: nie nie. brązowe, będą pasować do boazerii w przedpokoju.... Żal mi ludzi którzy z tego skorzystają...
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro to mozliwe, zeby dziecko bylo zdrowe i ladne to czemu by nie.
Wiem, ze moja wypowiedz zapewna wywola burzliwa dyskusje. Tylko niektorym rodzicom moze sie w glowach poprzewracac- o corko, jestes taka ladna, zdrowa, wysoka i bla bla bla nie mozesz tego zmarnowac, musisz byc idealna w kazdej dziedznie zycia bla bla bla. |
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
jakos ten cały "Papilot" nie jest dla mnie miarodajnym źródłem informacji. Póki co, z tego co mi wiadomo, diagnostykę preimplantacyjną PGD wykorzystuje się m.in. do diagnozowania chorób genetycznych we wczesnym etapie ciąży. Więc ja bym nie panikowała
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
jej, mamy XXI wiek, świat idzie naprzód.
jeśli np. w Twojej rodzinie Twoja mama, siostra, babcia, prababcia zmarły na raka piersi, nie chciałabyś, żeby lekarze wyeliminowali zarodek z tym 'złym' chromosomem? albo chce mieć ładne dziecko z dobrymi genami. co w tym złego? niezależnie od wszystkiego bym je kochała, ale można ułatwić mu trochę życie. i co tam za bzdury piszą, że dziecko będzie się czuło lepsze, bo jest ładniejsze .. przeciez to od charakteru zalezy. znam śliczne dziewczyny o super wnętrzu i niegrzeszace uroda, ktore zadzieraja nosa ..
gdy mi jest dobrze moja dusza mruczy. M.Peszek Edytowane przez Hedonia Czas edycji: 2009-02-18 o 23:25 |
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Rozumiem coś takiego tylko w przypadku osób obciążonych genetycznie, którzy nie mogą mieć wlasnych dzieci bo wiaze sie to z olbrzymim ryzykiem poczecia dziecka bardzo chorego.
Natomiast jesli mialoby to sluzyc spelnianiu zachcianek ludzi ktorzy chcieliby miec "idealne" dzieci, wygladajace tak jak sobie tego zażycza to nie bede tego komentowac dlatego ze brak mi slow... koniec swiata...
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny to jest artykuł z papilot.pl, a nie czasopisma medycznego. Osoba, która go pisała gdzieś coś usłyszała i napisała potem szokujący artykuł. Dla mnie zawsze najważniejsze jest źródło informacji.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do projektowania dzieci mam mieszane uczucia.... przeciez to w konsekwencji może zbytnio ujednolicić pulę genetyczną w społeczeństwie (np jak wiele par chciało by miec córeczkę o blond włosach i niebieskich oczach), zaburzyć równowagę płci w przyrodzie i tak dalej, a z drugiej cóż złego jest w pragnieniu i marzeniu rodziców o tym że ich dziecku bedzie się lepiej żyło, np dzięki urodzie, inteligencji (oczywiście takiej która o tak mogili by oni przekazać mu w genach). poza tym zapominmy o czynniku jakim jest środowisko w którym dziecko dorasta, a który może sprawić iż dziecko zamiast na matematyka (jak chcieli rodzice) wyrośnie na muzyka...
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
A dla mnie to wyciąganie pieniędzy od naiwnych rodziców. Przecież wiadomo, ze co by im się nie urodziło ich dziecko będzie najpiękniejsze na świecie to i reklamacji nie będzie
Ja osobiście mam dwójkę własnie takich najpiękniejszych dokładnie za darmo... za żadne pieniądze nie udałoby się tym magikom wykombinować niczego piękniejszego...i na tym chyba własnie polega cud macierzyństwa. Co do konkursów piękności wśród maluchów to zawsze będą i były, każda matka uważa (dokładnie tak obiektywnie jak ja) że jej dziecko jest najcudowniejsze i , co najdziwniejsze, każda ma rację!.A w temacie, to uważam, ze każdy pomysł, który pozwoli eliminować choroby i wady jest godny wsparcia i podziwu a wykorzystanie go do "projektowania" oczu czy uszu to po prostu efekt uboczny. Każdy postęp w medycynie powoduje jakies moralne rozterki (przecież tak powszechne USG powoduje dylematy co robić z płodami chorymi). Czy np. transplantacja...jednak jest głównie wykorzystywana do ratowania życia a nie przeszczepiania brzydkich nosów .
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedys moze i to wejdzie do powszechnego uzytku obecnie nie ma szans ,zwykle robienie burzy z niczego .
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Mi wszystko jedno jakie będę miała dzidzi, nawet nie wiem, czy chcę znać jego płeć przed porodem
Jak będzie piękne po mamusi i mundre po tatusiu, to będzie idealne ![]() Jedyne "manipulacje" genetyczne jakim byłabym przychylna to eliminacja ewidentnych błędów genetycznych, np. http://www.papilot.pl/diety-zdrowie/...genu-raka.html , skłonność do otyłości, daltonizm, hemofilia i inne poważne zaburzenia. Jeśli dałoby się "zabezpieczyć" nasze maleństwa przed tym, to byłaby rewolucja ![]() Chociaż muszę przyznać, że obawiam się jakiś skutków ubocznych, które mogłyby się ujawnić po kilku latach prowadzenia takich działań. |
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() otóż to człowiek mimo iż poznał genom nie zna jeszcze wszystkich funkcji każdego pojedyńczego genu więc pozbawiając dziecka czegoś co wydaje się niepotrzebne, czy szkodliwe w dobrej wierze, możemy narazić je w długiej perspektywie na jakąś jeszcze gorszą przypadłość.... to zbyt duże ryzyko....
|
|
|
#17 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potrzeba rodzi produkt a produkt rodzi potrzeby, proste. Nie ma sie co rozgadywać czy to jest moralne czy nie, bo kazdy ma swoją moralność. Kto wie czy zagorzałe przeciwniczki tej metody nie byłyby pacjentkami tej kliniki gdyby miały kasę? |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wykluczam iz może wziełabym pod uwagę coś takiego, ale tylko gdyby ta metoda była stosowana od przynajmnjej 2, 3 pokoleń ludzi którzy zmarli naturalną śmiercią wówczas dopiero zaczełabym dopiero brać to pod uwagę ... CHociaż z drugiej stony jestem nie brzydka i inteligentna, mój facet podobnie po co miałabym marnować kase?
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale wymagania! w takim układzie obawiam się ,ze nie ma na rynku ani pół medykamentu czy metody leczenia, która by je spełniała . Po takim czasie najczęściej metody są zamieniane na nowsze i znowu..niepewne . Ale to taki OT.
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba napisałam jasno kto wie czy...Offtop- Jakie to jest zabawne, ze wszyscy na forum są tacy moralnie doskonali, etyczni i w ogóle cud miód i orzeszki Ze też ta wspaniała i górnolotna moralność nie odbija sie w statystykach na przykład nt. traktowania dzieci
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli moralność jest zabawna, to ja mam propozycje, eksperymentuj na własnym dziecku i jak będzie wszystko ok, to na starość przyznam Ci racje
![]() Póki co, zostaje przy swoim
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem ZA.
Jeśli za kilka lat będzie to dostępna dla mnie metoda, na pewno skorzystam. Sama wolałabym być takim zaprojektowanym dzieckiem, niż zmagać się z niektórymi dolegliwościami od dnia urodzenia
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
Ta metoda jest dostępna, tego typu zabiegi przeprowadza się w niektórych prywatnych klinkach w Niemczech. Są dla mnie tragicznie drogie, nigdy pewnie nie będzie mnie na nie stać. Myślałam o tym długo i ja raczej nie zdecydowałabym się, nawet gdybym mogła sobie na to pozwolić.
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Zaprojektuj sobie dziecko" - ???
Cytat:
|
|
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to sie nazywa postep i jestem za
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zadomowienie
|
Postęp? ja raczej bym tego nie ujęła.. są dziedziny w których człowiek nie powinien ingerować. Przynajmniej moim zdaniem. Jeśli chodzi o eliminowanie chorób to owszem jestem jak najbardziej za, ale żeby ulepszać sobie dziecko w ten sposób?.. Nie.. to nie dla mnie.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:02.

05.06.2015