|
Notka |
|
Zostań ambasadorką Garnier Jedyna, niepowtarzalna okazja aby zostać ambasadorką Garnier. Weź udział w naszej akcji i wygraj wspaniałe nagrody. |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pamiętnik kosmetyczki .Witam jestem uczennicą szkoły kosmetycznej. Napiszę Wam jak ja dbam o swoją cerę. Powątpiewam, że znajdzie się tu dużo nazw lini kosmetycznej, raczej nazwy składników których używam robiąc w pracowni własne preparaty. Bez konserwantów i szkodliwych barwników. Mam cerę suchą, naczynkową. Przed uczęszczaniem do szkoły była moim problemem. Zła pielęgnacja doprowadziła do bardzo dużego wysuszenia skóry, schodzenia jej wręcz. Nie opalam się więc o tyle dobrego, unikając promieni UV unikamy zabójstwa dla naszej skóry, wiadomo same chowanie się przed słońcem i unikanie solarium nie sprawi że będziemy wiecznie piękne i młode. Kiedyś musimy sięzestarzej, byle pięknie. Dzień rozpoczynam zawsze od gorącej zielonej herbaty. Czuję się lekko i jestem gotowa do przystąpienia porannej toalety. Najpierw biorę prysznic, naprzemienny by pobudzić krążenie, dzięki temu nie tyko ciało ale i twarz ma ładniejszy wygląd. Ze względu na moją skórę nie urzywam żeli do twarzy. Są za silnie działające, stosuję mleczka i płyny miceralne. Polubiłam bardzo mleczko z lini Lirene - cera naczynkowa. Mogę polecic także Bandi również do takiej cery. Bandi znaleźć można w hurtowniach kosmetycznych. Biorę odpowiednią ilość mleczka na dłonie i ogrzewam je, nanosze na twarz i delikatnymi ruchami wykonuję masaż typu głaskanie. Prócz twarzy obejmuję skórę szyji i dekoltu,bo to jest także cera. Zmywam to wodą mineralną, ciepłą lecz nie za gorącą. Następnie przystępuję do tonizacji skóry. Należy pamiętać by pH skóry było właściwie z naturalnym - kwaśnym. Warto sprawdzać na opakowaniach czy jest podane pH. Tonik również używam z seri Lirene, nie chcę mieszać ponieważ mogę podrażnić skórę. A mam ją bardzo delikatną, cieniutką i prześwitującymi naczynkami. Po tym wklepuję krem również z Lirene. Ale nie zawsze mój dzień się tak zaczyna. Czasem nie sięgam po mleczko z Lirena tylko własnej roboty. Robimy w szkole płyn do demakijażu. Posiada między innymi wodę destylowaną, glicerynę, zamiast pochodzenia ropy naftowej parafinę używamy drogich oleji, np. olej lniany czy migdałowy a może awokado. Dodajemy też alkohol stearylowy i cetylowy, alantoinę. Czasem możemy też zrobić jakieś produkty z naparem z ziół, ale je trzeba szybko zużyć. Tonik to mieszanka ziół, przechowuję je oczywiście w lodówce. Ja używam arnikę górską, nasiona lnu czy prawoślaz, skrzyp, bez czarny. Lubię także dodawać wodę różaną ![]() Na cienie pod oczami stosuję okłady z ciepłych torebek herbaty czarnej. Rewelacyjnie także działa olej lniany wymieszany z zawartością kapsułki wit. A i E. Krem również potrafimy robić lecz niestety moja skóra nie tolerowała go za bardzo, więc zostałam przy Lirene. Często przed tym sięgałam do Ziaji. Uważam że ich komsetyki są również godne polecenia, szczególnie krem oliwkowy, kozie mleko czy masło kakaowe. Świetnie nawilżały, dobrze się rozsmarowywały. Na drobne wpadki używam maści cynkowej, można ją kupić w aptece, ale ja ją robię w szkole sama. Lubię także maść do ust własnej roboty. Jest doskonała w szczególności na taką porę roku, podleczyła moje popękane usta. Maść zawiera wosk pszczeli, masło kakaowe, olej z pestek winogron, rycynowy jak również alkohol cetylowy i wit. A i E. Jeśli chodzi o kosmetyki Garniera nie są dla mnie. Są za mocne wydają mi się jakby były tylko dla cey z łojotokiem, trądzkiem, cer tłustych. Miłego czytania
![]() ![]() PS. W drugiej części mojego wywodu napiszę o maseczkach z alg, ziołowych i glinkach które również stosuję ![]()
Tryskam radością ! ![]() Edytowane przez Diuna Czas edycji: 2009-02-21 o 22:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Pamiętnik kosmetyczki .
bardzo mi się podoba twój watek jest ciekawy ..hmm a z ziaji ten krem oliwkowy również polecam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:09.