Dobry zwyczaj nie pożyczaj? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-08-18, 13:35   #1
Kasiulka22
Zakorzenienie

Angry

Dobry zwyczaj nie pożyczaj?

Witajcie kochane Wizażanki
Od wczoraj zmieniło się moje podejście do jednej z moich koleżanek oraz do pożyczania swoich rzeczy dalszym znajomym. Pożyczyłam sukienkę na wesele. Kiedy osoba pożyczająca jej nie oddawała, zaczęłam delikatnie upominać się o nią. Wczoraj po dłuższym czasie oczekiwania koleżanka pojawiła się i oddała sukienkę. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie jeden mały szczegół - sukienkę dostałam niewypraną Było mi bardzo niemiło z tego powodu, delikatnie mówiąc. Wiem już na pewno, że skończyłam z pożyczaniem moich rzeczy. A jak to jest z Wami Dziewczyny? Wymianiacie się ciuchami z bliskimi przyjaciółkami? Ja nie zrobię tego nigdy więcej.

Pozdrawiam ciepło.
Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-18, 13:40   #2
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25
Dot.: Dobry zwyczaj nie pożyczaj?

dobrze, ze sukienka jest cala a nie brudna, ja kiedys kupilam sobie sliczna biala bluzke, byla nowa, i powodem zazdrosci mojej dobrej kolezanki. Tak sie zdarzylo, ze miala jakas wazna impreze i brakowalo jej bialej bluzki wiec pozyczylam jej swoja, zreszta poprosila o nia. Chciala mi ja oddac uprana itp, ale wyprala ja z jakims ciemnym ubraniem i wyszla szara, po czym chciala ja wybielic, i przesadzila z wybielaczem....
jak dostalam bluzke z powrotem to byla raz ze szaro biala, jakas dziwnie rozciagnieta, a dwa... jak ja chcialam uprac, doslownie material rwal mi sie w rekach. Przepalil ja wybielacz... od tametego czasu nie pozyczylam ani jednego ubrania nikomu...

It is what it is

Anisia25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-18, 13:40   #3
tala
Zadomowienie

ja czasem pozyczam cos od kolezanki jakiejs, ale zawsze oddaje rzeczy w idealnym stanie. raz zdarzylo mi sie, ze jeszcze nie wypralam pozyczonej bluzki, a dziewczyna potzrebowala ja odebrac, to bardzo przeprosilam i powiedzialam jaka jest sytuacja, ale ona powiedziala ze nie ma problemu ze sama sobie upierze, bo akurat potrzebuje szybko ja odebrac.
tala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-18, 13:41   #4
Vivienne
... choć nie Westwood

Angry Dot.: Dobry zwyczaj nie pożyczaj?

Ja pozyczam ciuchy tylko i wyłacznie kuzynce i mojej przyjaciółce. Zawsze mam pewnośc, że każda z nich mi odda ubrania w dobrym stanie, świeże i wyprane.

Kiedyś sama miałam taką sytuację, że pozyczyłam koleżance bluzkę. Kiedy się o nią upomniałam, ona cały czas mnie zwodziła. Dzien później w MOJEJ bluzce widziałam jej kumpelę, mi osobiście nie znaną. Blzukę odzyskałam po miesiącu w fatalnym stanie.

Innym razem pozyczyłam białą torebkę na wesele. Wróciła do mnie wytarta i nieco pożółkła. Od tej pory postanowiłam soebie, że koniec z pozyczaniem.

Dzięku Bogu, z asertywnością problemów nie mam

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-18, 13:47   #5
Lovisa
Zakorzenienie

Ja raczej nie pożyczam od nikogo nic, ale w drugą strone nie umiem być taka konsekwentna - czasem jest mi głupio komus odmówić, np. gdy moja przyjaciółka chce jakis ciuch pożyczyć na imprezę. Ale jej akurat ufam, bo nigdy mi niczego nie zniszczyla Za to moja koleżanka, [którą bardzo lubię zresztą] niestety, gdy się nie upomnę - nie oddaje mi tego, co moje Kiedyś pożyczyłam jej śpiwór - w założeniu tylko na wakacje. Oddała mi go po dwóch latach, po moim ciągłym upominaniu. Ostatnio znowu jej zaufałam, bo chciała ten śpiwór na dwa dni pod namiot. No i trzyma go już miesiąc, bo ciągle nie ma czasu go wyprać. Troche to irytujące, bo ta osoba jest bardzo słowna i godna zaufania we wszystkim innym, tylko z tym pożyczniem ma problem
Stary 2005-08-18, 13:50   #6
edytka250
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Anisia25
dobrze, ze sukienka jest cala a nie brudna, ja kiedys kupilam sobie sliczna biala bluzke, byla nowa, i powodem zazdrosci mojej dobrej kolezanki. Tak sie zdarzylo, ze miala jakas wazna impreze i brakowalo jej bialej bluzki wiec pozyczylam jej swoja, zreszta poprosila o nia. Chciala mi ja oddac uprana itp, ale wyprala ja z jakims ciemnym ubraniem i wyszla szara, po czym chciala ja wybielic, i przesadzila z wybielaczem....
jak dostalam bluzke z powrotem to byla raz ze szaro biala, jakas dziwnie rozciagnieta, a dwa... jak ja chcialam uprac, doslownie material rwal mi sie w rekach. Przepalil ja wybielacz... od tametego czasu nie pozyczylam ani jednego ubrania nikomu...

Dziewczyny musicie byc bardziej asertywne
Naprawdę ja już sie nauczyłam komuś zwracać uwagę jesli mi sie cos nie podoba, skoro dostałas bluzkę w takim a nie innym stanie... powiedzialabym, ze pozyczałam jej zupelnie inna bluzkę, nich dobrze poszuka w swojej szafie, bo Ty dałas jej nowa bialutka a nie taką.
Powinna Ciebie zrozumiec, przecież nie po to kupiłaa bluzke aby jej pozyczyc tylko po to aby moc ja nosic!!

Dziewczyny druga rada-nie pozyczac wcale, powiedziec, ze nie ma sie w zwyczaju pozyczac i sru
Ja mialam tez nieprzyjemna sytuacje kiedys, kuzynka sama zabierała sobie ode mnie z szafy ciuchy... i nigdy nie oddawala upranych... albo jakies porozciagane... od momentu kiedy powiedzialam, ze ma prac recznie, bo ja tak piore wszystkie swoje rzeczy nagle wszystko znalazlo się na swoim miejscu.
Pamietajcie ciuszki kupowałyscie dla siebie a nie dla kolezanek. Jesli boicie sie, ze cos zostanie zniszczone moze uprzedźcie kolezanki, że oddajesze je w takim stanie i w takim samym stanie chcesz je odebrac, bo tez sama sobie uzbierałas na lbluzke, nikt Ci na nia pieniażkow nie dal!!!
O kurcze ale sie rozpisalam
edytka250 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-18, 13:54   #7
koko
Zakorzenienie

GG do koko

Ja szczerze mówiąc nie znoszę pożyczać.Jestem bardzo poukładaną osobą i nie lubię, gdy moje rzeczy są nie na swoim miejscu. Poza tym, pożyczający na ogół charakteryzują sie tym, że jak chcą coś pożyczyć, to wiedzą gdzie uderzyć, a jak trzeba oddac, to "nie widziałem, nie słyszałem".Olewka.Są osoby którym pożyczam bez problemu, ale to dlatego,że mam z nimi stały kontakt i w każdej chwili moge pożyczoną rzecz odzyskać, chociażby poprzez wyniesienie jej z domu pożyczacza. Sama nigdy nie pożyczam ( w sensie, nie jestem pożyczaczem), bo jakos nie mam takiej potrzeby i nigdy mi to nie przychodzi do głowy.
koko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-18, 13:56   #8
Gonia1
Zakorzenienie

Ja nikomu nie pożyczam ciuchów ani też OD nikogo ich nie pożyczam. Po prostu jakoś tak głupio by mi było nosić czyjeś ciuchy, nawet jeśli są wyprane. A poza tym właśnie złośliwość losu polega na tym, że kiedy ktoś coś ode mnie pożyczy, to pewnie odda rzecz zniszczoną. A i ja mając na sobie czyjąś bluzkę czy sukienkę cały czas drżałabym, czy jej nie poplamię albo nie podrę. Bo co innego zniszczyć własną bluzkę a co innego czyjąś.

A tak w ogóle myślałam, że ten wątek będzie dotyczyć pożyczania kasy. Ja pożyczam pieniądze tylko tym koleżankom, co do których mam pewność, że na pewno mi pieniądze oddadzą. I to też mogę pożyczyć maksimum 5 zł. Sama też nie pożyczam pieniędzy od innych. A najbardziej wkurzają mnie ludzie, co do których tyczy się zasada "Daj palec a wezmą całą rękę". Pożyczy taki kasę, nie odda a już woła następne. Rozumiem, że są różne sytyacje życiowe i np. można pożyczyć pieniądze na leki (a najlepiej samemu takie leki komuś wykupić, żeby mieć pewność, że pieniądze nie zostaną roztrwonione na jakieś głupoty), ale jeśli ktoś pożycza kasę, bo np. chce sobie kupić jakąś bajerancką komórkę czy inny sprzęt, to już jest przegięcie.
Gonia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-18, 13:57   #9
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25

Cytat:
Napisane przez edytka250
Dziewczyny musicie byc bardziej asertywne
Naprawdę ja już sie nauczyłam komuś zwracać uwagę jesli mi sie cos nie podoba, skoro dostałas bluzkę w takim a nie innym stanie... powiedzialabym, ze pozyczałam jej zupelnie inna bluzkę, nich dobrze poszuka w swojej szafie, bo Ty dałas jej nowa bialutka a nie taką.
Powinna Ciebie zrozumiec, przecież nie po to kupiłaa bluzke aby jej pozyczyc tylko po to aby moc ja nosic!!

Dziewczyny druga rada-nie pozyczac wcale, powiedziec, ze nie ma sie w zwyczaju pozyczac i sru
Ja mialam tez nieprzyjemna sytuacje kiedys, kuzynka sama zabierała sobie ode mnie z szafy ciuchy... i nigdy nie oddawala upranych... albo jakies porozciagane... od momentu kiedy powiedzialam, ze ma prac recznie, bo ja tak piore wszystkie swoje rzeczy nagle wszystko znalazlo się na swoim miejscu.
Pamietajcie ciuszki kupowałyscie dla siebie a nie dla kolezanek. Jesli boicie sie, ze cos zostanie zniszczone moze uprzedźcie kolezanki, że oddajesze je w takim stanie i w takim samym stanie chcesz je odebrac, bo tez sama sobie uzbierałas na lbluzke, nikt Ci na nia pieniażkow nie dal!!!
O kurcze ale sie rozpisalam
oddala mi pieniazki za ta bluzke, planowalam kupic druga taka sama, ale niestety juz jej nie dostalam...

trudno mi bylo udawac greka, ze to nie ta bluzka, naszczescie przyznala sie, ze ja spieprzyla w praniu i probowala ratowac, dlatego tez od tamtego zdarzenia minelo dobre 12 lat, a my sie wciaz kumplujemy

Ja dostalam nauczke i juz nic nigdy nie pozyczam, jak juz to oddaje gratis rzeczy, ktore mi sie nie podobaja a komus bardzo.

It is what it is

Stary 2005-08-18, 14:09   #10
izoola
Raczkowanie

heh, to ja kiedys pozyczylam kumpeli spodnie-jeansy, takie proste, fajne, ale na mnie trcohe przyciasne. noi szlam z nia kiedys ulica a tu idzie siostra mojej kumpeli z chlopakiem, a ten chlopak w moich spodniach podobno strasznie mu sie podobaly
izoola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-18, 14:10   #11
Lovisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izoola
heh, to ja kiedys pozyczylam kumpeli spodnie-jeansy, takie proste, fajne, ale na mnie trcohe przyciasne. noi szlam z nia kiedys ulica a tu idzie siostra mojej kumpeli z chlopakiem, a ten chlopak w moich spodniach podobno strasznie mu sie podobaly
to musiał być niezły szok
Stary 2005-08-18, 14:12   #12
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25

Cytat:
Napisane przez Lovisa
to musiał być niezły szok
na miare tego, jak zobaczenie faceta w cienkich rajstopkowych skarpetkach

It is what it is

Stary 2005-08-18, 14:14   #13
(karolinka)
Raczkowanie

ja nie pozyczam i nie chce pozyczam bo rowneiz mam z tym przykre doswiadczenia. a tak wogle to nie wyobrazam sobie chodzic w ubraniu kolezanki albo kogos znajomego.. brrr
Stary 2005-08-18, 14:14   #14
AnnaŁ
Raczkowanie

Ha!Jak 3 lata temu pożyczyłam bluzkę koleżance to do dziś jej nie zobaczyłam.
AnnaŁ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-18, 14:16   #15
Lovisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anisia25
na miare tego, jak zobaczenie faceta w cienkich rajstopkowych skarpetkach
No, dokładnie Ja dzisiaj w tramwaju widziałam troche podstarzałego gościa w damskich jeansach - poznałam, bo mam takie same

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-08-18, 14:18   #16
natii4
Zakorzenienie

Nic nikomu nie pożyczam,bo mam dość upominania się przez 4 miesiące o jedną rzecz Poza tym nie lubię jak ktoś chodzi w moich ciuchach,ale również nie wyobrażam sobie,że mogłabym chodzić w ciuchach koleżanki To samo się tyczy kosmetyków

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-18, 14:20   #17
mamba
Zadomowienie

ja też zwykle od nikogo nie pożyczam i nikomu nie pożyczam. Ale zawsze jak gdzieś wyjeżdżam proszę TŻ o jego Tshirta żebym mogła sobie w nim spać ale oczywiście zawsze oddaje wypranego, pachnącego płynem do płukania i wyprasowanego
mamba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-18, 14:23   #18
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25

Cytat:
Napisane przez Lovisa
No, dokładnie Ja dzisiaj w tramwaju widziałam troche podstarzałego gościa w damskich jeansach - poznałam, bo mam takie same
Lovisa....

It is what it is

Stary 2005-08-18, 14:24   #19
_Brzoskwinka_
Zakorzenienie

Ja wogóle nie lubie pożyczać ani ciuchów,ani pieniędzy.W życiu nie pożyczyłam komuś moich ciuchów(no,pare razy mojej SIORCE,ale to zupełnie co innego ).Przypomniała mi sie pewna sytuacja związana z pożyczaniem.Raz moja koleżanka pożyczyła drugiej koleżance sukienkę na Studniówkę.Ta druga koleżanka szła na Studniówke do innej szkoły i dopiero po 2 (! )miesiącach jej oddała.Nie musze dodawać,że dziewczyna tak sie spiła,że zarzygała calutką sukienkę i przypalała materiał niezgaszonymi papierochami .I jeszcze jej porządnie nie uprała!!!Ponoć tak śmierdziała,że szok!Tak to jest z tym pożyczaniem ciuchów.
_Brzoskwinka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-18, 14:26   #20
Lovisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anisia25
Lovisa....
(biodróweczki, rozszerzane do dołu, kieszenie zmniejszające wizualnie tyłek )
Stary 2005-08-18, 14:31   #21
pysiooo
Przyczajenie

Cool Dot.: Dobry zwyczaj nie pożyczaj?

Bez zadnych oporów pozyczam od i tylko mojej siostrze, ewentualnie w razie naglej potrzeby, jakiegos waznego wydarzenia, na które nie mam co na siebie włożyć pożyczam od jakiejś przyjaciółki i sama pożyczam tylko najbardziej zaufanym osobom.
pysiooo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-18, 14:31   #22
moko
Raczkowanie

ja od nikogo nie pozyczam ciuszków i sama innym tez nie jedyny wyjątek to jest moja siostra..od niej dośc czesto pozyczam szmatki a ona moje..ale zawsze oddaje czyste, wyprane i wyprasowane no bo jakże by inaczej
moko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-18, 14:44   #23
dore
Rozeznanie

ja tez mialam duuuuzo nieprzyjemnosci zwiazanych z pozyczaniem ciuchow.
jeszcze zalezy komu pozyczalam, kiedys zdarzylo sie ze pozyczylam bluze jeansowa dla kolezanki z klasy, otrzymalam po paru tygodniach smierdzaca papierochami, popryskana sprayem zoltym, w ogole byla w oplakanym stanie.
dla tej samej kolezanki pozyczylam spodnie ktore po paru tygodniach noszenia mialy poszarpane nogawki /po prostu byly na nia za dlugie/.
chca pozyczac odemnie cienie do powiek, pudry /bo akurat idzie na wesele i nie ma sie czym pomalowac, zalosne!!!!!/, szminki, lakiery do paznokci, perfumy/'daj sie psiknac raz bo mi sie skonczyly',sic!/, zmywacze do paznokci, torebki, bizuterie, gofrownice do wlosow jak i te do robienia slodkosci, kiedys sasiadka przyszla pozyczyc dwa jajka.
jakis czas temu obilo mi sie o uszy ze moja siostra cioteczna wymienia sie stanikami z kolezankami. no bo przeciez stanik pod bluzka bardzo widac /haha/

wspominalam kiedys jednej takiej ze nie pozyczam ubran, bizuterii i kosmetykow. ale ona przychodzi po wszystko inne /paski, torebki i te spr./.
jej mama chodzi po sasiadkach i prosi o tabletki od bolu glowy, o lyzke majonezu /sic!!!, bo jogurtem albo smietana zastapic nie mozna/, kromke chleba albo szczotke ryzowa /sic na maxa!!!/.
nie wiem jak mozna byc takim czlowiekiem, nie sa jakies nadzwyczaj biedne, wiec nie wiem skad ten zwyczaj...
wspolczuje wszystkim w podobnej sytuacji

Edytowane przez dore
Czas edycji: 2005-08-18 o 14:46 Powód: :)
dore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2005-08-18, 14:52   #24
TOMORROW
Zakorzenienie

ja wymieniam się ubraniami tylko i wyłącznie z siostrą- mam wtedy pewnośc , że nic im się nie stanie
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-18, 14:54   #25
Gonia1
Zakorzenienie

Ode mnie kiedyś koleżanka chciała pożyczyć sukienkę studniówkową, ale grzecznie wytłumaczyłam, że nie pożyczam ubrań, zwłaszcza drogich i koleżanka zrozumiałai nie robiła żadnych fochów.
Gonia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-18, 15:03   #26
cyn@monk@
Zadomowienie

Nauczyłam sie jednego, żeby nigdy nie pożyczać nikomu swoich ubrań. Wiele razy sie sparzyłam i dlatego nie bede znów ryzykować. Moja kuzynka bardzo lubi pozyczać ubrania ode mnie. Już nie raz przychodziła po sukienke, bo nie miała w czym iść na wesele, a to wpadła po bluzeczke na dyskoteke i tak ciągle. Ubrania wracały do mnie w całosci, ale fatalnej jakości. Odkąd pamiętam zawsze dbałam o swoje ubrania, piore wszystko ręcznie, nawet spodnie jeansowe i nie wyobrażam sobie, żeby mi ktoś oddawał ubrania brudne, rozciągnięte,itd. Pamiętam jeszcze, że pożyczyłam kiedys koleżance (bardzo dobrej zresztą) swoja ulubioną bluzeczkę, za którą drogo zapłaciłam i nosiłam ją tylko na specjalne okazje, ale koleżanka do dziś mi jej nie oddała, mimo, że minęly już 3 lata!
cyn@monk@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-18, 15:07   #27
cyn@monk@
Zadomowienie

Przypomniałam sobie jeszcze, że kiedyś bedac u kuzynki zostawilam u niej spodnie swoje, ale nie mialam o tym pojecia. Szukalam w domu tych spodni i nie przyszlo mi do glowy, ze zostawilam je wlasnie u niej. Ktoregos razu przyjezdzam do niej, patrze a ona w moich spodniach chodzi Strasznie zla bylam, a ona stwierdzila, ze myslala, ze ja jej specjalnie te spodnie zostawilam...
cyn@monk@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2005-08-18, 15:19   #28
Beauty1984
Zakorzenienie

GG do Beauty1984

Ojej, ode mnie to zbyt wiele pożyczyć się nie da . Nie lubię tego.
Oczywiście książki, płyty itp. jakimś dobrym znajomym czy przyjaciołom chętnie pożyczam podobnie jak i ja od nich.
Ale jeśli chodzi o ubrania i kosmetyki to nie.
Kiedyś miałam dwie koleżanki, które wszystko w zasadzie chciały sobie ode mnie wypożyczyć. Będąc u mnie oglądały sobie kosmetyki i za każdym razem jakiejś potrzebny był właśnie taki, a taki cień, taka szminka i do tego moja nowa bluzka.
Potem zaczęłam mówić prosto z mostu, że nie lubię pożyczać kosmetyków bo to osobiste rzeczy, ale nie poskutkowało.
Jedna z nich nadal przylatywała czasem rano do mnie z prośbą o tusz do rzęs bo właśnie wychodzi z kimś i bardzo potrzebuje pomalować sobie oczy.
Stary 2005-08-18, 15:19   #29
TOMORROW
Zakorzenienie

nie wiem, jak tak można zeszmacone rzeczy oddawać. Ja sama, gdybym pozyczyła, to drżałałabym na każdym kroku o ta rzecz, bo wstyd by mi było oddać nie taka, jaką dostałam- pewnie bym kasę oddała w razie czego
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-18, 15:22   #30
aga01
Zakorzenienie

Ja bym się ze wstydu spaliła gdybym zniszczyła czyjąś rzecz....
- On? To samo co ja.
aga01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości