Czy to może być związek? cięgłe zapalenia a IBS - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-12, 10:00   #1
Agrafka_20
Raczkowanie

Czy to może być związek? cięgłe zapalenia a IBS

Po raz kolejny powróciły mi dolegliwości związane z upławami pieczeniem itp. Poprzednie zapalenia (niby niewielkie, bo dużych zmian zapalnych czy grzybiczych nie wykryto) powracające co pare miesięcy wyleczyłam. No i znów to samo. Teraz znów czekam na wizytę, ale przez przypadek, szukając info na temat innej mojej dolegliwości czyli IBS (zespół jelita nadwrażliwego), przy info o leku pisze że działa on właśnie na ten IBS "u podłoża których może leżeć brak prawidłowej flory bakteryjnej" w jelitach czy jakoś tak. I tak sobie teraz myślę, czy moze być to tak że to może być związek, że jakby "tył ciągle zaraża przód" i stąd tre nawroty? nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi... jeśli nie to piszcie spróbuję to dokłądnej wytłumczyć i czy w takim wypadku ginekolog pomoże? czy muszę szukać innego lekarza?
Agrafka_20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-12, 15:19   #2
-agniesia-
Wtajemniczenie

Dot.: Czy to może być związek? cięgłe zapalenia a IBS

Wydaje mi się, że nie ma związku pomiędzy tymi dwoma schorzeniami. Zaburzenia flory w IBSie mają bardziej charakter braku bakterii prawidłowych niż zakażenia florą patologiczną, więc nie ma co zakazić również pochwy. Po za tym przestrzeganie elementarnych zasad higieny zabezpiecza przed przenoszeniem bakterii "z tyłu na przód" ( w przeciwnym wypadku wszystkie kobiety chodziłyby z chronicznymi zakażeniami dróg rodnych). Ale generalnie zapytaj o to jeszcze lekarza, bo być może są jakieś inne związki pomiędzy tymi dwoma schorzeniami, o których ja nie wiem
-agniesia- jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-15, 19:16   #3
isabell.111
Przyczajenie

A wg mnie to moze byc grzybica jelitowa, ktora czesto pojawia sie rowniez w takich miejscach jak pochwa, zatoki, gardlo a czasami skora. Dieta bez cukru i prostych weglowodanow w polaczeniu z medycyna naturalna moze to swietnie wyleczyc. Ja polecam pastylki czosnokowe aliofil, citrosept (uwaga - gorzki strasznie!) lisc orzecha wloskiego(tanio- 2.5 zl za paczke) lub lisc oliwny czy olejek tymiankowy lub herbaciany. Tez sadzilam ze mam IBS ale po leczeniu przeciwgrzybicznym wszystkie objawy ustapily i nareszcie zyje jak czlowiek.
Powodzenia
isabell.111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-17, 08:40   #4
Agrafka_20
Raczkowanie

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi, szczególnie Tobie isabell.111, ponieważ dałaś mi światełko nadziei, że może i ja nie mam IBS. W takim razie trzeba spróbować tej kuracji o której piszesz.
A tak przy okazji. Czy w sprawie ewentualnego rozwiania wątpliwości dotyczących grzybicy jelitowej wystarczy pójść do lekarza pierwszego kontaktu? A moze do innego?
Agrafka_20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-01, 22:51   #5
HAMALIELKA
Zakorzenienie

GG do HAMALIELKA

Cytat:
Napisane przez Agrafka_20 Pokaż wiadomość
Dziękuję serdecznie za odpowiedzi, szczególnie Tobie isabell.111, ponieważ dałaś mi światełko nadziei, że może i ja nie mam IBS. W takim razie trzeba spróbować tej kuracji o której piszesz.
A tak przy okazji. Czy w sprawie ewentualnego rozwiania wątpliwości dotyczących grzybicy jelitowej wystarczy pójść do lekarza pierwszego kontaktu? A moze do innego?
To z całą pewnoscia nie jest IBS. Choruje na ta chorobe wiec raczej martwic sie nie musisz w tej kwestii, aczkolwiek i tak powinnas zrobic jakies badania.
Proponuje udac sie do ginekologa!
HAMALIELKA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości