|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Zapalenie wątroby typu b
Chyba nie było takiego wątku. A wiec pytam: czy osoba chora na wzw "b" moze zarazac innych(jezeli tak w jaki sposób), czy osoba chora moze miec dzieci, czy na to mozna umrzec i jeszcze inne informacje na temat choroby. Nie wiedziałam gdzie ten wątek umiescic, ale widziałam juz na plotkowym tematy związane z chorobami wiec daje tutaj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Zapalenie wątroby typu b
Cytat:
-droga parenteralna - poprzez przerwanie ciągłości skóry, czyli poprzez krew -droga wertykalna - matka-dziecko (ciąża, poród lub połóg) -droga seksualna (wirus znajduje się też w spermie i wydzielinie pochwowej) -horyzontalna (domowe kontakty) Tak więc osoba chora może zarażać innych ( w Polsce do największej ilości zakażen dochodzi poprzez dorgę parenteralną) Jak widać, ponieważ matka może przenieść wirusa na dziecko, dlatego potrzebne są środki ostrożności w całym okresie ciązy i połogu. Jeśli chodzi o to, czy mozna umrzeć - większosc zakażeń przebiega bezobjawowo i większość chorycy diagnozowanych jest dopiero w fazie przewlekłej (czyli po 6 miesiącach od zakażenia), natomiast dochodzi do niszczenia hepatocytów czyli komórek wątroby . Jeśli chozi i profilaktykę, to sa przede wszystkim szczepienia, oraz zachowanie standardów zdrowotnych w szpitalach (chodzi mi o to, żeby nie przenosić wirusa tą drogą, czyli jatrogenną) Jak mi się jeszcze cos przypomni to dopisze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
odświeżam wątek
od jakiegoś czasu mam znacznie podwyższone wyniki prób wątrobowych. otóz na poczatku stycznia alat-100, aspat-44 (norma do 40, jedno i drugie). lekarz rodzinny stwierdził ze to po lekach. przez miesiac przyjmowalam mycosyst na grzybice. przez 3 lata brałam tez tabletki antykoncepcyjne(odstawion e w styczniu) a w ostatnim czasie i sporo antybiotyków. mineły dwa miesiace, a moje wyniki to alat-75, aspat-50. lekarz dal skierowanie na badanie pod wzgledem wzw... przeraża mnie to, i nie wiem skad mialabym miec zoltaczke. czy to mozliwe aby tak wysokie wyniki byly spowodowane dlugotrwalym braniem antykoncepcji? co innego moga wskazywac te wyniki? co najlepsze czuje sie bardzo dobrze, jak nigdy od paru lat... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Tak naprawde, to mogłaś się zarazić gdziekolwiek. Nawet w domu, np. matki zarażają dzieci śliniąc smoczek, który upadł na ziemię - więc, jak widać wiele nie trzeba do nieszczęścia.. Dopóki nie masz wyników badań, nie stresuj się niepotrzebnie. Być może doszło tylko do mikrouszkodzeń wątroby na wskutek intensywnej antybiotykoterapii i kuracji hormonalnej, które bardzo obciążają wątrobę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:46.