![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Miejsce Na Ziemi
Kochani!
Takie pytanie mi sie nasunelo: CZY MACIE SWOJE MIEJSCE NA ZIEMI? Ech, alez filozoficzno - melancholijnie to zabrzmialo... ![]() To jest. Czy macie takie miejsce gdzie chcielibyscie koniecznie jechac, zamieszkac, zobaczyc? A mozze juz je widzialyscie, czulyscie sie tam wspaniale, "w swojej skorze", NA SWOIM MIEJSCU po prostu?... A moze wcale tam nie bylyscie, ale marzycie, dazycie do tego zeby tam pojechac? Ja tak mialam z Italia. Od zawsze podobal mi sie ten kraj - jezyk, kultura, klimat, kuchnia... wszystko. I tak droga zyciowa powiodla mnie do tego kraju, mieszkam i zyje teraz tutaj... ![]() Gdy sobie przypomne jak kiedys MARZYLAM, iscie Boga blagalam zeby moc tu przyjechac, ogarnia mnie takie dziwne uczucie, mysle "Jakie to wszystko DZIWNE!"... Pamietam kiedy pierwszy raz tu przyjechalam na wycieczke, jeszcze w liceum - chodzilam po ulicach z otwarta japa, szeroko otwartymi oczyskami - chlonelam ten klimat cala soba... ![]() ![]() No wiec pytanie jest nastepujace: GDZIE JEST WASZE WYSNIONE MIEJSCE NA ZIEMI? Byc moze jest juz tam gdzie sie w tejze chwili znajdujecie, czy moze cos was ciagnie w sina dal? Czy mialyscie kiedys takie uczucie znajdujac sie przypadkowo (lub nie) w jakims miejscu na ziemi, ze to jest TO, ze tu chcialybyscie zostac?
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Miejsce Na Ziemi
Tak w sumie to najlepiej czuje sie w rodzinnym domu, w Polsce
![]() Przygnalo nas tu na zachod kope lat temu i tak zostalo. Musze jednak przyznac, ze z latami czlowiek przejrzal troche na oczy i... z checia wrocilabym do Polski, lecz ze wzgledu na dzieci (szkola, jezyk itp.), na razie jest to niemozliwe ![]() Zadalas rowniez pytanie: "Czy mialyscie kiedys takie uczucie znajdujac sie przypadkowo (lub nie) w jakims miejscu na ziemi, ze to jest TO, ze tu chcialybyscie zostac?" Mialam takie uczucie tylko raz, kiedy wsiadlam do samochodu sportowego ![]() Po tygodniu, kiedy go musialam oddac myslalam, ze sie rozplacze ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
![]() W tym momencie chcialabym zobaczyc Polske a szczegolnie Warszawe( tesknota emigranta) Z innych miejsc to zawsze chcialam mieszkac we Francjii,odkad pamietam lubilam francuskie filmy,kulture,mode i jezyk(brzmi tak romantycznie) ![]() Stany srednio mi sie podobaja no ale jakbym mieszkala nad oceanem lub w wiekszym miescie to jestem na tak ![]() ![]() Ale masz fajnie z ta Italia,Twokje marzenie sie spelnilo ![]() ![]() ![]() Takie uczucie mam gdy widze Chicago(duze miasto) lub miejsca w Stanach gdzie sa piekne plaze-moglabym tam mieszkac ![]() Edytowane przez CzarnyElf Czas edycji: 2005-06-05 o 16:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
są 2 miasta o których zawsze ciepło myślę, do których chciałabym wrócić jeszcze tysiąc razy i w ogóle to najlepiej tam zamieszkać:
Wenecja i Wideń ![]() kocham te miasta, a Wenecję już szczególnie ![]() ![]() ![]() ![]() Załączam fotkę ale jest beznadziejna ![]() W tym roku Wenecji nie zobaczę ![]() ![]() (przepraszam za ewnetualne błędy - byłam wczoraj na enemefie, więc nie śpię od soboty od rana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Beciu - a to Cie nie znalam od tej strony!
![]() ![]() ![]() ![]() Elfico - no widzisz, ale widac jakis plan bozy to musial byc, ze Cie tam wygnalo! ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Co fakt to fakt - piekniejszego miasta od Wenecji - tj. starego miasta, nie widzialam jeszcze.
![]()
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Zdecydowanie oddaje głos na Wenecję.To coś czego nie da się opowiedzieć-choć brzmi to baaardzo banalnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Ja takiego miejsca (patrząc "geograficznie" nieco
![]() ![]() A jeśli chodzi o ciągoty, to od dziecka czulam, że wzywa mnie Afryka... Może dlatego jeszcze tam nie pojechałam, ponieważ mogłabym nie chcieć wrócić ![]() Wiem, że któregoś dnia tam będę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Ja też mam taką swoją Arkadię. To jest zwykła wiocha, 100 km od Warszawy, gdzie od małego spędzałam wakacje. To pewnie dlatego, że przywiązałam się do tego miejsca od dzieciństwa, nie wyobrażam sobie życia bez niego. Tam są lasy, które znam tak samo dobrze jak własne mieszkanie, tam są pola, gdzie wieczorem jest najbardziej kojąca cisza na świecie. Uwielbiam to miejsce, chociaż jest takie jak wiele innych i na pewno znalazłoby się wiele piękniejszych, ale to jest moje miejsce na ziemi i ja je kocham. Zawsze marzyłam o tym, żeby mieć tam działkę, ale na razie nie mam o tym nawet co marzyć, głównie ze względów finansowych. I najgorsze jest to, że w tym roku w ogóle tam nie pojadę, chyba, że wyrwę się na 1 dzień. Nie chcę nawet o tym myśleć, bo mi się na płacz zbiera. Jest to niestety kolejna siła wyższa. A to jest jedyne miejsce na świecie, gdzie mogę odpocząć i o niczym nie myśleć. Po roku pracy w dusznym biurze, na rzecz "młodego ambitnego" bardzo jest mi to potrzebne, ale niestety...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Ech, NAN, lasy...
![]() ![]() Lasy to tu tylko w gorach. Chociaz moj chlopak mowi - oto, prosze cie bardzo masz las - i pokazuje mi jakis gaik splowialy , trzy dzrewa na krzyz do tego rowno przez czlowieka w rzadku posadzone... ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja od zawsze lubiłam miejsca gdzie "czuć historię",ludzie żyją jakby wolniej,potrafią cieszyć się życiem,dlatego swój głos oddaję na kraje arabskie,przed wszystkim Syrię,Jordanię,Maroko
![]() ![]()
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A najlepiej połączyć kochane osoby i wyjątkowe, magiczne dla nas miejsce, co nie? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Zgadzam się byłoby pięknie. Kto wie może nam się uda ...
![]() ![]()
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Na pewno chcialabym wrocic, choc na momencik, do Chorwacji (ale tym razem juz z moim TŻ
![]() ![]() Moim drugim marzeniem jest wyjazd do Acapulco (chyba za duzo filmow sie naogladalam :P) Ale tak i tak miejscem do ktorego chcialabym ciagle wracac jest przytulne schronisko w gorach, do ktorego zabral mnie moj TŻ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
moje miejsce na ziemi to oczywiscie moje miasteczko rodzinne -nawet nie wiedzilam ,że mozna byc tak bardzo związanym z miejscem
![]() a tak przestrzennie to chciałabym pojechac na Polinezje francuska ![]() niestety "a moze stety" stac mnie w tej chwili tylko na bilet w jedną stronę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Nutka nie gryzie!
|
Nie bedę orginalna , bede monotematyczna
![]() ![]() Gdy tam jestem na nic nie choruję, tarczyca mnie nie dusi ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Dzieci rozmawiaja po polsku, tylko z pisaniem nie za bardzo im wychodzi ![]() poza tym nie przerwia szkol (najstarszej zostal tylko rok).
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Elfico - no widzisz, ale widac jakis plan bozy to musial byc, ze Cie tam wygnalo!
![]() ![]() Jestem szczesliwa bo mam tu meza ![]() No ale moze niedlugo sie przeprowadzimy(mam nadzieje) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
moje miejsce na ziemi...sama nie wiem, uwielbiam francję, chorwację-tam na prawdę dobrze się czułam...a moim marzeniem jest wciąż tak odległa australia.
miejsce na ziemi to miejsce gdzie czuje się dobrze,a ja czuję się dobrze-pewnie tak jak większość ludzi-tam gdzie są moi bliscy i gdzie czuję sie potrzebna... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie jest to najzwyklejsze małe miasto w Polsce - Nowy Sącz.
Mamy tam dom odziedziczony po cioci. Od zawsze spędzam właśnie tam wakacje albo przynajmniej jakąś ich część i nie zamieniłabym wyjazdu w to miejsce nawet za wczasy na wyspach egzotycznych ![]() Serio, chociaż wiem, że cieżko w to uwierzyć. No bo niby co może być takiego niezwykłego w 'zwykłym', polskim mieście. Ale dla mnie ono nigdy nie było zwykłe. Znam je jak własną kieszeń, lepiej od Gliwic gdzie mieszkam od dziecka. Co roku czekają tam na mnie wycieczki w góry (które kocham), ulubione miejsca, sklepy itp. oraz masa znajomych ![]() Coś pięknego ![]() Miasto zarówno do mieszkania, bo wolę tam robić np. zakupy niż u siebie, jak i na wakacje, bo jest tam masa miejsc, które można zobaczyć no i te wyżej wymienione górki ![]() Nigdzie nie odpoczywam i nie nabieram więcej energii życiowej niż tam. Rozmarzyłam się. Ech już się nie mogę doczekać aż znowu tam pojadę, a to już za kilka tygodni ![]()
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
a tak sobie teraz pomyślałam,ze od dziecka marzy mi się domek na wsi, najlepiej w górach, gdzię będę miała dwa kochane pieski, może konia, no i oczywsicie gdzie będę ja i moja rodzina...to równiez byłoby ;"moje miejsce"...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Mam kilka takich miejsc
![]() ![]() Nastepne miejsce to Monachium. Nie potrafie wytlumaczyc dlaczego akurat tutaj wyladowalam, wszystko bylo dzielem przypadku ![]() ![]() ![]() ![]() Moim ukochanym miejscem tutaj jest park, gdzie szwendam sie z psiakiem. Cisza i spokoj w samym srodku miasta, a w poblizu hala do jazdy konnej, gdzie rowniez czesto przebywam. Trzecie miejsce to Slowenia. Niesamowite, ze na tak malej powierzchni miesci sie w zasadzie wszystko ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A czwartym takim miejscem jest Sarajewo. Bylam tam tylko raz. 2 lata temu. Miasto zrobilo na mnie piorunujace wrazenie. Miejsce spotkania kultury wschodniej z zachodnia. Wciaz widoczne bolesne slady po wojnie. Niesamowita atmosfera, bylam tam tak krotko, ale wiem, ze chce wrocic. Bardzo bardzo mnie tam ciagnie. To naprawde PRZEPIEKNE miejsce.
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
szaleje za chorwacja
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Ja dość niepopularnie wyznam, że moim miejscem na Ziemi jest moje miasto, Wrocław.
![]() Widziałam już wiele wspaniałych miast, przepięknych miejsc, o których myślałam, że mogłabym tam zamieszkać. I na pewno mogłabym! Ale nigdy z myślą, że to już na zawsze, że tylko i wyłącznie tam. A już gdyby ktoś mi powiedział, że do Wrocławia nie mam powrotu, zaryczałabym się na śmierć. ![]() Za Kubą Sienkiewiczem mogę powtórzyć, że "byłam na wsi, byłam w mieście, byłam nawet w Budapeszcie" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jednak zawsze, kiedy wracam do Wrocławia, czuję się prawdziwie u siebie. Mogę się zrzymać na brud, chaos komunikacyjny i bezład architektoniczny, mogę narzekać, że tak cholernie daleko nad morze, że nie mamy tylu klimatycznych kafejek, co Kraków czy Poznań, że wilgoć w powietrzu i wiecznie za ciepło. Ale w głębi duszy kocham to miasto i myślę sobie, że ono jak żadne tej miłości swoich mieszkańców potrzebuje. Biedne takie, przekazywane z rąk do rąk, zmasakrowane wojną, jeszcze pokolenie moich rodziców nawet nie czuje do końca, że to ich miejsce. Nie jakiś tymczasowy przystanek przed powrotem na Litwę, Łotwę czy Mazury (jak wierzyli moi dziadkowie), ale nasz dom. I już. Tutaj się urodziłam, niektóre kąty znam jak własną kieszeń, innych nie znam wcale ![]() I choć planuję kolejne dłuższe wyjazdy (jest na świecie tyle miejsc wartych zobaczenia!...), to wierzę, że wrócę właśnie tu. Przykro mi, że zmuszona będę do "czasowej emigracji zawodowej", jak to nazywam, bo naprawdę wolałabym mieć możliwość pracy tu, w swoim wyuczonym zawodzie, za normalną pensję, która pozwoliłaby mi odwiedzać inne kraje turystycznie... No ale to już temat na całkiem inny wątek.. ![]() A z wymarzonych miejsc... Jako fanka klimatów chłodniejszych, marzę o podróży na Islandię, a nawet na Grenlandię - a co się będę ograniczać!... ![]() Edytowane przez pixie7 Czas edycji: 2005-06-05 o 23:05 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Jeszcze dodam, żeby nie było, że tylko zagraniczne wojaże tak chwalę.
![]() Uważam, że Polska jest przepięknym krajem i naprawdę nie mamy się czego wstydzić. Tatry, Karkonosze, Bieszczady, wyspa Wolin, Mazury, rozlewiska ujścia Warty, Bory Tucholskie, Toruńska starówka, Zamość, Kraków, Poznań, Wrocław, Gdańsk (gdzie autentycznie myślałam się przeprowadzić! ![]() ![]() ![]() Właściciel firmy, w której poprzednio pracowałam, Irlandczyk z północy, jest śmiertelnie zakochany w karkonoskich krajobrazach, zakupił sobie dom pod Jelenią Górą, bo twierdzi, że może tylko Nowa Zelandia zachwyciła go podobnie jak Dolny Śląsk. ![]() ![]() Edytowane przez pixie7 Czas edycji: 2005-06-05 o 20:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Oj Pixie, co do Wroclawia to POPIERAM, rzecz jasna, dobrze don moc zawsze wrocic, chociaz w moim osobistym przypadku to nie jest moje miejsce na ziemi.
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:45.