|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
poziom języka w CV - jakie kryteria?
Witam,
Chciałabym was zapytac jaki poziom jezyka wpisujecie do CV. Konkretnie chodzi mi o angielski. Czy posługujecie się poziomami rady europy (A-C) czy wpisujecie dobry/bardzo dobry/zaawansowany. Co waszym zdaniem oznacza bardzo dobra znajomosc języka w ogłoszeniu pracodawcy? Przyznam, że mam z tym problem bo nie wiem, na które ogłoszenia aplikowac. Jaki to poziom? Wiem, że to sprawa indywidualna bo ukończenie kursu nie gwarantuje znajomosci języka na danym poziomie ale tak mniej więcej? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: poziom języka w CV - jakie kryteria?
Nie wpisuję sobie b2/c1/c2 bo nie mam certyfikatu świadczącego o konkretnym poziomie, ale mam zamiar rozpocząć pracę by taki zdobyć ;P nie wiem naprawdę, podręcznik miałam c2 ale był trochę na wyrost, pewnie c1 ale mówię - sama tego nie zmierzę.
Wpisuję po prostu bardzo dobra znajomość, zgodnie z prawdą, bo i tak wszystko wychodzi w trakcie pracy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
No nie wiem co ci powiedzieć, napisz tak jak czujesz, na pewno lepiej trochę naciągnąć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja piszę bardzo dobry w mowie i piśmie. Dla mnie to jest mocne B2/C1. Tak jak pisała Muszynianka to i tak szybko wychodzi.
Dla mnie komunikatywny to jest taki słaby B1, zrozumiesz co do Ciebie mówią i sama mniej więcej odpowiesz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
komunikatywny - potrafisz się dogadać w tym języku, toż to logiczne przecież...
wg mnie dobry to jest właśnie taki komunikatywny.
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Komunikatywny to raczej taki dobry/b.dobry.
Lepszy poziom to "zaawansowany". Zawsze możesz dodać albo napisać po prostu, że jesteś w trakcie nauki na jakiś wyższy poziom ![]() Jeżeli w ogłoszeniu poszukują osoby z "doskonałą znajomością języka", to przyjmują raczej osoby, które napiszą "zaawansowany", bądź "bardzo dobry". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
komunikatywny - B1
bardzo dobry - B2 płynny - C1, C2
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Dzien dobry, nazywam sie, mam lat, mam mame tate psa- podstawowy
Kali chciec jesc, Kali chciec pic to jest komunikatywny, nie musi byc poprawny gramatycznie o ile potrafisz przekazac informacje. Jak umiesz zrobic to poprawnie to mozna wpisac, ze dobry. Plynny to ktos kto ksiazki czyta, oglada filmy i na podobnym poziomie sie wyslawia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
dzieki za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Podstawowy to dobry a1 otarte o a2, czyli matura z danego języka podstawowa zdana na 70-100%
![]() Komunikatywny to właśnie dla mnie dobre a2 bo już mówisz ale troszkę więcej, b nawet w czasie przeszłym przyszłym itp Dobry to (mocne) b1 lub b2 (słabe) - masz większą odwagę do wypowiedzi, potrafisz przekazywać jasno i klarownie informacje, dogadasz się gdy wiesz co masz powiedzieć, szerszy zasób słownictwa no i Bardzo dobry to (mocne) b2 lub c1 - prowadzisz bezproblemowo konwersacje do których się nie przygotowujesz, przechodzisz z języka polskiego na angielski nie zastanawiając się nad tym, rozmowy są czymś naturalnym, wiele rozumiesz, jesteś w stanie oglądać filmy i dogadać się nie tylko z Anglikiem, ale także z np Irlandczykiem Płynna znajomość lub biegła znajomość to c1 lub c2 dla mnie nie ma jakiś naprawdę mocnych klamerek od do, bo to naprawdę trudno zmierzyć i podaję tak na oko ![]() Dla mnie płynna i biegła znajomość to bardziej kiedy wiesz że możesz jechać do danego kraju i załatwisz wszystko co ci potrzeba polegając na znajomości języka i po prostu się tam bez problemu odnajdziesz. Ogromny zasób słownictwa, także słownictwa specjalistycznego (z danej dziedziny) jeśli ktoś chce pracować w danej branży i wpisuje biegłą znajomość języka, oczekuje się od niego że słownictwo w tej danej branży ma całkowicie opanowane... i dodatkowo potrafisz np rozróżniać informacje biegnące z kilku stron - tak jak po polsku, czytasz gazetę i słuchasz radia - wyłapujesz co mówią w radiu jednocześnie trzymasz sens czytanej wypowiedzi, tak dla mnie w płynnej i biegłej znajomości - masz podzielną uwagę w rozumieniu i możesz kilka rzeczy na raz robić nie zastanawiając się nad tym siem rozpisała! Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2011-08-21 o 19:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:50.