|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-09
Wiadomości: 97
|
wafel "krówka"
Jak zrobić masę do wafla z mleka i cukru ( i margaryny).. wiem że trzeba to wszystko dość długo gotować, tylko czy któraś za was może robi coś takiego??? Znacie proporcje, ile cukru a ile mleka??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 476
|
Dot.: wafel "krówka"
ja nie wiem jak. ja gotuję mleko skondensowane i smaruję wafla nim.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-09
Wiadomości: 97
|
Dot.: wafel "krówka"
ze skondensowanego mleka też nieraz robiłam i jest on rewelacyjny..... Ale chodzi mi o właśnie o taki "domowej roboty"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 476
|
Dot.: wafel "krówka"
no pyszny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 476
|
Dot.: wafel "krówka"
ja znalazlam jakis przepis na taki gęsty krem tego typu ale muszę jeszcze raz go zobaczyc .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Walia
Wiadomości: 1 291
|
Dot.: wafel "krówka"
ja robie tak 2 szklanki mleka i 1 szkl. cukru.. gotuje na malym ogniu zeby lekko bulgotalo przez dluzszy czas (na oko, patrze na konsystencje) gdy troche zgestnieje dodaje maselko (ew. margaryne) i czekam do mocnego zgestnienia (spr to wylewaja krople na spodeczek i jak zastyga to znaczy ze masa jest ok)
pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-09
Wiadomości: 97
|
Dot.: wafel "krówka"
Dzieki śliczne, napewno spróbuje...
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: wafel "krówka"
mam przepis na bazie mleka w proszku ale w domu musialabym zobaczyc w zeszyciuku ale to dopiero wieczorem ..??
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Walia
Wiadomości: 1 291
|
Dot.: wafel "krówka"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: wafel "krówka"
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ghlight=kajmak
zdaje się, że tu było sporo na ten temat ![]() i tu też: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ghlight=karmel |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 27
|
Dot.: wafel "krówka"
A to mleko skondensowane to ma być słodzone czy nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2002-09
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 1 284
|
Dot.: wafel "krówka"
moja kolezanka robi wafle z taka masa, probowalam i pyszne:
pół szklanki mleka, 1 kostka masła, półtorej szklanki cukru, 2 szklanki mleka w proszku, aromat rumowy, 2 łyżki kakao |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: dzikie południe
Wiadomości: 13 682
|
Dot.: wafel "krówka"
Cytat:
![]()
__________________
Przemoknięte serca miast I tylko ty i ja szczęśliwi tym dniem Bo choć zapomniał o nas świat Mokrzy od stóp do głow nie tracimy nadziei |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Matka buldoga
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 7 641
|
Dot.: wafel "krówka"
A jak zrobic wafle przekladane masa krowkowa taka z puszki? U mnie nazywa sie je kajmakami. Zawsze te wafle przekladalam masa na bazie mleka w proszku, wiorkow kokosowych, masla itp. Ale ostatnio zauwazylam w sklepie mase krowkowa w puszczce. To jest ten sam producent co robi mleko skond. slodzone i nieslodzone.
Tylko nie wiem czy do tej masy trzeba cos dodawac czy nie. Bo jak kiedys robilam "recznie" krowke gotujac mleko skondens. slodzone i potem nalozylam ta mase na wafle to one byly takie suche. Nie zmiekly jak w przypadku mleka w proszku, a ja wole raczej miekkie i ciagnace kajmaki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:15.