|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Dietetyk?
Mam lekką nadwagę. Ogólnie dobrze mi w swoim ciele, jednak chciałabym prowadzić zdrowszy tryb życia i zmieścić się w spodnie sprzed dwóch lat
![]() Naczytałam się sporo o BMR, zapotrzebowaniach, ilościach, jadłospisach... ale strasznie się w tym gubię. Po czasie nie potrafię już stwierdzić, co jest ok, co nie, jak to wszystko ułożyć, a w moim przypadku MŻ czy "jedz, co ci się wydaje ok" zwyczajnie nie działa ![]() Jednak co do jedzenia jestem strasznie wybredna... Bardzo dużo rzeczy mi zwyczajnie nie smakuje. Nie zjem serka wiejskiego, sałaty, ogórka, grzybów, pomidorów, ciemnego chleba, ryb i naprawdę wielu, wielu innych produktów, które zazwyczaj w dietach czy jadłospisach, które podglądałam tutaj, są podstawą. 3 lata temu miałam już rozpisywaną dietę przez profesjonalistkę mgr dietetyka - dopasowała ona dietę mniej więcej do mnie, ale nie do końca - stwierdziła, że skoro chcę schudnąć, muszę jeść takie produkty, takie rzeczy i koniec. Faktycznie, schudłam w sumie 20kg, ale potem wylądowałam u psychiatry i psychologa i leczyłam się sporo czasu - jak miałam tamte rzeczy jeść, to wolałam nie jeść w ogóle i źle się to skończyło... nie chcę powtórki z tego. Chciałabym zmienić na stałe styl życia, jeść zdrowiej, ale rzeczy, które mi smakują - potrzebowałabym częstych wizyt, współpracy z panią doktor, która chciałaby przeglądać moje przepisy i stwierdzać, czy są ok, pomagać mi to komponować, wyliczać. Sama nie daję rady. Czy sądzicie, że warto się w ogóle wybierać znów do dietetyka? (oczywiście innego) Czy znacie kogoś, kto podjąłby się współpracy z tak marudnym przypadkiem, jak ja? Czy lepiej w ogóle nie zawracać głowy? Może kogoś polecacie - Katowice, ale da radę dojechać do całego GOP-u, mogą być też rejony Zawiercia.
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dietetyk?
Jest taki ktoś jak psychodietetyk - może on?
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Jeśli nie jesz wielu produktów to warto byłoby przejść się do dietetyka, aby dobrał dietę, ale teraz faktycznie pod Ciebie. Wyrzucając z diety np. ryby pozbawiasz ją wielu cennych składników, więc dobrze by było, aby dietetyk wskazał coś na zamiennik
![]()
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Z tego co się orientuje to porady dietetyczne nie sa zbyt tanie.. Zna ktos może specjaliste który udziela porady za w miare przystepna cene?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja zaczełam diete od dzis, byłam u dietetyka. przeprowadziła ze mna wywiad zywieniowy, dopasowała diete do moich upodoban. po pierwszym niepełnym jeszcze dniu stwierdzam ze o dziwo nie jestem glodna
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:27.