|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 3
|
mazurek
Mazurek z kruchego ciasta. Proszę o przepisy na dobrą polewę, masę, wykończenie mazurka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 1
|
Dot.: mazurek
Witam,
gorąco polecam masę krówkową z bakaliami - jest prosta w wykonaniu i wszystkim smakuje ![]() Krówki śmietankowe rozpuścić w garnuszku z niedużą ilością mleka - należy to robić na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Do rozpuszczonych krówek dodać pokrojone suszone morele, śliwki kalifornijskie, orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały i wymieszać. Masę wyłożyć na spód mazurka. Poczekać aż zastygnie i smacznego ![]() PS. Ponieważ mazurek ma być ładny, a opisana przeze mnie masa wygląda dość "bałaganiarsko", na warstwę z bakaliami rozsmarowuję cienką warstwę z samych krówek i mleka i na wierzch układam dekorację - np. kwiatki z migdałów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
|
Dot.: mazurek
Ja robię z czekoladą własnej roboty, składającą się z cukru, masła, wody, kakao i mleka w proszku, dokładniejsze dane o ilość dam później jak znajdę przepis.
Jedno co mogę powiedzieć to takie mazurki zawsze cieszyły się dużym wzięciem. Ozdabiam wszystko palemkami z rodzynek i migdałów lub kwiatkami i abstrakcyjnymi wzorami z m&m's.
__________________
asia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 3
|
Dot.: mazurek
Też myślałam o takiej masie,ale proszę o przepis może masz inne proporcje. Mleko w proszku przesiewasz przez sitko ? Czasem zrobią mi się grudki, nie wiem od czego to zależy. Może masa jest za gorąca jak sypię mleko, ale jest bardzo dobra w s,aku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
|
Dot.: mazurek
Przepis podam, niestety nie znalazłam go w domu i poprosiłam mamę żeby mi napisała. Jak tylko mi go dostarczy to napiszę.
Mleka nie przesiewam, obawiam się że niewiele to da bo w paczce mleko nie jest zbrylone. Najlepsze mleko w proszku było za komuny takie w dzieckiem na obrazku, niestety obecnie nie sprzedają w takim opakowaniu, dzięki folii aluminiowej w którą było pakowane dobrze trzymało świeżość i grudki się nie robiły. Z tym w niebieskiej folii jest gorzej. Trzeba znaleźć sklep gdzie sporo mleka sprzedają i kupić nie za wcześnie przed terminem robienia mazurków wtedy jest większa szansa że mleko będzie świeże, a ze świeżego mleka grudki się nie robią, im starsze mleko tym bardziej robią się grudki. Ja ratouję masę czekoladową w taki sposób że sypię więcej mleka (i ewentualnie kakao aby uzyskać odpowiedni kolor masy), jak masa jest gęsta to grudki łatwiej rozetrzeć, następnie dolewam po trochę gorącej wody aby masa odzyskała odpowiednią konsystencję.
__________________
asia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:19.