mazurek - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2009-03-14, 22:10   #1
marfi
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 3

mazurek


Mazurek z kruchego ciasta. Proszę o przepisy na dobrą polewę, masę, wykończenie mazurka.
marfi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-18, 08:24   #2
Aga1981
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 1
Dot.: mazurek

Witam,
gorąco polecam masę krówkową z bakaliami - jest prosta w wykonaniu i wszystkim smakuje .
Krówki śmietankowe rozpuścić w garnuszku z niedużą ilością mleka - należy to robić na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Do rozpuszczonych krówek dodać pokrojone suszone morele, śliwki kalifornijskie, orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały i wymieszać. Masę wyłożyć na spód mazurka. Poczekać aż zastygnie i smacznego

PS. Ponieważ mazurek ma być ładny, a opisana przeze mnie masa wygląda dość "bałaganiarsko", na warstwę z bakaliami rozsmarowuję cienką warstwę z samych krówek i mleka i na wierzch układam dekorację - np. kwiatki z migdałów
Aga1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-19, 13:28   #3
asiulkaa
Zakorzenienie
 
Avatar asiulkaa
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
Dot.: mazurek

Ja robię z czekoladą własnej roboty, składającą się z cukru, masła, wody, kakao i mleka w proszku, dokładniejsze dane o ilość dam później jak znajdę przepis.
Jedno co mogę powiedzieć to takie mazurki zawsze cieszyły się dużym wzięciem.
Ozdabiam wszystko palemkami z rodzynek i migdałów lub kwiatkami i abstrakcyjnymi wzorami z m&m's.
__________________
asia
asiulkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-19, 21:51   #4
marfi
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 3
Dot.: mazurek

Też myślałam o takiej masie,ale proszę o przepis może masz inne proporcje. Mleko w proszku przesiewasz przez sitko ? Czasem zrobią mi się grudki, nie wiem od czego to zależy. Może masa jest za gorąca jak sypię mleko, ale jest bardzo dobra w s,aku.
marfi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-20, 07:36   #5
asiulkaa
Zakorzenienie
 
Avatar asiulkaa
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
Dot.: mazurek

Przepis podam, niestety nie znalazłam go w domu i poprosiłam mamę żeby mi napisała. Jak tylko mi go dostarczy to napiszę.
Mleka nie przesiewam, obawiam się że niewiele to da bo w paczce mleko nie jest zbrylone.
Najlepsze mleko w proszku było za komuny takie w dzieckiem na obrazku, niestety obecnie nie sprzedają w takim opakowaniu, dzięki folii aluminiowej w którą było pakowane dobrze trzymało świeżość i grudki się nie robiły.
Z tym w niebieskiej folii jest gorzej. Trzeba znaleźć sklep gdzie sporo mleka sprzedają i kupić nie za wcześnie przed terminem robienia mazurków wtedy jest większa szansa że mleko będzie świeże, a ze świeżego mleka grudki się nie robią, im starsze mleko tym bardziej robią się grudki.
Ja ratouję masę czekoladową w taki sposób że sypię więcej mleka (i ewentualnie kakao aby uzyskać odpowiedni kolor masy), jak masa jest gęsta to grudki łatwiej rozetrzeć, następnie dolewam po trochę gorącej wody aby masa odzyskała odpowiednią konsystencję.
__________________
asia
asiulkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:19.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.