![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Solarium a tabletki antykoncepcyjne
czesc mam pytanko
chciała bym wybrac sie do solarium ale słyszałam ze przy tabletkach nie jest to zbytnio wskazane moze odpowieci mi jak jest? pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Solariun
pigulki + opalanie =przebarwienie ,pojawiajace sie od razu lub po kilkunastu latach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
JA osobiście podczas brania tabletek a obecnie plastrów chodzę na solarium i póki co nic mi się nie pojawiło jeżeli chodzi o przebrawienia ale słyszałam od kilku kobiet ,że miały z tym problrm.Wydaję mi się ,że to sprawa bardzo indywidualna natomiast ryzyko istnieje zawsze .Nigdy nic nie wiadomo czy po latach nic nie wyjdzie
Na ulotce plastrów piszę ,że gdy kobieta nie miał nigdy problemów z przebarwieniami na skórze od opalania na słońcu defakto efektów ubocznych może się nie spodziewać???????Ale jak będzie w rzeczywistości nigdy nie wiadomo asia26 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Solarium a tabletki antykoncepcyjne
Od tygodnia biore tabletki antykoncepcyjne. I mam takie pytanie bo ostatnio moja babcia stwierdzila ze przeczytala w jakiejs gazecie ze biorac tabletki pod zadnym pozorem nie mozna opalac sie na solarium. Czy to prawda? Bo wlasciwie co tabletki maja z tym wspolnego? A ja mam nawyk chodzenia na solarium raz w tygodniu w celu utrzymania lekko brazowej opalenizny. Niestety w bladosci mi nie do twarzy i szczerze mowiac dosyc mnie to zmartwilo. Prosze o odpowiedzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Solarium a tabletki antykoncepcyjne
pigułki (ogólnie: leki z estrogenami) podwyższają ryzyko powstania przebarwień (przebarwienia pohormonalne to ostuda).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
jak masz ulotke tabletek to tam jest napisane ze moga wystepowac plamki(ale to nie u wszystkich kobiet), ja biore od 2 lat i od 2lat chodze na solarium-uwierz mi nic mi niejest ;] czesto w gazetach przejaskrawiaja rozne rzeczy ,zeby plesc i nic wiecej.ja sie tym nie przejmuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dziekuje za odpowiedzi. Mam zaufanie do wizazanek i mam nadzieje ze nic zlego sie nie zdarzy. Wielkie dzieki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Nie wolno chodzi na solarium ani się opalać jeżeli bierze się tabletki anty-jeżeli nie wierzysz mi na słowo to poczytaj od deski do deski ulotkę. Tabletki anty są substancjami fotouczulającymi,czyli takimi po jakich można się dorobić przebarwień posłonecznych. Łykając tabletki powinnaś chronić swoją skórę wysokimi,fotostabilnymi filtrami,czyli latem nie musisz siedzieć w cieniu,ale musisz chronić skórę i absolutnie unikać solarium. Przebarwienia mogą się nie pojawiać od razu,ale np. za kilka lat i wtedy wydasz olbrzymie sumy na pozbycie się tego z twarzy,więc lepiej chronić skórę za wczasu,a opaleniznę zamienić na tą jaką daje balsam brązujący lub samooplacz.
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym jeżeli chodzi o zaufanie Wizażanek magdo_madziu to lepiej je mieć do Justy,która jest specem i lepiej ci doradzi niż ktoś kto tym specem nie jest.
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
poszlam przed sylwestrem na solarium aaa opalace sie co mi tam
i co poparzylam sie tak ze nie moglam siedziec przez tydzien ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Moja siostra nigdy nie opalala sie ani na sloncu ,ani na solarium.Ale podczas zazywania pigulek anty..pojawily sie najpierw dwie male plamki w okolicach oczu.potem robily sie wieksze i wieksze.Walczy z tym od lad,a uwiezcie mi ostudy(bo tak sie te plamy zwa)bardzo trudno wywabic na zawsze(chyba,ze przy pomocy lasera).teraz ma dwie spore plamy na policzkach.ja rowniez sie nie opalam,ale rowniez przez dlugi czas bralam pigulki i rowniez mam plamki-dwie malenkie o srednicy okolo 1 cm kolo oczu,jasniutkie w dodatku.tak wiec nie jest to zadne przesadzanie.lepiej przyjrzyjcie sie dziweczynom,ktore czesto korzystaja z solarium i duzo opalaja sie na sloncu.Na ich buzkach przykrytych pudrem czesto widac plamy i w wiekszosci pochodza one wlasnie z opalania sie w trakcie brania pigulek.Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Aleś mnie teraz przestraszyła Little Angel
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Ja chodziłam na solarium w momencie stosowania pigułek i niestety jak nigdy nie miałam problemów ze skórą od słońca, tak dziwnym trafem zaczęły mi sie pojawiać przebarwienia na twarzy. Szybko zareagowałam i udało mi się ich pozbyć, ale nadal staram sie nie opalać twarzy z racji tego, ze kuracja trochę mnie kosztowała. Na szczęscie pomógł mi krem z serii La Roche Posey - tubka 30ml kosztowała mnie ok. 80zł, a niestey trochę ich zużyłam.
Wybór nazleży do Ciebie, podobno przebarwienia nie zawsze powstają natychmiast, moga pojawić się również po latach. Zastanów się nad korzystaniem z solarium. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja brałam tabletki przez 3 lata i równocześnie chodziłam na solarium. Żadej plamki nie zagościłam u siebie (tfu tfu tfu) ale moja siostra przeciwnie... I to w dodatku w dość widocznym miejscu bo na czole między brwiami i nisko na brzuchu. Nie wiem czy to był taki skutek że tabletki i solarium ale tak było a mnie się nic nie trafiło, więc do końca nie wiem jak to jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
podwyższaja czyli nie u wszystkich muszą występować te przebarwienia? jak one wygladaja ? gdzie sie pojawiaja na poczatku ?jak je rozpoznac?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
najbardziej typowe okolice to policzki, czoło, okolica pod nosem; kolor zwykle kawa z mlekiem. oczywiście mogą być odstępstwa. plamy mogą się pojawić szybko, mogą też po latach bezproblemowego opalania- to nie do przewidzenia.
tu są linki ze zdjęciami: http://www.dermnetnz.org/colour/melasma.html http://dermatlas.med.jhmi.edu/derm/resultNoCache.cfm Edytowane przez Justy Czas edycji: 2006-03-22 o 09:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Zażywam tabletki i czasami chodze na solarium, ale niezauważyłam do tej pory ani jednej plamki
![]() ![]() Dlatego uważam że to zalerzy od rodzaju skóry, jej wrażliwości, fototypu, i skłonności do przebarwien. Moje koleżanki z tabletkami równiez niemiały z plamkami problemów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
![]()
Przeszukałam forum, ale nie znalazłam takiego wątku, dlatego zakładam
![]() Zwracam się z pytaniem do dziewczyn zażywających właśnie Cilest. Chciałabym chodzić na solarium, ale boję się, że mogę dostać plam na ciele właśnie z powodu ich zażywania. Czy któraś z Was bierze i chodzi na solarium? Czy zauważyła coś takiego u siebie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Cilest a solarium
Ja wlasnie jestem w trakcie pierwszego opakowania, ale nie wiem na solarium nie bylam jeszcze, chetnie sie rowneiz dowiem czy beda jakies skutki uboczne zayzwania Cilestu plus solarium
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Zazywam cilest od jakiegos roku i chodzę na solarium w miarę regularnie, ale nie zauważylam żadnych plam,czy zmian na skórze. Jednak czytałam że niby sie nie powinno chodzić na solarium wczasie zażywania tabletek antykoncepcyjnych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Tabletki antykoncepcyjne mogą fotouczulać, zwłaszcza jeśli wcześniej miało się problemy z przebarwiniami. Ale wszystko zależy od konkretnego organizmu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
Dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
ja biorę cilest od 7 lat bez przerwy .Chodzę na solarium i opalam się ładnie tzn nie mam plam,przebarwień itp.Jednak nawet w ulotce dołączonej do tabl. jest wzmianka o fotouczulaniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Plamy wyjda za kilkanascie lat wraz z starzeniem sie skóry.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
paula78:Plamy wyjda za kilkanascie lat wraz z starzeniem sie skóry.
Tak wyjdą wtedy plamy wątrobowe,zmarszczki,cell ulit,siwe włosy itd itp I raczej nie bedą one związane z zażywaniem cilestu i jednoczesnym chodzeniem na solarium. A z samym korzystaniem z solarium bądź zwykłych kąpieli słonecznych. wszystko jest dla ludzi jeżeli korzysta się z umiarem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Zawsze istnieje ryzyko wsytapienia plam natomiast jeżeli chcesz to musisz sie sama przekonać czy Ci nie zaszkodzi.Ja chodze i mi sie nic takiego nie pojawiło.pzdr
asia26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:15.