![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
rower - jak dlugo jezdzic??
zaczynam przygode z rowerem, juz od tygodnia codziennie jeżdze. poniewaz chcę pozbyć się cellulitu oraz wyrzezbic nogi, natomiast nie jestem pewna, czy nie robie tego za czesto i za dlugo: codziennie robie ok 25 km, czy prawodlowo? moze co 2 dni? Chce tez kupic nowy rower, poniewaz trasy jakimi jezdze sa polnymi drogami, nierównymi, badz lasy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: rower - jak dlugo jezdzic??
Cytat:
![]() Trekkingowy i crossowy mają mnie tę zaletę że pozycja w nim jest bardziej wyprostowana, ja jeżdżę na góralu i niestety ale muszę sobie sprawić dłuższy mostek na kierownicę ponieważ po przejechaniu magicznych 25 km kark bardzo daje mi w kość. Oczywiście różnic zapewne jest więcej pomiędzy góralem a tymi dwoma jednak ja jeździłam na kiepściutkim najtanszym supermarketowym rowerze crossowym a teraz jeżdżę na góalu z naprawdę dobrym osprzętem i jedyne co mi daje w kość to właśnie kierownica która jest za nisko. Z tego co się orientuję to mięśnie ud potrzebują najwięcej dni na regenerację spośród innych mięśni (miałam gdzieś kiedyś taką tabelkę ale nie znajdę jej teraz). Ryzyko jeżdżenia co dzień na rowerze jest takie że się przetrenujesz, może nie będziesz miała zakwasów ale zaczniesz być apatyczna; czasami mogą pojawić się dreszcze. Pytanie jak jeździsz czy jeździsz ostro czy raczej spokojnie. Ryzykujesz też zapewne i to że zaczniesz po prostu rzygać rowerem ![]() Poza tym pogoda nie zawsze sprzyja jeździe na rowerze, więc dobrze by było znaleźć sobie jeszcze jakąś inną aktywność ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
rzygac nim nie bede, bo 4 lata temu przez 2 miechyb dzien w dzien nim jezdzilam takze mi to nie grozi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
miesnie sie na pewno nie rozrosna, jezdze na rowerze juz ponad rok, trzy razy w tygodniu - jesli chodzi o zmiany to: celulit o wiele mniejszy, fajnie wyrzezbione nogi i pupa lepiej wyglada
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem przeszadzasz.. to jest naprawde dużo. Oczywiście, np kolarze tyle jeżdżą, ale oni tez prowadzą zupełnie inny tryb zycia. No i co najważniejsze pomimo treningów mają tez regeneracje ciała np krioterapia, masaże, odnowy biologiczne, jakuzi itp
![]() ![]()
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Z jaką prędkością jeździsz ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Zależy od tego jak jeździsz. Jeżeli preferujesz ostry styl jazdy, wskazane by było jeżdżenie co drugi dzień, natomiast wiadomo że jak ludzie jeżdżą do pracy to jeżdżą codziennie jeśli pogoda na to pozwala (jeśli mają zamiennik w postaci samochodu
![]() Skoro jeździłaś i ci to nie przeszkadzało to śmiało możesz spróbować ponownie. Wprawdzie jeździłaś 4 lata temu i wiesz od tamtego czasu wiele się mogło pozmieniać w kwestii twoich możliwości ale próbować nie zaszkodzi. Natomiast zainteresuj się rozciąganiem. Bywa że jeżdżę na rowerze codziennie jak tylko mam możliwości bo rodzina i te sprawy, ale ja jeżdżę z mężem dosyć ostro, niemal "bez wytchnienia" więc najlepiej się czuję jak robię dzień przerwy i poświęcę go na rozciąganie czy tam inną aktywność a że mam prawie że siłownię w domu to mam trochę opcji. Poza tym mieszkam w miejscu gdzie raczej płasko nie jest. Przerwy w treningach dają dużą korzyść ponieważ mięśnie regenerując się przystosowują się do danego wysiłku po czym np po tygodniu przerwy jesteś w stanie jeździć praktycznie zupełnie bez wysiłku (tzw. superkompensacja). Wtedy np robisz nie 25 km tylko np 35 a może i 40. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Kamilka24 jak tylko masz ochotę i czas to możesz nawet jeździć codziennie, taki dystans nie jest zbyt długi, powiedziałabym, że optymalny. Pamiętaj żeby się rozciągać po skończonej jeździe i rób sobie chociaż raz w tyg. dzień na regeneracje. Jeśli będziesz czuła zmęczenie, ból nóg itp. to też sobie zrób taki jeden dzień regeneracyjny, co byś psychicznie nie siadła ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Co do mięśni to mięśnie z czasem robią się twarde i widoczne, ale oczywiście zależy to w dużym stopniu od stylu, prędkości jazdy, również i wyjściowej sylwetki osobniczych predyspozycji bla bla bla.....
Kolejna sprawa to to że 2 miesiące na rowerze nie załatwią sprawy ponieważ ażeby mieć ładną sylwetkę trzeba regularnie ćwiczyć przez cały rok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
No i nie ma co zapominać, że oprócz wysiłku aerobowego aby pozbyć się cellulitu, spalić trochę tkanki tłuszczowej itd konieczna jest dieta.
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
dziekuje Wam za odpowiedzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
bardzo fajny watek, podbijam do gory
![]() jezdze 26 km dziennie do pracy. zaczely mnie plecy bolec i nadgarstki. Chyba mam kierownice z nisko ustawiona .... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
To może być kierownica, ale może też być za duża rama roweru. Gdyby to były same nadgarstki to można byłoby się zastanawiać czy to nie brak tłumienia drżeń- pomogłyby lepsze chwyty lub rękawiczki, ale najlepiej z poduszkami żelowymi. Dzisiaj takie w lidlu kupiłam, ale jeszcze nie testowałam, mam natomiast northwave'a- były drogie, ale da się w nich przejechać ponad 150 km
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Cytat:
Albo zainwestuj w rogi - podczas jazdy możesz zmienić ułożenie dłoni. ![]() Jeżdżę z rogami od kwietnia i zastanawiam się, dlaczego wcześniej nie wpadłam na ten pomysł. Dobre są też rękawiczki z żelowymi poduszkami.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Rogi faktycznie fajna sprawa, tez mam i dla mnie super. Można też pomyslec o chwytach, które są tak jakby spłaszczone, bo na nich można oprzeć nadgarstki. Ale to nie zlikwiduje problemu z kręgosłupem.
Kręgosłup może boleć bo albo jak pisałam jest za duża rama, albo siodełko źle ustawione, albo czasami kierownica. Ale regulacja kierownicy to raczej niwelowanie tego, co mamy źle z ramą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
dziekuje dziewczyny za wskazowki
![]() kierownica idzie do gory i kupie sobie zelowe rekawiczki ![]() a co do efektow, po 3 tygdniach: brzuch zmalal i nogi wyszczuplaly ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja jeżdżę jak tylko ładna pogoda jest.. tak 25-30 km staram się robić...
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Ja rower uwielbiam, ale nie moge sie dogadac z siedzeniami. Testuje juz 6te i dalej mi tylek odpada po tygodniu roboczym. Myslalam juz nawet nad specjalnymi leginsami ale sa okropnie zrobione z kilometra widac jak ktos jedzie z "pampersem".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Luby na pampersa zakłada zwykłe spodenki.
![]() Może tak?
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Hahhaha, naprawde?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Spodenki z wkładką są tak przystosowane, żeby nie zakładać już nic, nawet bielizny. Każde dodatkowe szwy pogorszają to, co daja pampers. Ja proponuję albo kupić spodenki typu szorty, w których nie widać wkładki, są szersze, często do jazdy enduro są takie, albo specjalna bielizna z wkładką (takiw figi kosztują ok. 50 zł), albo przyzwyczaić się jednak do pampersa. Jeżdżę w tym 5 lat, korona mi z głowy nie spadła. Ale- nie jeżdżę tak do pracy, natomiast na trening czy wycieczkę to jest mi obojętne jak wyglądam
![]() Można też bawić się w dobieranie siodełka. W niektórych sklepach rowerowych są takie specjalne stołki, które badają rozstaw miednicy i można wybrać optymalne siodełko. A najlepszy sposób to po prostu jeździć- tyłek się przystosuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Poszukaj na allegro albo w decathlonie. Koleżanka upolowała kiedyś w lidlu. Nie jest to wkładka la fonte, ale coś tam pewnie daje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Korona z głowy może nie spadnie, ale to źle jak ktoś się lepiej czuje nie świecąc pampersem innym przed oczami? I nie chodzi o lans
![]() Szczególnie, że nie obniża to w żaden sposób komfortu. Lidlowy pampers (ogólnie ciuchy rowerowe) jest nierzadko o wiele lepszy niż nie jeden z decathlonu. :tak: Tylko akcję tematyczną mają raz (?) w roku, a ostatnia była nie dalej jak z miesiąc? dwa? temu.
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
W tym roku lidl miał takie akcje tematyczne już ze 3 razy, a na jesieni (pod koniec lata może) będzie kolejna.
Nie założyłabym gaci z wkładką jadąc do pracy (chyba, że miałabym możliwość przebrania się), do urzędu czy na zakupy. Natomiast nie rozumiem czemu niektórzy się wstydzą zakładać je jak jadą na wycieczkę ![]() ![]() Ale to moje zdanie i nie trzeba się z nim zgadzać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:42.