Jak pomuc Kochanej osobie cierpiacej na DDA? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-18, 20:02   #1
Martusss91
Przyczajenie

Unhappy

Jak pomuc Kochanej osobie cierpiacej na DDA?

Hejka
bardzo prosze was o rade
Jestem z chłopakiem 16 miesiecy, dokładnie 2 tygodnie temu dowiedziałam sie co naprawde dzieje sie u niego w domu, przeczówałam ze cos jest nie tak, ale nie myslałam ze jego tata cierpi na taki powazny alkocholizm ze potrafi unies reke na kobiete wciazy...
Moj chłopk czasm wysiada, pisze Mi o 2 w nocy ze idzie na spacer i chyba sie zabije bo juz sił nie ma albo zabije Ojca...
stram sie mu pomuc, opanowac te nery, ten bul, ale niestety nie umie podnosic na duchu, naprawde nie umie doradzic...powiedzcie Mi jak mu moge pomuc?
P.s sory za błendy ale to pisze pod wpływem bezradnosci
błagam pomuszcie
aerobik 2 razy w tygodniu

Kocham Cie Gadzinko Moja
Martusss91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-18, 21:14   #2
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125
Dot.: Jak pomuc Kochanej osobie cierpiacej na DDA?

Czy ta kobietą w ciązy jest matka Twojego chłopaka?
Niech uciekaja z domu czym prędzej i zglaszają sprawę na policję.

Pogróżki "zabiję się" - piękne emocje zapewnia Ci chłopak. Rozumiem, że mu ciężko, ale czy naprawdę musi Cie karmić takimi informacjami???

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-18, 22:04   #3
Yasminelle
Raczkowanie

Przepraszam, ale właśnie umarłam od ilości błędów ortograficznych Nie potrafię się skupić na problemie widząc błąd na błędzie
Yasminelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-18, 22:47   #4
ElettroVoce
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Yasminelle Pokaż wiadomość
Przepraszam, ale właśnie umarłam od ilości błędów ortograficznych Nie potrafię się skupić na problemie widząc błąd na błędzie
wyręczyłaś mnie w pisaniu dokładnie takiego samego komentarza. słownik nie gryzie !
ElettroVoce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-18, 22:49   #5
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Yasminelle Pokaż wiadomość
przepraszam ale radzę zapoznac sie z reglaminem forum - nie upominamy tutaj o błedach

jak nie mozesz pomoc to zachowaj to dla siebie - nie tylko Ty widzisz te błedy i uwierz nie musisz tego obwieszczac ofjclanie bo reszta wizazanek chyba sobie z tym sama radzi...

do autorki : wydaje mi się że sama sobie z tym nie poradzisz, oczywiście konieczna jest pomóc, wsparcie ale jednak musicie to gdzieś zgłosić bo ojciec ojcem ale jednak takie krzywdy się ludziom dziac nie powinny - powinnas sklonic chlopaka by zglosil sprawe, by jak mniemam jego matka ( ktora jak mniemam ojciec bije) zrobila po pobiciu badania zeby byly dowody.. i po prostu trzeba taki zwiazek zakonczyc i dla dobra rodziny chlopaka i dla jego oraz waszego dobra.
Z pewnością nie możesz pozwolic zeby to sie krecilo dalej bez zadnej interewencji bo moze sie w koncu stac cos naprawde strasznego... zwlaszcza ze juz sie dzieja okropne rzeczy - niestety czlowiek ktory naduzywa alkoholu nagle sie lagodny nie zrobi, to choroba i on sobie sam z tym nie poradzi co by sie nie mowilo i czego by sie nie robilo.

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2009-03-18 o 22:50
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-19, 07:21   #6
Lynn
Zakorzenienie

Jestem dda i powiem ci tyle, ze musisz go przekonać do wizyty u psychiatry. Mysli samobojcze są efektem najczęściej głębokiej depresji. Twój chłopak dostanie antydepresanta oraz skierowanie do psychologa na terapię. To jest najlepsze wyjście.
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-19, 13:29   #7
muammamija
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Czy ta kobietą w ciązy jest matka Twojego chłopaka?
Niech uciekaja z domu czym prędzej i zglaszają sprawę na policję.

Pogróżki "zabiję się" - piękne emocje zapewnia Ci chłopak. Rozumiem, że mu ciężko, ale czy naprawdę musi Cie karmić takimi informacjami???
Tak, musi, jesli jest ona najblizsza mu osoba

Ty bys sie nie zwierzyla TŻ gdybyś miała myśli samobójcze?

Autorko, w tak skrajnych przypadkach pomoze tylko terapia. Na stronie dda.pl znajdziesz psychoterapeutow w swojej okolicy ktore moga pomoc Twojemu TŻ.

Edytowane przez muammamija
Czas edycji: 2009-03-19 o 13:30
muammamija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-19, 13:34   #8
illuvies
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez muammamija Pokaż wiadomość
Tak, musi, jesli jest ona najblizsza mu osoba

Ty bys sie nie zwierzyla TŻ gdybyś miała myśli samobójcze?

Autorko, w tak skrajnych przypadkach pomoze tylko terapia. Na stronie dda.pl znajdziesz psychoterapeutow w swojej okolicy ktore moga pomoc Twojemu TŻ.
Ja np. bym poszła do lekarza. Raczej nie rzucam słów na wiatr, więc także stwierdzenie "zabiję się" byłoby poniekąd wiążące.

Martusss91 - sama nic nie zrobisz, przykro mi. Możesz go jedynie namawiać do pójścia do lekarza, skonsultowania się z terapeutą etc. Matka powinna wzywać policję za każdym razem, chociaż wiem, że to niewiele daje. Zetknęłam się z taką sytuacją. Policja przyjeżdżała, delikwent był zabierany na 24h, potem wracał i z powrotem jazda.
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-19, 13:46   #9
muammamija
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez illuvies Pokaż wiadomość
Ja np. bym poszła do lekarza.
I ukrywalabys przed swoim partnerem co czujesz,tak?

Nie kazdy ma odwage isc od razu do lekarza, dlatego szuka pomocy/oparcia wsrod najblizszych

jeden mowi "zabije sie", inny"nie chce mi sie zyc", ktos inny "mam ochote sie zabic". I zawsze najgorszym co mozna zrobic to zbagatelizowac to albo dac komentarz typu "nie szantazuj mnie", "przeciez wiem ze tego nie zrobisz" itd.

To, ze ktos tak naprawde nie ma zamiaru tego zrobic(chociazby ze strachu) nie oznacza, ze w srodku nie odczuwa ogromnego cierpienia, ktore wywoluje te slowa.I ze byc moze w koncu uwierzy w to, co mowi(ze nie chce mu sie zyc) i ku ogromnemu zaskoczeniu otoczenia w koncu to zrobi.I ze to nie tylko emocjonalny szantaz takie teksty zawsze trzeba traktowac powaznie, w koncu stawka jest zycie drugiego czlowieka.
muammamija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-19, 13:48   #10
koKOro
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
nieradzenie sobie z emocjami i zwracanie na siebie uwagi takimi tekstami to niestety chleb powszedni dla dda
ciężko to zrozumieć, to poważny problem i nikt by nie chciał tego przeżywać, ciężko sobie w ogóle komuś kto ma kochających rodziców albo chociaż spokojny dom wyobrazić w jakim ciągłym napięciu się żyje

autorko wątku problem jest bardzo skomplikowany, tym bardziej, że to każdego dnia pewnie dotyka Twojego TŻ. Nie jesteś mu tak w stanie pomóc jak to siebie wyobrażasz, to zbyt trudne. Musiałby raczej się pokusić o terapie dla dda, najczęściej mozna znaleźć ją w danym mieście w poradni leczenia uzależnień i współuzależnień.
Może powinnaś dla własnej świadomości zapoznać się bliżej z tym syndromem.
Ciężko Ci podnosić go na duchu, bo przecież w tym momencie - wszystko będzie dobrze - to banał. Tu trzeba bardziej zdecydowanych kroków, ale też on (a przede wszystkim on) musi zrozumieć co się z nim dzieje, jakie są mechanizmy, jak starać się podchodzić do sytuacji. On może mówić jedno, gdzieś głęboko pragnąć czegoś innego np. odtrącać przytulenie, a tak naprawdę pragnąć tego jak niczego innego.

Może poczytaj o syndromie dda, później usiądź z nim i porozmawiaj. Z góry uprzedzam, że to trwa. Ciężko się mierzyć z tym problemem.
nie wiem czy już czytałaś nieoficjalną stronę dda, tam zapewne jest wiele informacji.

to niestety jest ciężka droga, ale na pewno dda mają też wiele do zaoferowania, tylko mogą być mocno poranieni i zdezorientowani w rzeczywistości. Działają inaczej żeby się chronić.

dużo siły Wam życzę

zakorzenienie
koKOro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-19, 13:52   #11
illuvies
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez muammamija Pokaż wiadomość
I ukrywalabys przed swoim partnerem co czujesz,tak?

Nie kazdy ma odwage isc od razu do lekarza, dlatego szuka pomocy/oparcia wsrod najblizszych

jeden mowi "zabije sie", inny"nie chce mi sie zyc", ktos inny "mam ochote sie zabic". I zawsze najgorszym co mozna zrobic to zbagatelizowac to albo dac komentarz typu "nie szantazuj mnie", "przeciez wiem ze tego nie zrobisz" itd.

To, ze ktos tak naprawde nie ma zamiaru tego zrobic(chociazby ze strachu) nie oznacza, ze w srodku nie odczuwa ogromnego cierpienia, ktore wywoluje te slowa.I ze byc moze w koncu uwierzy w to, co mowi(ze nie chce mu sie zyc) i ku ogromnemu zaskoczeniu otoczenia w koncu to zrobi.I ze to nie tylko emocjonalny szantaz takie teksty zawsze trzeba traktowac powaznie, w koncu stawka jest zycie drugiego czlowieka.
Traktowałam te teksty poważnie przez rok, i moje zdanie nie jest tylko suchą teorią. Najbliżsi często są bezsilni, więc co to za wsparcie? Dla mnie to jest krótka piłka, idziemy do psychologa i tyle; gdyby pewne moje doświadczenia przytrafiły mi się teraz, umiałabym zareagować poprawnie, zamiast głaskać po głowie, pocieszać i mówić że będzie dobrze.

----
I ja już jestem po myślach samobójczych. TŻ wiedział, że źle się dzieje, a ja wiedziałam że on nic nie może zrobić, i nic od niego nie oczekiwałam.

Edytowane przez illuvies
Czas edycji: 2009-03-19 o 13:53
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-19, 15:23   #12
TeQuiero
Zadomowienie

Proponowałabym Ci abyś zaproponowała swojemu chłopakowi wizyte u psychologa bądź psychiatry. Albo niech zapiszę się na mitingi DDA.

I will always love you.
You, my darling you
....
TeQuiero jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-20, 10:05   #13
Mallutka
Zadomowienie

Martusss91 jesteś bardzo młodą osóbką, a uwierz mi, że partner z DDA jest wielkim wyzwaniem dla nawet bardzo doświadczonej osoby (życiowo).

takie pisanie do kogoś o 2 w nocy, że się zabiję to przede wszystkim sygnał, nie radzę sobie z emocjami (o czym pisze koKOro) ale też coś w stylu: zauważ mnie, zainteresuj się mną!
I choć słowa są pisane do ciebie to ich adresatem ty już nie jesteś (-> to już magia myślenia DDA)

Myślę, że jedynym rozwiązaniem jest wasza wspólna rozmowa o terapii.
To będzie strasznie trudne, tak i dla ciebie, jak i dla niego.
Może się okazać, że twój partner wcale nie chce nic zrobić z tym co się w nim, w jego uczuciach, w jego postrzeganiu świata dzieje (wiele DDA pomimo wiedzy, że to wszystko im trawi trzewia nic z tym nie robią, bo nic innego nie znają, boją się zmian bardziej niż pijącego rodzica za ścianą -> absurdalne, wiem. Ale tak to działa).
Jeżeli okaże się, że twój partner nie chce nic ze sobą zrobić, to będziesz musiała to po prostu zaakceptować. I to znów będzie strasznie trudne dla ciebie.
Bo przecież wszyscy chcemy by osoba którą kochamy była zdrowa, a co za tym idzie leczyła się (-> leczyła się i chora w uproszczeniu, bo DDA to nie choroba, to zespół cech nabytych w wyniku dorastania w dysfunkcyjnej rodzinie).
Terapia też będzie bardzo dużym sprawdzianem dla waszego związku.

Ale główka do góry i poczytaj o współuzależnieniu przy okazji
Mallutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości