|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Umowa adopcyjna?
Planuję zaadoptować kotkę przez stronę adopcje.org. Właściciel zaznaczył w ogłoszeniu, że podpisuje umowę adopcyjną i mam do Was pytanie- co to tak właściwie jest? Google wyrzuciło mi kilka przykładów i chodzi mniej więcej o to, że podpisuje się papier o tym, że zwierze ma być dobrze traktowane, ma mieć zapewnioną opiekę lekarską i w razie złamania któregoś z punktów, w moim przypadku, kot zostaje oddany poprzedniemu właścicielowi, tak?
Ale jak ten poprzedni właściciel sprawdza, czy z kotem jest wszystko w porządku? Przyjeżdża, trzeba wysyłać zdjęcia? Dziękuję z góry za odpowiedź i przepraszam, jeżeli ktoś już poruszył tę sprawę na forum, jednak wyszukiwarka wypluła mi wątki, które nie odpowiedziały mi na pytania.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Umowa adopcyjna?
Z tego co się okrientuję, przed adopcją kociaka przychodzi do ciebie do domu osoba, która sprawdzi, czy zapewnisz zwierzakowi odpowiednie i bezpieczne warunki (np. czy nie wypadnie przez balkon itp.).
Po podpisaniu umowy adopcyjnej i zabraniu kici do domu możesz spodziewać się kolejnej wizyty w celu sprawdzenia, jak kociak się miewa u ciebie.
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
W umowie, oprócz obowiązku opieki nad kotem zawarte jest również zobowiązanie do kastracji/sterylizacji o ile kot/kotka nie przechodzili takiego zabiegu. Co do wizyt przed adopcją to zazwyczaj jest jedna, która opiera się na rozmowie z przyszłym właścicielem i oblukaniu warunków w domu (nie chodzi o czystość i tego jakie ma meble ale o to czy kot by się tam dobrze czuł i czy by nie zwiał przy najbliżeszej okazji i czy inne zwierzęta są zadbane
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dzięki, Dziewczyny, za odpowiedzi, bardzo mi pomogłyście
![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
umowa adopcyjna to nic złego,sama niedawno wydałam szczeniaka na umowie adopcyjnej
![]() ![]() POZDRAWIAM ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Kotka jest już wysterylizowana i odrobaczona, dlatego zastanawiałam się, co jeszcze ta umowa zawiera
![]() Dzięki raz za pomoc ![]()
17.12.2007- Walka o zdrowe i piękne mo-hery ![]() Przewodnik po olejowaniu! Profil na Endo TF, CE, obwodówka- zrobione Bieganie + Turbo Ewy Ch. Edytowane przez Narek Czas edycji: 2009-05-24 o 17:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Generalnie chodzi tez o to zeby odstraszyc ludzi bioracych zwierzaka pod wplywem impulsu czy na prezent. Wiekszosc ludzi wymagajacych umowy odratowuje koty z ulicy i raczej nie chce zeby kot znowu na nia trafil. Ostatnio tez robilam za tymczas dla Rudego, wlozylo sie w niego troche wysilku i pieniedzy, wiec i od domku wymagam odpowiedzialnego podejscia.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=68128 tu są różne wzory.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:20.