marzy mi sie dom - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-10, 11:58   #1
ultraviolet21
BAN stały

marzy mi sie dom

mam dopiero 22 lata a marzy mi sie swoj wlasny 140-150 metrowy domek ,z ogordkiem ....swoim ogordkiem i wogole .Mam meza ,dziecko mieszkamy w malym dwupokojowym mieszkaniu 48m2 -brakuje mi chociaz tej sypialni ,bo wszystko pranie ,zabawki,spimy -wtym jednym pokoju -wszystko jest nawalone pupychane -mimo ze mieszkanie jest ladnie ,nowoczesnie urzadzone -brakuje przestrzeni ,narazie do musze sobie wybic z glowy ....bo nie stac nas na taki wydatek....ale bardzo bym chciala miec taki domek .. =tez macie takie marzenia?
ultraviolet21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 12:23   #2
Weronika.21
Raczkowanie

Dot.: marzy mi sie dom

oj ja też tak mam... a najgorsze, że mimo że w całym swoim życiu jestem mega pesymistką, to już teraz wiem, że ten dom za kilka lat będę miała to taki mój pozytywny, optymistyczny akcent Czasami siedzę do późnych godzin nocnych i przeglądam projekty domów, ogłoszenia o sprzedaż działek itp. W sumie już jestem coraz bliżej zakupu działeczki, ale to też nie takie proste. Tzn wszystko jest bardzo proste, ale koszty niesamowite Ale jeszcze wybuduję tem mały, ale mój własny domek! oczywiście podzielę się zdjęciami za pare lat na wizażu
P.S. ja mam 23 lata (już niedługo 24) i też małego stworka. Chcę mu kupić psa, a do tego niezbędna jest działka i domek

jestem mamą małego Stworka

Edytowane przez Weronika.21
Czas edycji: 2009-03-10 o 12:24
Weronika.21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 12:28   #3
dirt
Wtajemniczenie

nie.
dobrze mi jest tam gdzie jestem teraz (domek szeregowy z małym ogródkiem - 50 m2)
miejsca spokojnie mi wystarcza na większość moich hobby,
może skoro wszystko masz poupychane to znak że część z tych rzeczy należy wyrzucić (moja "teściowa" tak miała, zapchany cały pokój <<bo my taki mały dom mamy, musimy koniecznie wybudować duży dom na działce pod miastem>>, a okazuje się, że połowa jej dobytku to zwykłe śmieci, które odkładała, bo może się przyda)
mnie tyle miejsca zupełnie wystarcza na: trzymanie roweru, hodowanie 3 dzikich gryzoni, itd.
dirt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 12:34   #4
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

dirt ale jednak masz domek, z ogródkiem, to nic, że szeregowy, to nic, że ogródek mały, ale jest...
To lepsze niż mieszkanie...
Stary 2009-03-10, 12:38   #5
ultraviolet21
BAN stały

sek wtym ze jest szansa ze bede go juz miec w przyszlym roku pod koniec ale dla mnie to wiecznosc...maz chce sie najpierw przeniesc do mieszkania swoich rodzicow (bo oni pierwsi w kolejnosci chca sie wybudowac) i potem my ...ale ja tam bym odrazu chciala na dom ...boze musze czekac prawie 2 lata...dla mnie to wiecznosc...a nie chce popasc w jakas paranoje...
Stary 2009-03-10, 14:07   #6
dirt
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
dirt ale jednak masz domek, z ogródkiem, to nic, że szeregowy, to nic, że ogródek mały, ale jest...
To lepsze niż mieszkanie...
ale ma taki sam metraż jak mieszkanie, które ma ultraviolet.
ona ma 48m2 ja mam aż o 2 metry więcej.
ogródek jest mały, tak, że nawet nały plac zabaw dla dziecka by się na nim nie zmieścił.
i co sobotę rano budzą mnie najnowsze przeboje z radia, którego nie słucham, a muzyki jaką gra nie znoszę, za to słuchają tego sąsiedzi.
latem mogę sobie pooglądać jak sąsiadka się opala na ogródku lub właśnie wiesza pranie i gapi się tepo jak jem kolację.

ale masz rację lepsze to niż mieszkanie w bloku.
(samodzielny, wolnostojący dom mnie za to zniechęca - musiałby być poza miastem i daleko bym wszędzie miała)
Stary 2009-03-10, 14:39   #7
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax

Cytat:
Napisane przez ultraviolet21 Pokaż wiadomość
sek wtym ze jest szansa ze bede go juz miec w przyszlym roku pod koniec ale dla mnie to wiecznosc...maz chce sie najpierw przeniesc do mieszkania swoich rodzicow (bo oni pierwsi w kolejnosci chca sie wybudowac) i potem my ...ale ja tam bym odrazu chciala na dom ...boze musze czekac prawie 2 lata...dla mnie to wiecznosc...a nie chce popasc w jakas paranoje...
Te 2 lata miną ci bardzo szybko. My też mieszkamy teraz u moich rodziców, bo budujemy własny dom. Mam nadzieję, że do grudnia damy radę się wyprowadzić. Ale czas leci nam bardzo szybko, a patrzenie jak mury pną się w górę, to raj Pamiętaj, że ty masz szanse na spełnienie swojego marzenia, bo inni w ogóle. Więc warto poczekać.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-10, 15:02   #8
dirt
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez xhankax Pokaż wiadomość
...Pamiętaj, że ty masz szanse na spełnienie swojego marzenia, bo inni w ogóle. ...
otóż to.

kiedyś wynajmowałam przez rok mieszkanie i ten rok (a był koszmany - mieszkanie rudera, orzewania prawie brak, w łazience jak w lodówce, lodówki w kuchni brak...) bardzo szybko zleciał
Stary 2009-03-10, 17:03   #9
sss7
Zadomowienie

ojjj, ja bym bardzo chciała. My nawet nie mamy własnego meiszkania, tylko płacimy za wynajem. Marzy mi sie średni dom. 5 sypialni ( jedna dla nas, 3 dla dzieciaków i jena dla gosci) i salon, łązienka i średnia kuchnia, ogród z miejscem na kilka kurek by znosiły świerze jajka, i wybieg dla 2 pów i świnii ( świnia nie w celach spozywczych, poprostu zawsze z moim TZ chcielismy mieć jedna, sympatyczna, tłustą świnkę). Tylko skąd na to wziąc pieniędze...???
Stary 2009-03-11, 18:41   #10
Wisienki
Zakorzenienie

o marzy mi się dom w wyobraźni nawet już go sobie nie tylko zaprojektowałam, ale nawet umeblowałam .. myślę o domku w granicach 100 - 150 metrów, parterowy z poddaszem użytkowym, z garażem pod jednym dachem z którego można było było przejść do pomieszczenia gospodarczego (kotłownio, składzika, z umywalką) do środka i żeby była zamknięta kuchnia z wyjściem na taras po którym można przejść do salonu w którym oczywiście znalazł by się kominek z płaszczem wodnym .... z pokoiem gościnnym / gabinetem z łazienką. a na poddaszu chciałabym mieć sypialnie z własną garderobą, 2 pokoje dziecinne z garderobami połączone łazienką i pokój gospodarczy (pralnio suszarnio coś )

no i żeby to cudo stało na 1000 metrowej działce w lesie, ewentualnie przy parku, lub w willowej dzielnicy oddalonej max 30 minut od centum, posiadało wygodny dojazd komunikacją miejską i żeby było mnie na stać na kupienie takiej działki (choć to ostatnie to marzenie ściętej głowy) Mam jednak dopiero 25 lat więc przystoi mi jeszcze marzyć
Stary 2009-03-13, 21:52   #11
karomimbla
Przyczajenie

tiaaaa.... tez to macie ?
mnie sie tez marzy wlasny domek i tez wieczorami przegladam katalogi i urzadzam sobie w wyobrazni moj dom hehe. Zbieram inspiracje. Mam nadzieje,ze do czasu jak bede ten dom miala nie zaponmne... bo na razie sie nie zanosi;]
Podstawowa rzecz .. dom daleko od ulicy,. najlepiej wielki zielony teren tak, by mozna bylo latac na golasa po ogrodzie (to tylko przenośnia) I na pewno z sypialni wieeeelkie okno balkonowe wprost na trawę, gdzie rano ja bym w powiewnej koszuli nocnej bosą stopą na tę trawę wychodziła... niczym Zosieńka z Pana Tadeusza... ech, ale się rozmarzyłam
Spełniajcie marzenia, podobno się da pozdrawiam
Stary 2009-03-14, 14:04   #12
centipede
Zadomowienie

Cytat:
mam dopiero 22 lata a marzy mi sie swoj wlasny 140-150 metrowy domek ,z ogordkiem ....swoim ogordkiem i wogole .Mam meza ,dziecko mieszkamy w malym dwupokojowym mieszkaniu 48m2 -brakuje mi chociaz tej sypialni ,bo wszystko pranie ,zabawki,spimy -wtym jednym pokoju -wszystko jest nawalone pupychane -mimo ze mieszkanie jest ladnie ,nowoczesnie urzadzone -brakuje przestrzeni ,narazie do musze sobie wybic z glowy ....bo nie stac nas na taki wydatek....ale bardzo bym chciala miec taki domek .. =tez macie takie marzenia?
Cytat:
Ultraviolet powinnaś docenić to, że Twoje marzenie się spełni! Piszesz, że musisz czekać dwa lata, ale niektórzy nie doczekają się nigdy. Także nie popadać w paranoję, docenić to co się ma i powoli projektować sobie swoje wymarzone gniazdko
Stary 2009-03-15, 21:04   #13
Ata77
Zakorzenienie

Gdzieś w sferze marzeń to na pewno jawi mi się domek Tymczasem cieszę się z tego co mam,a mam swoje mieszkanie. Na pewno przy większych dochodach zdecydowałabym się na budowę. Nie zamierzam jednak kosztem życia tu i teraz, kosztem odmawiania sobie dla tych kilkudziesięciu metrów więcej i zielonej trawy w gratisie nie móc żyć swobodnie jak żyjemy teraz. Jak patrzę na znajomych wokół, którzy zdecydowali sie na budowę ponad swoje możliwości to zaczynam zastanawiać się czy to jest tego warte?
Nigdy ponad swoje siły, nigdy biorąc kredyt na ponad 30 lat (w spadku zresztą potem dla dzieci,a może i wnuków), nie chce nt, moment realizować takich marzeń.
Szanuje jednak i podziwiam osoby, które dążą do tego z całych sił.
Nie biorę z nich jednak przykładu. Razem z TŻ mamy inne priorytety

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-16, 08:53   #14
ultraviolet21
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Gdzieś w sferze marzeń to na pewno jawi mi się domek Tymczasem cieszę się z tego co mam,a mam swoje mieszkanie. Na pewno przy większych dochodach zdecydowałabym się na budowę. Nie zamierzam jednak kosztem życia tu i teraz, kosztem odmawiania sobie dla tych kilkudziesięciu metrów więcej i zielonej trawy w gratisie nie móc żyć swobodnie jak żyjemy teraz. Jak patrzę na znajomych wokół, którzy zdecydowali sie na budowę ponad swoje możliwości to zaczynam zastanawiać się czy to jest tego warte?
Nigdy ponad swoje siły, nigdy biorąc kredyt na ponad 30 lat (w spadku zresztą potem dla dzieci,a może i wnuków), nie chce nt, moment realizować takich marzeń.
Szanuje jednak i podziwiam osoby, które dążą do tego z całych sił.
Nie biorę z nich jednak przykładu. Razem z TŻ mamy inne priorytety

powiem ci ze ja sobie tez nie wyobrazam brac kredytu na dom i tez zadziwiaja mnie ludzie ktorzy zarabiaja powiedzmy wspolnie te 4-5 tys , i sie buduja ,kredyt na 30 lat a co jak jedno straci prace?albo i drugie? bo i na pewno byly takie przypadki dla mnie to jest rowniez podjecie wyzwania ponad swoje przecietna mozliwosci ,ja predzej nie zdecdyuje sie na budowe jak nie bede miala tych 450 tys "w kieszeni"
Stary 2009-03-16, 09:28   #15
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Wybacz, ale jakbym czekała, aż uzbieram sobie 450 tyś. na budowę domu, to bym go nigdy nie zaczęła...

Miałam kiedyś takiego sąsiada, w starych czasach zbierał na telewizor... Co już prawie uzbierał, to wzrastały ceny i on biedny znowu zbierał, to mu znowu wzrosły ceny... Aż za 5 razem się zdenerwował, kupił sobie telewizor na kredyt i przez następne kilka lat cieszył się z jego posiadania

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-16, 10:18   #16
ultraviolet21
BAN stały

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
Wybacz, ale jakbym czekała, aż uzbieram sobie 450 tyś. na budowę domu, to bym go nigdy nie zaczęła...

Miałam kiedyś takiego sąsiada, w starych czasach zbierał na telewizor... Co już prawie uzbierał, to wzrastały ceny i on biedny znowu zbierał, to mu znowu wzrosły ceny... Aż za 5 razem się zdenerwował, kupił sobie telewizor na kredyt i przez następne kilka lat cieszył się z jego posiadania
ja mam taka mozliwosc ,ale narazie musimy inwestowac pieniadze w inne interesy ...wiec dom to opcja drugoplanowa ...a powiedz mi kochana wiem ze to tak nie wypada ...ale jakiej wielkosci wzieliscie kredyt na ile lat?i ile wynosi miesieczna rata? jestem ciekawa jak to wyglada ...
Stary 2009-03-16, 10:29   #17
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
ja mam taka mozliwosc ,ale narazie musimy inwestowac pieniadze w inne interesy ...wiec dom to opcja drugoplanowa ...a powiedz mi kochana wiem ze to tak nie wypada ...ale jakiej wielkosci wzieliscie kredyt na ile lat?i ile wynosi miesieczna rata? jestem ciekawa jak to wyglada ...
Niestety jeszcze nie doszliśmy do tego etapu, z działki nic nie wyszło, chociaż wszystko było dopięte na ostatni guzik...
Zaczynamy od początku...
Na działkę mamy gotówkę, którą uzyskałam ze sprzedaży drugiego mieszkania.
Już raz przechodziłam przez te wszystkie kredyty i jestem zwolenniczką jak najdłuższego okresu kredytowania, bo wprawdzie odsetek jest wtedy więcej, ale rata mniejsza i mniejsze ryzyko, że jak jedna osoba straci pracę, to nie będzie nas stać.
Poza tym jest na forum wątek o kredytach, znajdziesz tam wiele cennych informacji.
Stary 2009-03-16, 11:23   #18
iza251
Zakorzenienie

Talking Dot.: marzy mi sie dom

Dołączam do klubu
My juz nie tylko mamy w sferze marzeń,ale pomału krystalizujemy nasze marzenie.W kwietniu teściowa przepisuje na nas piekna działke pod miastem a od jesieni zaczynamy coś działać z papierologią....Pomału też szukamy projektu,ale nie jest to takie łatwe...Co do kosztów to tak,mamy swoje spore mieszkanie w mieście (prawie 65m) i pójdzie na sprzedaż.A resztę się bedzie kombinować.
Ale perspektywa własnego domku jest tak podbudowująca,że nie zamartwiam się bardzo.
Wiem,że jest już watek o projektach,ale to są moje ulubione:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg LMB 24 Faworyt w wersjii z dachem dwuspadowym.jpg (87,1 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg z23.jpg (75,1 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg z24.jpg (64,8 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Tobiaszek.jpg (102,8 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg k3.jpg (69,6 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg lenka.jpg (91,7 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Gienia.jpg (85,5 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Granat.jpg (83,4 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg antek.jpg (62,9 KB, 9 załadowań)
Stary 2009-03-16, 13:30   #19
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax

Gdybym myślała, że za rok stracę pracę i dlatego kredytu nie biorę, to pewnie mieszkałabym pod mostem. Bo niestety nie mam ani mieszkania ani domu, mieszkamy teraz u rodziców i budujemy. Ja wychodzę z założenia, że do odważnych świat należy.
Więc moje marzenie stoi już z dachem i oknami Teraz wykonczeniówka.
Projekty bardzo ładne.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-17, 06:49   #20
iza251
Zakorzenienie

Question Dot.: marzy mi sie dom

Cytat:
Gdybym myślała, że za rok stracę pracę i dlatego kredytu nie biorę, to pewnie mieszkałabym pod mostem. Bo niestety nie mam ani mieszkania ani domu, mieszkamy teraz u rodziców i budujemy. Ja wychodzę z założenia, że do odważnych świat należy.
Więc moje marzenie stoi już z dachem i oknami Teraz wykonczeniówka.
Projekty bardzo ładne.

A projekt gotowy czy indywidualne zamówienie?
Stary 2009-03-17, 09:48   #21
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax

Cytat:
Napisane przez iza251 Pokaż wiadomość
A projekt gotowy czy indywidualne zamówienie?
Gotowy, z pracowni ArchDesign.
Kupiłam przez internet, niewielkie zmiany oczywiście wnieśliśmy, ale ogólnie to jesteśmy zachwyceni, bo rozkład pomieszczeń taki jak chciałam
Stary 2009-03-18, 06:47   #22
iza251
Zakorzenienie

Question Dot.: marzy mi sie dom

Cytat:
Gotowy, z pracowni ArchDesign.
Kupiłam przez internet, niewielkie zmiany oczywiście wnieśliśmy, ale ogólnie to jesteśmy zachwyceni, bo rozkład pomieszczeń taki jak chciałam
A jak nazywa się projekt?
Stary 2009-03-18, 09:35   #23
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax

Cytat:
Napisane przez iza251 Pokaż wiadomość
A jak nazywa się projekt?
A co tam.. DJ 101
Stary 2009-03-18, 10:10   #24
iza251
Zakorzenienie

Thumbs up Dot.: marzy mi sie dom

Cytat:
A co tam.. DJ 101
Projekt bardzo ładny Mnie baaardzo podobaja się projekty z dachem czterospadowym,ale wiem niestety jak sa kosztowne w budowie Dlatego najprędzej nasz będzie dwuspadowy.
To jest moje marzenie:
http://www.lipinscy.pl/project.xml?i...backcmd=Golden
A taka wersja będzie budowana,chyba...
http://www.lipinscy.pl/project.xml?i...Ready&offset=1
dach nad garażem będzie "oddzielony" na wzór tego:
http://www.lipinscy.pl/project.xml?i...57&backcmd=New
Stary 2009-03-18, 14:22   #25
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax

Też ładne projekty. Ja uparłam się na czterospadowy dach i rzeczywiście koszty jakieś 40% większe.. ale co tam, wygląda super Poza tym miałam dość duże problemy ze znalezeienim odpowiedneigo projektu, bo mam działkę narożną i były problemy z ustawieniem domu tak, żeby ogród był od strony południa. Ale udało się
Stary 2009-03-23, 12:35   #26
herbi
Raczkowanie

hej dziewczyny. to i ja wtrące swoje trzy grosze. na temat kredytów. nie dziwie się, że ludzie biorą kredyty na budowę domu- nie każdy ma gotówkę. No ale gdy widzę WIELKIE domy i kredyty po uszy to sie smieje.
herbi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-23, 14:35   #27
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax

Cytat:
Napisane przez herbi Pokaż wiadomość
hej dziewczyny. to i ja wtrące swoje trzy grosze. na temat kredytów. nie dziwie się, że ludzie biorą kredyty na budowę domu- nie każdy ma gotówkę. No ale gdy widzę WIELKIE domy i kredyty po uszy to sie smieje.
Co dla ciebie jest wielkim domem? Dla przeciętnego Kowalskiego każdy kredyt na dom lub domek i tak będzie ogromny.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-23, 15:38   #28
herbi
Raczkowanie

np. 180- 200 metrów . jak to się mówi : "zastaw się a się postaw"
herbi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-23, 15:57   #29
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax

Cytat:
Napisane przez herbi Pokaż wiadomość
np. 180- 200 metrów . jak to się mówi : "zastaw się a się postaw"
No fakt, taki metraż podchodzi mi już pod willę
Stary 2009-03-23, 18:16   #30
wandaanna80
Przyczajenie

Ja też myślę o budowie domu, ale marzy mi się dom z bali z kominkiem, ogrodem....
wandaanna80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości