![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
czy da się pogodzić kurs z matura?? ;)![]() (lub tegorocznie maturzystki przymierzające się do kursu) jakie przemyślenia, wnioski, obserwacje? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: czy da się pogodzić kurs z matura?? ;)
Coprawda nie zaliczam sie do tych ,ktore wymienilas,ale...moge ci poradzic tylko tyle,ze wlasnie m.i.n ze wzgledu na mature zrobilam [i ciagle robie] kurs na tych wakacjach.Moim zdaniem to jest tak ,ze zaraz studniowka,potem matura ,a gdyby jeszcze doszedl do tego kurs i dwa egzaminy naraz (czyli egzamin z prawka i egzamin-matura) to obawiam sie ,ze zjadlby mnie podwojony stres i nic by ze mnie nie zostalo
![]() ![]() ![]()
![]() "Najlepsza miłość to ta,która budzi duszę... Pcha nas ku lepszemu... Rozpala w sercach ogień a w duszy sieje spokój..." ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=16429349 Atmosphere,Bershka,Stradi varius,Pimkie,Reserved i inne...zapraszam ![]() !14 stycznia dokładka! !odpisuj u mnie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Hmm to bylo kilka lat temu ale do tej pory pamietam kazdy szczegol z mojego ostatniego egzaminu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
pewno, ze sie da. ja zaczelam kurs we wrzesniu w roku szkolnym, w ktorym mialam mature. do konca listopada jezdzilam, a potem zdawalam co miesiac egzamin. w lutym (za trzecim razem
![]() z reszta kurs to przeciez tylko pare godzin jezdzenia w tygodniu (nie wierze, ze ktos sie tak intensywnie uczy zeby nawet na to czasu nie miec), a potem egzamin, ktory stresem jest, ale raczej nie takim, ktory calkowicie uniemozliwia funkcjonowanie... wiec moim zdaniem wymowka 'nie robie kursu, bo w tym roku matura' jest srednia wymowka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Też sie zastanawiałam nad prawkiem, ale nie umiałabym tego pogodzic. W grę w chodzi nie tylko matura, ale również dodatkowy angielski dwa razy w tygodniu i kursy maturalne. Jeśli dodałabym do tego jeszcze nauke jazdy, nie miałabym pewnie na nic czasu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() dla mnie kurs prawa jazdy to raczej byla taka rozrywka w czasie wolnym ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Ja też mam taki dylemat...
urodziny mam na początku listopada, więc teoretycznie mogłam się zapisać na początku sierpnia, ale ciągle coś mi stało na przeszkodzie pójść tam się zapisać ![]() Teraz zaczęłam się zastanawiać, czy dam radę to wszystko pogodzić - chyba zaczęło do mnie dochodzić, że praktycznie od matury "wszystko" zależy ![]() Nie chodzę na żadne dodatkowe kursy, będę miała bardzo mało lekcji, bo praktycznie tylko przedmioty z profilu + języki, jakieś 5 lekcji dziennie, ale nie wiem czy nie zrobią nam np. lekcji na 10 albo 11 ![]() sobotę chyba będę miała zajęta, w tym roku najfajniejsze kółka były w soboty do południa - kilka godzin ![]() I tak się pewnie zapiszę w pierwszych dniach września, bo w wakacje za rok będę chciała podjąć jakąś pracę, może za granicą... Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Wydaje mi się, że jakbym miała więcej zajęć to byłabym bardziej zorganizowana ![]()
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
ja 2 lata temu zdawałam przed maturką się zapisałam i potrafiłam pogodzić,nauke do maturki i na testy z prawka,a zdałam prawko parę dni jak miałam maturkę,no niestety podchodziłam 3 razy,a 3 okazał się w końcu szczęśliwy
![]()
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
A ja Wam radzę dziewczyny zrobić sobie kurs po maturze - w wakacje, które zresztą będziecie miały długaśne. W roku szkolnym nie trzeba sobie głowy zatruwać żadnym prawkiem, brak dodatkowych stresów itp. A w wakacje jest b.dużo czasu.
Ja tak właśnie zrobiłam, wyrobiłam się przed rozpoczęciem studiów i zdałam za pierwszym razem ![]()
Otwierasz Przestrzeń...mego świata, Wypełniasz ją czułym spojrzeniem, Subtelnym dotykiem Stawiam pierwsze kroki w głębię ...poznania życia A ja bezpieczna oczy zamykam Staję się motylem istnienia Mogę wznieść się ponad wieczność ...gdy tylko JESTEŚ !!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Generalnie im wiecej obowiazkow/rzeczy do wykonania itp tym latwiej sie zorganizowac. Stad latwiej zalatwiac hurtowo, za jednym zamachem, tzw "przy okazji". Klase maturalna wspominam jako okres kiedy mialam podejrzanie duzo czasu "dla siebie". Niekoniecznie taki czas jest korzystny. (im wiecej stresow tym mniej czasu na stresowanie sie, wiec jest mniej stresowo) Przy okazji zycze powodzenia. Prosze nie dziekowac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
oczywiscie ze sie da. kurs zaczelam we wrzesniu, teorie mialam w marcu a praktyke w maju (to co ze wtedy nie zdałam :P). klasa maturalna wbrew pozorom nie jest wcale taka ciezka, a no i matura sama w sobie nie jest taka straszna
![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Jak się czegoś bardzo chce, to wszystko jest możliwe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Dokladnie,dla mnie tez
![]() ![]()
![]() "Najlepsza miłość to ta,która budzi duszę... Pcha nas ku lepszemu... Rozpala w sercach ogień a w duszy sieje spokój..." ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=16429349 Atmosphere,Bershka,Stradi varius,Pimkie,Reserved i inne...zapraszam ![]() !14 stycznia dokładka! !odpisuj u mnie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() przydala mi sie nauka jazdy w ciemnosciach, bo egzamin tez zdawalam w ciemnosciach ![]() ![]() aha ja w klasie maturalnej mialam bardzo malo lekcji, a juz w drugim semestrze to praktycznie tylko przedmioty, ktore zdawalam na maturze... nawet Niemcow z wymiany przyjmowalismy a jakze - w klasie maturalnej ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Zaczęłam robić kurs tuż przed studniówką i ciągnęłam go do samej matury,a potem niestety dałam sobie spokój i to na prawie rok. Moim zdaniem to nie był dobry pomysł zaczynać tak tuż przed maturą, bo prawo jazdy, sam kurs jest bardzo czasochłonny. Chyba najlepiej odłożyc go sobie na wakacje, nie ucieknie przecież, a wtedy głowa będzie spokojniejsza, bo będzie jeden stres mniej. W wakacje jest zresztą więcej czasu, żeby spokojnie rozplanować sobie godziny. A z tego co ja pamiętam, to ciężko było mi wcisnąć godzinę jazdy pomiędzy szkołę a zajęcia dodatkowe, na które raczej się chodzi w klasie maturalnej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ja myślę, że to naprawdę da się pogodzić. Sama miałam się zapisać na kurs dopiero po maturze, ale stwierdziłam, że mogę się nie wyrobić przed październikiem i zaczęłam mój kurs w połowie marca. Wykłady trzy razy w tygodniu po dwie godzinki i tak chyba przez dwa albo prawie trzy tygodnie. Jazdę zaczęłam w połowie kwietnia bo stwierdziłam, że aż tak bardzo to mi się nie spieszy
![]() ![]() ![]() Pierwszy egzamin miałam na początku lipca, nie udało się i znowu kolejny plus tego, że zapisałam się na prawko wcześniej bo z drugim i ostatnim egzaminem zdążyłam wyrobić się jeszcze przed październikiem ![]() ![]() I jak tak teraz na to wszystko patrzę, to stwierdzam, że zapisanie się na kurs w marcu było bardzo dobrą decyzją, ale na rozpoczęcie go pare miesięcy wcześniej, w październiku, listopadzie itp. raczej bym się nie zdecydowała. Już po maturze kiedy zostało mi mniej więcej połowę jazd mogłam skupić się tylko i wyłącznie na nich i bardziej się do tego wszystkiego przyłożyć. Ale dużo osób z mojej klasy zdawało jeszcze w roku szkolnym i w niczym im to nie przeszkodziło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
jestem tegoroczna maturzystka i zaczelam kurs juz wczesniej. Jak narazie mam tylko 13h ale mysle ze wszystko da sie pogodzic, pocieszam sie mysla ze gdzy pojde na studia tam to dopiero nie bede miala na nic czasu. A wakacje po maturze odpadaja ze wzgledu na prace...
![]()
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
To ja chyba jestem najbardziej hardocorowa
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wszystko sie da ![]() ![]()
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
no ja sie przymierzam w tym roku zaczac zdawac
![]() w wakacje nie chcialam sobie zawracac glowy lazeniem na kursy itp ![]() ogolnie to widze ze sie wszedzie spiotykamy ;P
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
ja wlasnie w tym roku przed matura zabralam sie za prawko. mialam 1szy temin 3 kwietnia - nie zdałam, ale nie dlatego ze nie bylam przygotowana, tylko po prostu trafilam na egzaminatora-gnojka. drugi termin dostalam na 25 maja, a ostatni ustny egzamin z matury - 23 maja.
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() też zauważyłam ![]() tak się jeszcze zastanawiam jaki procent Wizażanek nie zdał teorii ... bo w zasadzie mówmy tylko o praktyce, co świadczyłoby, że SPORA więkość zdała teorie ... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
no na teorie to sie wystarczy nauczyc
![]() a ja nie zdaje w polsce tylko w czechach i tu jest duzo latwiej zdac ogolnie prawko ![]()
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
W klasie maturalnej kończyłam część kursu i brałam jazdy dodatkowe przed egzaminem, oczywiście na egzamin też się zwalniałam.
Powiem tak, stres straszny, nawet podwójny, trzeba pracować na podwójnych obrotach, ale da radę. Ja zdałam egzamin za pierwszym razem i maturę też ![]()
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
hmmm teraz mam taka sytuacje matura i prawko na razie daje rade, ale dopiero jest wrzesien nie wiadomo ile sie bedą te nauki L ciagnąc mam nadzieje ze sie wyrobie w tym roku
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem da się pogodzić, wystarczy mieć w miarę bezstresowe podejście
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Jeśli przygotowania do matury można porównać z jednoczesnym pisaniem pracy mgr, zajęciami na uczelni oraz pracą pełnoetatową - to można.
Fakt, przetestowałam sama na sobie - im więcej zajęć, tym więcej czasu udaje Ci się wygospodarować na dodatkowe zajęcia. Poza tym, jeśli teraz odłożysz robienie prawka (bo matura a później egzaminy na studia), to później masz studia (pierwsze 2 lata są najtrudniejsze, więc też nie masz czasu), później zaczniesz pracować, założysz rodzinę to po odchowaniu dzieci przejdziesz do wieku średniego nadal bez prawa jazdy i na "łasce" znajomych kierowców oraz komunikacji miejskiej. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:56.