PODRÓŻ PRZEDŚLUBNA- Francja- co trzeba zobaczyć ?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-02, 22:07   #1
goferek_go
Raczkowanie

PODRÓŻ PRZEDŚLUBNA- Francja- co trzeba zobaczyć ??

Witam!!

Z moim TŻ wybieramy się w okolicach maja /czerwca w naszą podróz przedślubną Marzy nam się zwiedzanie Francji. Jedziemy samochodem, z namiotem i śpiworkami. Nie mozemy się tylko zdecydować gdzie pojechać, i co zobaczyć. Mamy około dwóch tygodni. Planujemy zobaczyć Normandię i Bretanię, może Alpy, Prowansję, Lazurowe Wybrzeze........
Dziewczyny proszę o pomoc Co warto zobaczyć?? Gdzie pojechać?? Nie przeszkadza nam wielogodzinna jazda samochodem i to ze Normandia jest na północy a lazurowe już mniej :P
Może ktoras z was była i odkryla jakieś ciekawe zakątki?

ps. Zarezerwowanym punktem wycieczki jest miasteczko Bergues (BERG) ;P kto oglądal "Jeszcze dalej niż północ" ten wie kto nie oglądał a lubi francuskie klimaty POLECAM!!

pozdrawiam i czekam na pomysly

Edytowane przez goferek_go
Czas edycji: 2009-03-04 o 20:29
goferek_go jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-04, 20:31   #2
goferek_go
Raczkowanie

Dot.: PODRÓŻ PRZEDŚLUBNA- Francja- co trzeba zobaczyć ??

Nikt nie ma pomysłów?? Podbijam i czekam na Wasze ulubione miejsca.
Stary 2009-03-06, 14:20   #3
Truffla3
Raczkowanie

Witaj goferek_go!

O Francji moge napisac sporo, poniewaz bylam siedem razy na urlopie i kilkakrotnie przejezdzalam przez Francje, jadac na urlop do Hiszpanii.
Niewiele moge powiedziec o Normandii i Bretanii, natomiast poludniowa Francje od Atlantyku po Wlochy poznalam dosyc dokladnie.

Zaczynamy podroz po Francji!!
Jadac do Burgues nadarza sie wspaniala okazja, zeby odwiedzic Paryz
Jest to przeciez miasto zakochanych!!! O urokach tego miasta nie musze chyba pisac? Wieza Eiffla, Luwr, pola Elizejskie, Notre Dame i,i,i...
Z Normandii pojechalabym wzdluz wybrzeza Atlantyckiego, po drodze odwiedzajac urokliwe miasteczka tego regionu ( La Rochelle, Royan, Borgeaux, Biaritz)
Nastepny przystanek zrobilabym w Perpignan i stamtad wzdluz morza Srodziemnego kierowalabym sie na Prowensje
Cap d'Agde, Sète, Montpellier i dalej w kierunku Marseille.
I tu zaczynamy Prowencje!!
Prowencja jest piekna cala! Urocze zakatki, romantyczne kawiarenki z ogrodkami, restauracje w ktorych mozna delektowac sie swiezutkimi owocami morza
Bedac na Lazurowym Wybrzezu polecilabym Cannes, Antibes-miasto malarzy,Nica-wysadzana palmami Anielska Promenada!
Z tamtad juz krotki wypad do Monako!!
Jestem przekonana,ze jezeli zobaczycie chocby czesc z tego co opisalam, bedziecie zakochani we Francjii tak jak ja,a wrazenia i wspomnienia zostana na wiele, wiele lat!

Jezeli masz jakies pytania-odpowiem z przyjemnoscia.

Pozdrawiam i zycze przyjemnej przedslubnej podrozy!!

Edytowane przez Truffla3
Czas edycji: 2009-03-06 o 14:31
Truffla3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-06, 17:35   #4
goferek_go
Raczkowanie

Talking Dot.: PODRÓŻ PRZEDŚLUBNA- Francja- co trzeba zobaczyć ??

Dziękuje Ci bardzo za cenne wskazówki
A pytanko jak na razie mam jedno: Chcielibyśmy zobaczyć kwitnące pola lawend. Mój TŻ jest zapalonym fotografem i chciałby tam wyżyć się artystycznie Orientujesz się czy mamy szanse w czerwcu trafić na kwitnącą już lawendę.
pozdrawiam i będe zgłaszać się w razie pytań
Stary 2009-03-06, 18:20   #5
Truffla3
Raczkowanie

Ciesze sie,ze moglam pomoc

Mysle, ze czas , kiedy kwitnie lawenda to poczatek lipca-do konca sierpnia.
Ja bylam na urlopie w lipcu i udalo mi sie podziwiac przepiekne, fioletowe pola. Jako ciekawostke dodam jeszcze, ze miasteczko Grasse slynie z uprawy najintensywniej pachnacych kwiatow lawendy. Jest miastem perfumow Warto zwiedzic!
Pozdrawiam

Truffla3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-06, 22:50   #6
goferek_go
Raczkowanie

Dziekuję

Skorzystam na pewno, a lawendowe miasteczko trafiło właśnie na listę punktów obowiązkowych naszej podrózy
Stary 2009-03-08, 14:26   #7
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

jeli jeszcze poszukujesz informacji, ja z kolei chetnie wiele Ci opowiem o bretanii i normandii, bylam tam 2 razy na 3 tygodnie, co prawda juz pare lat temu, ale miejsca te szalenie mnie urzekły i sa moja wielka miloscia, moglabym tam wracac co roku.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-08, 21:04   #8
goferek_go
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Agniesia666 Pokaż wiadomość
jeli jeszcze poszukujesz informacji, ja z kolei chetnie wiele Ci opowiem o bretanii i normandii, bylam tam 2 razy na 3 tygodnie, co prawda juz pare lat temu, ale miejsca te szalenie mnie urzekły i sa moja wielka miloscia, moglabym tam wracac co roku.
Opowiadaj, opowiadaj Czekam na wszystkie propozycje. Mamy jeszcze minimum 3 miesiące na planowanie. Bretania i normandia urzekły mnie także (co prawda na razie tylko na zdjęciach i z
opowieści innych), ale jak pomyśle o tych klifach i kąpielach achhhhhhhh....
Mój TŻ także jest zachwycony tą okolicą z powodow historyczno-militarnych. Także zarówno romantyczna strona jak i historyczne miejsca w tych okolicach nas interesują.
Słyszalam też, ze gdzieś tam znajduje się piękne oceanarium- muzeum morza czy coś takiego. Może słyszałaś/widziałaś??

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie informacje
Stary 2009-03-09, 09:28   #9
bojkka
Rozeznanie

koniecznie Grasse, no i warto do monaco _ 21-24 maj są mistrzostwa śaiwta Formuły 1 , więc jeśli mąz jest fanem to może warto się zainteresować :P
bojkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 18:48   #10
goferek_go
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bojkka Pokaż wiadomość
koniecznie Grasse, no i warto do monaco _ 21-24 maj są mistrzostwa śaiwta Formuły 1 , więc jeśli mąz jest fanem to może warto się zainteresować :P
Pomysł całkiem ciekawy tym bardziej, że ja też co wyścig siedzę po 2h przed telewizorem.

Jednak w tej podrózy chyba nie wypali ( może następnym razem).

Myślelismy jeszce o Alpach, ktoś może był, widział i może polecić jakies ciekawe miejsca
Stary 2009-03-13, 15:02   #11
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Cytat:
Napisane przez goferek_go Pokaż wiadomość
ps. Zarezerwowanym punktem wycieczki jest miasteczko Bergues (BERG) ;P
jak chcecie zaczac od Bergues, to po prostu jedzcie wzdluz wybrzeza, przez Normandie, do Bretanii, a potem przez centralna Francje do Grasse
Cytat:
Napisane przez Truffla3 Pokaż wiadomość
Jako ciekawostke dodam jeszcze, ze miasteczko Grasse slynie z uprawy najintensywniej pachnacych kwiatow lawendy. Jest miastem perfumow
ja nigdy nie mialam okazji byc w Grasse, choc zawsze chcialam urzeka nie to miasteczko
Cytat:
Napisane przez goferek_go Pokaż wiadomość
Bretania i normandia urzekły mnie także (co prawda na razie tylko na zdjęciach i z opowieści innych), ale jak pomyśle o tych klifach i kąpielach achhhhhhhh....
Mój TŻ także jest zachwycony tą okolicą z powodow historyczno-militarnych. Także zarówno romantyczna strona jak i historyczne miejsca w tych okolicach nas interesują. Słyszalam też, ze gdzieś tam znajduje się piękne oceanarium- muzeum morza czy coś takiego. Może słyszałaś/widziałaś??
co do historyczno-militarnych wzgledow to wiele nie powiem, bo regiony te interesowaly mnie z zupelnie innej strony, mozna powiedziec /wiem tylko ze w normandii sie odbyla ta bitwa gdzie braly udzial czolgi w ktorych podobno diably byly/
co do oceanarium i mozeum morza - chodzi Ci na pewno o Brest. w zamku jest chyba wlasnie muzeum morza czy cos w ten desen, a gdzies na obrzezach jest OCEANOPOLIS http://www.oceanopolis.com/2008_ocea..._2.php?page=uk bylam tam i jest fajnie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-13, 15:11   #12
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

z rzeczy, kore MUSICIE zobaczyc:
1. golfe du morbihan - kurcze no, tam jest tak swietnie ze to nieporozumienie musicie sobie wykupic rejs wycieczkowy - nie pamietam ile kosztowal, ale jak ja bylam o byla brzyka pogoda [chlodno i deszczowo] a mimo tego wspominam to miejsce wspaniale
zalaczam kilka zdjec z sieci, ktore dobrze oddaja klimat tego miejsca... moich zdjec niestety nie mam, bo mialam tam jeszcze zwykly aparat, a nie cyfrowke i zdjecia mam w domu u mamy [jak bede o masz jak w banku ze powrzucam skany]
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg m-golfe_de_morbihan_149.jpg (19,7 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg h_4_ill_793104_golfe_de_morbihan.jpg (31,2 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg crtb-AA0384.jpg (62,0 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 724-1238~Port-of-Lerio-Ile-Aux-Moines-Golfe-Du-Morbihan-Gulf-of-Morbihan-Brittany-France-Posters.jpg (22,6 KB, 13 załadowań)
Stary 2009-03-13, 23:50   #13
goferek_go
Raczkowanie

Cytat:
z rzeczy, kore MUSICIE zobaczyc:
1. golfe du morbihan - kurcze no, tam jest tak swietnie ze to nieporozumienie musicie sobie wykupic rejs wycieczkowy - nie pamietam ile kosztowal, ale jak ja bylam o byla brzyka pogoda [chlodno i deszczowo] a mimo tego wspominam to miejsce wspaniale
zalaczam kilka zdjec z sieci, ktore dobrze oddaja klimat tego miejsca... moich zdjec niestety nie mam, bo mialam tam jeszcze zwykly aparat, a nie cyfrowke i zdjecia mam w domu u mamy [jak bede o masz jak w banku ze powrzucam skany]
Cudownie!!
Takie klimaty własnie są nam zdecydowanie bliższe niz np Paryż - niby miejsce zakochanych :P , a mnie tam romantyczniej na plaży, pod klifem przy starej łódce
Dziekuje Ci bardzo, przepiękne miejsce. Juz się nie mogę doczekać.
A zdjęcia jak będziesz miała kiedyś pod reką to wrzucaj koniecznie,
Pozdrawiam i czekam na dalsze ciekawe miejsca
Stary 2009-03-14, 10:13   #14
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

bardzo sie ciesze, ze podoba Ci sie dokladnie to samo co mi i lubimy podobne miejsca... jak bede miala chwile to postaram sie jeszcze polecic Ci pare miejsc

edit.
saint - malo i dinard tworza razem taki kompleks wypoczynkowy czy cos w ty stylu. saint malo jest boskie, naprawde... - to moze byc dla was zbyt turystyczne i tloczne miejsce, zwlaszcza jak traficie na piekna pogod, ale mysle ze jak i tak bedziecie tamtedy przejezdzac to warto zajrzec chociazby po to zeby sobie wyrobic wlasna opinie mi sie podobalo
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1735174-Ramparts_of_the_Intra_muros-Saint_Malo.jpg (48,0 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg dinard_vue_aerienne.jpg (29,6 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg emerald_coast_saint-malo_brittany_france_photo.jpg (33,8 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg France_SaintMalo_View.jpg (50,0 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg saint-malo-intra-muros.jpg (30,3 KB, 10 załadowań)

Edytowane przez Agniesia666
Czas edycji: 2009-03-14 o 22:07
Agniesia666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-14, 18:53   #15
goferek_go
Raczkowanie

Cytat:

bardzo sie ciesze, ze podoba Ci sie dokladnie to samo co mi i lubimy podobne miejsca... jak bede miala chwile to postaram sie jeszcze polecic Ci pare miejsc

Już się nie mogę doczekać

Koniecznie napisz w wolnej chwili o miejscach, ktore jeszcze Cię urzekły

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-14, 20:43   #16
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

le Mont Saint Michel - to miejsce tez jest przecudowne... nie wiem czy jestes wierzaca, ale ten klasztor robi wrazenie... nie bede Ci opisywala szczegolow, znajdziesz sobie w internecie, chcialam tylko zwrocic Twoja uwage ze cos takiego jest i nie mozna tego ominac...
wrzucam kilka fotek, co prawda z sieci, ale staralam sie wybrac takie, ktore pokazuja jak naprawde wyglada to miejsce - takie bez photoshopa
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Le%20Mont%20Saint-Michel-1993-.jpg (66,3 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg MontSaintMichel62.jpg (77,9 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mont-st-michel-town-mikereed.jpg (28,1 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg scriptorium-cc-andreakkk.jpg (20,9 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg view-parking-cc-edvvc.jpg (18,0 KB, 14 załadowań)
Stary 2009-03-15, 10:57   #17
goferek_go
Raczkowanie

Cytat:
le Mont Saint Michel - to miejsce tez jest przecudowne... nie wiem czy jestes wierzaca, ale ten klasztor robi wrazenie... nie bede Ci opisywala szczegolow, znajdziesz sobie w internecie, chcialam tylko zwrocic Twoja uwage ze cos takiego jest i nie mozna tego ominac...
wrzucam kilka fotek, co prawda z sieci, ale staralam sie wybrac takie, ktore pokazuja jak naprawde wyglada to miejsce - takie bez photoshopa
Słyszałam o tym miejscu. Podobno trzeba zobaczyć tam koniecznie przypływ i odpływ :P czytalam gdzieś, że robi to niesamowite wrażenie
Klasztor rzeczywiście robi wrażenie, pięknie..... niech już będzie maj

---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

Cytat:

edit.
saint - malo i dinard tworza razem taki kompleks wypoczynkowy czy cos w ty stylu. saint malo jest boskie, naprawde... - to moze byc dla was zbyt turystyczne i tloczne miejsce, zwlaszcza jak traficie na piekna pogod, ale mysle ze jak i tak bedziecie tamtedy przejezdzac to warto zajrzec chociazby po to zeby sobie wyrobic wlasna opinie mi sie podobalo

Znając nasze szczęście piękna pogoda nam nie grozi, a nawet jeśli to w pięknym miejscu nawet tłumy ludzi od czasu do czasu da się przeżyć
Stary 2009-03-17, 17:32   #18
goferek_go
Raczkowanie

Dzięki za wszystkie pomysły i czekam na dalsze
Stary 2009-05-13, 14:56   #19
_agatka
Rozeznanie

w bretanii polecam tzw. koniec swiata - piekne klify i widoki tez i tak jak wspomniano wczesniej st.malo i mont st. michael

_agatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości