Praca w banku na działalności gospodarczej - prosze o pomoc - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-24, 18:13   #1
cocterco
Przyczajenie

Praca w banku na działalności gospodarczej - prosze o pomoc

witam,
baardzo prosze o pomoc ponieważ otrzymałam pracę w banku, ale muszę założyć własną DG. prosze o pomoc w kilku kwestiach

pyt. 1 wpis do eweidencji - jak określić moją dzialalnośc - powiedziaono mi, że ma to być dzialalność finansowa, ale pani w urzędzie stwierdziła, ze to za ogóle i powinnam określić podsektory - chodzi o sprzedaż kredytów, prace administracyjne na rzecz banku, zawieranie umów kredytowych, sprawdzanie dokumentów.

pyt. 2 jaką formę opodatkowania najlepiej wybrać? Będę otrzymywała stała pensję, bez premii ani prowizji. Będzie to 2900.
Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
cocterco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-24, 18:31   #2
aa2
Zakorzenienie

Dot.: Praca w banku na działalności gospodarczej - prosze o pomoc

cześć
jeżeli chodzi o wpis do ewidencji to najlepiej poproś w banku który chce cię przyjąć o podanie EKD (PKD) jakie tam powinnaś wpisać, jest to bardzo ważne -określa rodzaj działalność

jeżeli chodzi o to jaką formę podatku powinnaś wybrać to moja rada zasady ogólne i rozliczanie się na książce przychodów i rozchodów, nie wiem czy jesteś mężatką, czy masz dziecko itd....a to są również istotne rzeczy, bo jeżeli w przyszłości chciałabyś rozliczyć się z mężem, lub skorzystać z przywileju "ulgi za dziecko" to np : na podatku liniowym z tych dwóch rzeczy jesteś wykluczona

jeżeli możesz to napisz czy będziesz tylo na działalności, czy będziesz mieć również umowę o pracę-wtedy napisze ci jak sprawa wygląda z ZUS-em...no chyba że to juz wiesz

no i życzę powodzenia w pracy pozdrawiam
aa2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-24, 18:39   #3
cocterco
Przyczajenie

Dzięki za odpowiedź

No niestety nie będzie mi już dane rozmawiać z pracodawcą ponieważ wszystkich formalności dopelniam w innym mieście, a nr tel do Pani jest zastrzeżony. Mam nadzieję, że sama coś rozkminię z tym PKD i to dobrze

Co do podatków - jestem bezdzietną panną, za mąż wychodzę we wrześniu. Z tego co wiem to musze otworzyć swoją DG a później podpisuję umowe o współpracy z bankiem. Ponieważ będę miała stała pensję nie wiem czy nie lepiej wybrać ryczałt. Z tego co się orientuję w rozliczaniu na zasadach ogólnych będę musiała płacić podatek dochodowy oraz podatek vat, a ja będę miała tylko jedna fakturę w miesiącu. Natoamist na ryczałcie płacę chyba tylko podatek zryczałtowany, ale samam już nie wiem co korzystniejsze :/
cocterco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-25, 12:21   #4
aa2
Zakorzenienie

jeżeli będzie uzyskiwac pani tylko dochody z jednej faktury, to moim (ale tylko moim zdaniem) lepsze jednak sa zasady ogólne ponieważ zawsze moze mani zrobic sobie tzw. koszty i wtedy nie musi płacic pani podatku,a jeżeli chodzi o vat to w US bedziesz wypełniać dokumenty musisz odznaczyć że nie bedziesz płacić vat-u(vat jest skomplikowany ale jest mozliwość ze nie musi go pani odliczać)

jeżeli chodzi o ryczałt to na pewno nie można odliczać sobie kosztów, dlatego warto rozważyć zasady ogólne, w koszta mozna wrzucić sobie np: fakturę za paliwo, zakup sprzetu elektronicznego typu laptop i tym podobne

jeżeli znasz jakąś ksiegowa warto z nia porozmawiać na ten temat, a na pewno dobrze doradzi a jeżeli chodzi o prowadzenie ksiazki to poprosić ksiegową o pokazanie jak to się robi i samej można to prowadzic bo nie jest to skomplikowane
pozdrawiam
aa2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-27, 00:11   #5
sandraino
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez cocterco Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedź

No niestety nie będzie mi już dane rozmawiać z pracodawcą ponieważ wszystkich formalności dopelniam w innym mieście, a nr tel do Pani jest zastrzeżony. Mam nadzieję, że sama coś rozkminię z tym PKD i to dobrze

Co do podatków - jestem bezdzietną panną, za mąż wychodzę we wrześniu. Z tego co wiem to musze otworzyć swoją DG a później podpisuję umowe o współpracy z bankiem. Ponieważ będę miała stała pensję nie wiem czy nie lepiej wybrać ryczałt. Z tego co się orientuję w rozliczaniu na zasadach ogólnych będę musiała płacić podatek dochodowy oraz podatek vat, a ja będę miała tylko jedna fakturę w miesiącu. Natoamist na ryczałcie płacę chyba tylko podatek zryczałtowany, ale samam już nie wiem co korzystniejsze :/
Moim zdaniem, we wpisie do działalności gospodarczej to kieruj się nr PKD, ale jeśli będziesz miała problem ze zdobyciem go wpisz wszystkie podsektory, które są zbliżone do pracy, jaką będziesz wykonywała. Jeśli w banku rozszerzą się twoje obowiązki i nie będziesz miała tego ujętego we wpisie to będziesz musiała zrobić aktualizację wpisu. A z formą opodatkowania sama musisz sobie przeklakulować, jakie będziesz miała koszty związane z działalnością. Wybierając ryczałt masz mniejszą stawkę podatku, ale prócz ZUS-u nic nie możesz odliczać. Będąc na KPIR w zeznaniu rocznym możesz np. odliczyć sobie internet. Na VAT-cie i tak będziesz musiała być jeśli przekroczysz kwotę 50.000, 00 przychodu w ciągu roku i nie ma tu żadnego znaczenia jaką formę rozliczania podatku dochodowego wybierzesz. Podatek VAT jest podatkiem od towarów i usług i na początku działalnosci warto z niego zrezygnować. Pracuję w biurze rachunkowym i w razie pytań służę pomocą.
sandraino jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-27, 08:18   #6
molka11
Rozeznanie

z tego co wiem to usługi finansowe są zwolnione z vat-u, więc będąc na zasadach ogólnych płacisz tylko podatek dochodowy + zus. Poza tym, tak jak dziewczyny pisały masz możliwość odliczeń i w przyszłości wspólnego rozliczania. Z tego co się orientuję to usługi finansowe nie znajdują się na liście ryczałtowej.

molka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości