|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
bardzo wstydliwy problem
Mam 18 lat i ogromny kłopot jak na mój wiek, mianowicie... włoski. Nie jestem jakaś specjalnie urodziwa, ale i nie bardzo brzydka, a to jest coś co sprawia, że czuję się cholernie niekobieco. Powód moich wszelkich kompleksów i zmartwień. Nie dojrzewałam zbyt wcześnie(okres 15 lat, piersi w wieku 13 lat w ogóle się pojawiły z tym, że jak urosły to już na potęgę), za o włoski pojawiły się bardzo szybko. Nie zarejestrowałam dokładnie ile miałam lat kiedy problem pojawił się na nogach, ale w wieku SZEŚCIU lat miałam już włosy łonowe i pod pachami. Urodziłam się z tzw "myszką" na brzuchu nad pępkiem, to całkiem duże przyciemnione znamię z ciemniejszymi bardzo gęstymi włoskami. Dzisiaj niewiele różnię się od dobrze owłosionego mężczyzny. Niepilacja całego ciała jest rzadko możliwa, biorąc pod uwagę czasochłonność i koszta z tym związane. Włoski są wszędzie. od twarzy(nie tylko "wąsik"), przez plecy, ręce, uda, kolana nogi. Włoski są ciemne, zazwyczaj, nie ma miejsca gdzie ich nie ma. Dłonie, palce u rąk i nóg, stopy. Ostatnio pojawiły się na klatce piersiowej. Latem niemożliwością jest się pokazać na plaży, czy nawet na mieście. nie używałam zbyt często maszynki(z wyjątkiem pach) a depilatora, jednak bywa to nieznośne coraz bardziej. Włosków jest coraz więcej, są coraz ciemniejsze, wszystwie metody mechaniczne są niemożliwe teraz ponieważ włoski są tak twarde, że się urywają i konieczne jest powtarzanie wszystkiego co 2 dni. Nikt mnie ie ogląda nawet w bieliźnie, załatwiłam sobie zwolnienie od lekarza, żeby nie ćwiczyć na szkolnym wfie tylko dlatego, żeby mnie koleżanki nie widziały. Nie stać mnie na laserową depilację, która czytałam nie zawsze pomaga. Z miesiąca na miesiąc coraz bardziej się wstydzę, coraz mniej sobie radzę. Na depilację powinnam przeznaczać od trzech godzin dziennie, codziennie lub co drugi dzień, a wiąże się do z bólem, swędzeniem lub podrażnieniem skóry. Od maszynki, kremu, depilatora, wosku, pasty cukrowej dostaję zapalenia mieszków włosowych, które znika po tygodniu kiedy włoski już odrosły, więc problem jest od nowa. krostki zostawiają straszne blizny, co pogłębia moje kompleksy. Moja mama nie ma tego problemu(do tego stopnia że nie musi golić nóg, bo włoski po prostu nie rosną), ani żadna inna kobieta w mojej rodzinie. zawsze mi się wydawało, że to przytrafia się kobietą o okresie menopauzy czy coś w tym stylu. niczym się tak nie martwię jak tym, pomyślałam, że chociaż tu napiszę, może ktoś mi pomoże, poradzi, może znajdzie się dziewczyna która ma ten sam problem co ja?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: bardzo wstydliwy problem
Bardzo Ci wspołczuje, sądze ze w pierwszej kolejności powinnaś zbadać hormony.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
A byłaś już u endokrynologa? Być może na Twój problem mają wpływ hormony.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ojej, nie wiedziałam, ze to może mieć jakiś wpływ. Tak więc pytanie w związku z endokrynologiem. Potrzebne jest skierowanie? Bo chyba chciałabym jak najmniej osób wtajemniczać w mój problem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
http://www.hirsutyzm.fora.pl/
Myślę, że znajdziesz tu więcej osób zmagających się z problemem nadmiernego owłosienia ![]() ![]()
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zazwyczaj do endokrynologa trzeba w przychodni zalozyc osobna karte, ale tym sie zajma Panie w rejestracji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Słyszałam o takich przypadkach, był kiedyś nawet przeznaczony na nie odcinek 'Rozmów w toku'. To było chyba związane z męskimi genami, a konkretniej z ich przerostem, nie pamiętam dokładnie... Hormony może też mają coś z tym wspólnego, najlepiej jak obejrzy Cię specjalista
![]() Pozdrawiam cieplutko |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
To bardzo dobrze, że napisałaś na forum! przełamałaś wstyd i dowiedziałaś się czegoś nowego. Nadmierne owłosienie baardzo czesto jest kwestią zaburzenia równowagi hormonalnej. Jak sama piszesz "nie różnisz się zbyt od dobrze owłosionego mężczyzny" (mam nadzieję, że nie przekecam) a to właśnie nadmiar męskich hormonów we krwi może być przyczyną Twoich smutków i problemów. Męskie hormony mają także kobiety. Wszystkie zdrowe kobiety łącznie z Claudią Shiffer (czy jak się to pisze...). Jeśli u Ciebie jest ich za dużo to po badaniach endokrynolog może zalecić leczenie. Nie martw się, na pewno COŚ da się zrobić.
Czy jesteś z małej czy dużej miejscowości? chodzi mi o dostępność lekarza endokrynologa. koniecznie daj znać jak będzie już poprawa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
a płaci się za badania hormonalne??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
a jeśli prywatnie pójdę to za ile wizyta , i za ile badania?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Wizyta od ok.100-150zł.
Natomiast badania ok. 20-25zł/hormon.
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Kochana, koniecznie z tym problemem zgłoś się do lekarza, na pewno niezbędne będą badania hormonalne. Na pewno uda Ci się zwalczyć ten problem! Osobiście, poza wizytą u specjalisty, mogę Ci polecić zabieg depilujący marki Danne z wykorzystaniem marki Alkaline Wash - zapytaj się w gabinetach kosmetycznych w Twoim mieście. Przyznaję, że reprezentuję tę firmę, ale wielokrotnie widziałam efekty zabiegów - naprawdę działają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Więc, skierowanie mam, zaczynam szukać lekarza, a że mieszkam w Warszawie to nie powinno być problemu. Dzięki za rady, na prawdę mi pomogłyście.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:32.